Greška

Došlo je do greške.

AMD tehnologije - StoreMi, Precision Boost 2 i XFR 2

07.06.2018 05:59 | 2 Hardver
AMD tehnologije - StoreMi, Precision Boost 2 i XFR 2

AMD je doneo fina, tjunerska unapređenja u vidu tehnologija koje su ekskluzivna privilegija nove AM4 platforme. Kombinovano mogu doneti nivo ubrzanja koji nikako nije za potcenjivanje zbog čega Ryzen 2 generacija u kombinaciji sa X470 čipsetom deluje kao očigledno bolje rešenje sa osetnim unapređenjem performansi u odnosu na prvu generaciju AM4 platforme.

Izlaskom druge generacije Ryzen procesora sa Zen+ jezgrima i novog X470 čipseta, AMD je pored boljih performansi predstavio nove funkcije u cilju boljeg i bržeg rada čitave platforme. U pitanju su StoreMi akceleracija rada sistema diskova i Precision Boost 2 zajedno sa XFR 2 funkcijom koje imaju za cilj brži rad centralnog procesora . Nabrojane funkcionalnosti su ekskluziva druge generacije Ryzen procesora i matičnih ploča na bazi X470 čipseta. Sa prvom generacijom Ryzen procesora i X370 matičnih ploča ove funkcije neće raditi, uprkos unakrsnoj kompatibilnosti prve i druge generacije AM4 platformi.
 
AMD StoreMi
 
AMD StoreMI tehnologija je rešenje koje ima za cilj ubrzanje rada sistema diskova na vašem računaru. U pitanju je rešenje koje radi isključivo na AM4 seriji ploča sa X470 čipsetom i Windows 10 operativnim sistemom. Moguće je koristiti Ryzen CPU rešenja prve ili druge generacije. U suštini ove tehnologije je kombinovanje brzine SSD diskova i kapaciteta tradicionalnih hard diskova, kao dve najjače karakteristike današnje generacije uređaja za snimanje i čuvanje podataka. Ova tehnologija praktično objedinjuje rad jednog SSD diska maksimalnog kapaciteta 256GB i jednog hard diska velikog kapaciteta u jedan uređaj koji u realnom radu ima najbolje karakteristike od oba uređaja. Jednom rečju nastojanje da se ostvare brzina i veliki kapacitet u isto vreme.
 
 AMDStoreMIlogo.jpg
 
Inače, pomenuta StoreMI tehnologija nije rešenje koje se bazira isključivo na algoritmu brzog keširanja podataka. Radi se o tehnologiji koja koristi mašinsku inteligenciju, virtuelizaciju i svojevrsni sistem automatizacije rada više povezanih diskova istovremeno. Nešto slično poput softverskog RAID sistema kada više različitih diskova povezujete u jedan logički (JBOD). Izvršenjem naprednog algoritma koji je rezidentan u memoriji, vrši se analiza blokova podataka u realnom vremenu. Podaci koji se najčešće koriste premeštaju se na brži deo novoformiranog diska (SSD). StoreMI disk pokušava da najvećim delom rada funkcioniše na brzinama približnim performansama SSD diska koji integriše. Takav princip rada zahteva konstantno prilagođavanje upotrebe diskova povezanih u StoreMI konfiguraciju i načina na koji se koriste podaci u realnom vremenu.
 
Ništa revolucionarno jer slične tehnologije već postoje na tržištu. Uglavnom AMD vam u vidu StoreMI tehnologije nudi vrednost više jer se slična rešenja uglavnom skupo naplaćuju. Otuda je u konkretnom slučaju SotreMI rešenja, AMD ponudio besplatno ograničenu verziju, čiji je limit u korišćenju ploče sa X470 čipstom i SSD diskom maksimalnog kapaciteta 256GB. 
 AMDStoreMI1s.jpg
 
Rezultat upotrebe StoreMI tehnologije je u poboljšanju performansi i opštem osećaju brzine korisnikovog iskustva u radu sa novom AMD platformom. Dakle, suština je u tome da se iskoristi brzina SSD uređaja i jeftin kapacitet mehaničkih hard diskova tako što će se ova dva diska spojiti u jedan logički kojim se veoma lako opravlja kroz operativni sistem i prateću StoreMI aplikaciju.
 
Da bi konfigurisali StoreMI konfiguraciju diskova, potrebno je da raspolažete jednim AMD AM4 centralnim procesorom, jednom matičnom pločom na  bazi 400-serije čipseta i minimalno 4GB RAM memorije. Ukoliko želite da koristite napredni sistem keširanja podataka u StoreMI konfiguraciju možete uključiti i 2GB RAM memorije. U toj situaciji je zahtev za minimalno prisutnih 6GB RAM memorije u računaru.
 
Kada konfigurišete StoreMI ne smete koristiti druge sisteme keširanja ili RAID rešenja. Zahteva se upotreba Windows 10 OS-a, novog SSD ili HDD disk uređaja i konačno, ukoliko je “bootabilni” uređaj veći od 2TB - sistem mora biti konfigurisan za podizanje u UEFI režimu rada. 
 StoreMIinstall.gif
 
Postoje brojne kombinacije StoreMI instalacije, a mi smo se opredelili za onu osnovnu u kojoj već koristimo jedan veliki klasični hard disk za podizanje sistema i instalaciju potrebnih programa. Dodajemo jedan SSD M.2 SATA disk kao opciju koja bi putem StoreMI funkcionalnosti omogućila da dobijemo brzinu instaliranog SSD disk uređaja i pri tome koristimo svih raspoloživih 2TB prostora na postojećem disku. Tako bi dobili osećaj da su nam performanse brzog SSD diska skoro raspoložive čitavim prostorom velikog hard diska ili makar približno tome.
 
Instalacija koristi prateću StoreMI aplikaciju. Pre toga je u postojeći sistem potrebno ugraditi novi SSD uređaj. Nakon toga pokrećete instalaciju i sledite uputstva. Obavezni deo je instalacija Jave bez koga StoreMI rešenje neće funkcionisati.
 StoreMIapp.gif
 
Nakon nekoliko koraka i resetovanja sistema SoreMI se instalirao, a Windows 10 je umesto dva fizička prijavio jedan logički disk kapaciteta koji je jednak zbiru upotrebljenih SSD i HDD uređaja. Otišli smo u dodatni konfiguracioni meni rezidentnog StoreMI programa i uključili opciju brzog RAM keširanja pripojivši StoreMI disku još 2GB RAM memorije. Sada smo već mogli da počnemo sa testiranjem i ispitivanjem benefita dodatkom SSD diska u StoreMI konfiguraciju.
 
Test konfiguracija:
 
MB:  ASRock X470 Taichi Ultimate
CPU:  AMD Ryzen 7 2700X, AMD Ryzen 5 2600X
RAM:  2x8GB G.Skill SNIPER X 3400 CL16 
VGA:  MSI Radeon RX570 GAMING 8G
HDD:  WD Blue 2TB SATA
SSD:  Samsung 860 EVO M.2 SATA
Cooler: Cooler Master AiO Nepton 280L 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 


Performanse:

AutoCAD 2018 ( Disk Performance )
indeksirana vrednost
StoreMI - 256GB Samsung 860 EVO + 2TB WD Blue
2TB Caviar Blue
0 75 150 225 300
veće je bolje (pts)
AutoCAD 2018 ( 2D Array/save )
indeksirana vrednost
StoreMI - 256GB Samsung 860 EVO + 2TB WD Blue
2TB Caviar Blue
0 75 150 225 300
veće je bolje (pts)
AutoCAD 2018 ( DXFout )
indeksirana vrednost
StoreMI - 256GB Samsung 860 EVO + 2TB WD Blue
2TB Caviar Blue
0 125 250 375 500
veće je bolje (pts)
AutoCAD 2018 ( Save Drawing )
indeksirana vrednost
StoreMI - 256GB Samsung 860 EVO + 2TB WD Blue
2TB Caviar Blue
0 75 150 225 300
veće je bolje (pts)
Windows 10 ( Boot time )
vreme
StoreMI - 256GB Samsung 860 EVO + 2TB WD Blue
2TB Caviar Blue
0 20 40 60 80
manje je bolje (sec.)
Windows 10 ( Shutdown time )
vreme
StoreMI - 256GB Samsung 860 EVO + 2TB WD Blue
2TB Caviar Blue
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 ( App Performance )
Video
Music
Photo
StoreMI - 256GB Samsung 860 EVO + 2TB WD Blue
2TB Caviar Blue
0 25 50 75 100
manje je bolje (sec.)
Windows 10 ( Adobe Premiere Pro CC )
Disk Performance
StoreMI - 256GB Samsung 860 EVO + 2TB WD Blue
2TB Caviar Blue
0 100 200 300 400
manje je bolje (sec.)
Games ( Load Time )
Far Cry Primal
Call of Duty GHOSTS
Battlefield 1
StoreMI - 256GB Samsung 860 EVO + 2TB WD Blue
2TB Caviar Blue
0 20 40 60 80
manje je bolje (sec.)
 
Kao što možete zaključiti iz dobijenih rezultata, ubrzanje sa StoreMI tehnologijom povezivanja SSD i HDD diskova nisu spektakularni, ali jesu uočljivi. Očekivanja treba spustiti na razumni nivo jer nema čarobne formule koja bi realnost pretvorila u čudo. Zato treba biti svestan realnih činjenica i mogućnosti uređaja koje koristite. 
 
Namerno nismo koristili sintetičke benchmarking testove poput CrystalDiskMark-a i sličinih, jer algoritmi za keširanje dobro prepoznaju radni scenario takvih programa i daju neke nerealno visoke rezultate koji imaju malo veze sa stvarnim životom. Zato smo kao i što to uvek činimo, SotreMI “provukli” kroz realne situacije upotrebe da bi zaista videli ima li koristi i kolika je ona. 
 AMDStoreMI2s.jpg
 
Prva uočljiva korist jeste brzina podizanja i gašenja Windows 10 operativnog sistema. Učitavanje desktop okruženja je za nekih 25% brže dok smo kod gašenja uočili duplo kraće vreme što je značajno ubrzanje na nivou onog kada koristimo klasični SSD disk.
 
Kod izvršenja aplikacija poput onih za obradu fotografija kao što su Adobe Photoshop Elements razlika ide do 10% u korist StoreMI konfigurisanih diskova. Malo je drugačije sa onima za video obradu (CyberLink Espresso, Premiere Pro CC) koji donose jedva primetnu razliku od svega 3-5%. Prilikom obrade muzike u iTunes-u i Audacity-u razlika se penje do opipljivih 17%.
 
AutoCAD oseća nešto veće poboljšanje i časti StoreMI sa prosečno 70% boljitka u performansama. U zavisnosti od konkretne operacije unapređenje performansi se kreće od 20%, pa do duplo boljih što je dobitak vredan svake pažnje.
Kada su u pitanju igre i brzina startovanja, dobici su nešto konzervativniji. Naime nije realno očekivati da stalno isti nivo učitavamo jer je realnije da ćemo napredovati kroz nivoe i vremenom učitavati nove delove igre. Zbog toga smo se skoncentrisali na dobitak prilikom pokretanja konkretne igre kao operaciju koja se najčešće ponavlja. Dok je zahtevni Battlefield častio StoreMI sa 35% bržim startovanjem igre, dotle je FarCry Primal bio suzdržaniji sa 14%, dok je Call Of Duty GHOSTS bio najravndušniji na prisustvo StoreMI-a sa svega 7% bržim startovanjem.
 
Kada sve sumiramo dobitka u performansama ima i to prilikom operacija koje najčešće ponavljate, odnosno u aplikacijama koje najčešće pokrećete. Klasične operacije kopiranja velikih podataka ne osećaju korist od StoreMI tehnologije jer se veliki podaci kopiraju na HDD i to brzinom koja je limit za ovaj mehanički uređaj, što će reći osetno sporije od SSD-a. U tome je očigledna mana jer ne možete kontrolistai kada vam zatreba neko brzo kopiranje pošto kompletnim kapacitetom SSD uređaja upravlja StoreMI.
 
Takođe, mana je i sam postupak instalacije koji nekada zna da bude prilično frustrirajući ukoliko ne krene sve kako treba. Primetili smo i probleme sa “Windows 10 - System Restore” funkcijom koja je odbila saradnju. Neki programi poput BlackMagic disk benchmarking-a je takođe odbijaju saradnju tvrdeći da je StoreMI disk “read only”. I na kraju, kada smo pokušali da vratimo sve na početno stanje stvari, tj posebno SSD, a posebno HDD, StoreMI je prijavio grešku prilikom “separacije” uređaja. 
 
Dakle, sumiramo utiskom da StoreMI nije besprekorno rešenje. Ima dosta poteškoća, ali ako sve krene glatko možete da prođete prilično dobro. Imajte na umu da želite iskoristiti svoj omaleni SSD i njegovu vanserijsku brzinu na najbolji mogući način. Želju da ubrzate svoj dragoceni HDD sa mnoštvom podataka, StoreMI pretvara u realnost. Polazeći od tog suštinskog motiva, StoreMI zaista funkcioniše. Nije idealno, ali ideja da na najbolji način uposlite brzinu instaliranog SSD-a ograničenog kapaciteta je zaista primamljiva. Ipak, prilikom prelaska na StoreMI kao i svaki put kada baratate sa osetljivim podacima, a naročito u ovom slučaju kada nemate sigurnosnu kopiju, obavezno prvo “backup-ujte” podatke. Vredi probati ukoliko imate pozitivan stav i želju za eksperimentisanjem.

AMD Precision Boost 2 i XFR 2

AMD Prescision Boost 2
 
Sa izlaskom Ryzen generacije centralnih procesora, AMD je počeo da primenjuje tehniku “Precision Boost” koja na bazi praćenja telemetrijskih podataka može dinamički da podešava radnu frekvenciju CPU čipa i to u finim koracima od svega 25MHz. Prethodna, prva generacija AMD Ryzen procesora “1000 serije” koristila je algoritam dodatnog ubrzanja na dva načina: prvi, kada su aktivna tri i više instrukcijskih nizova primenjuje se ubrzanje u vidu turbo koraka za sva jezgra i drugi scenario kada su aktivna dva ili manje niza, kada se primenjuje tehnika pojedinačnog ubrzanja angažovanog jezgra.
 
AMDPBoost2XFR2logo.jpg  
U međuvremenu AMD je došao do zaključka da postoji situacija u kojoj su 3 i više jezgara angažovana, ali da njihovo ukupno opterećenje je relativno malo. U toj situaciji se aktivira funkcija ubrzanja za sva jezgra čiji je korak manji od onog kada se ubrzava pojedinačno. Taj turbo korak je manji bez obzira što nisu dostignuti toplotni, električni ili angažovani limiti CPU resursa što praktično dovodi do stopiranja daljeg povećanja frekvencije iako za to nema objektivnih razloga.
 
Opisana situacija predstavlja šansu da se postignu još bolje performanse u radu Ryzen procesora. Dodatni prostor u smislu rezervnih toplotnih, električnih karakteristika i stepena iskorišćenosti CPU resursa resursa mogu se direktno pretvoriti u dodatno povećanje radne frekvencije centralnog procesora.
 
To čini upravo Precision Boost 2. On ide korak dalje tako što koristi unapređenu verziju “turbo” algoritma koji inteligentno drži procesor na maksimalno mogućoj radnoj frekvenciji u okviru zadatih toplotnih i električnih limita ili dostignute vrednosti radne frekvencije, šta god je od dotičnih kriterijuma ispunjeno u datom trenutku. Ovo se primenjuje na bilo koji broj izvršnih nizova i to “u letu” bez ikakve dodatne arbitraže ili ograničenja.
 
Ukoliko je dostignut granični nivo potrošnje ili radne temperature, Precision Boost 2 će početi u malim koracima da obara radnu frekvenciju sve dok CPU ne dostigne zadate limite u pogledu vrednosti temperature ili potrošnje. Dotični proces podešavanja je kontinuirana petlja kontrolisana od strane AMD Infinity Fabric-a koji se hrani telemetrijskim podacima od strane ugrađenih senzora intervalom 1000 puta u sekundi.
 
Na opisani način i uz pomoć unapređenog 12nm postupka izrade tranzistora, Precision Boost 2 uspeva da drugu generaciju Ryzen procesora tokom dužeg vremena zadrži u zoni povećanih radnih frekvencija, obezbeđujući mu ključnu prednost u performansama prilikom poređenja sa prethodnikom.
 
 
XFR2 (eXtended Frequency Range 2)  
 
Iz prethodnog teksta smo videli šta je Precision Boost 2 sistem dodatnog ubrzanja radne frekvencije centralnog procesora i kako to čini imajući u vidu kriterijume: temperature, radnog napona i maksimalnog radnog takta. U pitanju su oficijelne specifikacije koje obezbeđuju konzistentan nivo performansi iz kojih stoji AMD. Na performanse procesora mogu uticati i klimatski uslovi u smislu radnog okruženja. Takođe i sam korisnik može uticati na radno okruženje centralnog procesora korišćenjem bolje provetrenog kućišta, naprednije sistema hlađenja, kulera sa velikim rashladnim telom ili klimatizovanom prostorijom sa nižom ambijentalnom temperaturom. 
 AMDPBoost2s.jpg
 
Svaki od dotičnih uslova AMD je nagradio dodatnim performansama i to putem aktiviranja XFR 2 funkcionalnosti. Upotreba boljih rashladnih rešenja tj. kulera od onih fabrički preporučenih će produžiti boravak procesora na povećanom turbo koraku radne frekvencije tj. duže vremena će raditi na većoj radnoj učestanosti sve dok ne postigne zadatu vrednost radne temeprature, a što neminovno ima za rezultat bolje performanse.
 
Ova mogućnost je na prvoj generaciji Ryzen procesora bila ograničena na mali broj jezgara, dok unapređeni XFR 2 radi na bilo kom broju aktivnih Zen jezgara i instrukcijskih nizova koji se izvršavaju, baš kao što to čini Precision Boost 2. U zavisnosti od uslova, AMD navodi da aktivniranjem XFR 2 funkcije se dobija dodatnih 3-7% ubrzanja. 
 
Sve prethodno izrečeno lepo zvuči na papiru i PPT prezentacijama, ali je isto tako trebalo proveriti u realnim situacijama. Da li je sve baš tako? Sama metodologija utvrđivanja iznetih podataka nije nimalo laka, ali smo nakon kraće pripreme definisali test proceduru i pokušali da pokaznom vežbom utvrdimo koliko su tačni podaci koji navodi AMD.
 
U slučaju utvrđivanja kominovanog efekta Precision Boost 2 i XFR 2 tehnologija koristili smo kombinaciju Ryzen 7 2700X procesora, obavezne X470 matične ploče i našeg etalon AiO sistema vodenog hlađenja CM Nepton 280L. U drugom slučaju kuler smo zamenili sa fabričkim “box” Wraith Prism rešenjem pri čemu su ambijentalni uslovi ostali nepromenjeni i bez klimatizovane prostorije. Konačno, Ryzen 7 2700X smo preselili na odgovarajuću X370 ploču na kojoj su bili deaktivirane navedene funkcionalnosti tj. bili su aktivni Precision Boost i XFR funkcionalnosti prve generacije sa svim svojim ograničenjima. Pogledajmo rezultate:
 
Rezultati:
 
CPU Boost ( AutoCAD 2018 )
CPU Calculations
AMD Precision Boost + XFR (AMD X370)
AMD Precision Boost 2 (AMD X470)
AMD Precision Boost 2 + XFR 2 (AMD X470)
0 100 200 300 400
veće je bolje (pts)
CPU Boost ( Blender 2.79 )
CPU Benchmarking
AMD Precision Boost + XFR (AMD X370)
AMD Precision Boost 2 (AMD X470)
AMD Precision Boost 2 + XFR 2 (AMD X470)
0 625 1250 1875 2500
manje je bolje (sec.)
CPU Boost ( Adobe Premiere Pro CC )
Export H264
AMD Precision Boost + XFR (AMD X370)
AMD Precision Boost 2 (AMD X470)
AMD Precision Boost 2 + XFR 2 (AMD X470)
0 38 75 113 150
manje je bolje (sec.)
 
 
Možemo vam sa sigurnošću potvrditi da Ryzen 7 2700X postiže u radu sa X370 matičnim pločama  jednako visoke vrednosti radne frekvencije kao i na X470 modelima, prevazilazeći barijeru od 4.3GHz tačnije 4340MHz. Drugo je pitanje koliko dugo ostaje u zoni turbo frekvencija (XFR) i koliko jezgara u istom momentu maskimalno ubrzava do navedene vrednosti učestanosti rada (Precision Boost).  Baš tu se nalazi razlika između starih i novih ploča i procesora. Novi X470 modeli u nekim situacijama beleže priličnu prednost. 
 AMDPBoost22s.jpg
 
Kao što možete videti Precision Boost 2 u sradnji sa XFR 2 beleže u nekim situacijama ozbiljne prednosti u odnosu na ploče prve generacije. Razlike se kreću od beznačajnih 2.5% u slučaju nezahtevnog opterećenja procesora kakav je u AutoCAD slučaju, pa preko umerenih 7.5% u režimu punog opterećenja do skoro dramtičnih 40% upravo u scenariju koji je AMD spomenuo kao najbitniji, a to su situacije korišćenja više procesora u nekom scenariju srednjeg opterećenja. Precision Boost 2 tada stupa na scenu u kombinaciji sa XFR2 funkcijom i donosi ozbiljna ubrzanja.
 
Na kraju treba biti objektivan. AMD je zaista doneo ona fina tjunerska unapređenja koja u vidu tehnologija koje su ekskluzivna privilegija nove AM4 platforme. Kombinovano mogu doneti nivo ubrzanja koji nikako nije za potcenjivanje zbog čega Ryzen 2 generacija u kombinaciji sa X470 čipsetom deluje kao očigledno bolje rešenje sa osetnim unapređenjem performansi u odnosu na prvu generaciju AM4 platforme. Na vama je da donesete konačni sud, a mi smo se potrudili da vam donesemo dovoljno podataka kako bi doneli valjan zaključak! 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD FrontRipper profesionalna radna stanica

Nvidia Max-Q – iskorak gejming laptop računara

10203
10205
10206
10207
10208
10209