Greška

Došlo je do greške.

Android aplikacije: Sistemski alati

07.12.2011 21:16 | 0 Software/Web
Android aplikacije: Sistemski alati

Android je uvek vrela tema na internetu - to je operativni sistem za mobilne uređaje kojem popularnost raste iz dana u dan i koji je poprilično zastupljen u Srbiji, jer ga možete sresti na ogromnom broju telefona i tablet-a, od najjeftinijih do najskupljih. Pošto sa sigurnošću znamo da veliki broj čitalaca Benchmark-a upravo ima ovaj operativni sistem na nekom od svojih uređaja, ustanovili smo rutinu da vam sa vremena na vreme predstavljamo aplikacijDragoljub Radovanović

Android aplikacije: Sistemski alati

Android je veoma otvorena platforma koja korisniku pruža gotovo potpunu kontrolu nad hardverom i softverom uređaja, što se ne može baš reći za konkurentnu platformu kao što je na primer iOS, koja je više zatvorenog tipa. Za razliku od iOS-a, korisniku je dozvoljeno da koristi razne tweak-ove, brze prečice ka svim mogućim opcijama u sistemu, razne widgete koji vam pružaju brz pristup informacijama i samim tim olakšavaju život i čuvaju vaše dragoceno vreme. Takođe, u određenim aplikacijama, dostupne su vam neverovatno detaljne informacije o vašem uređaju do njegove najsitnije komponente, ali isto tako i detaljne informacije o softveru u vašem uređaju.

Dakle, sa lakoćom možete pratiti razne informacije o sistemskim resursima - zauzeću procesora, RAM memorije, slobodnom prostoru interne i eksterne memorije, informacije o signalu WiFi i mobilne mreže, temperaturama uređaja, statusu senzora. Tu su i detaljnije informacije o bateriji, detaljne informacije o sistemskim i standardnim procesima, servisima i još mnogo toga.Pored svega ovoga postoje i aplikacije koje kontrolišu potrošnju baterije, potrošnju RAM memorije, kontrolišu procese i servise, ali i dosta korisne stvari kao što je kontrola potrošnje besplatnih minuta, SMS poruka i megabajta koje imate u paketu kod vašeg operatera. Ovakve aplikacije mogu da imaju značajnu ulogu u poboljšanju performansi i optimizaciji vašeg mobilnog uređaja, poboljšanju veka trajanja baterije automatskim uklanjanjem nepotrebnih procesa, a u isto vreme pružaju i više raspoložive RAM memorije za pokretanje drugih zahtevnijih i korisnijih aplikacija. Ovakvi tipovi aplikacija su verovatno i najkorisnije od svih kategorija, jer stavljaju potpunu kontrolu nad telefonom u vaše ruke, što je itekako dobra stvar.Ta potpuna sloboda i kontrola nad hardverom i softverom i customizacija interfejsa su jedne od ključnih prednosti Androida kao operativnog sistema, jer vam je pružena prilika da radite bukvalno šta želite sa uređajem koji ste kupili, što opet ne možemo da kažemo da je slučaj sa konkurentnim platformama (iOS), kod kojih važi pravilo "koristite uređaj onako kako smo mi zamislili, jer znamo šta je najbolje za vas". Naravno, niko ne govori da je Android savršen sistem, i on takav kakav jeste ima svojih mana, ali tu temu ćemo ostaviti za neku drugu priliku. O svim ovim pogodnostima Androida što smo pomenuli do sada, imaćete priliku da čitate u kratkim opisima aplikacija i njihovim screenshot-ovima, koje smo pripremili za vas. Bez daljeg širenja priče, pogledajmo neke od jako brojnih sistemskih utilitija i alata za Android platformu.

Elixir i Elixir 2

 


Elixir i Elixir 2

Elixir aplikacija je zasluženo stekla ogromnu popularnost na Android Marketu, jer nudi dobar broj opcija i bukvalno sve informacije koje postoje o vašem telefonu, potpuno besplatno. Nedavno je izašla i Elixir 2 aplikacija, kojoj je promenjen korisnički interfejs i ubačeno je nekoliko dodatnih opcija. Ako ste želeli da saznate neku informaciju o najsitnijoj komponenti u vašem telefonu, Elixir to može da vam pruži. Elixir nudi i ogroman broj prečicama ka skoro svim opcijama u Android sistemu, dozvoljava uključivanje/isključivanje jednim klikom, widgete sa ogromnim brojem ikonica koje pružaju informacije, ili pale/gase neku opciju sa čak 49 malih ikonica u jednom widget-u.Informacije o procesoru, memoriji, eksternoj kartici, ram memoriji, signalu mobilne mreže, WiFi mreže, menjanje osvetljenja, nivoa zvuka, uključivanje/isključivanje raznih opcija i još mnogo toga. Masivan broj infromacija i mogućnosti dolazi u jednoj aplikaciji. Elixir 2 je dodao još mogućnosti nameštanja interfejsa widgeta, 49 prečica u jednoj prečici, dodavanje prečica u notification bar, detaljnije informacije o senzorima i još puno stvari. Aplikacija koja dobija najveću preporuku od nas u ovoj kategoriji, bilo da je to Elixir ili Elixir 2, savetujemo da ovakvu odličnu aplikaciju instalirate na vaš telefon.
Android Market link


Elixir 2

Android Market link

ZDbox
ZDbox

ZDbox je jedna takođe jako korisna aplikacija iz kategorije sistemskih utilitija i alata, sa velikim brojem opcija i mogućnosti, tako da je ovo prava kutija za alat. Ona vam nudi stvari koje ćemo redom navesti: Praćenje veka trajanja baterije, njenu temperaturu, vreme od poslednjeg pokretanja telefona, vreme potrebnog za punjenje i slično. Praćenje saobraćaja na mobilnoj mreži, tačne informacije o tome koliko je određena aplikacija potrošila mobilni protok. Opciju kada ne želite da budete uznemiravani - prosto namestite vremenski interval u kojem će radio prijemnik biti ugašen, tako da vam neće zvoniti telefon. Zaključavanje aplikacija - aplikaciju po vašoj želji možete zaključati šifrom ili šemom, tako da će isti biti zatraženi pri njenom sledećem pokretanju. Ovako možete da zaključate aplikacije koje ne želite ostali da diraju bez vaše dozvole, a odličan primer za ovo je zaključavanje galerije, radi čuvanja privatnosti. Automatsko gašenje aplikacija, ili čuveni naziv task killer, u kome možete ubaciti aplikacije koje želite da se automatski gase, sa tim da vam se pruža opcija da se neke aplikacije ignorišu, tačnije da se ne gase, automatsko gašenje aplikacija kada se isključi ekran i slično.Mogućnost dodavanja informacija kao što su preostalo vreme trajanja baterije, pokrenute aplikacije i količina preostalog protoka na mobilnoj mreži. Deo za lako uklanjanje aplikacija - pokazuje gde su aplikacije instalirane i daje mogućnost višestrukog uklanjanja aplikacija odjednom. Mogućnost lakog prebacivanja instaliranih aplikacija na eksternu karticu - možete prebacivati više aplikacija odjednom. Za kraj ostaje opcija manuelnog ili automatskog brisanja keša - može namestiti da se keš briše svakodnevno tako da vam bespotrebno ne zauzima prostor. Kao što vidite ova aplikacija zaista nudi mnogo toga, tako da vam savetujemo da je isprobate, jer je njena upotrebljivost na zaista visokom nivou.Android Market link


Norton UtilitiesNorton Utilities

Ime kao što je Norton verovatno prepoznajete zbog nekada popularne antivirusne zaštite za računar, ali ovoga puta kompanija nije reč o antivirusu, već o aplikaciji sa raznim alatima i mogućnostima. Ona vam nudi pogodnosti kao što su praćenje instaliranih aplikacija i njihovo brzo uklanjanje, prati potrošnju besplatnih minuta, poruka i megabajta na vašem telefonu, za koje možete staviti obaveštenje kada prekoračite limite. Poseduje praćenje aktivnosti procesora u realnom vremenu, ali takođe i praćenje potrošnje RAM memorije u grafičkom prikazu, koji se isto osvežava u realnom vremenu.Poseduje čak i praćenje toga koja aplikacija vam troši najviše protoka. Norton Utilities takođe poseduje i deo u kome se skeniraju sve instalacije aplikacija koje imate na vašem uređaju, i samim tim grupiše ih na jedno mesto radi lakše preglednosti. Kao i ZDbox, poseduje opciju prebacivanja aplikacija na SD karticu, mogućnost automatskog čišćenja, režim koji čuva energiju, itd. Sve ovo dobijate u dosta privlačnom i preglednom korisničkom interfejsu. Dosta dobra aplikacija po našem mišljenju.

Android Market link


Android AssistantAndroid Assistant

Još jedna aplikacija koja poseduje ogroman broj alata u sebi - čak 18 različitih alata koji vam olakšavaju upotrebu telefona. Prvi alata se bavi praćenjem aktivnosti procesora, memorije i baterije. Menadžer procesa ili task killer, koji ima mogućnost dodavanja aplikacija koje će biti izuzete iz liste, tačnije ignorisane. Čistač keša i čistač sistema - mogućnost brisanja istorije brauzera, cliboard-a, istorije Market-a, Google Map i Google Earth istorije. Deo aplikacije koji vam ističe koje opcije mogu da utiču na vek vaše baterije, tako da ih brzo možete izmeniti. Menadžer fajlova, menadžer procesa koji se podižu sa sistemom, višestruko uklanjanje aplikacija odjednom.Deo aplikacije koji prati trajanje baterije, deo koji vam pruža kontrolu nad jačinom svih zvukova u sistemu, deo gde birate režime zvuka... Tu je i sekcija koja se bavi vremenom od startovanja telefona, mogućnost dodeljivanja pravila da se telefon pokreće u tihom režimu, informacije o sistemu, mogućnost prebacivanja aplikacija na eksternu karticu, mogućnost instaliranja više aplikacija odjednom, ali i mogućnost pravljenje rezervnih kopija aplikacija i njihovo vraćanje nakon pravljenja kopije. Ako vam treba aplikacija koja radi mnogo stvari na istom mestu, onda je Android Assistant prava aplikacija za vas.
Android Market link


Droid StatsDroid Stats

Droid stats je veoma popularna aplikacija koja je potpuno posvećena kontroli besplatnih minuta, poruka i protoka na vašoj mobilnoj mreži. Ona se ističe veoma prelgednim korisničkim interfejsom, u kojem jasno vidite šta vam je čega ostalo i koliko ste čega potrošili. Pre pojavljivanja informacija, u opcijama je potrebno tačno namestiti koliko bestplatnih minuta, poruka i megabajte imate na raspologanju svakog meseca, kako bi aplikacija mogla da prati vašu potrošnju.Aplikacija poseduje i pregledan widget, tako da ćete uvek biti obavešteni o statusu potrošenih poruka, minuta ili megabajta. Imate mogućnost da pratite ove opcije ili ukupno ili na mesečnom nivou, a sve informacije o potrošnji možete lako sačuvati u CSV tip fajla, za kasnije otvaranje na računaru. Obavezna aplikacija za posedovati ako ste na postpaid paketu i želite lako doći do ovakvog tipa informacija.


Android Market link


Juice DefenderJuice Defender

Juice Defender je aplikacija koja se stara da se energija vaše baterija ne rasipa bespotrebno i tako produžava vek njenog trajanja. Ona u sebi poseduje razne pametne funkcije koje kontrolišu neke od najvećih potrošača kao što su WiFi i 3G konekcija. Takođe, ona može da kontroliše brzinu procesora, gašenje konektivnosti raznih aplikacija kada baterija padne na određen nivo, automatski da uključuje ili isključuje WiFi konekciju u zavisnosti od vaše lokacije i slične stvari.Možete namestiti tip profila koji će biti korišćen - balansiran, agresivni, ekstremni, napredni ili onaj kakav vi namestite. Aplikacija ima tri verzije, besplatnu sa najmanje mogućnosti, Plus verziju sa više mogućnosti uštede baterije i Ultimate verziju u kojoj je sve omogućeno. Ako imate problema sa trajanjem baterije, ova aplikacija vam može biti od velike pomoći.Android Market link


OpenSignalMaps

OpenSignalMaps

OpenSignalMaps je jedna veoma zanimljiva aplikacija koja vam prikazuje geografsku lokaciju repetitora sa kojih dobijate mobilni signal, koji repetior vam trenutno šalje signal i u kom je smeru, ali takođe i mogućnost praćenja WiFi rutera u vašoj neposrednoj blizini.Takođe poseduje i grafikon jačine mobilnog signala sa decibelima po milivatu. Za najbolje rezultate morati biti na otvorenom, kako bi se povećala tačnost i koristili GPS sateliti. Zanimljiva aplikacija, vredi je isprobati.
Android Market link


WiFi Analyzer

WiFi Analyzer

Za kraj vam ostavljamo jednu od veoma korisnih aplikacija za traženje i dobijanje raznih informacija o WiFi mrežama u svojoj neposrednoj blizini. Kao što joj ime govori, ova aplikacija analizira sve bežične mreže koje su u vašem dometu, i pokazuje razne informacije kao što su kanal jačina signala svih WiFi mreža , kanal na kojem funkcionišu, koju protekciju koriste i slične stvari. Naročito je korisna opcija koja vam govori na kom kanalu rade susedne mreže, jer tako možete izbeći korišćenje istog kanala kao vaše komšije, što možete dovesti do ometanja i pada u brzinu konekcije. Dostupna su vam četiri pogleda - kanalni grafikon, vremenski grafikon, lista tačaka pristupa, skala jačine signala.Takođe možete poređati konekcije po abecedi, kanalu, jačini signala, otvorenosti mreže a možete i čak filtrirati konekcije koje ne želite da se pojavljuju u vašoj listi. Aplikacija poseduje mogućnost direktnog povezivanja klikom na jednu od mreža u listama, ali za ovo je potrebno instalirati poseban dodatak sa Android Market-a, koji je takođe besplatan. Smatramo da je ovo jedna veoma korisna aplikacija i da bi je svako trebao posedovati na svom Android uređaju.Android Market linkOvo su bile samo neke od brojnih aplikacija sa sličnim namenama koje postoje za Android platformu. Postoji ogroman broj sistemskih utilitija i alata, tako da je nemoguće prikazati ih sve i lako je preskočiti nešto što se vama lično svidelo, ali ako imate takvu preporuku, nemojte se libiti da ostavite vašu preporuku u komentarima. Toliko od nas u još jednom izdanju predstavljanja Android aplikacija - nadamo se da vam je ova lista bila od pomoći . Uživajte u raznim mogućnostima i otvorenosti vašeg Android telefona - do sledećeg čitanja!
 

Prvi susret: Android Ice Cream Sandwich

Android aplikacije: Popularne igrice

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509