Greška

Došlo je do greške.

Android aplikacije za komunikaciju

30.11.2010 17:42 | 0 Software/Web
Android aplikacije za komunikaciju

Kako je mobilni telefon namenjen za komunikaciju, nekome ko nije upućen u mogućnosti naprednih mobilnih telefona, priča o unapređenju komunikacije mobilnog telefona sigurno da izgleda suvišno. Ipak, kako je komunikacija danas širi pojam nego ikada, logičan je potez da se o tome što više priča, pogotovo na mobilnim telefonima koji poseduju napredan operativni sistem i mogućnost dodavanja kvalitetnih aplikacija. Android platforma obi


Branko Mitić

Android aplikacije za komunikaciju

Novi tekst o dodatnim Android aplikacijama baviće se aplikacijama za unapređenje komunikacije. Kako je Android izuzetno popularna platforma kod nas, nastavljamo sa praksom pokrivanja aplikcija po kategorijama. Kako su komunikacije širok pojam, nije lako definisati šta sve tačno spada u ovu kategoriju. Na primer, web browseri se zvanično uvrštavaju u ovu kategoriju. Mi ih nismo ubacili u ovaj tekst, a možda ćemo pričati o njima u nekom budućem tekstu. Ipak, možda je glavni razlog za to što je osnovni browser Androida (od 2.1 sistema) odličan i jako je teško unaprediti ga.

U ovom tekstu videćete i jednu novinu, a to su QR kodovi. QR kodovi će vam pomoći da lakše dođete do aplikacija. Ono što treba da uradite jeste da putem Android Marketa pronađete Barcode Scanner ili neku sličnu aplikaciju. Kada se ta aplikacija instalira, pokrenite je i sve će vam dalje biti jasno. Kameru vašeg telefona postavite tako da aplikacija vidi ceo QR kod i kada se ovaj kod pročita, dobićete mogućnost da direktno odete na mesto na marketu gde se aplikacija čiji ste kod skenirali nalazi. Ovo je izuzetno brz i praktičan način da dođete do aplikacija koje želite.


Go!ChatGo!Chat aplikacija pruža Facebook chat servis. Program je relativno mali, brzo se instalira i pokreće. Iako ovo nije zvanična Facebook aplikacija za chat, dizajneri su učinili da maksimalno podseća na Facebook web sajt. Tokom rada nismo primetili bilo kakve probleme. Zanimljiva je opcija obeležavanja omiljenih kontakata, a postoji opcija da vas program obaveštava kada se omiljeni kontakti pojave online. Go!Chat ima mogućnost da memoriše sadržaje dopisivanja. Obzirom da Android ima punokrvni multitasking, ova aplikacija sasvim lepo radi i kada je neka drugi program uključen, a ona u pozadini. Sve u svemu, program se u radu pokazao dosta dobro, ali ukoliko je Facebook samo jedan od chat servisa koje koristite, onda će vam bolje rešenje verovatno biti neki drugi program.
 
Hi MSNHi MSN program je namenjen samo za MSN chat servis. Hi MSN sa jedne strane koliko je vizuelno neatraktivan, toliko je popularan i mnogo puta preuzet sa Android marketa. Usuđujemo se da kažemo da je ovo jedan od vizeulno najslabijih programa koje smo do sada predstavili, ako ne i najslabiji - da ne upotrebimo neku težu reč. Izgled ove aplikacije ne podseća na dizajn koji prati MSN aplikaciju na računaru. Ipak, Hi MSN aplikacija ima puno tema koje mogu da se preuzmu putem Marketa. Što se tiče funkcionalnosti, nismo primetili bilo kakvih problema, a treba reći da program ima veliku količinu opcija obzirom na svoju namenu. Sve u svemu, iako je Hi MSN aplikacija vizeulno specifična, veliki broj preuzimanja i visoke ocene govore o njenom kvalitetu.
 MSN TalkMSN Talk program je, makar vizuelno, bolje rešenje od Hi MSN. Koja je aplikacija od ove dve bolja za MSN chat, to se može otkriti tek posle dužeg vremena intenzivnog korišćenja. MSN Talk poseduje veliki broj opcija, mnogo veći nego što jedna ovakva aplikacija treba da ima. Ipak, kako ova aplikacija može da izađe u susret i najzahtevnijim MSN chat korisnicima, velika količina opcija je sasvim opravdana. U ostalom te opcije nije potrebno "dirati" jer je u startu sve podešeno kako treba da bude za uobičajenu upotrebu. MSN Talk, ponavljamo, radi veoma dobro, ali ukoliko želite program koji radi sa više chat servisa, biće vam potreban neki drugi.
 
eBuddy MessengereBuddy Messenger je jedan od dva "all in one" programa za chat koji pokazujemo u ovom tekstu. Ovih programa ima više, ali smo se ovoga puta odlučili za eBuddy i Nimbuzz, dok smo druge pomenuli u ranijim tekstovima. eBuddy Messenger krasi velika doza sigurnosti i ozbiljnosti. Princip rada eBuddy, kao i dobrog dela drugih messenger programa, jeste da se registrujete jedan nalog, unutar koga će biti svi vaši chat nalozi. To možete učiniti i putem web sajta, ali i direktno iz aplikacije. eBuddy ima podršku za sve najpoznatije chat servise. Skype nije podržan, a treba reći da je Skype rešio da ukine podršku "trećim" aplikacijama koje koriste njihove servise. Tako da i ukoliko vidite neki program koji podržava Skype, ta podrška neće još dugo trajati. Sve u svemu, eBuddy Messenger je program koji obavezno morate da probate ukoliko imate više chat naloga na različitim servisima. Velika je verovatnoća da ćete se na njemu i zadržati. Iako nema veze sa Androidom, mora se spomenuti da je eBuddy Messenger putem weba urađen na najbolji mogući način.
 
Nimbuzz


Nimbuzz je program koji je u osnovi identičan kao eBuddy. Registrujete jedno "ime" unutar koga se smeštaju informacije vaših naloga raznih chat servisa. Nimbuzz takođe poseduje web servis kao i eBuddy, ali nešto slabije urađen, mada i dalje više nego funkcionalan. Nimbuzz u sebi i dalje ima podršku za Skype, ali nedavno smo objavili vest da je Skype naredio da se podrška iz Nimbuzz programa za njihov servis ukine. Tako da jedino što u ovom trenutku dobijamo, jeste pokušaj programa da se uloguje na Skype nalog - bezuspešno. Nimbuzz može većini biti nešto slabije rešenje od eBuddy Messengera, ali fundamentalne razlike je teško definisati. Samo višemesečno korišćenje može da donese detaljne zaključke, ali se čini da oni na kraju ni ne bi bili bitni. Jer će oba programa jednako dobro obaviti svoj posao. Pitanje je samo subjektivnog osećaja koji ćete od dva programa izabrati. Ili možda čak neki treći program.
 Nastavak


Handcent SMS


Handcent SMS se ranije našao na listama najboljih programa za Android, ali neće smetati da se podsetimo, pogotovou kada se priča o kategoriji gde se ova aplikacija nalazi na domaćem terenu. Handcent je SMS aplikacija koja se odlikuje enormnim brojem podešavanja i dodataka koji se nalaze na marketu. Pitanje je koji procenat korisnika nije zadovoljan sa "fabričkim" SMS rešenjem ili onim unapređenim u HTC Android telefonima, da ima potrebu za ovakvim programom. Ovim ne želimo da umanjimo kvalitet ovog programa, već napominjemo da je potrebno potrošiti dosta vremena u opcijama i podešavanjima, kako bi aplikaciju prilagodili onako kako vama odgovara - sve pod uslovom da uopšte imate potrebu da bilo šta unapređujete u odnosu na fabričko SMS rešenje.
 
chompSMS


chompSMS je druga najbolja zamena za sistemsko SMS rešenje na Android telefonima. Iako su chompSMS i Handcent SMS u početku bili veoma slični, sada je lako primetiti razlike. chompSMS poseduje verziju koja se plaća, što znači da će besplatna verzija koju mi možemo da pokupimo sa marketa posedovati dosta reklama koje će oduzimati deo ekrana. Sigurno da reklame ne smetaju u svakom Android programu, ali definitivno su problem u osnovnom i često korišćenom programu kao što je program za SMS. chompSMS ima i manje opcija i podešavanja od Handcent SMS aplikacije, ali je obim menija i dalje za respekt. To što chompSMS na prvi pogled deluje kao slabije rešenje u odnosu na Handcent SMS, ne znači da neće biti vaša nova omiljena aplikacija za SMS. Upozoravamo da obe ove aplikacije mogu biti zahtevne za nešto sporije i starije Android telefone.
 
TapatalkTapatalk je aplikacija koja je namenjena čitanju internet foruma. Jedino što je potrebno, jeste da je forum koji želite da posetite registrovan na Tapatalk. Dobra vest je da Benchmark forum podržava Taptalk, tako da odmah možete da probate da li vam se ovaj vid posećivanja foruma preko mobilnog telefona dopada. U osnovi, ovo je odlična ideja i teško je naći istinske zamerke. Ipak, nećete imati 100% doživljaj i mogućnosti kao direktno preko foruma, ali ćete se iznenaditi stvarima koje je moguće videti i uraditi na ovaj način. Pojedina rešenja ćete poželeti da imate i prilikom normalnog pregleda web foruma. Sve u svemu, ako ste član našeg foruma i/ili generalno ljubitelj foruma, a imate Android telefon, obavezno instalirajte Tapatalk.
 
CallFilterI ovo je deo komunikacija, zar ne? U pitanju je program za blokiranje poziva. Istina, postoji dosta ovakvih programa, a razlog zbog kojeg smo odabrali ovaj jeste veliki broj preuzimanja sa Android Marketa. Kao i svaki program ove vrste, ni ovaj ne radi savršeno, ali može vam značajno pomoći da izbegnete neželjene pozive. Naravno, neka ograničenja koja su vezana samo za mobilnu mrežu, nije moguće rešiti preko telefona, pa samim tim ni preko ove aplikacije. Ono što zameramo jeste to što je potrebno nabaviti Pro verziju programa da bi dobili blokiranje SMS poruka. CallFilter jedva da poseduje grafički interfejs, ali je zato prisutna solidna lista podešavanja i opcija, kako bi se ovaj program još bolje pripremio. Zanimljiva opcija je ta da za neželjeni broj možete da izaberete blokadu ili isključen ton zvona.
 
Phonalyzr


Na kraju dana (nedelje, meseca, godine), trebalo bi svesti račune. Phonalyzr, iako program od koga vam život neće zavisiti, prikazuje zanimljive informacije u vezi sa komuniciranjem putem mobilnog telefona. Ovaj program definitivno nije nešto čime bi trebali da se pohvalite na prvom sastanku (jer će vam u tom slučaju to biti i poslednji sastanak), ali je mali, nezahtevan i odlično pokazuje način na koji koristite telefon i sa kojim osobama najviše komunicirate.
 


Ukoliko koristite samo MSN ili samo Facebook chat, u ovom tekstu ste mogli da vidite nekoliko interesantnih rešenja. Takođe, ukoliko koristite razne chat servise, eBuddy i Nimbuzz su dosta dobre aplikacije. eBuddy nam se nešto više dopala, ali ni Nimbuzz ne nudi ništa manje mogućnosti. Velika je šteta što ovakvi programi više ne podržavaju Skype, bilo za audio, bilo za tekstualni chat. Naime, Skype se sprema da se po prvi put "ponudi" na berzi, a jedan od poteza pripreme za taj trenutak je i ukidanje Skype servisa drugim programima i servisima. Iako Skype tvrdi da se od njih i dalje (pod ne znamo tačno kojim uslovima) možete dobiti pisano odobrenje da se njihov servis ubaci u neke "treće" aplikacije.

Što se tiče SMS-ova, duže vremena su Handcent i chompSMS najbolje aplikacije za Android. Ipak, postavlja se pitanje jesu li vam ovi programi neophodni, pogotovo ukoliko posedujete HTC Android telefon i određeno urađen program za slanje i primanje kratkih poruka. CallFilter aplikacija se pokazala vrlo dobro, ali je vrlo moguće da na Marketu postoji još sličnih dobrih, ako ne i boljih, rešenja. Sigurno da ima besplatnih programa koji u sebi nude i blokadu SMS poruka. Za kraj, Phonalyzr aplikacija će ponuditi neke činjenice o vama koje do sada niste znali :)...

Android aplikacije - Tools

Android aplikacije za multimediju

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509