Greška

Došlo je do greške.

AMD Ryzen 6000 APU serija mobilnih procesora

18.02.2022 15:24 | 0 Mobile
AMD Ryzen 6000 APU serija mobilnih procesora

AMD je predstavio najnoviju i do sada najjaču seriju APU procesora za laptop računare. Ryzen 6000 procesori će u vrlo kratkom roku, pokretiti neke od najjačih i najmodernijih mobilnih računara današnjice. Tanki, lagani, izuzetnih mogućnosti i performansi posebno na polju grafički zahtevnih i gejming scenarija, ovi procesori će iz temelja protresti tržište laptop računara...

AMD_R600_APU_1.jpg

AMD grabi velikim koracima napred kada je u  pitanju tržište APU procesora koji integrišu klasična procesorska i grafičko jezgro. Nova generacija Ryzen 6000 modela donosi puno unapređenja koja će uticati na kvalitet i performanse vašeg rada, bez obzira da li je u pitanju svakodnevno korišćenje računara, gejming ili poslovna upotreba. Razlog unapređenja performansi AMD pronalazi u činjenici da sve više korisnika modernih računara prednost daje luksuznim i sistemima visokih performansi. Sa druge strane tržište i kupci traže tanje, lakše i uređaje sa većom radnom autonomijom. Uočljiv je trend poslednjih godina koji ukazuje na činjenicu da je gejming klasa prenosnih računara, doživela pravi bum.

Sve su to razlozi kojima su se rukovodili u AMD-u prilikom dizajniranja Ryzen 6000 serije APU mobilnih procesora.  Ono što svakako treba imati na umu, da osnovna poluga moći AMD rešenja, leži u prednosti na polju primene napredne procesorske arhitekture i moderne tehnologije koje zajedno rezultiraju osobinama od presudne važnosti za jedan mobilni računar. Traži se da jedan takav bude lagan, tih u radu, hladan, tankog profila i zgodan za nošenje - jednom rečju, fleksibilan računar koji je istovremeno dobar za rad i igranje, a nije prikovan za radni sto korisnika.

 AMD_R600_APU_head.jpg

Sve to je rezultiralo danšnjom Ryzen 6000 serijom mobilnih procesora. Najveći noviteti koje donosi su svakako unapređena Zen 3+ procesorska jezgra, integrisano grafičko jezgro napredne RDNA 2 arhitekture prisutne u aktuelnoj generaciji AMD Radeon grafičkih karti, 6nm prizvodni proces – jednom rečju iz temelja revidirana i dizajnirana, potpuno nova mobilna platforma za novu generaciju laptop računara.

AMD izlazak nove genracije mobilnih procesora voli da predstavi kao kao optimizaciju učinjenu na pet nivoa potrošnje. Suština ovih napora je u efikasnoj potrošnji, princip oko koga se praktično dešava sve na tržištu mobilnih računara. Prvi je učinjen na polju tehnologije proizvodnje i prelaska na 6-nm postupak izrade tranzistora čime je postignut efikasniji i rad sa manjom potrošnjom energije. Drugi nivo je na polju unapređenja mikroarhitekture sa dolaskom novih, bržih i energetski efikasnijih procesorskih jezgara Zen 3+ generacije. Treći je unapređenje SoC rešenja kroz preciznu podelu i particionisanje procesorskih resursa u cilju detaljne optimizacije potrošnje. Četvrti je potpunovo nova struktura upravljanja potrošnjom koja se oslanja na upravljački softver i napredne algoritme mašinskog učenja. Konačno peti se odnosi na čitavu platformu kroz pojedinačnu optimizaciju svake komponente čemu su pridodate prednosti primene naprednih AMD tehnologija. Na samom kraju, onaj “Plus” u oznaci Zen 3+ modela se zapravo odnosi na unapređenje efikasnosti u potrošnji energije!

AMD_R600_APU_1.jpg

e svega prema različitim razredima potrošnje i naravno, performansi. Prva je namenjena tankim i laganim notebook računarima: Ryzen 5 i 7 u vidu 6600U i 6800U modela. U pitanju su procesori sa 6 i 8 jezgara, sposobni da izvršavaju duplo veći broj “tredova” i sa potrošnjom od 15W do maksimalnih 28W. Sledeća je grupa namenjena tankim računarima za potrebe entuzijasta i maksimalnom potrošnjom od 35W. U pitanju je spektar Ryzen 5, 7 i 9 modela sa oznakom 6600HS, 6800HS, 6900HS i 6980HS. Najslabiji ima 6, a najjači 8 Zen 3+ jezgara. Konačno, grupa sa najboljim performansama namenjena ultra zahtevnim entuzijastima su Ryzen 5, 7 i 9 koji u oznaci modela imaju sufks “H” i “HX”, poput 6600H, 6800H ili 6900XH i “flegšip” 6950HX model koji treba da vas asocira na ekstremno dobre performanse. Svi oni imaju zacrtanu potrošnju od 45W.

Poređenje novih Ryzen 6000 modela sa konkurencijom aktuelne Intel Core i9 12000 serije je naročito impresivno. Tako recimo u direktnom poređenju Core i9 12900HK koji pri neprekidnoj potrošnji i opterećenju povlači 110W u Cinebench testu i sa druge strane Ryzen 9 6900HS sa svojih 35W, imamo situaciju u kojoj AMD Ryzen obezbeđuje veću autonomiju rada na bateriji, istovremeno stvarajući uslove za izradu računara značajno tanjeg profila jer mu ne trebaju veliki hladnjaci za disipaciju velike količine toplotne energije. U kontretnom slučaju Ryzen 9 6900HS isporučuje 262% bolje performanse za svaki Watt utrošene energije tj 2.62 puta bolje od direktne konkurencije.

 AMD_R600_APU_2.jpg

AMD Ryzen 6000 serija je podeljena na tri velike grupe, pr

Poredeći direktno predstavnike Ryzen 6000 serije i odgovarajuće modele iz Intel Core serije 12. generacije u klasi ultra štedljivih modela, novi AMD modeli raspolažu sa više operativnih jezgara, pa  28W “Ultra thin” Ryzen 6000 serije vam nudi 8 Zen 3+ jezgara dok Intel Core modeli u ovoj klasi raspolažu sa 6 jezgara. U klasi ultra štedljivih modela razlika je još dramatičnija jer AMD Ryzen 6000 sa potrošnjom od 15W nudi 8, a Intel Core samo dva jezgra visokih performansi. U praksi to znači 117% bolje CPU performanse je rmu je omogućeno da postigne 40% veći radni takt, 181% brži rad u grafički zahtevnim poslovima i raspolaže do 3 sata boljom radnom autonomijom dok koristi bateriju na računaru. Sve to omogućuje AMD Ryzen 6000 modelima sa potrošnjom od 15W da budu bolji čak i od postojećih Intel Core i7-1185G modela iz više kategorije sa potrošnjom od 28W električne energije.

Razlika u performansama je još izraženija sa Ryzen 6000 modelima i potrošnjom od 28W – 130% bolje CPU i 200% bolje GPU performanse. Zapamtite da se još uvek radi o klasi “Ultrathin” tj ultra-tankih notebook računara.

Ovakav napredak i razvoj događaja je omogućio ozbiljno poboljšanje gejming performansi i to u širokom spektru raspoloživih notebook modela, što do sada nije bilo moguće zbog tehničkih zahteva u vezi sa potrošnjom i grejanjem. Prvi put do sada, jedna integrisana grafička karta pod okriljem samog procesora, omogućuje potpuno glatko igranje i tečan gejmplej u Full HD 1080p rezoluciji zahvaljujući Radeon 600M generaciji grafičkih akceleratora. Sa druge strane tu je još impersivniji užitak sa upotrebom zasebnih grafičkih procesora koji omogućuju osećaj i performanse uporedivim sa klasičnim PC desktop gejming sistemima i to u formi tankih i lako prenosivih notebook računara.

AMD_R600_APU_3.jpg  

Prevedeno u svakodnevnu situaciju od sada sa jednm integrisanim Radeon 680M grafičkim rešenjem možete igrati praktično svaku igru na 1080p rezoluciji. Možda će pojedini AAA naslovi zahtevati obaranje grafičkih detalja na “Low” vrednosti, ali suština je u tome da integirsana rešenja više nisu barijera u nameri da igrate najnovije igre bez ikakvog ograničenja u smislu aktuelnosti i izbora naslova.

Zasluga za to je svakako u novoj generaciji Radeon 600M integrisanih grafičkih rešenja koja koriste najmoderniju RDNA 2 arhitekturu. iGPU rešenja u ovoj klasi raspolažu od 6 do 12 računskih jedinica sa radnom frekvencijom od 1.9-2.4 GHz. Sa 50% više izvršnih jedinica, upola većim memorijskim transferom podataka, 2x većom količinom memorije za keširanje podataka i upotrebu Fidelity FSR optimizacije jedan Radeon 680M sa lakoćom izlazi na kraj sa GeForce GTX 1650 Max-Q rešenjem koje je pri tome osetno veći potrošač i zahteva veće kućište prenosnog računara. Praktično je izbrisana granica između integrisanog i diskretnog GPU rešenja.

AMD_R600_APU_4.jpg 

Kada govorimo o mogućnostima zasebnog mobilnog grafičkog procesora tu se svakako ističe novi Radeon 6800S. Uz asistenciju najbržeg do sada viđenog mobilnog centralnog procesora sa frekvencijom od 5GHz, Zen 3+ arhitekturom i podrškom za PCIe 4.0 magistralu, pruža nivo gejming performansi poput klasičnih desktop sistema, a ukoliko to poredite sa Nvidia mobilnim rešenjima, pomenuti Radeon 6800S je 10-16% brži od GeForce RTX3080 modela, dosadašenjeg etalona visokih performansi u klasi laptop računara.

 AMD_R600_APU_5.jpg

Pored svih pomenutih detalja u vezi sa napretkom performansi, AMD Ryzen 6000 serija donosi značajna unapređenja u pogledu mogućnosti čitave mobilne platforme. Pre svega mislimo na podršku USB 4 standardu komunikacije sa periferijama i 4x brži (40 Gbps) transfer podataka u poređenju sa dosadašnjim, najbržim USB 3.2 Gen2 specifikacijama. Spomenimo i bazičnu podršku PCIe Gen4 standardu komunikacije sa primarnim grafičkim adapterom, ali i brzim NVMe SSD uređajima za skladištenje podataka. Nezaobilazan je i napredak u pogledu brzine sistemske memorije sa podrškom za LPDDR5 i DDR5 standard RAM-a. Veći transfer i brža memorija, pogoduju procesorima sa integrisanim grafičkim rešenjem što donosi novu dimenziju performansi, ali i u delu rada jezgara centralnih procesora. Čitava platforma je dobila i podršku za poboljšani Wi-Fi 6E standard bežićne mrežne komunikacije, kao i poslednju specifikaciju Bluetooth 5.2 standarda.

Uporedo sa navedenim novitetima, tu su i podrška za: Microsoft Pluton Windows 11 bezbednosnu opciju, HDR podrška za novu generaciju OLED i mini LED ekrana, HDMI 2.1 vezu sa eksternim ekranima velikih dijagonala, Display Port 2 specifikaciju, i na kraju hardversku dekompresiju AV1 formata. Jednom rečju kompletno zaokružena platforma koja je koliko do juče bila dostupna samo na klasičnim PC desktop sistemima.

 AMD_R600_APU_6.jpg

Na kraju da rekapituliramo, šta nam sve donosi nova generacija prenosnih računara na bazi AMD Ryzen 6000 serije mobilnih APU procesora. Pre svega tu je istorijski gledano najveći do sada postignut proboj u gejming performansama. Praktično dobijate duplo bolji fps u odnosu na prethodnu generaciju sličnih rešenja. Nadovezujući se na prethodno, ne može se ignorisati proboj performansi u klasi najtanjih i ultra prenosnih mobilnih računara sa prosekom od 36% boljitka i to posebno u delu grafički zahtevnih poslova. Nikada do sada štedljivi i tanki računari nisu bili ovako brzi uz istovremeni napredak radne autonomije. Tu su i pomenuta unapređenja funkcionalnosti čitave platforme kroz USB 4.0 prisustvo, PCIe Gen4 i Wi-Fi 6E podršku. Moderno, brzo i uz to kompatiblno sa poslednjom generacijom uređaja i periferija.

AMD poslovično gaji dobar odnos sa tradiconalnim partnerima u oblasti proizvodnje laptop i notebook rešenja što je i ovoga puta slučaj, a što će rezultovati sa preko 200 i više rešenja u nekim slučajevima specifičnih modela.

Konačno, AMD je dosta toga obećao i moramo priznati da tanki i lagani prenosni, kao i oni poput klaisčnih gejming računara, skoro nisu izgledali tako privlačno i zanimljivo u pogledu performansi i mogućnosti. Ostaje još samo da se strpimo i lično proverimo kada stignu prvi primerci kako bi vam preneli naše utiske i impresije iz prve ruke.

 

Izvor: AMD

Test: Gigabyte U4 UD (Video)

Lenovo na MWC 2022 predstavio zanimljive novitete

10104
10105
10106
10107
10108
10109