Greška

Došlo je do greške.

Android aplikacije - srpski sport

27.09.2013 14:52 | 0 Software/Web
Android aplikacije - srpski sport

Nakon što smo vam početkom prošle godine ponudili pregled sportskih Android aplikacija svetskih medija, vreme je da se pozabavimo situacijom na domaćem terenu. Da li svi relevantni srpski sportski sajtovi ili dnevni listovi i ostali mediji imaju svoje aplikacije i kakve su? Nalazite se na putu, a potrebne su vam sveže informacije iz sveta sporta; koje Android aplikacije instalirati za brzo saznavanje novih vesti? Odgovor na ovo nije nimalo jednostavan, jer stvari idu od sjaja do očaja (ili možda obrnuto). Moramo odmah da primetimo da je broj domaćih Android aplikacija koje se bave sportom, a da su pri tome kvalitetne i što je još važnije - ažurne, veoma mali

Goran Aničić

Na samom startu moramo da kažemo da je prilično iznenađujuće da jedina dva dnevna sportska lista u Srbiji - Sportski Žurnal i Sport, nemaju svoje Android aplikacije. Međutim, ako se zna da list Sport čak nema ni svoj web sajt, a da je web sajt Sportskog Žurnala tu više zato što "moraju" da ga imaju, onda ovo ni ne čudi. Istini za volju, ponuda Srpskih sportskih Android aplikacija je veoma mala, a možemo reći da zaista kvalitetnih ima svega nekoliko. Kada kažemo "kvalitetne", onda tu mislimo pre svega na same aplikacije i njihovu funkcionalnost, odnosno brzinu informisanja koja nam je ovde najvažnija.

Time koliko je ko objektivan, nećemo se u ovom tekstu baviti, niti je to naša tema. Takođe bismo istakli da uvek aktuelne informacije o sportu u Srbiji možete da pronađete i na aplikaciji sajtova B92, Večernje novosti ili Blic, ali to ipak nisu posebne Android aplikacije posvećene sportu, te ne mogu direktno ući u ovu kategoriju - ali ćemo ih se ipak dotaći.
 


Ako se malo zagledate u bilborde, možete videti reklame za Android aplikacije najrazličitijih organizacija, pa sve to govori o tome da se mobile danas shvata kao veoma važan deo poslovanja. Otud je još čudnije što je stanje po pitanju domaćih sportskih Android aplikacija prilično loše. Ako govorimo o ozbiljnim i kvalitetnim rešenjima, sve spada na dva imena - Mozzart Sport i Sportal. Naravno, Novak Đoković ne bio bio to što jeste da nije vodio računa i o ovom aspektu, te kao treću vrlo kvalitetnu Android aplikaciju izdvajamo onu posvećenu najboljem teniseru Srbije u istoriji i jednom od najboljih svetskih tenisera.

Četvrta i peta aplikacija koje su nam privukle pažnju su usko vezane za pojedine oblasti, ili klubove. Tako kao četvrtu izdvajamo Android aplikaciju sportske kladionice Balkan Bet za kladioničare. Fudbalski klub Partizan je jedini koji ima svoju zvaničnu Android aplikaciju te ćemo nju kao petu spomenuti u ovom tekstu. Napominjemo da i KK Partizan ima svoju Android aplikaciju ali je ona i dalje u beta verziji već duže vreme. Nažalost, ostali klubovi nemaju svoje zvanične aplikacije i mi im ovim putem upućujemo jednu veliku kritiku, jer nam nije jasno da se toliko zapostavlja mobile segment. Sigurni smo da ima veliki broj navijača koji bi želeli da i na ovaj način budu informisani.

 

Mozzart Sport

Android aplikacija Mozzart Sport donosi vam praktično sve što vam je potrebno. Možemo reći da se radi o najkompletnijoj domaćoj Android aplikaciji posvećenoj sportu. Vesti iz sveta sporta se ažuriraju svakog časa, a pored toga se mogu naći i izveštaji sa utakmica, analize kao i praćenje rezultata uživo. Treba reći da Mozzart više nije samo sportska kladionica, već je kompanija koja ima bogat web sajt kao i časopis koji izlazi jednom nedeljno i podseća na nekada jako popularni Tempo, te ne čudi ovakva Android aplikacija. Ovu aplikaciju karakteriše sistem u kome se na samom vrhu nalaze tri najvažnije vesti u tom trenutku, da bi listanjem na dole išle tri aktuelne fudbalske vesti a ispod njih u vidu pločica šest narednih vesti.
 


Ako skrolujete ekran naniže, videćete deo za praćenje rezultata uživo. Uđete li u taj deo aplikacije, imaćete pregled svih utakmica koje se trenutno odigravaju, njihove rezultate, strelce, koji je minut u toku, koji je bio rezultat na poluvremenu, u kom minutu je postignut svaki gol pa čak i podatke o tome koje kartone su dobili igrači. Sve u svemu, praćenje utakmica identično onom koje pronalazite na webu, recimo na livescore sajtu, te za ovaj deo aplikacije idu apsolutno sve pohvale.
 


Nastavite li dalje, nakon posebnog dela za fudbal, naići ćete na drugi najpopularniji sport u Srbiji, košarku. I ovaj deo je urađen po istom principu po kom i fudbalski (na glavnoj strani aplikacije) - tri glavne vesti pa potom šest narednih u vidu pločica na koje kad kliknete otvara se cela vest. Daljim listanjem nailazimo na deo posvećen tenisu, a kada završite listanje teniskog dela, naići ćete na rubriku "Iz drugog ugla" u kojoj uglavnom možete da pročitate razne zanimljivosti.
 


Na samom dnu aplikacije, nalazi se meni. Ovde možete da odaberete deo aplikacije koji želite da vidite posebno, a u vidu malih pločica nalaze se odeljci za fudbal, košarku, tenis, američke sportove i na kraju ostali sportovi gde dolaze vesti iz sveta odbojke, vaterpola, rukometa i svega ostalog. Ukoliko uđete na neki od delova posvećenih određenom sportu, sistem se menja. I dalje imate u vrhu tri glavne vesti, ali tada ispod toga ide niz vesti po hronološkom redu.
 


Sama aplikacija je zaista veoma pregledna i funkcionalna, a svaka vest je propraćena odgovarajućom slikom dobrog kvaliteta, a neretko i video fajlovima. Možemo slobodno reći da je veoma blizu samom web sajtu Mozzart Sporta, kao i da u suštini ne zaostaje mnogo ni za većinom kvalitetnih sportskih web sajtova. Zamerke su joj što zna da "pukne", kako pri učitavanju tako i pri pregledanju (ređe pri pregledanju). Napomenućemo i mogućnost ostavljanja komentara do kojih se dolazi jednostavnim prevlačenjem preko ekrana sa leve strane na desno, ili pritiskom na tastere do kojih se dolazi skrolovanjem vesti do njenog dna. I jedna prava sugestija: očajnički nedostaje refresh dugme ako češće pokrećete aplikaciju ičekujući nove vesti, što ćemo takođe navesti kao prilično veliki minus ove aplikacije.
 

Google Play Store link

 

Sportal

Aplikacija Sportala je koncipirana na potpuno drugačiji način. Naime, kada je otvorite videćete samo jednu vest, u tom trenutku najaktuelniju. Ako nastavite da skrolujete na dole, vesti će biti poređane po vremenu objave. Dakle vest koja je najnovija bez obzira o kom se sportu radi će biti u vrhu. Svaki princip ima svoje prednosti i mane, a možda ipak po našem mišljenju malu prevagu odnosi u ovom slučaju sistem Sportala, jer ćete vi "u mobilnosti" želeti da vidite/preletite preko najvažnijih vesti koje su se desile u poslednje vreme. A tu mislimo na poslednje sate, a zašto ne i minute. Iako ne preterano bogata, aplikacija je vrlo funkcionalna i jednostavna za upotrebu.

 


U gornjem delu sa desne strane nalazi se taster za osvežavanje stranice, dok je sa leve taster kvadratnog oblika (sastavljen od devet kockica) koji služi za ulazak u meni. Nakon što ste pritisnuli na taster menija, otvara vam se novi prozor koji ima dva dela. Na prvom delu menija nalaze se linkovi (tasteri) koji vas vode na odeljak za Srpski fudbal, Evropski fudbal, tenis, odbojku i košarku. Do drugog dela možete doći prostim prevlačenjem preko ekrana ili pritiskom na taster "više", a na njemu se nalaze linkovi koji vode ka odeljcima posvećenim Ligi šampiona, Formuli 1, atletici, Svetskom fudbalu i na kraju zanimljivostima.
 


Ulazak u svaki od podmenija dovešće vas na isti sistem na koju ste naišli i prilikom otvaranja aplikacije, ali ovog puta samo sa vestima rezervisanim za oblast koju ste odabrali. Ukoliko ste odabrali deo posvećenem domaćim fudbalskim vestima, zatećićete onu koja je najvažnija. Ispod nje su vesti poređane hronološkim redom. Otvaranjem pojedinačne vesti ispod slike koja je prati, zatičemo zanimljivu stvar, a to je mogućnost promene veličine fonta. Ono što stavljamo kao minus ovoj aplikaciji je da ne postoji vreme kada je vest objavljena, nemogućnost ostavljanja komentara kao i reklame koje zauzmu manji deo ekrana.

U donjem delu aplikacije postoje tri ikonice. Pored one koja vodi na glavnu stranu, odnosno vesti, zatičemo i prečice ka video zapisima odnosno slikama. Ovaj deo se ne ažurira baš tako često pa zatičemo svega nekoliko galerija sa slikama od kojih je poslednja bila stara čitavih deset dana. Odeljak sa video fajlovima je znatno ažurniji. Sve u svemu, zaključak je da se radi o funkcionalnoj aplikaciji posvećenoj najviše tome da aktuelne vesti budu odmah dostupne.


Google Play Store link

 

Novak Đoković

Aplikacija jednog od najboljih tenisera današnjice je veoma bogata, ali odmah moramo da ukažemo na činjenicu da se radi o aplikaciji na engleskom jeziku. Kako naši ljudi znaju vrlo dobro većinu stvari o Novaku, kao što su na primer na kom turniru igra u svakom trenutku, verujemo da to neće predstavljati problem ni onima koji eventualno ne znaju engleski jezik. Ovde ćete naći sve, počev od uživo praćenja svakog njegovog meča, pa do raznih stvari kao što su intervjui, apdejti sa društvenih mreža, pozadine za vaš uređaj i još mnogo toga.Nakon što otvorite aplikaciju, ukazaće vam se meni podeljen na četiri dela (pločice): Updates, You connect, Novak i Stats. Isti linkovi se mogu naći i u samom dnu aplikacije sa dodatkom "Home" dela koji vas uvek vraća na početnu stranicu. Prvi deo ili Updates sadrži tri podmenija: vesti, apdejti sa Novakovih društvenih mreža i intervjui. You connect je podeljen na tri dela: Fan pit (posvećen fanovima), Nole4You (deo gde možete da povežete vaš Facebook nalog sa ovom aplikacijom i komunicirate sa Novakom postavivši mu pitanje), i deo koji se naziva Exclusive u kome mogu da se nađu stvari poput wallpapera za vaš uređaj. Odeljak nazvan Novak sadrži galerije fotografija, video fajlove kao i biografiju našeg tenisera. Deo stats je najvažniji (i najbogatiji) deo ove aplikacije, i naravno posvećen je rezultatima, a na njemu se uvek nalazi rezultat poslednjeg odigranog Novakovog meča, ili ukoliko ga trenutno igra, onda praćenje uživo. Ukoliko želite da uđete na taj deo aplikacije, tamo ćete pronaći informacije o sledećem turniru na kome naš teniser učestvuje, podatke o tome kakve je rezultate na njemu imao prošle godine, kada počinje turnir i sve što je relevantno. U tom delu se takođe nalazi i odnos pobeda i poraza u Novakovoj karijeri, trenutno mesto na rang listi, broj bodova, svi osvojeni trofeji, susreti sa prvih 10 igrača u svakoj godini i još mnogo podataka.


Google Play Store link

 

Balkan Bet

Dolazimo i do Android aplikacije sportske kladionice Balkan Bet. Odmah je vidljivo da je ova aplikacija usko vezana za sportsku kladionicu, budući da se u dnu nalaze linkovi ka rezultatima, kvotama, uživo klađenjem i teleteksom. Najnovije vesti su iz aktuelnih dešavanja i to je dobra strana, ali ono što nije je da su one prosto iskopirane sa web sajtova a ne autorski tekstovi, te je i ovo znak da je taj deo tu čisto da bude, a da je aplikacija zapravo "kladioničarska". Naravno, i sve ostale vesti u ovoj aplikaciji su takve, ali su ipak ažurne te možete pročitati najnovija dešavanja u svetu sporta. Ipak, ova aplikacija pre svega zauzima pažnju igrača sportske kladionice, te na njoj imate praćenje rezultata kao i detaljne kvote svakog meča koji se nalazi u ponudi ove kladionice.

Google Play Store link

 

FK Partizan

Kada je u pitanju zvanična Android aplikacija FK Partizan, njeno rešenje je prilično nezgrapno. Naime, čim otvorite aplikaciju počinju da vam se automatski učitavaju detalji sa prethodne utakmice (koji traju prilično dugo), i koja je usput rečeno u trenutku pisanja teksta bila prijateljska. Tek nakon što prevučete ekran na levo, dobijate meni, ali i pored toga na desnom delu ekrana ostaje već pomenuto učitavanje, definitivno stvar koja je mogla biti daleko bolje rešena.


Meni sadrži deo za vesti, potom istoriju, klub, tabelu, tim i fan zonu. Pohvalno je da u delu istorija postoji mogućnost preuzimanja istorije kluba u pdf formatu. Tu su igrači sa svim podacima o njima, i u fan zoni tri pesme za preslušavanje. Skromna aplikacija, ali služi svrsi predstavljanja kluba i u mobile sektoru. Međutim, moramo i na kraju da napomenemo da je veliki minus ove aplikacije što se učitava zaista izuzetno dugo i to može mnoge da odvrati. Ali je i takva kakva jeste bolja od prezentacije FK Crvena zvezda koje zapravo nema, a nama je neverovatno da tako veliki fudbalski klub prosto ništa nije uradio na tom planu kako bi armiju svojih navijača i na tom planu održao informisanom.


Google Play Store link

 

Ostalo

Kao što smo napomenuli u uvodu, domaći sport možete pratiti i preko Android aplikacija medija kao što su B92, Večernje novosti ili Blic. Ovo nisu posebne Android aplikacije posvećene sportu, ali kako na njima mogu da se prate sportske vesti veoma detaljno i ažurno, dotaći ćemo se i njih. Svaka od njih predstavlja samo deo aplikacije ovih medija.Deo B92 aplikacije posvećen sportu ima podelu na sport generalno i deo posvećen tenisu. Pored toga, kako je proteklih dana bilo aktuelno Evropsko prvenstvo u košarci, napravljen je poseban odeljak i za njega. Aplikacija (odnosno njen deo) je jednostavna. Postoji glavna vest u vrhu, i ispod nje poređane ostale vesti u nizu po vremenu kom su se pojavile. Sa druge strane, deo Android aplikacije Večernjih novosti posvećen sportu prisutan je sa nabacanim vestima, bez nekog reda. Vesti nisu povezane hronološki, a ni po važnosti, budući da su se u pojedinim trenucima nalazile u vrhu vesti koje svakako nisu najaktuelnije, a upravo završene utakmice Lige šampiona skroz ispod.Deo Android aplikacije dnevne novine Blic posvećen sportu je najbogatiji od pomenute tri. Možemo reći da je sa količinom informacija jednak Sportalu recimo, iako nije posebna aplikacija posvećena sportu. Napomenućemo da kad odete na sportski deo Blic Android aplikacije, videćete posebne odeljke za Evropsko prvenstvo u košarci koje se održavalo proteklih dana, fudbal, košarku, tenis i na kraju ostale sportove. Zanimljivo je reći da se događanja na utakmicama Lige šampiona prate iz minuta u minut.

Postoji i jedan manji broj nezvaničnih aplikacija, poput one za FK Crvena zvezda, ali nije poznato ko ih uređuje - u kvalitet da ne ulazimo - te ih nećemo uzeti u obzir. Kad se svi ostali potrude da naprave Android aplikacije i daju mobile sektoru važnost kakvu ima, napravićemo svakako novi prikaz. 

Android aplikacije za vremensku prognozu

Obavezni set aplikacija za Android

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509