Greška

Došlo je do greške.

Android aplikacije za multimediju

10.12.2010 23:25 | 0 Software/Web
Android aplikacije za multimediju

U vreme kada u svetu mobilnih telefona softver igra najveću ulogu, jasno je zbog čega platforme poput Androida i iOS drže primat. Kako iPhone telefoni kod nas još uvek ne mogu zvanično da se kupe, potpuno je razumnjivo zbog čega je Android imao dosta prostora da postane najpopularnija platforma u svom segmentu na našim prostorima. Serijal tekstova o Android aplikacijama nastavljamo multimedijalnim programima, vrstom aplikacija koje spadaju u red najzaslu&


Branko Mitić

Android aplikacije za multimediju

Za godinu i po dana, Android platforma je prešla težak put - od prvobitnog negodovanja korisnika, do najpopularnije napredne platforme za mobilne telefone na našim prostorima. Istina, nije samo Android (Google) zaslužan za takvo stanje stvari, već dobar deo zasluga ide na račun mobilnih operatera (Telenora i Vipa najviše), koji su ponudili napredne mobilne telefone po popularnim cenama. Naravno, daleko od toga da je bilo koji provajder poklanjao telefone, ali se može reći da je dobar deo kombinacija postpaid paketa i (cena) mobilnih telefona bio više nego prihvatljiv, čak i za naše podneblje.

Shodno zahtevima čitalaca i dešavanjima na tržištu, nastavljamo serijal tekstova o Android aplikacijama. Ukoliko posedujete Android telefon i ne znate koje su aplikacije najbolje ili planirate nabavku Android telefona, savetujemo vam da pročitate mnogobrojne testove (Android) mobilnih telefona i savete za odabir adekvatnih aplikacija. U ovom tekstu nismo pokrili isključivo najbolje multimedijalne aplikacije, već smo se trudili da ponudimo razne vrste aplikacija koje imaju veze sa multimedijom. U slučajevima kada u nekom segmentu ima više programa, potrudili smo se da prikažemo najbolji.

Audiobooks
 


Audiobooks je aplikacija koja, kao što joj ime kaže, služi za audio knjige. Pomoću ovog programa moguće je preuzimati i slušati audio knjige. Na žalost, dostupne su knjige samo na engleskom jeziku, mada ostavljamo otvorenu mogućnost da postoje audio knjige koje mogu da se preuzmu putem ovog programa na nekim drugim jezicima, ali to nismo mogli da proverimo. Sama ideja audio knjiga je odlična i nekada je neke knjige bolje na ovaj način "čitati", a pojedinim osobama ovo može biti jedini način da kvalitetno upijaju knjige. Sama aplikacija poseduje nekoliko načina za pretragu knjiga. Naravno, ne treba očekivati najnovije bestselere, ali je ponuda knjiga za svaku pohvalu.


Ethereal Dialpad
 


Ethereal Dialpad aplikacija je pravi pokazatelj da na mobilnom telefonu možete imati aplikacije koje same po sebi nisu nešto od čega će vam život zavisiti, ali opet mogu da budu interesantne. Ideju i koncept Ethereal Dialpad teško je opisati pisanim putem, ali je poenta da pomeranjem prsta preko ekrana menjate tonove, dok se u pozadini menja vizuelni prikaz. Aplikacija poseduje dosta podešavanja kako bi uticali na tonove, dok je nove pozadine moguće preuzeti preko Android Marketa.


Kids Paint
 


Kid Paint je još jedan program koji nije programersko remek delo, ali koji je veoma popularan i koji treba imati na mobilnom telefonu. Sama aplikacija nudi crtanje po ekranu pomoću prsta. Da je ovo aplikacija za decu, ne pokazuje samo njen naziv, već i sam princip rada. Pre svega, podešavanja i dodatnih menija gotovo da nema. Svaki put kada se prst podigne sa ekrana, promeni se boja, bez bilo kakvog pravila, a pritiskom na search taster menja se pozadina, takođe bez bilo kakvog pravila. Ovaj jednostavan koncept ne samo da će zabaviti decu, već će i mnogi odrasli pokretati aplikaciju radi svog (dečjeg) kreativnog izražaja.


MicDroid
 


Slične aplikacije kao MicDroid (pre nego što se MicDroid uopšte pojavio) na iPhone platformi su doživele izuzetnu popularnost. Princip rada je sledeći: aplikacija snima glas, obrađuje ga i čuva ga radi dalje reprodukcije. Obrada glasa je slična kao što koriste pojedini popularni britanski i američki izvođači. Aplikacija poseduje veliki broj podešavanja kako bi naštelovali vaš glas onako kako želite. MicDroid može da bude veoma zabavna aplikacija, pomoću koje možete da ispoljite vašu kreativnost.


MixZing Media Player
 


MixZing Media Player je naš izbor što se tiče muzičkih programa. Svakako da pojedini čitaoci ovih redova koji dobro poznaju Android platformu neće deliti naše mišljenje. U potpunosti razumemo, jer ovakvih programa ima dosta, a nekada je subjektivan osećaj veoma bitan. MixZing Media Player smo izabrali jer poseduje nekoliko zanimljivih ideja i opcija, a može se reći da je aplikacija programerski odlično "utegnuta". Svakako, ukoliko samo želite da vaš telefon pusti pesmu, Android već poseduje ugrađen muzički plejer, ali za bilo koje intenzivno puštanje muzike, treba nabaviti jedan ovakav program. Naša preporuka je MixZing, mada ima nekoliko kvalitetnih sličnih programa.

nastavak


PicSay
 


PicSay je program koji je, kao i MixZing, samo jedan od mnogobrojnih relativno kvalitetnih rešenja u svog segmentu. Mi smo se odlučili za PicSay jer je jedan od najpopularnijih Android programa generalno. Program poseduje veliki broj opcija za ozbiljnu i neozbiljnu obradu fotografija. U besplatnoj verziji nisu dostupne sve opcije i podešavanja, već se za potpun doživljaj mora pribaviti Pro verzija programa. PicSay je naš izbor, ali ne mora da bude i vaš. Mada nije nikakav problem ovakvu aplikaciju držati na telefonu. U ostalom, nikada se ne zna za šta će zatrebati.


Robotic Guitarist
 


Svakako da se većina ozbiljnih i školovanih muzičara ježi na pomisao da "tamo neka" aplikacija "tamo nekog" telefona može da vam pomogne u savladavanju nekog instrumenta. Sigurno da vam Robotic Guitarist neće pomoći da postanete Toni Ajomi ili neki drugi poznati gitarista, ali za početnike na gitari, jedan ovakav problem ne može učiniti bilo kakvu štetu. Obzirom na veliku popularnost gitare u raznim oblicima, nije ni čudo što je Robotic Guitarist jedna od najviše preuzimanih aplikacija u svojoj kategoriji. Program ima opciju da vam pokaže akorde, da vam daje takt i da pomogne prilikom štimovanja žica.


RockPlayer Universal
 


RockPlayer je vrlo verovatno najbolji video plejer koji može da se koristi za Android. Prema rečima dizajnera ovog programa, RockPlayer može da reprodukuje veliku količinu raznih audio i video formata. RockPlayer nije svemoguć, pa je tako podrška za titlove slaba ili je faktički nema, kako ko posmatra. Takođe, video snimci sa većim bitrate vrednostima, kao i rezolucijom, mogu da budu pogubni za ovaj program, odnosno performanse telefona. Ipak, RockPlayer je sposobniji plejer od gotovo svakog "ugrađenog" video plejera koji se isporučuje uz Android mobilne telefone.


Shazam
 


Shazam je aplikacija koju nema potrebe posebno predstavljati, jer je mnogo puta predstavljena, što na našim stranama (ne samo za Android, nego generalno). Princip ove aplikacije je jednostavan. Kada ne znate kako se zove neka pesma koju u tom trenutku slušate, potrebno je uključiti Shazam i pustiti programa da posluša pesmu 10-15 sekundi. Nakon slične količine vremena, pošto je slušanje završeno, dobićete na ekranu informaciju o tome kako se zove izvođač, odnosno koji je naziv numere i albuma. Mnogo puta se Shazam pokazao kao krajnje precizno rešenje. Ipak, ovakav program nije svemoguć, pa će tako teško prepoznati pesmu koja se čuje u glasnom ambijentu. Takođe, treba znati da Shazam ne može da prepozna nezvanične Live albume, a ukoliko planirate da "sakupljate" narodnjake putem ovog programa, ne očekujte pozitivne rezultate.


TubeMate
 TubeMate je jedna od mnogobrojnih aplikacija za preuzimanje YouTube sadržaja. Mi smo se odlučili za nju, jer dosta dobro preuzima HD sadržaj, čak i 1080p (koji većina telefona ne može da pusti), a ne smemo zaboraviti ni opciju da se preuzeta stvar prebaci direktno u MP3. TubeMate ima nešto slabiji korisnički interfejs, ali su to stvari koje kod ovakvog programa ne igraju bitnu ulogu, osim ako ne spadate među osobe koje desetine sadržaja dnevno preuzimaju sa Youtube. TubeMate definitivno nije jedina kvalitetna aplikacija za preuzimanje YouTube sadržaja, ali je ona naš izbor jer radi dosta stabilno, što može biti problem kod nekih drugih programa sa sličnom namenom.

Android aplikacije za komunikaciju

ROBOPRINT Android aplikacija

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509