Greška

Došlo je do greške.

Android aplikacije - Tools

23.11.2010 13:38 | 0 Software/Web
Android aplikacije - Tools

Serijal tekstova o Android aplikacijama nastavljamo korisnim programima - alatima. Bez ovih aplikacija je moguće živeti, ali je sa njima život mnogo lakši. "Tools" aplikacije su posebno korisne za napredne korisnike, ali mogu puno da pomognu i onim manje iskusnim. Lista korisnih aplikacija je ogromna i veoma je teško odabrati desetak bez kojih ne možemo; naročito kada uzmemo u obzir svu različitost potreba korisnika. Brisanje nepotrebnih aplikacija,


Ni jedan od sledećih programa vam neće biti neophodan ukoliko želite da koristite Android mobilni telefon. Ipak, što ste napredniji korisnik i što vaš telefon obavlja više operacija i poseduje više aplikacija, sve više se javlja potreba za ovakvim programima. Kao i uvek, ovo je samo delić probranih Android aplikacija iz neke kategorije i nemoguće bi bilo nabrojati sve dobre programe. Ipak, kako ćemo ubuduće nastaviti sa prikazivanjem Android aplikacija, potrudićemo se da prikažemo što veći broj najboljih softverskih rešenja.


SMS Backup & Restore
 

SMS Backup & Restore je mali, jednostavan, gotovo nevidljiv program za čuvanje i povraćaj SMS poruka. Kao što na snimku ekrana može da se vidi, ovaj program faktički nema korisnički interfejs, osim nekoliko tastera. Takođe, program poseduje 15-ak podešavanja u posebnom meniju, ali sumnjamo da će i jedno od podešavanja biti neophodno da bi se ova aplikacija koristila. Suština aplikacije je da se sve SMS poruke čuvaju u jednom xml fajlu, a isti taj fajl služi kako bi se poruke povratile. Fajl se smešta u eksternu memoriju telefona. Taj fajl je moguće poslati putem pošte, ukoliko vam je to potrebno.

Pored toga, moguće je imati više fajlova sa sačuvanim porukama, a raspoznavaćete ih tako što su nazivi tih fajlova zapravo vreme kada je "backup" urađen. Program ima opciju za brisanje svih poruka sa telefona, kao i brisanje pojedinačnih (ili svih) sačuvanih xml fajlova. Proces čuvanja 2000 poruka (u našem slučaju) traje 10-ak sekundi, što je iznenađujuće brzo. Povraćaj poruka sa druge strane može da potraje, pa je za 2000 poruka potrebno 5-10 minuta, pa i više. Prilikom povraćaja poruka, nismo primetili bilo kakve probleme i sve je u porukama izgledalo kao i ranije. Bez obzira što je ovaj program vizuelno krajnje neatraktivan, odlično radi svoj posao i za njega nije potrebno bilo kakvo napredno znanje da bi se koristio.Apps Organizer

Apps Organizer je još jedna krajnje jednostavna aplikacija koja vam može olakšati život sa Androidom. Posebno je dobra za one koji imaju veliki broj instaliranih aplikacija, kao i za one koji vole da je sve "pod konac". Softver se sastoji iz dva dela, same organizacije svih aplikacija i widgeta koji su suština ove aplikacije. Prilikom organizacije svih instaliranih aplikacija, birate etiketu (label) kategorije za svaku aplikaciju. Kategorije je, koje nisu ponuđene, moguće je naknadno dodati. Pored toga, nad-kategorija jesu omiljene aplikacije (favorites).

Kada etiketirate aplikacije (sve ili samo one koje želite), na jednom od glavnih ekrana Android sistema moguće je izbaciti widget 1x1 veličine po želji (favorites, games i slično). Klikom na widget dobija se lista aplikacija u svakoj kategoriji. Dobra stvar je da kada izvršite promene unutar same aplikacije, nije potrebno bilo šta raditi sa widgetima, već su promene i na njima odmah vidljive. Ova aplikacija ne samo da može da vam pomogne pri organizaciji mnoštva aplikacija, već može biti praktična za pravljenje kvalitetnih prečica.
 


AppBrain

AppBrain je odlična aplikacija za sve one kojima nikada nije dosta kvalitetnih aplikacija. Sigurno da je prva adresa za to Android Market, ali market vrši sortiranje i privilegovanje liste aplikacija na svojevrstan način. Prvi deo ove aplikacije zove se Manage And Sync i tu su predstavljene sve aplikacije koje su instalirane na vašem telefonu. Listu aplikacija možete sortirati po želji, a u gornjem delu se nalaze aplikacije za koje se pojavio update. Direktno odavde moguće je aplikaciju otvoriti, obrisati, napraviti prečicu ili je preporučiti.

Recommended apps je deo gde drugi registrovani korisnici (svako se može besplatno registrovati) preporučuju aplikacije. Direktno odavde je moguće pristupiti određenoj aplikaciji na marketu i instalirati je na telefon. Browse Apps je deo u kome pregledate sve aplikacije koje postoje za Android. Dobra strana ove mogućnosti je što je moguće sortirati i birati listu aplikacija na više načina, čime se unapređuje i ubrzava pronalaženje aplikacija u poređenju sa Android Marketom. Explore User je poslednji deo ovog programa i služi da vidite (pojedinačno) šta su drugi korisnici ovog programa preporučili.
 


MyBackup

MyBackup je sada već naširoko poznata aplikacija za čuvanje i povraćaj mnogih stvari sa vašeg telefona. Dobra strana aplikacije je mogućnost da tačno izaberete ono što želite da sačuvate. Pored toga, moguće je samo pogledati pojedine sačuvane podatke, bez potrebe za njihovim povraćajem. Tu je i opcija putem koje se uključuje automatsko dnevno (ili neki drugi interval) čuvanje biranih podataka, a putem iste opcije je moguće zakazati čuvanje u tačno određeno vreme.

MyBackup je program koji je besplatan prvih 30 dana, ali treba znati da se funkcionalnost ne menja, već je u pitanju samo vremensko ograničenje. Ukoliko uradite backup sa besplatnom verzijom, moguće je povratiti isti sa Pro verzijom. Pro verzija nudi i mnogo više online prostora, pošto je moguće čuvanje podataka i online. MyBackup ima par naprednih opcija koje su dostupne ukoliko vam je telefon rootovan. Root nije neophodan, već samo donosi par dodatnih opcija.
 


Advanced Task Cleaner

Ovo je samo jedna od aplikacija koje služe za "ubijanje" drugih aplikacija i procesa. Kako Android u sebi nema opciju za gašenje aplikacije, ovi programi dobro dođu, pogotov za starije telefone sa manje memorije. Treba biti jasan i reći da Android generalno nema velikih problema sa organizovanjem memorije (jer se višak aplikacija sam gasi), pa mnogi korisnici neće imati realnu potrebu za ovom aplikacijom.

Ipak, ukoliko imate telefon sa malo memorije (kao što je prvi Samsung Galaxy ili možda HTC Magic) ili iz specifičnih razloga imate potrebu da uvek imate maksimalno slobodne memorije, ova aplikacija može da bude dobro rešenje. Pored toga, Android ima jednu "nezgodnu" osobinu da pokreće pojedine aplikacije u pozadini, iako sam korisnik to nije učinio. U tom slučaju Advanced Task Cleaner i slični programi dobro dođu, jer je moguće stvoriti listu aplikacija koje će program automatski ugasiti. Advanced Task Cleaner ima i opciju za uninstall aplikacija.
 


File Manager

Program jednostavnog naziva - File Manager - radi ono što mu naziv kaže. Do sada smo prikazali dva File Managera, OI FIle Manager i Astro File Manager, ali ovaj program može biti naš novi omiljeni. S jedne strane nudi više mogućnosti od OI FIle Managera, a izgleda pristojnije od Astro File Managera. File Manager poseduje sve osnovne i napredne aspekte jednog menadžera fajlova za mobilni telefon. Najbolja karakteristika ovog programa, pored toga što jako lepo izgleda (ima i par animacija), jeste što se na korišćenje veoma brzo naviknete. Sigurno da Astro File Manager poseduje nekoliko izuzetno naprednih stvari koje File Manager nema, ali nam se čini da File Manager može da bude bolji izbor za većinu korisnika.
 


Multiicon

Multiicon je dosta dobra aplikacija za one koji žele da organizuju prostor i prečice. Suština ovog programa jesu widgeti na koje možete postaviti prečice drugih programa. Poenta programa je da na jedan osnovni ekran Android sistema postavite veći broj prečica nego što je to fabrički moguće. U teoriji, na jedan ekran Android telefona putem Multiicon aplikacije moguće je postaviti čak 576 prečica. Naravno, to bi bilo suludo, osim ako nemate telefon sa 32 inčnim ekranom. Ovaj program bi bilo najjednostavnije okarakterisati kao program koji će vam omogućiti da na jednu prečicu stavite četiri (ili više) prečice drugih program.
 


AppRemover

Iako smo tokom ovog teksta već pomenuli dve aplikacije koje mogu da obrišu aplikaciju sa Android sistema, AppRemover ćemo savetovati svima onima koji vole jednostavne, male i brze aplikacije. Teško da postoji brži način da uklonite neku aplikaciju sa sistema. Pored toga AppRemover vam nudi da sortirate listu svih na nekoliko načina, kao i to da obrišete više aplikacija odjednom. Iako Android fabrički u sebi ima opciju za brisanje aplikacija, ona je pomalo zavučena u menijima. Takođe, problem se može pojaviti kod slabijih telefona, kada listanje svih aplikacija i pristup samoj opciji za uninstall može da potraje - u tim slučajevima, AppRemover je nezamenjiva aplikacija.
 


RemoteDroid

RemoteDroid je samo jedna od mnogih aplikacija za daljinsko kontrolisanje računara, ali je verovatno najpopularnija. Poenta je da na računaru pokrenete mali program i da putem bežične konekcije uparite telefon i računar. Podešavanje je krajnje jednostavno i pored pokretanja programa za računaru, na telefonu treba samo da se upišete IP adresu računara. Jak adut RemoteDroid programa je što program za računar radi u Java okruženju, pa tako može da se koristi na mnogim platformama (Windows, Mac, Linux...). Putem RemoteDroid aplikacije moguće je koristiti miša, imati levi i desni klik, ali i unositi tekst putem (Android) tastature. Dodata je čak i multitouch opcija, za Android telefona sa 2.0 i mlađim sistemom.
 


Speed Test

Speed Test je aplikacija istoimenog sajta. Jedina mogućnost ovog programa je da izmeri odziv, brzinu preuzimanja i brzinu slanja podataka. Iako ne zvuči impresivno, Speed Test aplikaciju će pojedini korisnici često pokretati. Samo testiranja traje manje od minuta (sa sve pokretanjem aplikacije), ali vam dobro dođe da vidite u kakvom je stanju mobilna mreža i je li upotrebljiv hotspot na koji ste se upravo povezali. Speed Test može da vam pokaže da je bolje da ne započinjete surf ili slanje nekog većeg fajla, odnosno da sačekate dok dođete do mesta gde mobilni internet ima bolji protok ili da prosto izaberete neki drugi WiFi. Sigurno da se i tokom surfa ili slanja fajlova ovo može primetiti, ali vam Speed Test daje bolji uvid u to kakvu internet konekciju ima vaš telefon.
 Kao u i uvek, ovo je samo deo aplikacija na zadatu temu. Broj Android aplikacija se povećava svakog dana, što za sobom donosi i veći broj kvalitetnih aplikacija. Broj aplikacija za iOS je i dalje nedostižan, ali je Android platforma jedina koja može da se približi Apple proizvodima, kada je reč o "trećim" aplikacijama.

Benchmark će i u narednom periodu nastaviti da se bavi aplikacijama za Android i sve druge platforme. Kvalitet dodatnih aplikacija je presudna za kvalitet mobilne platforme. Te aplikacije su nekada tek šminka, a nekada mogu biti veoma korisne, bilo da sačuvaju bitne podatke ili pomognu na neki drugi način.

20 najboljih iPhone aplikacija, Q4 2010.

Android aplikacije za komunikaciju

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509