Greška

Došlo je do greške.

Android aplikacije - septembar 2010

22.09.2010 21:34 | 0 Software/Web
Android aplikacije - septembar 2010

U prvom tekstu pozabavili smo se jednim od najpopularnijih aplikacija za Android operativni sistem. 10 aplikacija je bilo malo, ali smo znali da u jedan članak ne mogu da stanu sve zanimljive aplikacije, pa je shodno tome na red došao sledeći članak. Potrudićemo se da ni ovo ne bude poslenji prikaz Android aplikacija, jer njih ima još dosta koje su vredne pažnje. Ukupan broj Android aplikacija izgleda da ne zna ni sam Google, a broj se sa ranijih procena


Android aplikacije - septembar 2010.

Branko Mitić

U prvom tekstu pozabavili smo se jednim od najpopularnijih aplikacija za Android operativni sistem. 10 aplikacija je bilo malo, ali smo znali da u jedan članak ne mogu da stanu sve zanimljive aplikacije, pa je shodno tome na red došao sledeći članak. Potrudićemo se da ni ovo ne bude poslenji prikaz Android aplikacija, jer njih ima još dosta koje su vredne pažnje. Ukupan broj Android aplikacija izgleda da ne zna ni sam Google, a broj se sa ranijih procena od 120.000 aplikacija, spustio na sadašnjih 80.000. To jeste primetno manje nego što ima programa za iOS, ali daleko od toga da Androidu bilo šta bitno fali.

 


Vrlo je moguće da iOS od Android sistema beži najviše na polju igara, a potrudićemo se da sledeći članak bude upravo o igrama za Android. Naravno, pokrićemo i druge operativne sisteme, a s nestrpljenjem očekujemo Windows Phone 7 i aplikacije za isti. Podesećamo, WP7 neće podržavati programe sa prethodne Windows Mobile platforme, tako da će programeri morati da ponude nova rešenja. Naravno, biće prepravljenih starijih aplikacija za novi sistem, ali po prvi put će Windows platforma za mobilne biti zanimljiva i za neka softverska rešenja koja su nekada bila popularna samo na iOS, a sad i na Androidu. U svakom slučaju, u prvom tekstu smo vam prikazali aplikacije koje korisnici obično instaliraju u prvom susretu sa Androidom. Sada prikazujemo aplikacije koje će vaš telefon učiniti još boljim.


Android aplikacije


Aldiko

Aldiko je aplikacija za čitanje sve popularnijih e-knjiga. Kao što ste upućeni, napoznatiji uređaj za čitanje elektronskih knjiga jeste Amazonov Kindle. Daleko od toga da je jedini, ali se zasluženo izdvojio svojim kvalitetom, uslugom i cenom. Kindle aplikacija za Android postoji, ali ona nije tako dobra, ni još uvek popularna kao pravi Kindle. Aldiko je jedna u, slobodno možemo reći, moru sličnih aplikacija koju s pravom izdvajamo. Aldiko aplikacija za čitanje knjiga se pokazala kao najstabilnija i najmanje bagovita od svih sličnih. Ipak, ono što je najveća prednost ove aplikacija jeste ogromna baza besplatnih knjiga. Odnosno veze sa serverima sa kojih se te knjige skidaju.
 


Naravno, većina knjiga je na engleskom jeziku, ali iznenadićete se kada pogledate količinu i težinu naslova. Istina, kada govorimo o besplatnim knjigama zvučnog naslova, većina tih knjiga je starijeg datuma, ali i onako niko nas nije pročitao sve moguće klasike, pa će itekako imati šta da se izabere. Ima i novijih naslova, ne tako zvučnih, ali se može naići na knjigu koja kao novitet još stoji u izlogu. Pored ovih servera sa knjigama, Aldiko poseduje podršku dobar deo formata u kojima elektronske knjige dolaze, ali najbolje radi sa epub formatom. Aldiko ima veoma jednostavne kontrole. Ako kliknete prstom blizu desne ivice ekrana, knjiga će otići na sledeću stranu. Ukoliko kliknete prstom blizu leve strane, knjiga će se vratiti na prethodnu stranu.

Aldiko može da se koristi u uspravnom i širokom položaju, a pored crnih slova na beloj pozadini, moguće je gledati i bela slova na crnoj pozadini. Ukoliko vam je setovanje osvetljenja telefona podešeno na "manual", pomeranjem prsta gore dole uz levu ivicu ekrana moćićete da određujet jačinu pozadinskog osvetljenja. Elektronske knjige dozvoljavaju promenu fonta, pa tako Aldiko ima opciju za menjanje tipa fonta i veličine. Istina, mnoge zasluge ovog programa treba uputiti na neke druge adrese, ali Aldiko je aplikacija koju morate makar da probate, čak i ako spadate među one koji će zauvek knjige čitati samo na papiru.

Astro File Manager

Astro File Manager je aplikacija koja je nezasluženo izostavljena prošli put. Tada spomenuti OI File Manager svoj posao radi dosta dobro, ali je Astro File Manager opremljen mnogostruko većim brojem opcija. Astro File Manager ima kvalitetnu navigaciju kako kroz foldere na telefonu, tako i kroz samu aplikaciju. Iznad liste foldera (ili grupe ikonica - kako odlučite) nalazi se paleta sa prečicama i alatima, što je najkvalitetniji deo ovog programa. Astro odlično radi sa više selektovanih fajlova odjednom (što se, takođe, odvija krajnje lako), a koristna je i "search" opcija. Ono zbog čega smo svojevremeno izabrali OI File Manager, a to je instaliranje .apk fajlova, možete da uradite i sa Astro File Manager aplikacijom.
 


Neke zanimljive pogodnosti su da bilo koji folder možete da odredie da bude "home", a jako kvalitetna mogućnost jeste što se instaliranjem Astro File Managera u meniju Android sistema dobija opcija da na jednom od ekrana kreirate prečice prema folderu po želji. Klikom na tu prečicu se ostvara Astro sa folderom koji ste zadali. U svakom slučaju, Astro File Manager je aplikacija koja je na mnogo mesta odnela titulu najboljeg file managera za Android, a u svakom slučaju je vrednja pažnje.

BeoGSP

BeoGSP je prva domaća aplikacija koju prikazujemo, a nadamo se da ćemo prvom prilikom prikazati sve (zanimljive) domaće aplikacije. BeoGSP je program koji će vas voditi kroz autobuske, tramvajse i trolebuske linije naše prestonice. Ovo nije pretenciozno što smo rekli, jer BeoGSP neretko bolje razmišlja nego vi sami kako je najbolje organizovati se za javni prevoz. Aplikacija radi po krajnje jednostavnom principu. Koristeći Google mape, zadajete početak i cilj vašeg putovanja. Aplikacija vam nudi objašnjenja gde treba da presedate, čak i koliko da pešačite ukoliko stanica gde izlazite nije ista gde treba da uđete u sledeći prevoz.
 


Kao što ni jedna aplikacija nije savršena, tako i ova. Pre svega, kada vam program izbaci rutu i uputstva, ne postoji mogućnost da izaberete alternativu, koja istina u većem broju slučajeva ne postoji, ali nekada dobro dođe. Drugi problem je u traženju ulica, ali za to više treba kriviti Google mape, nego ovu aplikaciju - potrebno je da znate na mapi da nađete destinaciju. Jako dobra opcija jeste što za određivanje početka putovanja možete da koristite GPS prijemnik vašeg Androida, što je u stvari uvek najbolji način da se definiše mesto odakle polazite. BeoGSP poseduje i spisak svih linija GSP, sa opisom trase, intervalom saobraćanja, prvim i poslednjim polascima,  a prisutna je i opcija da na mapi vidite ucrtanu trasu odabrane linije. U svakom slučaju zanimljiva aplikacija za sve one koji koriste gradski prevoz. Dodali bi da svi oni koji ne koriste gradski prevoz, takođe bi mogli da instaliraju ovu aplikaciju, jer u situacijama kada im isti bude trebao, prosto će se oduševiti koliko BeoGSP zna više od njih.

Nimbuzz

Ovo je još jedna opcija koja je možda nezasluženo zaboravljena prošli put. Prikazani su Meebo IM, koji smo odabrali kao chat za sve, dok je Fring bio tu za Skype pošto Meebo nije imao tu opciju. Nimbuzz im klijent se čini kao dosta bolje rešenje nego taj naš prvobitni predlog, jer podržava sve bitne chat servise, ali i Skype. Bitno je da je podržan Facebook chat, koji je u ovom trenutku izuzetno tražen. Skype može da se koristi za Skype chat ili glasovno pozivanje.
 


Kao i svaki program univerzalnog im tipa, ni Nimbuzz nije savršen, jer se ponekad desi da na neki servis neće da se zakači. Šta je tada problem, nemoguće je tačno reći. Iako je Nimbuzz izložen kritikama na Symbian platformi, moramo reći da na Androidu deluje zaista dobro. Čak i ako rešite da mu tražite kritike, one će biti sasvim nebitne. Naravno, nikada Nimbuzz, kao ni jedan drugi zamenski i univerzalni program, neće dobro raditi kao originalna stvar na računaru, ali kada pomislite šta sve besplatan program, od par megabajta, dostupan preko Marketa može da učini, apsolutno nemate ni jedan razlog da ga ne stavite na telefon. Osim ako ste poslednji put chatovali preko papirića u osnovnoj školi, taj servis Nimbuzz još uvek nije implementirao.

ChopSMS

ChopSMS je druga od aplikacija koja se izdvojila u moru SMS aplikacija. Prva je Handcent SMS koju smo već preporučili. ChopSMS veoma podeća na Handcent SMS, jedino što ima manji broj opcija. Ili je makar prividno da ima manji broj opcija. Oba programa su se izdvojila po izuzetno velikom broju podešavanja koje omogućava da aplikaciju za SMS podesite baš onako kako samo vama odgovara. Detaljiasnje je toliko da će vam se lako smučiti od broj opcija. ChopSMS se čini kao program gde su opcije bolje raspoređene nego na Handcent SMS, što mnogima može da predstavlja prednost.
 


Ukoliko imate stariji (sporiji) Android, upozoravamo vas da ove aplikacije znaju da budu zahtevne. Mnogima neće trebati ni delić opcija koje nudi ChopSMS, mnogi će biti zadovoljni kako su sami proizvođači telefona preuredili sistem, pa zajedno sa time i SMS aplikaciju (kao HTC sa Sense UI), ali ako želite više od vaših SMS programa ili ste toliko aktivan korisnik usluge kratkih poruka da vam svaka sitnica znači, ChopSMS je (uz Handcent SMS) program koji treba da imate, ali vas upozoravamo da morate potrošiti makar pola sata kako biste sve podesili po sopstvenim željama.


Android aplikacije - nastavak


Advanced Task Manager

Postoji nekoliko izuzetno dobrih malih aplikacija koje služe za gašenje aktivnih programa. Podsećamo, Android što bi se reklo "po defaultu" ne daje opciju gašenja aktivnih aplikacija, već sistem sam u pozadini brine o tome i gasi pojedine aplikacije kada ponestane memorije. Osim kod par modela sa jako malo memorije, aktivne aplikacije (mada se mnogi sa nama neće složiti) nisu ono o čemu treba brinuti kod Androida. Međutim, jednu od ružnih osobina Androida koju smo primetili jeste da mnoge aplikacije vole da se pokreću u pozadini, bez vašeg znanja i vrlo često bez svrhe. Ovo je osnovni razlog zbog kojeg preporučujemo Advanced Task Manager.
 


Ova aplikacija pored toga što prikazuje aktivne aplikacije, prikazuje i aktivne servise, kao i još neke stvari (koje bolje da ne dirate). Ono zbog čega je preporučujemo jeste mogućnost da na određeno vreme automatski gasi aplikacije koje ste stavili na listu. Tako možete neko vreme pratiti koje se sve to aplikacije na kvarno uključuju, staviti ih na listu i zaboraviti na njih. Posle nekog vremena zaboravićete i na ovaj program, jer će on sve automatski raditi za vas. Ne moraju se na tu listu staviti aplikacije koje se bez veze uključuju, već i neke koje prosto ne moraju da su stalno uključene, a ne koriste se tako često (na primer kamera). Dodajemo da ova aplikacija ima opciju za brisanje (uninstall) drugih aplikacija iz sistema.

Locale

Ovo je aplikacija koja će, ukoliko je shvatite i lepo podesite, oduševiti bilo kog pobornika tehnike. I ovo je još jedan od programa koji je zamišljen da radi u pozadini, za vas. Naravno, pre toga ga treba podesiti. Ideja Locale aplikacije jeste da ona zna gde se vi nalazite i da pomoću toga podešava parametre telefona. Ali to je bila samo početna ideja. Locale je sada mnogo više. Locale radi po principu "if", "then". Ako "nešto", onda "nešto". Na primer. Možete zadati da kada vam baterija spadne ispod 20%, aplikacija smanji osvetljenje ekrana, isključi vibraciju, isključi wireless veze i faktički ostavi samo vezu sa mobilnim repetitorom. Takođe, moguće je zadati da od 1 do 7 spavate i da vam tada telefon ne zvoni ili zvoni tiše, ima manje osvetljenje ekrana i sl. Locale može da zna kada se negde nalazite na više načina. Putem GPS, putem WiFi hotspotove koje telefon "vidi", pa čak i pomouću toga na koji je repetitor je mobilni telefon zakačen.
 


Ako se malo posvetite ovoj aplikaciji, gotovo više nikada nećete morati da brinete da li vam je kući uključen WiFi ili 3G, da li ćete ostati bez baterije zbog mnogo uključenih potrošača, da li će vam telefon vibrirati pored glave na tvrdoj podlozi dok spavate. Locale je tako svemoguća aplikacija jer su mnoge stvari dodate preko pluginova kojih ima dosta da se nađe na Marketu. 95% stvari koje nađete radi dobro i stabilno, bitno je samo ne odustati u startu ako vam je nešto nejasno, Locale kasnije postaje nezamenjiva aplikacija za koju će većina Android korisnika reći da je to najpametnija plikacija koju imaju u telefonu.

Scoreboard

Scoreboard je Google aplikacija koja služi za praćenje sportskih rezultata. U principu dosta ovakvih aplikacija ima, ali svakoj nešto fali. Fali i ovoj, ali sa druge retko koja od aplikacija objedinjava ovu količinu sportova. Istina, iz naše perspektive, za dosta sportova moguće nećete biti zainteresovani, jer nisu sportovi koji su uobičajeno popularni kod nas. Najbolja stvar ove aplikacije jeste što možete da izaberete vaše omiljene timove. Pored toga što će vam Scoreboard omogućiti da na taj način imate bolji pregled timova koje želite da pratite, ostavljena vam je mogućnost da vas aplikacija obaveštava o početku utakmice, rezultatu na poluvremenu i krajnjem rezultatu.
 


Istina, Soccer Livescore (ranije preporučen) može da vam javlja promenu rezultata skoro u realnom vremenu, ali Scoreboard prati veći broj sportova i ima određeni broj opcija koje Soccer Livescore nema. Scoreboard ima i widget koji pruža dovoljno informacija, ali bi morao da bude bolje urađen, sa kvalitetnijim prioritetom prikazivanja informacija. Sve u svemu, Scoreboard je aplikacija koju treba probati ukoliko ste ljubitelj sporta, možda vam neće ispunjavati sve zahteve, a možda ćete se pitati kako ste do sada živeli bez nje.

SMS Popup

SMS Popup nije klasična aplikacija u smislu da se pokrene i da se u njoj nešto radi. Zapravo, ona se pokreće, ali samo kada stigne SMS. SMS Popup je zamišljen kako dodatak za osnovnu SMS aplikaciju, a služi vam da pročitate SMS dok se nalazite u nekoj drugoj aplikaciji i odgovorite na isti ukoliko to želite. SMS Popup s obzirom da je aplikacija koja ima izuzetno malo kilobajta, poseduje sasvim pristojan broj opcija kako bi se svako mogao da podesi ono što mu treba.
 


Istina, Handcent SMS i ChompSMS u sebi imaju opciju za "popup" i SMS Popup aplikacija vam ne treba ukoliko koristite neki od spomenuta dva programa. Ipak, ukoliko koristite osnovnu aplikaciju za SMS, dobijate dosta poruka, često ste u nekoj drugoj aplikaciji i želite da odgovorite što brže, SMS Popup je izuzetno korisna alatka.

RemoteSMS

RemoteSMS nije klasična aplikacija, već je servis koji pokrećete na vašem telefonu. Ideja je da pokrenete RemoteSMS i onda putem WiFi konekcije (ili USB) pišete, čitate i brišete SMS poruke putem računara. Konekcija putem WiFi je najlakša i najbrža, a porukama pristupate putem web browsera. Program vam daje (LAN) adresu koju treba da ukucate u browseru i pisanje SMS-ova na velikom ekranu i velikoj tastaturi može da počne. RemoteSMS u sebi ima opcije koje valja proći kako ne bi došlo do nekih nesuglasica između baze poruka u telefonu i onoga što se radi putem kompjutera. Ne može doći ni do kakvih gubitaka podataka, već je potrebno podesiti osnovne stvari kako bi sve radilo glatko.
 


Nije potrebno objašnjavati kvalitete ovog programa. U slučaju da šaljete i primate puno SMS-ova, a ne smeta da se odvajate od računara ili treba da pošaljete mnogo dugačkih poruka na mnogo brojeva, ova aplikacija je nezamenjiva. Jako dobra stvar je što putem kompjutera imate pristup imeniku, pa je tako, kao na telefonu, dovoljno ukucati samo početak nečijeg imena ili broja telefona, kako bi taj kontakt bio prikazan. Program na prvom ekranu prikazuje poruke hronološkim redosledom, ali je moguće otvoriti posebne prozore sa "threaded" prikazom poruka, a čak se i u tom prozoru dobija polje za unos poruke, pa se faktički dobija mini SMS chat.

10 Android aplikacija koje ne smete propustiti

Informativne Android aplikacije

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509