Greška

Došlo je do greške.

Android aplikacije: Internet Browseri

29.05.2011 18:26 | 0 Software/Web
Android aplikacije: Internet Browseri

Nastavljamo tradiciju biranja najboljih Android aplikacija umesto vas, kao što to radimo sa vremena na vreme. Ovoga puta ćemo se pozabaviti kategorijom internet browser-a. Zvanični Android ugrađeni browser jeste donekle funkcionalan i verovatno će vam završiti posao u surfovanju internetom, ali on je takoreći " ono što je Internet Explorer za Windows" - koristićete ga, ali bićete svesni da postoji nešto brže i sa više o


Dragoljub Radovanović

Android aplikacije: Internet browseri


Smart telefoni, u našem slučaju oni sa Android operativnim sistemom, imaju mogućnost da donekle zamene vaš personalni računar u kategoriji surfovanja internetom. Da li je to slučaj dok ste zavaljeni u vašu omiljenu fotelju u dnevnoj sobi, a računar vam je daleko, ili jednostavno volite da surfujete iz kreveta, a nemate laptop, ili dok ste van svog doma u pokretu, a želite da pročitate nešto što vas zanima na internetu, Android smart telefoni svuda pomažu. Možda to neće biti isto prijatno iskustvo surfovanja koje imate na vašem velikom 24-inčnom LCD monitoru u sobi, upravo zbog činjenice da je ekran na smart mobilnom telefonu dosta manji, ali sa genijalnom primenom "pinch to zoom" funkcije koju Android bazirani telefoni sa kapacitivnim ekranom na dodir podržavaju od svog pojavljivanja, iskustvo surfovanja se čini drastično manje napornim.

 


Ono što dodatno poboljšava ovo iskustvo surfovanja je činjenica da je sve više i više internet sajtova koji su prilagođeni mobilnim telefonima, tako da njihov korisnički interfejs maksimalno iskorišćava veličinu i rezoluciju ekrana i sve bude lepo vidljivo i uklopljeno. Kod onih sajtova koji nemaju svoju mobilnu verziju, pomenuti "pinch to zoom" će biti i više nego koristan, a tekst, linkove i ostale stvari sa kojima interaktujemo ćemo pomoću svima već poznatog gesta razdvajanja/skupljanja dva prsta na ekranu, uvećati/smanjiti na dovoljan nivo i bez problema kliknuti.

Naravno, zvanični ugrađeni Android Internet browser poseduje ovu pomenutu mogućnost, ali mu nedostaje dosta opcija za lično prilagođavanje, dodatne mogućnosti i pokazuje se sporiji od nekih alternativa koje imamo na Android Market-u. Kada kažemo sporiji, mislimo prvenstveno na brzinu učitavanja stranica, ali ovde se gleda i brzina njegovog pokretanja iz menija aplikacija i jednostavno koliko se browser čini "tečnim" tokom njegovog korišćenja. Danas ćemo vam predstaviti četiri najpopularnija browsera, proći kroz njihove opcije i mogućnosti, testirati njihovu brzinu, dati opšti utisak o njima i koliko smo bili zadovoljni njihovim performansama. Konkretno, ispitaćemo šta to nude sledeće aplikacije:

Skyfire
Dolphin HD
MIren
Opera

Pri kraju ćemo dati rezultate koje postižu ova četiri browsera, te ćemo ih sve skupa uporediti sa stock browserom


Skyfire


Skyfire

Moramo odmah spomenuti da je Skyfire jedan vrlo socijalno orijentisan browser. Poseduje toolbar koji može da se podešava po želji korisnika i na njemu se nalaze predefinisane prečice za integrisani Facebook, Twitter, Google Reader kao i druge stvari koje ćemo ukratko objasniti čemu služe. Toolbar se poziva pritskom na "Meni" dugme na telefonu, a istim dugmetom se i sakriva sa ekrana. Prva opcija koja je smeštena na toolbar-u je opcija Video.

 Ovaj browser jeste besplatan, ali u sebi poseduje Video ekstenziju koja je dostupna u periodu od tri dana, radi njenog testiranja, gde se nakon njenog isteka možete odlučiti za kupovinu. Šta ova Video ekstenzija zapravo radi? Pritiskom na dugme Video, skenira se cela internet stranica na kojoj se nalazite u potrazi za video prozorima. Pošto su takvi video prozori zamišljeni za desktop varijantu sajta, oni nisu optimizovani za puštanje na mobilnom telefonu i neće raditi kako treba, a to ste mogli primetiti na svakom sajtu koji nema svoju mobilnu verziju. Ekstenzija nas onda obavesti da je pronađen takav video prozor i ponudi nam opciju da ga browser pomoću te video ekstenzije obradi i prilagodi mobilnom telefonu. Postupak obrade traje od 5-10 sekundi koliko je potrebno se izvrši optimizacija, a zatim usleđuje otvaranje u video plejeru koji je ugrađen u browser, upravo kroz tu ekstenziju. Cela ova operacija se izvršava kroz cloud based Skyfire servere, pa upravo iz tog razloga ova opcija nije besplatna kao ostatak browsera. Optimizovani video nažalost ne možete premotavati.

 Druga opcija na Toolbar-u je Facebook integracija u browser-u. Klikom na nju dobijamo manji prozor unutar našeg prozora nezavisno od toga na kojoj se stranici trenutno nalazimo. Facebook stranica će uvek biti u tom odvojenom prozoru koji lako možete skloniti ponovnim pritiskom na opciju u Toolbar-u, a opet istom lakoćom ga možete vratiti u prvi plan, tako da će vam Facebook takoreći uvek biti u pozadini ako ste ulogovani. U tom prozoru dobijate potpuno istu funkcionalnost kao kada bi ste se ulogovali direktno na mobilnu verziju Facebook sajta.

Treća opcija na Toolbar-u je Twitter integracija. Ova opcija radi na potpuno istom principu kao i Facebook opcija. Klikom na opciju dobijamo početnu stranicu Twitter-a odakle biramo da se ulogujemo. Nakon logovanja, u tom prozoru su prikazani svi tweet-ovi, na koje možete odgovoriti ili ih Retweet-ovati. Funkcionalnost je ista kao kada bi išli regularnim putem, samo ovako tu stranicu uvek imate u pozadini i vraćate se na nju jednim klikom.

Četvrta opcija na Toolbar-u se naziva Popular. Ona prikazuje koje su stranice najpopularnije na sajtu na kojem se trenutno nalazite. Tačnije, ova opcija pokazuje stranice koje su izabrane kao najpopularnije od strane Facebook korisnika i radi na princpipu koliko je ljudi podelilo konkretnu stranicu preko Facebook-a.

- Peta opcija je Like. Ovom opcijom lajkujete stranicu na kojoj se nalazite i direktno se postavlja na vaš Facebook profil.

- Šesta opcija nosi ime Fireplace. Ona vam prikazuje sve Facebook linkove ka nečemu koji su vaši prijatelji postavili na svom ili tuđem zidu.

- Sedma opcija je News. Ovo je samo po sebi objašnjivo. U pitanju su Google vesti iz celog sveta.

- Osma opcija Sports. U pitanju je intergracija Yahoo Sports stranice.

- Deveta opcija Finance. U pitanju je integracija Yahoo Finance stranice.

- Deseta opcija Share. Ona vam omogućava da podelite stranicu kroz mobilnu poruku, preko Bluetooth-a, Gmail-a, ili drugog Email-a koji ste konfigurisali.

- Jedanaesta opcija Groupon. Ona prati sve akcije i popuste u okolini koju ste prethodno izabrali. Nažalost ova opcija prati ponude samo u oblasti Severne Amerike i Kanade.

- Dvanaesta Opcija Ideas. Istraživanje ideja koje se nalaze na trenutnoj stranici na kojoj se nalazite ili unošenje svojih ideja.

- Trinaesta Opcija Reader. U pitanju je Google reader opcija, praćenje "Feed-ova" sa raznih sajtova na koje ste izabrali pretplatu.

- Poslednja stavka je Option gde možete dodavati/uklanjati sve prethodno pomenute opcije.

Što se tiče gornjeg dela Toolbar-a na kome se nalaze opcije za navigaciju, imamo Back dugme za povratak na prethodnu stranicu, Home dugme koje nas vraća na sajt koji smo mu prethodno dodali, ili na Skyfire standardnu početnu stranu, Bookmarks dugme u kojem se nalaze svi sajtovi koje smo dodali kao omiljene koje možemo da poređamo u dva pogleda - List ili Thumbnails, kao i History dugme prethodno posećenih sajtova; Tabs dugme u kojem otvaramo nove "tabove" ili pregledamo one koje smo već otvorili, dugme kod kojeg menjamo način otvaranja sajtova, punog Desktop moda ili Android mobilnog moda i dugme u kome se otvara meni podešavanja i drugih opcija. Iznad svih ovih dugmića nalazi se polje u kome se kuca adresa internet sajta, a pored njega se isto nalazi polje za direktno traženje nekog pojma putem google sajta.

 Imate zaista dosta podešavanja u Settings meniju, koja možete videti na jednoj od sledećih slika.


Pažnja! Veliki broj slika!
 Dolphin HD
Dolphin HD

Od trenutka instalacije i njegovog prvog pokretanja bili smo oduševljeni korisničkim interfejsom ali to nije sve što čini ovaj browser, baš naprotiv. "Ispod haube" kako bi rekli ima stvarno dobar "motor" koji sve to pokreće i ima stvarno dobre performanse. Pored toga poseduje stvarno dosta zanimljivih dodataka (Addons) i veoma zanimljivu stvar a to je Gestures. Gestures su zapravo gestovi koji prevlačenjem prsta preko ekrana i crtanjem određenog oblika, izvršavamo neke funkcije u samom browseru. Početnih nacrtanih gestova nema puno, ali najbitnija stvar je to što možete dodavati nove, za skoro pa svaku opciju koju možete da izvršite u browseru. Možete ih nacrtati u obliku koji vama najviše odgovara.
 Browser stvarno ima pristojan broj dodataka koje možete instalirati, a neki od njih su stvarno korisni, na primer Dolphin Translate koji prevodi čitavu stranicu na željeni jezik. Web to PDF na primer pretvara celu stranicu u PDF fajl koji možete sačuvati. Dolphin FM je radio koji možete slušati dok surfujete internetom, ali nažalost LastFM nije trenutno podržan na mobilnim uređajima u našoj zemlji.

DolphinHD podržava Fullscreen mod, što znači da će sakriti Android status bar i iskorisiti punu veličinu ekrana. Gornji deo ekrana je sličan kao na desktop računarima, imamo aktivni tab i dugme + koje dodaje novi. Ispod toga nalazi se polje za unos adrese stranice, levo od njega je Home dugme a desno Refresh koji ponovo učitava istu stranicu. Polje za unos teksta ima AutoComplete opciju. Bookmarks stranice koje ste dodali nalaze se kada prstom pomerite ekran u desno, tačnije one se pojave sa leve strane, ali ne zauzimaju ceo ekran već ostave traku u kojoj vidimo na kojoj se stranici trenutno nalazimo. Postoji već dosta predefenisanih popularnih sajtova koji su dodati umesto vas.

Pomeranjem prsta u levo otkriva se nešto uži Toolbar meni u kome se nalazi ikonica za Fullscreen mod, ikonica za Addons (dodatke), instalirani dodatci i ikonica za Settings meni. Sve ove opcije dobijamo i pritiskom na "Meni" dugme na telefonu, gde se pojavi Meni sa nešto većim ikonicama u donjem delu ekrana, uz dodatak Forward, Exit i More dugmića. Pregled aktivnih Tab-ova se nalazi u Bookmarks opciji, ali mi smo takođe instalirali Addon koji se zove Tab Switcher, kojim se lako dolazi do aktivnog taba koji želite jer postavi dodatne dugmiće za tu ulogu u dnu ekrana. Jedna od najbitnijih stvari je takođe činjenica da odjednom vidite nekoliko tabova na ekranu, tako da ne morate ići u neku opciju kako bi se prebacili na drugi, već to radite direktnim klikom na ekranu, nema bespotrebnih koraka.
 


Dolphin HD poseduje punu podršku za Adobe Flash, tako da će sav moguć flash materijal, reklame i slične stvari biti prikazane bez ikakve greške. Browser se čini jako brzim, možemo reći prilično brži od prethodnog Skyfire browser-a, ali bez velikog broja socijalnih mogućnosti koji Skyfire nudi. Korisnički interfejs je jako lepo urađen, a dodatak Gestures i Addons je zaista veliki plus što čini ovaj browser jednim od najboljih na Marketu trenutno.


Pažnja! Veliki broj slika!
  

Miren
Miren

Miren browser verovatno najviše daje utisak korišćenja desktop browsera na prvi pogled, sa svojim tabovima i Thumbnail prečicama. Možemo reći da njegov početni ekran dosta podseća na Google Chrome sa desktop-a. Svaki novi tab koji otvorite klikom na + pojaviće se u gornjem delu ekrana i biće vam lako dostupan, a tab-ove koji vam više nisu potrebni možete da ugasite pritiskom na X dugme kod određenog tab-a. Korisnički interfejs nema preterano lepe boje kao kod Dolphin HD browsera, ali je čist i efektivan. Mesto gde stoje tabovi u vrhu ekrana je statično i uvek ćete biti uskraćeni za taj deo ekrana. Ovo je moglo biti rešeno time što bi se Tab bar sakrivao kada se ne koriste, kao kod Dolphin HD browsera na primer. Miren ipak poseduje Full Screen mod, ali opet ćete biti uskraćeni za taj deo ekrana gde se nalaze tabovi.
 Ispod tab bara nalazi se polje za unos adresa, levo od njega Bookmarks dugme, a desno Refresh dugme, baš kao kod Dolphin HD browsera. U početnom ekranu situacija je nešto drugačija. Ispod tab bara sa leve strane se nalazi Google search polje, a desno od njega standardno polje za unos adresa internet stranica. Ispod toga nalazi se osam sličica koje su prečice za određene sajtove. Četiri od njih već dolaze predefinisane, a to su Google, Facebook, Twitter i Top Websites. Njih takođe možete promeniti u nešto drugo ako vam ne odgovaraju, jednostavnim menjanjem internet adrese koja im je dodeljena. Pored toga imate još četiri prazne sličice tako da verujemo da će vam ovo biti dovoljno za sajtove koje najčešće posećujete. Ispod sličica nalazi se pet dugmeta sa određenim funkcijama:

- Top sites u kome se nalazi oko 65 predefinisanih sajtova. Ti sajtovi su podeljeni u kategorije Cool Sites, News, Tech, SNS, Video, Music, Sports, Games, Shopping, Finance, Trip, Blog, Auto, E-Mail i Service. Ovo je zaista korisna stvar da te sajtove ne morate da tražite ručno.

- Bookmarks u kojem možete da menjate redosled sačuvanih sajtova i jedna korisna stvar da određenom sajtu dodelite prečicu na desktopu telefona, tako da možete da ga direktno pokrenete odatle. U ovoj kategoriji postoji i odeljak Frequent, u kojem se nalaze često posećivani sajtovi.

- History u kojem su sajtovi grupisani u dane, počev od Today grupisanja, preko Yesterday itd. Postoji dugme Clear kojim brišete istoriju posećivanih sajtova.

- RSS feeds u kome imate pretplate na feed-ove za dodate sajtove. Sekcija je podeljena u tri kategorije, New Items, Category i Offline. New Items kategorija sadrži najnovije feedove sa raznih sajtova. Category sadrži lične pretplate i Recommended sekciju koja je podeljena u različite oblasti. Te oblasti uključuju Business, Comics, Anime, Soccer, Entertainer, News, Sports, Lifestyle, Design, Fun, NBA, Movies, Music, Audio, Arts, Video i Technology. Unutar njih nalazi se određen broj predefinisanih sajtova koji se bave tom tematikom. Zaista lepo zamišljena RSS opcija, svaka pohvala ide Miren-u na ovom polju.

- Downloads kategorija u kojoj sve stvari koje ste nekada skinuli iz Miren browsera idu.

Koristeći meni dugme na mobilnom telefonu dobijamo još jedan Toolbar sa osam opcija kojima lako pristupamo: Bookmarks, Home, Share this, Brightrness, Downloads, Exit App i More. U More sekciji nalaze se Select Text, Find on Page, Screen unlock, Feedback, UA.
 


Miren browser poseduje Gestures opciju, ali jako ograničenu i ne onakvu kakvu poseduje Dolphin HD. U najboljem slučaju najkorisniji gest je da namestite da Volume bar na telefonu služi za skrolovanje stranica. Miren jeste dobar browser, ali kada ga poredimo sa Dolphin HD browserom, koji se za sad pokazao najboljim, zaostaje u većini stvari kao što je brzina otvaranja stranica, nedostatak pravih Gestova, iskorišćenosti Full Screen mod-a, dodataka za browser i jednobojnim korisničkim interfejsom.


Pažnja! Veliki broj slika!
 


Opera


Opera

Za Operu ste zasigurno čuli, jer je ogromna verovatnoća da ste je nekada koristili na vašem računaru. Iskustvo nije identično kao na računaru, jer ipak Opera u našem slučaju nije imala podršku za Adobe Flash, a to bi bila verovatno i jedina ozbiljnija mana Opera Mobile browsera. Početni ekran Opere je ispunjen sličicama koje su prečice za internet sajtove i upravo one zauzimaju većinu mesta na početnom ekranu. U gornjem delu ekrana nalazi se polje za unos adresa web stranica. Dobra stvar kod njega je to da vas ono uvek čeka sa "WWW." formom, a od vas se očekuje samo da završite niz adrese.


 


Desno od njega nalazi se Google Search polje. Ispod toga nalazi se ukupno devet sličica od kojih je već pet ispunjeno, ali i one se mogu menjati, potpuno isto kao kod Miren browsera. U donjem delu ekrana smešten je Toolbar za navigaciju, na kome se nalazi Back dugme, Forward dugme, Refresh dugme, Tabs dugme i veliko "O", simbolno Opera dugme u kojem se nalaze razna podešavanja. U njemu se nalazi:

- Bookmarks sa stranama koje ste samo vi dodali, nema predefinisanih strana kao kod Miren browsera na primer . Dobra stvar je to što možete detaljno sortirati vaše Bookmark-ove, jer postoji opcija pravljenja novog foldera unutar tog menija. Veoma je korisno ako imate linkove iz različitih oblasti interesovanja, tako da možete da ih grupišete.

- History koji daje opciju otvaranja posećenih stranica u odvojenim tabovima, tako da ako želite da otvorite link koji ste prethodno posetili, nećete morati da gasite vaš aktivni tab.

- Save page opciju koja je korisna ako želite da sačuvate celu stranicu koja vas zanima za kasnije čitanje gde nećete imati pristup internetu

- Downloads gde fajlovi skinuti preko Opera browsera idu

- Settings opcija u kojoj se nalaze sva bitna podešavanja vezana za upotrebu Opera browsera

- Find in Page opcija koja pronalazi zadatu frazu na stranici na kojoj se trenutno nalazite

- Share u kojem imate opcije da podelite stranicu preko Bluetooth-a, EMail-a, GMaila i preko standardnih mobilnih poruka

 - Help opcija sa standardnim funkcijama browsera

To bi bilo to što se tiče opcija u Operi i kao što vidite ona nije natrpana raznim mogućnostima kao prethodni browseri. Opera jednostavno radi svoj posao, a to je da otvara stranice dosta brzo i skroluje kroz njih bez nekog zastajkivanja ili smanjenih performansi. To jednim delom doprinosi činjenica da Flash mateijal na našem telefonu jednostavno nije hteo da se otvori, iako je pisalo da imamo instaliran Adobe Flash. Umesto Flash reklama pojavljivao se prozor "Plugin content". Šta god da smo pokušali, problem na našem telefonu nismo mogli da ispravimo, tako da ne možemo da sa sigurnošću tvrdimo da bi browser radio istom brzinom kada bi se prikazivale reklame rađene u Flash-u.  Youtube klipove koje smo pokušali da otvorimo, na njima smo dobili poruku da ih moramo otvoriti uz pomoć od nekih eksternih instaliranih video aplikacija. Stvarno ne znamo šta da mislimo o ovom browseru, jer nismo dobili obećanu Flash podršku.

Dodatak: Posle dužeg traganja za rešenjem ne prikazivanja Adobe Flash materijala, tamo gde su ga drugi browseri koje smo do sada testirali prikazivali bez problema, uspeli smo da pronađemo rešenje. Problem je u tome što Opera Browser radi sa Adobe Flash materijalom na potpuno drugačiji način i potrebna mu je eksterna podrška. Odlaženjem na Android Market i skidanjem Flash Player 10.3 verzije, nakon njegove instalacije dobili smo reklame (banere) koje prethodno nisu bile prikazane, ali ovo je bilo samo delimično rešenje problema. Ostalo je pitanje otvaranja Youtube i ostalih klipova u samom Browser-u. Oni su i dalje zahtevali da budu otvoreni van Opera Browser-a uz pomoć neke od video aplikacija koje imate instalirane na telefonu. To je veoma bitna stvar jer je kvalitet video klipova drastično(!) manji u odnosu na njihovu reprodukciju u drugim Browser-ima. Što se tiče rezultata testova koji se nalaze na sledećoj stranici, oni su bukvalno ostali nepromenjeni i Opera je i dalje pružala najbolje rezultate u Sunspider testu i testu otvaranja Benchmark.rs stranice, ali je takođe i dalje pružala najlošije rezultate u BrowserMark testu. Sticajem okolnosti i delimičnom ispravkom problema sa Flash-om, Opera je pomerena za jedno mesto naviše u našoj prognozi najboljih Android Internet Browser-a, koju možete videti na sledećoj stranici.

 
 

Rezultati, zaključak
Rezultati, zaključak

Rezultati testiranja dobijeni su korišćenjem sintetičkih testova namenjenim za testiranje performansi browsera. Njihove vrednosti su dobijene pokretanjem svakog testa po pet puta, rezultati su sabirani pa je iz njih uzimana njihova srednja vrednost. Prvi test koji smo pokrenuli zove se JavaScript Sunspider, test koji se otvara u samom browseru posećivanjem stranice Sunspider . Kod ovog testa se traži što manja vrednost u milisekundama.Kao što vidimo iz grafikona najmanju vrednost je imao browser Opera, kod kojeg nismo sigurni kako je postignut ovako nizak rezultat, ali sumnjamo na podršku za Flash, koja nije bila prisutna kao kod ostalih Browsera. Od Browsera sa Flash podrškom najbrži je bio Dolphin HD, zatim Miren koji prišao dosta blizu, Stock 2.3 Android browser je bio tik iza, dok je Skyfire bio ubedljivo najsporiji. (pročitati dodatak ostavljen na prethodnoj stranice radi pojašnjenja)

Drugi test je vršen pomoću BrowserMark programa koji se isto nalazi direktno na internetu i dovoljno je posetiti ovu stranicu preko telefona kako bi ste utvrdili koliko poena Browser postiže.Najviše poena na ovom testu imao je DolphinHD browser, zatim malo iznenađuje Stock 2.3 Android browser, prateći ga u stopu Miren browser, Skyfire browser daleko iza njih, a Opera je postigla najlošiji rezultat od svih, sa dosta razmaka u odnosu na konkurenciju.

Prešli smo sa sintetičkih testova na realne uslove u Browserima, a performanse Browsera smo merili uz pomoć štoperice i uzimanja prosečnog vremena koliko je potrebno da se otvori naš Benchmark.rs sajt.Jasan pobednik je ovde bila Opera, dok je Dolphin HD zauzeo drugo mesto, Miren browser iza njega, Skyfire zaostajući jednu sekundu za njim, a ubedljivo zaostajući Stock 2.3 Android browser. Ovde lepo možemo videti da sintetički rezultati i ne znače previše dok to realna upotreba ne dokaže, a Dolphin je to upravo dokazao.

Zaključak

Nismo se previše dvoumili koji browser da imenujemo za najboljeg, kada smo pogledali sve mogućnosti i rezultate testova, iako razlike među njima nisu toliko velike. Da li je u pitanju korisnički interfejs, dodatne mogućnosti ili brzina samog browsera, imali smo jasnog pobednika kada smo sve sabrali.

- Prvo mesto je pripalo DolphinHD browser-u . Njegov korisnički interfejs, dodatci (Addons), gestovi, brzina otvaranja stanica - sve je to doprinelo njegovom krunisanju kao najbolji browser trenutno na Android Market-u.

- Drugo mesto je zauzela Opera. Zaista pravi razmak u brzini u odnosu na ostale browsere, ali nema dovoljno opcija i dodataka za njeno fino nameštanje. Ono što je takođe sprečava da zauzme bolje mesto na tabeli je nedostatak  pune Adobe Flash podrške preko koje jednostavno nismo mogli da pređemo, ali inače veoma brz browser za sve ostalo. Važno: Posle delimičnog rešavanja problema sa Adobe Flash plejerom, Browseri Opera i Miren su zamenili mesta na našoj listi najboljih Browser-a. Pročitajte dodatak ostavljen na prethodnoj stranici za više informacija.

- Treće mesto je zauzeo Miren Browser. Mogućnosti otvaranja tabova, njegov desktop izgled, dosta ubačenih predefinisanih bookmark-ova, pametno rešena kontrola RSS feedova i njegova solidna brzina ga čine trećim najboljim izborom na Android Market-u.
 
- Četvrto i poslednje mesto zauzeo je Skyfire. Lepo zamišljen Browser prepun socijalnih integracija (kome su one potrebne), ali dosta spor pri otvaranju stranica, a to je ovde verovatno i ključna stvar.


Svi testovi su vršeni na Samsung Galaxy S telefonu sa 2.3.3 oficijalnom JVH Android verzijom firmware-a.

Android aplikacije: Audio plejeri

Domaće Android aplikacije

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509