Greška

Došlo je do greške.

Android aplikacije: Audio plejeri

13.05.2011 22:36 | 0 Software/Web


Dragoljub Radovanović

Android aplikacije: Audio plejeri


Svaki od ovih audio plejera se razlikuje u nečemu - da li je to korisnički interfejs, način prikazivanja omota albuma i njihovo automatsko skidanje sa interneta, mogućnost podešavanja zvuka ekvilajzerima i slične dodatne opcije, mi smo tu da vas provedemo kroz sve njihove mogućnosti i pomognemo vam u izboru. Android Market je nedavno prebacio cifru od 250,000 dostupnih aplikacija i može se reći da je ova "pijaca" postala dosta prometna. Sa tolikim brojem aplikacija konkurencija je zaista ogromna, developeri moraju pažljivo osmisliti svoju aplikaciju kako bi se ona istakla iz okeana sličnih aplikacija i dobila na popularnosti. Naravno, to zahteva dosta truda u samom programiranju aplikacije, ali potrebna je i određena doza kreativnosti u smišljanju izgleda njenog korisničkog interfejsa.

U našem konkretnom slučaju kod Audio plejera, treba razmišljati i o dodatnim stvarima kao što je implementacija album art-a, detaljnost podešavanja ekvilajzera, dodatnih opcija za poboljšanje kvaliteta zvuka i slične stvari. Složićete se sa nama da nije svejedno koristiti bilo koju aplikaciju koja će samo reprodukovati muziku sa vašeg telefona, dosta je bitno kako će ona izgledati, koje će opcije imati i kako će ukupno biti upakovana. Ne treba pretrpavati aplikaciju nepotrebnim mogućnostima i mešati namene (mada u nekim slučajevima ne može da škodi), ali takođe i ogoljen audio plejer nije dobar audio plejer. Dobar audio plejer ima dosta opcija, ali onih koje će vam služiti u audio svrhe.

 Telefon na kome su testirani plejeri je Samsung Galaxy S, mada svaki od ovih plejera bi trebao da se ponaša dobro i sa drugim slabijim modelima - ipak audio plejeri ne traže preteranu hardversku zahtevnost. Pogledajmo koji su to plejeri koje smo mi izabrali da vam predstavimo, kakve su njihove mogućnosti reprodukcije i naš utisak o njima.

.Cubed


Ovaj konkretan audio plejer, takođe poznat pod imenom " ³ " je značajno nadograđen u proteklih par meseci i ubačene su mu stvari koje su mu bile potrebne da se nađe upravo u našoj listi najboljih. Ovo je jedan od plejera sa najzanimljivijim korisničkim interfejsom, animacijama i grafičkim efektima koji postoji na Marketu. Stil navigacije koju koristi je zaista zabavan za korišćenje, upravo zbog toga što je dosta interaktivan u svom standardnom modu kocke. Možemo reći da se odlično uklapa sa telefonima osetljivim na dodir, jer je upravo osmišljen i pravljen za njih.
 


Stranice kocke predstavljaju jednog autora ili izvođača pesme, a celu kocku okrećete u prostoru povlačenjem prsta u određenom smeru preko ekrana. Povlačenjem gore/dole krećete se kroz autore koji su poređani po abecedi, dok povlačenje levo/desno ima sličan efekat, sa razlikom da se na stranicama kocke prvobitno prikazuje određeno slovo abecede, pa tek onda ime i slika autora. Ovo generalno služi kao prečica do imena nekih autora ako ih imate više sa imenom koji počinju istim slovom, kako ne bi vrteli do besvesti kroz autore koji vas trenutno ne zanimaju. Praktično vas kocka dovede do prvog u nizu odakle ćete gestom prevlačenja gore/dole naći onog autora koji vam je potreban.

Postoje još dva interesantna moda prikaza a to su Wall mod - gde je album art prikazan u vidu velikih sličicama po dve u redu, kroz koje skrolujete gore/dole u 2D prikazu; Boring mod je zapravo prikaz imena autora bez sličica već čist tekst, sa jednim lepim efektom. Kada u ovom modu odaberete autora usledi animacija kako ostali autori nestaju sa ekrana i na ekranu ostaje samo ime autora kojeg ste odabrali, a ubrzo nakon toga "doleti" prozor sa imenima pesama. Ostaje još mod pod imenom Morph flow u kome imate efekat pretapanja jedne sličice u drugu kako skrolujete a navigacija se obavlja u smeru gore/dole. Njega možete videti na prvoj slici desno, a prva dva pomenuta Wall mod i Boring na slici ispod.
 

 

Premotavanje pesme se vrši samim prevlačenjem levo/desno preko imena pesme koja se trenutno reprodukuje, a taj prozor se nalazi u samom dnu ekrana. Kako prislonite prst na tom mestu pojavljuje se kuglica koju pomerate i stvara se mrežasti deo na delu pesme koji je već protekao. Metoda reprodukcije se zasniva na queue principu - sve pesme koje dodate u queue biće reprodukovane u zavisnosti kada ste ih dodali, tačnije, čekaj svoj red kao što ime govori. Sve pesme iz Queue-a možete kasnije sačuvati kao Playlistu.

Što se tiče nedostataka plejera, može vam zasmetati jer se forsira ime autora umesto imena albuma, a nemate mogućnost da to promenite. Takođe opcija koja nedostaje je Set as Ringtone iz same aplikacije, kao i tajmer koji kontroliše za koliko će se vremena reprodukcija završiti, tačnije. Ekvilajzer nema predefinisane postavke, što ga čini dosta ograničenim već u startu, tako da ćete morati sami da namestite po sluhu kako vam zvuči najbolje. Plejer je u potpunosti besplatan na Android Marketu, a link do njega možete naći na kraju stranice .
 


Podržani formati: Mp3, Flac, Wma


Android Market link


PowerAMPPowerAMP


PowerAMP se trenutno plaća na Android Marketu, ali vam je dostupna njegova puna verzija na probi od 15 dana. To je dovoljno dug period da odlučite da li je vredan kupovine ili ne. Aplikacije koje se plaćaju ne moraju uvek da budu bolje od besplatnih alternativa, ali u ovom slučaju je tako - po nama je vredan kupovine. Poseduje veoma lep korisnički interfejs, gde možete da birate između četiri dezena ili tačnije "materijala pozadine": Matte Metal, Aluminium, White Plastic i Black Neon.
 


Poseduje dve glavne metode navigacije - po folderima kako stoje na vašoj kartici i Library metod. Folderi su poređani abecedno i imaju svoj thumbnail sa leve strane, a u desnoj strani stoje informacije o broju pesama unutar samog foldera kod kojih direktno imate opciju da ih dodate u Queue, Playlistu, Shuffle i brisanje svih pesama unutar foldera. Nešto atraktivnija metoda je Library metoda koja ih deli na All Songs, Albums, Artists, Genres, Playlists, Folder Playlists i Queue. Zaista pregršt načina da slušate svoju kolekciju pesama. Iz menija koji se pojavlju klikom na levi senzor na telefonu takođe dobijamo dodatne opcije kao što je direktno podešavanje pesme kao melodiju zvona, informacija o veličini pesme, bitrate-u, formata pesme i slične stvari. Sve je osmišljeno do najsitnijeg detalja.
 


 

Premotavanje se vrši pomeranjem progres linije na željeno mesto u pesmi. Komande za biranje sledećih pesama u nizu, pauziranje/puštanje se nalaze u centru ekrana i prilično su velike i lepo dostupne. U desnom donjem ćošku imate odeljak za ekvilajzer koji se uveliča preko celog ekrana kada ga pritisnete i dobijate krug koji vrtite kako bi ste smanjili ili pojačali jačinu zvuka, Bass ili Treble. Iznad toga se nalazi ekvilajzer u kojem možete odabrati razne predefinisane vrednosti poređane po tipu muzike, ali takođe imate i mogućnost da sami podesite slajdere kako vama odgovara.

Gornju polovinu ekrana zauzima album art koji možete da podesite da se automatski skida ako vam nedostaje na nekom od albuma. U podešavanjima imate takođe dosta opcija kao što su ubacivanje Fade, Crossfade i Gapless efekta u način reprodukcije. Sleep timer postoji i nalazi se u Settings meniju , u kom možete da birate vreme prestanka reprodukcije u skokovima od 15 minuta, do ukupno 120 minuta. Takođe imate i dosta opcija za sortiranje pesama po imenu, putanji i vremenu modifikacije fajla. Celo iskustvo sa ovim plejerom je bilo osvežavajuće i stvarno ga u detalj možete podesiti kako vama odgovara. Cena stvarno nije velika a njegovom kupovinom zaista dobijate dosta u odnosu na druge besplatne plejere.

 
Podržani formati: Mp3, Flac, Wma


Android Market link


Winamp


 


Winamp


Verujemo da prepoznajete ovo ime. Velika je šansa da ste ga nekad koristili na vašem računaru, ali igrom slučaja/namere, on je postao dosupan i na Android platformi. Sam korisnički interfejs je prost, čistog izgleda. Dugmići za kontrolu pesama su smešteni u dnu ekrana, zajedno sa Playlistom i simbolom groma koji predstavlja prečicu za glavni meni.
 

 

U glavnom meniju birate kako ćete pristupiti vašim pesmama - preko imena albuma, imena izvođača, spisku svih pesama, žanru muzike ili predefinisane Playliste. Imate opciju za online radio koji je direktno uključen u samu aplikaciju u kojem možete tražiti razne stanice širom sveta. Ovo je zaista korisna stvar, ako ne želite odvojenu aplikaciju za online radio. Takođe, postoji opcija da ukucate par početnih slova imena pesme koju imate na kartici i da se ona prikaže u rezultatima. To znatno olakšava stvari ako imate veliki broj pesama, a odnosi se i na pretraživanje radio stanica. Imate opciju da skidate muziku, barem ono što je ponuđeno besplatno.

 

 

Winamp je stvarno solidan audio plejer koji ima čak i mogućnost direktne sinhronizacije pesama sa vašeg računara uz pomoć bežične mreže, pod uslovom da vam je Winamp takođe instaliran i na računaru. Stvari koje mu nedostaju su menjanje tema, ekvilajzer, sleep tajmer i nešto opširnija lista podešavanja kao što postoji kod PowerAMP plejera, ali pored toga ima dovoljno opcija da se takmiči sa ostalim plejerima.. Treba napomenuti da je Winamp potpuno besplatan bez ograničenja tako da ga itekako vredi imati instaliranog. Link za download se nalazi na kraju stranice.

 
Podržani formati: Mp3, Flac, Wma
 

Android Market link


PlayerPRO, Zaključak


 

PlayerPRO


Još jedan audio plejer koji se plaća, ali mi mislimo da vredi do poslednjeg centa. Nije toliko popularan kao PowerAMP, ali nama se čak i više dopada. Na početnom ekranu čekaju vas album art sličice visoke rezolucije, po dve u svakom redu. Jedna od bitnijih stvari koje treba pomenuti ovde je to da plejer veoma dobro radi sa nalaženjem Album art-a za svaki album, svakog izvođača pa čak i svaki žanr muzike koji imate na vašoj kartici. U prethodnim plejerima je uvek ponegde falila slika kod albuma, ali ovde je čak uspevao da pronađe i slike naših izvođača, što je veoma pohvalno. Imate pet načina traženja i reprodukcije pesama: Traženjem preko albuma, preko izvođača, preko žanra, preko playliste i direktno traženje kroz foldere na kartici.
 

 

Odlična stvar je to da imate veliki broj skinova koji skroz menjaju izgled plejera, ne samo boju. Na primer, imate skin koji izgleda kao Windows Media Player sa vašeg računara, kao i razne druge skinove. Treba napomenuti da postoji opcija koja forsira da plejer bude u Full screen modu, time sakrivajući status bar od Android operativnog sistema. Ovo izgleda prilično lepo jer se iskorišćava ceo ekran.

 

 

U većini skinova ostavljen je popriličan prostor za Album art u meniju puštanja konkretne pesme, a tamo gde je slika albuma u visokoj rezoluciji ovo izgleda prelepo, pogotovo na Samoled ekranu. Plejer poseduje ekvilajzer sa izborom predefinisanih vrednosti po kategoriji muzike, ali možete i sami podesiti kako vam odgovara. Zanimljiva stvar je da se može skinuti prošireni ekvilajzer, direktno iz programa. Posle njegove instalacije imate ekvilajzer sa duplo više slajdera i sa dodatnim predefinisanim vrednostima, a ovaj prošireni ekvilajzer se skida potpuno besplatno sa Android Market-a. Nećemo ni pokušavati da vam napišemo koliko podešavanja ima ovaj plejer, pogledajte sami pomalo neobičnu sliku ispod...

 

Ukupno zaista dobar plejer sa nula nedostataka, osim činjenice da se plaća. Mi opet kažemo, ovakav plejer vredi kupiti jer stvarno nudi mnogo stvari i lepo je upakovan. Možemo reći da je ovo direktna konkurencija PowerAMP plejeru. Istina je da je PowerAMP mnogo popularniji, ali mi smo zaista, da tako kažemo, imali lepši osećaj dok smo koristili PlayerPRO.

 

Podržani formati: Mp3, Flac, Wma


Android Market link
Zaključak

Dve besplatne i dve aplikacije koje se plaćaju - kako bi smo kotirali koju? Iako je ovde možda pitanje ukusa u dizajnu interfejsa, ipak neke opcije koje nedostaju kod nekih plejera, u ovom slučaju ovih besplatnih, su presudni faktor u korist onih koji se plaćaju. Ipak, to nikako ne znači da su besplatne aplikacije dosta gore od ovih koji se plaćaju, već te plaćene imaju prednost u opcijama kao što su kvalitetniji ekvilajzeri, bolje rešeni omoti albuma i prisustvo nekih opcija koje su potrebne.

Cubed nam se dopao zbog njegovih animacija i načinom interakcije sa biranjem izvođača. Ipak, nedostatak sortiranja po albumima,  predefinisanih vrednosti na ekvilajzeru i set as ringtone opcije ga nažalost stavlja na dno naše liste najboljih plejera.

Winamp je dosta bolji što se tiče tih nedostataka, ali njemu ipak fali ekvilajzer. Prednosti su mu to što može da se sinhronizuje sa računarom i prisustvo online radija, ugrađenog u sam plejer. Takođe, nedostatak tema i ozbiljnijih podešavanja ga stavljaju na mesto broj tri na našoj listi.

PowerAMP je verovatno izjednačen sa brojem opcija koji PlayerPRO ima, možda ne baš toliko, ali mu prilazi dosta blizu. Takođe, sam osećaj u navigaciji nam se činio nešto lošijim, tako da će morati da se zadovolji drugim mestom.

PlayerPRO je ipak po našem mišljenju najbolji plejer na Android Marketu trenutno. Jednostavno nema većih nedostataka i radi veoma dobro, a mogućnost promene skinova i broj opcija u podešavanjima ga čine najboljim od ova četiri koje smo naveli.

 

Android aplikacije po preporuci Benchmark forumaša - video plejeri

Android aplikacije: Internet Browseri

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509