Greška

Došlo je do greške.

Analiza: Windows 8 – za i protiv

27.05.2012 21:34 | 0 Software/Web
Analiza: Windows 8 – za i protiv

Na našem skeneru našao se novi  Windows 8, šta je dobro a šta ne? Čekali smo revoluciju godinama, ona stiže, ali da li smo spremni na nju? Ili smo se ipak šalili i želimo natrag naše Start dugme? Microsoft je uveliko pred finalizacijom svog najnovijeg operativnog sistema Windows 8. Puno se priča o njemu, a na našem sajtu ste već mogli da pročitate recenzije izdanja Consumer i Developer. Međutim, kako ć


Ivan Todorović

Analiza: Windows 8 – za i protiv


Pompeznije nego što je uobičajeno za Microsoft, ovaj operativni sistem najavljivan je kao najveći pomak unapred od svih “potrošačkih” operativnih sistema do sada. Međutim, kako će korisnici gledati na nove promene, tek ostaje da se vidi. U ovom tekstu ćemo pokušati da se dotaknemo nekih najbitnijih novina i proanaliziramo kako bi one mogle biti prihvaćene od strane šireg auditorijuma – samim tim, i kako će novi OS biti prihvaćen od strane korisnika, postojećih i novih. Ne zaboravimo, ovaj put se ne ciljaju samo desktop i klasični laptop računari.Pre nego što nastavimo, preporučujemo vam da pročitate naše prethodne tekstove u vezi sa ovom temom. Na našem sajtu ste već mogli da pročitate Windows 8 Developer Preview, kao i relativno skorašnji Windows 8 Consumer Preview. Dok čekamo novu iteraciju koju ćemo svakako takođe detaljno isprobati, a koja bi trebala da stigne tokom narednog meseca i možda donese odgovore na mnoga pitanja koja ćemo postaviti u ovom tekstu, rešili smo da se osvrnemo na najbitnije karakteristike novog Windowsa i razmotrimo gde treba očekivati značajne pomake, a gde ne treba forsirati nerealna očekivanja.


Microsoftova pozicija

Mišljenja o kompaniji Microsoft su dosta podeljena u široj javnosti među običnim korisnicima, rekli bismo, baš kao i kada je reč o maltene bilo kojoj uspešnoj kompaniji. Ma šta ko mislio o Microsoftu, činjenica je da je puno urađeno u proteklim godinama. Nakon što je shvaćena greška sa Vistom, usledila je ispravka sa Windowsom 7 koji nije doneo samo šminku, već brojna unapređenja koja se osete tek nakon dužeg rada pod ovim operativnim sistemom. Slično se, makar donekle, može reći i za mobilno polje, gde je konkurencija naglo iskoračila. Android i iOS zadobili su ogromno poverenje na mobilnom tržištu, dok je Windows Mobile gotovo ošamućeno gledao kako ga konkurenti zaobilaze i ostavljaju daleko iza sebe, dosta dugo bez mogućnosti da ponudi adekvatan odgovor na nove izazove. Sa platformama Windows Phone 7 i 7.5 situacija se donekle poboljšala, ali je očito da će trebati nešto novo što će da odgovori savremenim izazovima.Koji su to savremeni izazovi? Pre svega, to su trendovi premeštanja čisto konzumentskog aspekta korišćenja interneta ka mobilnim uređajima i ekranima na dodir. Microsoft operativni sistemi su u svojoj osnovi pravljeni za stone računare, u dobu kada se o ekranima na dodir nije ni razmišljalo, a kamoli da se razmatralo da će to jednog dana postati mejnstrim. U svetu koji, međutim, ima ambiciju da povezuje milijarde različitih naprava, jasno je da će dominirati (ultra)prenosivi uređaji koje korisnici žele da lako i brzo koriste, a tu dolazimo i do kontrole dodirom.

Takođe, imamo tendenciju prelaska na mobilne računare, koji danas imaju sasvim dovoljno hardverske snage da podmiruju praktično sve potrebe korisnika (sa izuzetkom onih specifičnih potreba, gde u igru ulaze i neki drugi faktori). Najzad, uskoro ćemo verovatno prisustvovati objedinjavanju ova dva sveta u mobilnim računarima, jer se već uveliko priča da će ultrabukovi za narednu godinu kao standardnu stvar imati ekran osetljiv na dodir – sve u skladu sa dolazećim interfejsom Windows 8 Metro.Microsoftu je potrebna neka nova stvar koja će objediniti te svetove. Radikalan zaokret, u meri u kojoj je moguć, koji će mu omogućiti da korisnicima ponudi uniformno iskustvo, nezavisno od toga koji tip uređaja koriste, mobilni, stacionarni, veliki ili mali, osetljiv na dodir ili ne. Microsoft tu ima prednost u smislu objedinjavanja novih i starih tehnologija, sa poznatom platformom, sa kojom su korisnici već uveliko upoznati i koriste je za rad, a to je Windows. Sada Windowsu treba dodati neke stavke koje će ga učiniti prilagodljivim za sve tipove uređaja, i tu dolazi kontroverzni Metro interfejs i ograničenja koja on nameće.Treba priznati da je Microsoft, možda silom prilika, u stalnom raskoraku. Raskoraku između prostora za inovacije i vođenja računa o postojećoj korisničkoj bazi, koja je navikla na određeni način rada i ne želi da ga menja po svaku cenu, a posebno ne na silu. Da li bi iko od veterana korišćenja klasičnih PC računara tek tako prešao na kontrolu dodirom? Potpuno banalna stvari, ali odrasli smo trudeći se da nam ekran bude što čistiji kako bi davao što lepši i bolji prikaz, bez pipkanja, ostavljanja otisaka prstiju i sličnih pratećih stvari, čega se mnogi od nas užasavaju i dan danas. Koliko smo spremni da se odreknemo tastature i miša? I ako smo čak donekle i spremni, do koje to mere smo spremni? Gde je ta idealna mera? Nema je, jer zavisi od individue i konkretne osobe. I tu je, zajedno sa faktom da je konkurencija na mobilnom polju već solidno odmakla, najveći izazov za Microsoft.Istovremeno, tu mu je i najveća potencijalna prednost, jer ukoliko dobro odigra na kartu sinergije dva sveta, može računati na milione korisnika koji žele poznato okruženje, poznate aplikacije, koji žele identično iskustvo u svim elektronskim napravama koje koriste, bez obzira o kom je tipu naprava reč ili kojih su dimenzija. Već vidite, tu ima dosta prostora za razmišljanje “za i protiv”. A tek dolazimo do samog OS-a, odnosno njegovih karakteristika i komponenti... Sada ćemo probati da na brojnim primerima i razmatranjem individualnih komponenti i karakteristika dolazećeg operativnog sistema koje smo isprobali sagledamo šta je to dobro, šta je manje dobro što donosi novi Windows, i kakve izmene koji tipovi korisnika mogu očekivati.

 

Windows 8 i Metro


Windows 8 za mobilnog i desktop korisnika

Već ste iz svega rečenog mogli da naslutite fokus operativnog sistema Windows 8. Jasno, fokus je na mobilnosti, odnosno na mobilnim uređajima i prilagodivosti za njih. Stoga, da li desktop korisnici mogu da očekuju dramatične izmene u svom iskustvu? I da i ne, zavisno od toga kojoj grupi korisnika pripadaju. Mobilni korisnici će konačno dobiti potpuno i prirodno prilagođeni Metro interfejs, koji će omogućiti da koriste Windows i njegove aplikacije na isti način kao što svoje OS-ove koriste korisnici Apple ili Android mobilnih uređaja. Za desktop korisnike situacija je nešto komplikovanija.Kada je o performansama reč, desktop korisnici mogu biti bez brige. Naša testiranja ali i brojna ispitivanja u svetskim medijima ovog tipa pokazala su da je Windows 8 po svemu brz ili brži od Windowsa 7, naročito na računarima koji su blizu zvaničnom hardverskom minimumu potrebnom za pokretanje ovog operativnog sistema. Takođe, manje je hardverske zahtevnosti, što je dobar znak i odličan pokazatelj, jer će još efikasnije koristiti resurse računara. Gde vidimo potencijalni problem? U Metro interfejsu. Prosto, on nije optimizovan za korišćenje mišem i tastaturom, ma koliko delovao interesantno u stilskom smislu.Hoće li stoga moći da podstakne značajnije interesovanje kod tog dela publike, nalik na ono što je uspelo Windowsu 7 nakon Viste? Veliko je pitanje. Windows 8 će, čini nam se, najveće pomake doneti u domenu tableta, odnosno u tome što će optimizovati Windows platformu za egzistiranje na mobilnom tržištu. Microsoft je definitivno potvrdio da smo se sa legendarnim Start dugmetom pozdravili, a korisnici koji su navikli na tastaturu i miša se u novom Metro interfejsu slabije snalaze, naročito oni koji su navikli na “brze pokrete” u Windowsu, odnosno koji imaju automatizovane razne radnje koje se obavljaju preko tastature i miša, to jest skraćenica i prečica.

Takođe, tu je i nasleđe operativnog sistema Windows 7 kao direktnog prethodnika. Windows 7 je odličan OS, stabilan, brz, veoma udoban za korišćenje. Navigacija je odlična za mnoge korisnike. Zašto bi oni želeli promenu i navikavanje na nešto potpuno drugačije? Dalje, tu je i pitanje hardvera. Da bi se Metro koristio “na prirodan način”, potrebno je imati ekran osetljiv na dodir. Koliko korisnika zapravo želi da investira? Svakako, prodavaće se novi OS putem licenci, preinstaliran na mnoštvo novih računara, ali mišljenja smo da će izostati entuzijazam postojećih korisnika za apgrejdom softvera koji je igrao veliku ulogu u popularizaciji gotovo svakog novog izdanja ovog operativnog sistema. Deluje nam da postoji veliki rizik odbacivanja novog OS-a od strane tradicionalnijih korisnika, čime se gubi efekat sinergije platformi za desktop i mobilno tržište.Najbolja stvar, naizgled, bi bila kada bi se omogućio izbor korisnicima da li žele da koriste novi interfejs i navigaciju (Metro) ili žele da ostane sve po starom. Opet, ako se to i učini, koji bi bio motiv onih koji žele sve po starom da pređu na novi Windows, kada sedmica “vrši posao”. Verovatno sada još bolje shvatate izrečeno na prethodnoj strani, gde smo govorili o teskobi nasleđa enormno velike korisničke baze. Sa druge strane, Windows 8 definitivno donosi nešto novo, opipljivo novo, makar to bio samo Metro interfejs. Prosto, on je drugačiji, i to je u principu poželjno kako bi se korisnicima dao motiv za prelazak na novi OS. Takođe, optimizacija za korisnike sa mišem i tastaturom je veoma važna. Između Developer i Consumer verzija napravljeni su značajni iskoraci u tom smislu, i ne isključujemo da će finalne Windows 8 verzije biti još bolje na tom polju. Naravno, za ovo ćemo morati da sačekamo još koji mesec, kako bismo se uverili u opravdanost tih pretpostavki.


Raskid sa prošlošću ili otklon od iste

Šta nam to zapravo Windows 8 donosi što je izazvalo toliko kontroverzi? Prosto, radi se o najfundamentalnijoj izmeni interfejsa još od Windowsa 95 koji je izašao pre celih 17 godina. Kada budete prvi put pokrenuli Windows 8, dočekaće vas novi Start ekran, raspored sa mnoštvom aplikacija u “Metro stilu.” Odavde idete dalje, pri čemu grubu analogiju možemo povući sa startnim ekranom na iOS ili Android operativnim sistemima. Velike ikonice i striktno uređeni prostor su prosto neophodni za touch korisnike. Miš i tastatura gube primat. Sada više ne govorimo o interfejsu pravljenom isključivo za za tastaturu i miša, već o interfejsu prilagođenom za kontrolu dodirom, koji se sada dodatno prilagođava za tastaturu i miša. Tu je fundamentalna razlika. Srećom, iz prvih verzija Windows 8 operativnog sistema, kontrola mišem i tastaturom u Windows 8 OS-u je daleko, daleko bolja nego rudimentarna kontrola na dodir u ranijim Windowsima...Kada se radi o kompatibilnosti, ne treba brinuti. Aplikacije razvijane za Windows će raditi i u Windowsu 8. Razni detalji su izmenjeni, među njima i izgled i način rada sa pojedinim aplikacijama. U suštini, najviše glavobolja mogu imati developeri koji će iz ovog ili onog razloga morati da prave aplikacije čisto za „izolovano“ Metro okruženje. Sa druge strane, ta stvar može biti i dobra. Za razliku od Applea čije zvanične knjige o programiranju za OS X deluju kao verski spisi puni pravila šta i kako, naročito u pogledu razvoja interfejsa aplikacija, Microsoft se praktično uopšte nije posvećivao ovakvom “usmeravanju” programera. To se ispostavilo i kao mana usled ogromne raznorodnosti aplikacija, nemanja zajedničke niti, ni bilo kakvih barem konvencija kako neka aplikacija mora izgledati ili funkcionalnosti nuditi. Na developerima je veliko breme kada je novi Windows u pitanju.

Prosto, oni će morati da inovativnim i zanimljivim Metro aplikacijama opravdaju onaj stepen nervoze koji izaziva potreba za navikavanjem ne nešto što je do juče bilo stalno i često korišćeno na jedan način, koji je potom izmenjen. Dakle, uspeh neće zavisiti od toga da li će se doneti novi Firefox ili nešto slično, što se već koristi, već da li će biti kreirane nove, inovativne i zanimljive aplikacije koje će se dobro uklopiti u Metro okruženje, a istovremeno doneti neke funkcionalnosti ili način upravljanja koji do sada nije bio toliko korišćen.


Metro – od koga sve zavisi

Metro je, uslovno rečeno, sve i svja novog Windowsa. Od njega će sve zavisiti jer će on predstavljati glavni otklon od prethodnih Windowsa, svima će odmah upasti u oči i, ruku na srce, mišljenje o Windows 8 operativnom sistemu će biti formirano na osnovu utiska o Metrou. Korisnici mobilnih uređaja će sigurno biti veoma zadovoljni Metroom, interakcijama, tapkanjem po ikonicama na ekranu. Tile-ovi simplifikuju navigaciju, prikazuju dinamičke sadržaje, pružaju osećaj živosti na ekranu. Sa druge strane, nema više Start tastera. Sada je ceo ekran zapravo jedan veliki Start “taster”. To je promena koja će zahtevati dosta navikavanja.Najprostije rečeno, za desktop korisnike koji su navikli na “munjevit” rad mišem i tastaturom, Metro će najverovatnije biti manje efikasan. Oni imaju set aplikacija koje koriste, multitaskuju intenzivno, neretko imaju više (desetina) pokrenutih aplikacija ili njihovih instanci istovremeno. Pomenimo i da Metro aplikacije rade u fullscreenu. Smanjivanje nije problem, ali one prosto nisu predviđene da tako rade i neretko će zbog toga biti ograničena njihova funkcionalnost. Dakle, očekuje vas puno skrolovanja. U Consumer Preview verziji smo se uverili i da Metro, kako stvari stoje, ne može biti ignorisan, odnosno uklonjen. Donekle ga možete izbeći, ali pre ili kasnije morate da vratite Metro za neke vrlo jednostavne stvari, kao što je pokretanje programa ili obavljanje nekih specifičnih zadataka.

Ponovo, smatramo da bi sa stanovišta PC veterana najbolje da Microsoft omogući korisniku izbor da li želi ili ne želi da koristi novi Metro interfejs. Sa druge strane, nasuprot PC veteranima postoji više puta veći broj “novajlija”, a kada se guraju ovakve novotarije, potrebno je (sa stanovišta kuće koja stoji iza takve novotarije) prosto preseći vezu s “prošlošću”. Da Microsoft nije potpuno ukinuo stari izgled Start menija u Windowsu 7, verovatno bi masa korisnika još uvek koristila Start meni u Windows 95 stilu, potpuno ignorišući odličnu kombinaciju menija i brze tekstualne pretrage koju je Vista donela, a Windows 7 unapredio.
Za i protiv


Šta nam se dopada

Želeći da ostavimo najbolje za kraj, ovde ćemo ukratko obrazložiti šta nam se (ne) dopada u novom Windowsu od konkretnih osobina. Počećemo od pozitivnih stvari. Pre svega, kao “tradicionalnim” korisnicima, sviđaju nam se performanse koje Windows 8 nudi. Microsoft je izgleda naučio dosta od konkurencije – do Viste, svaki novi Windows je bio hardverski zahtevniji od prethodnog, gledano u klasi računara koji su se smatrali prosekom u trenutku izlaska novog OS-a. Od Viste, izgleda da će stvari biti obrnute.

Koliko će se to dopasti industriji hardvera, to je drugo pitanje, ali rezultati pokazuju da će Windows 8 biti još bolji i brži od prethodnika po tom pitanju, budući da svi testovi već sada pokazuju iste ili brže performanse u osmici, nikako sporije. Ovde možemo ubrojati i vreme butovanja, mada moramo reći da to prosto nema istu težinu kao nekada. To se posebno odnosi na desktop – koja je razlika da li ćete pokrenuti OS za 10 ili 20 sekundi, a računar vam radi po ceo dan? Međutim, mobilna verzija će biti pravi test. Svi znamo koliko malo treba da se pokrenu, odnosno iz stanja mirovanja u aktivno stanje dovedu iOS ili Android. I Windows mora pružiti slične karakteristike na mobilnim uređajima ako želi da se takmiči sa ta dva mobilna operativna sistema.Metro interfejs nam se u suštini dopada – ali pod određenim uslovima koje mora da zadovolji. Pre svega, on je idealan za korisnike tableta, odnosno uređaja sa ekranima osetljivim na dodir. Konačno će takvi korisnici dobiti jako dobar razlog da koriste Windows na touch uređajima. Takođe, kada se sve lepo uredi i “skocka”, vizuelno deluje prilično atraktivno. No, ovo će zahtevati malo eksperimentisanja od strane samih korisnika, i prosto, neće svakome delovati podjednako poželjno da to eksperimentisanje sprovode. Kada već govorimo o izgledu, treba spomenuti i poboljšanja za multimonitorska okruženja, koja su svakako dobrodošla u vremenu kada se za male pare mogu kupiti jako dobri monitori.Sinhronizacija je još jedna lepa stavka. Ukoliko se povežete na svoj nalog na drugom PC računaru, dosta alatki i sadržaja se može sinhronizovati preko interneta očas posla, uključujući tu Metro aplikacije, izgled stranice, podešavanja, taskbar, bukmarkovi pregledača i tako dalje. Takođe, spomenimo i mogućnost dizanja PC računara u radno stanje za svega par minuta. Konačno, mreže. Istina, ovo nismo isprobali (više nego što nam je bilo potrebno u nezahtevnim kućnim uslovima), ali po internetu mnogi pričaju da je Windows 8 unapređen po tom pitanju, da se brže povezuje, da se integriše sa mobilnim mrežama bolje nego ikada, te da donosi i tzv. Airplane mod, koji je bitan za korisnike koji često putuju i koriste mobilne uređaje. Opet, treba voditi računa da to nisu neke neviđene stvari koje će odmah osetiti mnoštvo korisnika, te da ne izazivaju naročite uzdahe kod široke populacije, odnosno da, baš kao i neka druga unapređenja, spadaju pod “očekivano” i “već viđeno” na mobilnom polju.


Šta nam se ne dopada

Sada malo i o onoj drugoj strani medalje. Ignorišući neke stvari koje smatramo bagovima i nedovršenostima koje će svakako biti ispravljene do finalne verzije, imamo neke zamerke, što pojedinačne i manje bitne, što konceptualne. Dosta toga se odnosi na Metro, za koji ponavljamo da ima veliki potencijal, ali... Za početak, tu je dosta horizontalnog skrolovanja. Metro aplikacije su uglavnom organizovane tako da se skroluje horizontalno, a ne vertikalno. Dakle, kao na mobilnom polju. Iako ovo neće predstavljati naročiti problem za korisnike mobilnih uređaja i ekrana osetljivih na dodir, može doneti brdo frustracija korisnicima sa tradicionalnim inputima, odnosno tastaturom i mišem. Tradicionalni PC korisnici su naviknuti na vertikalno skrolovanje.Dalje, Start ekran može biti veoma konfuzan i nepregledan, baš kao što može biti i veoma dopadljiv i efikasan. To dosta zavisi od korisnika i njegove spremnosti da eksperimentiše, ali nekada i ne možete biti sasvim načisto kako idealno podesiti radne površine, linkove, menije, ikonice i šta sve ne, sve dok nakon dovoljnog broja pokušaja sve ne sredite. Da stvar bude još gora, korisnici i njihove potrebe su dramatično različiti, i ono rešenje koje odgovara nekoj osobi, može da bude potpuno suprotno tj. neadekvatno za neku drugu osobu, tako da ni dobronamerni saveti neće uvek biti od pomoći. Svako će morati da podešava okruženje po svom ukusu. Istina, ovo važi i za prethodne verzije desktop operativnih sistema, ali do sada nikada nije bilo zahtevano prilagođavanje na ovako veliku promenu.Metro ima puno nesavršenosti. Neke smo već spomenuli. Ne možete izbeći nekakvu interakciju sa njim, makar u aktuelnoj verziji. Jednostavno, nema načina da jednom kliknete negde da odete na tradicionalni desktop i ostanete tamo bez potrebe za vraćanjem u Metro. Pre ili kasnije, moraćete da pokrenete novu aplikaciju, izvršite neko podešavanje i slično, i moraćete da se vratite u Metro i obavite to. Vrlo, vrlo nezgodno za tradicionaliste. Naravno, na mobilnom planu, to će biti sasvim nebitno, ali postojeći korisnici bi mogli da se vrlo lako isfrustriraju. Takođe, fullscreen aplikacije nisu uvek potrebne, naročito na desktopu gde je full HD rezolucija postala potpuno uobičajena stvar. Koliko puta pokrenete više aplikacija odjednom i imate potrebu da vidite više aplikacija odjednom, naročito na velikim ekranima. Nažalost, Metro aplikacije često ne možete pokretati na ovaj način, iako mnoge imaju opciju za smanjivanje, ali to neretko uopšte ne funkcioniše, ili dramatično narušava funkcionalnost, jer prosto nije predviđeno da se aplikacije tako pokreću.Konačno, najveća prednost može uvek biti i najveća mana novog Windowsa. To su upravo Metro aplikacije. One moraju biti dovoljno dobro urađene da daju dobar razlog za prelazak na novi Windows. Da bi Metro interfejs donosio dodatnu vrednost korisniku, jer to je ono što je najbitnije u celoj priči, aplikacije moraju biti i dobro osmišljene, i funkcionalne, i sa vešto osmišljenom interakcijom. Međutim, većina aplikacija prosto nije na tom nivou, čast izuzecima. Očekujemo da se ova stvar popravlja vremenom, ali za sada, kome treba novo okruženje da bi pokretao one iste aplikacije koje može da pokreće i na sedmici na način na koji je to navikao, a da mu pri tome te aplikacije ne nude ništa novo na osmici?Takođe, i mobilni korisnici bi se mogli naći u problemima ako aplikacije ne rade na touch način. Bogatstvo programa na Windowsu dobija novu dimenziju kada shvatite da vaš omiljeni program za gledanje slika ili pretraživanje interneta ne podržava kontrolu prstom (pinch to zoom i slične komande), već je pravljen isključivo za miša i tastaturu. Isto važi i za menije. Tu se uopšte krije velika zamka koja može uzrokovati veliko (ne)zadovoljstvo korišćenja Windows 8 operativnog sistema kod mobilnih korisnika.
Detalji za kraj


Windows prodavnica aplikacija

Baš kao i Apple App Store ili Google Marketplace (ili Play, kako se odskora zove), i novi Windows će imati svoju prodavnicu aplikacija. Na to gledamo pozitivno i očekujemo da se obezbedi odgovarajuća standardizacija koja će doneti novi kvalitet Windows platformi. Naravno, Microsoft će uzimati svoj deo, ali je to sasvim očekivano. Windows Store će se fokusirati na nuđenje Metro aplikacija za Start ekran za Windows 8, a da biste kupovali aplikacije, morate imati odgovarajući Microsoft nalog. Nažalost, Microsoft nije preterano poznat kao kompanija koja misli globalno na dovoljno niskom nivou, odnosno u prevodu, pitanje je da li će Store biti dostupan svima, odmah nakon početka prodaje, kakvi će biti mehanizmi plaćanja i tako dalje. Sve u svemu, kako će izgledati kupovina iz Srbije i da li će uopšte biti moguća, tek treba videti. Negativno iskustvo sa Windows Phone 7 verzijama po tom pitanju nas navodi na oprez.Biće dostupno mnogo besplatnih aplikacija. Prema najavama, cene novih aplikacija bi trebale da se kreću od 1,5 pa sve do 999 dolara! Zanimljivo je da će postojati opcija da developeri prepuste Microsoftu da se stara o naplati preko prodavnice aplikacija, ili da sami odrede metode plaćanja (opet, vraćamo vas na prethodni pasus). Od toga će zavisiti i Microsoftov deo. Inicijalno, predviđa se da developeri i Microsoft dele prihode na Store-u u odnosu 70-30, ali od onog momenta kada aplikacija zaradi 25,000 dolara, taj odnos prerasta u 80-20, odnosno Microsoftov udeo se smanjuje.


Tableti kao fokus

Već smo spominjali u tekstu na mnogo mesta mobilne uređaje. Tablete zapravo vidimo kao fokus novog Windowsa. Ovim uređajima se prognozira dramatičan rast u narednim godinama, i Microsoft želi svoj deo na ovom tržištu. Metro mu daje dobru osnovu da se nada pozitivnom. Za očekivati je da će veliki broj proizvođača podržati novu platformu. Međutim, da li će to biti dovoljno ili je Microsoft prekasno stigao?Mnogo toga što će Windows 8 doneti, biće već viđeno na drugim platformama. Veliki korak za Microsoft, ali mali za čovečanstvo (odnosno, računarstvo). Međutim, Windows 8 će doneti uniformnost korišćenja, gde korisnici mogu računati da će imati isto iskustvo, bez obzira da li će sesti za računar ili tablet (podsećamo vas na sinhronizaciju istih naloga na različitim uređajima, pomenutu na prethodnoj stranici). Ideja o uređajima koji funkcionišu na isti ili sličan način je veoma dobra. Zašto biste imali jedan iOS, jedan Android i jedan Windows uređaj, ako Windows može da zadovolji sve potrebe? No, tu se krije šira problematika. Microsoft mora puno da radi da bi nadoknadio početnu prednost rivala. Takođe, mora privući razvojne timove i stvoriti kritičnu masu kvalitetnih Metro aplikacija, koje bi ubedile veliki broj korisnika da kupe njegov proizvod.Kada su biznis korisnici u pitanju, sumnjamo da će veliki broj preći na Windows 8, makar kada su računari u pitanju. Ovo je klasičan potrošački orijentisani OS, sa unapređenjima koja se tiču krajnjih, a ne poslovnih korisnika. Međutim, poslovni korisnici će možda dobiti veoma dobar razlog da integrišu tablete u svoje poslovanje. Za to će im najviše trebati adekvatan podsticaj iz domena aplikacija, gde developeri imaju reč i zadatak da im donesu dodatnu vrednost i time tradicionalno konzervativne biznise podstaknu na kupovinu tableta – sa Windows 8 OS-om, naravno.


Za kraj

Microsoft ima razloga da forsira veliku unifikaciju platforme, osećaja u radu, aplikacija, interfejsa, u jedan veliki konglomerat. Od načina kako to bude uradio, međutim, zavisiće uspeh. Možda je zapravo to i nova vrednost Windowsa, što će biti diversifikovan toliko da njegov budući uspeh neće uopšte zavisiti od toga kako ga vide i prihvataju korisnici jedne platforme. Sa druge strane, tu može biti i opasnost, jer će ubuduće morati da briljira na dva odvojena tržišta, neretko sa vrlo različitim potrebama, kako bi opravdao tu unifikaciju.Važno je primetiti da se mnogo toga seli u “oblak”, bez obzira da li se radi o poslovnim potrebama ili potrebama običnih korisnika. Ovo je i dobro i loše po Microsoft, koji i sam nudi sve više cloud usluga. Postaje sve manje bitno koji se operativni sistemi uopšte koriste. Oni su tu kao podloga koja ne treba da bude bitna, niti da se oseća. Prosto rečeno, prosečan korisnik je sve manje zavistan od konkretnog operativnog sistema koji koristi.Videćemo još šta će bliska budućnost doneti. Upravo ovih dana Microsoft najavljuje da je u velikoj meri unapredio boot proces, kao i poboljšao podršku za više monitora. Takođe, potvrđeno je da Windows 8 neće uključivati dosadašnji Aero, koji će nakon Windowsa 7 biti napušten. Hoće li Windows 8 biti nova Vista, i hoćemo li dolazak Windows 9 u 2015. godini (ako se Microsoft bude držao rasporeda) dočekivati na isti način i sa istim nedoumicama? Ili ćemo Windows 8 zapamtiti kao gigantski korak u pravcu Windows dominacije na svim uređajima koje koristimo? Windows 8 Release Preview se očekuje u prvoj nedelji juna i tada će mnoge stvari biti jasnije, a očekujte da ćete biti u prilici da čitate i naše utiske ubrzo nakon njegovog izlaska. Microsoft ima razloga i za optimizam i za oprez.
 

Game Booster v3.3.1: Softver za gejming optimizaciju sistema

Windows 8 Release Preview

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509