Greška

Došlo je do greške.

AMD Ryzen 5000G APU – formula za pristupačan i dobar računar

13.06.2022 22:47 | 0 Hardver
AMD Ryzen 5000G APU – formula za pristupačan i dobar računar

Bez mnogo razmišaljanja i dileme imate na raspolaganju rešenje kada želite računar koji ne košta puno, a isporučuje sasvim dobre performanse...

Znate onu čuvenu: “ Ne želim puno para da potrošim, ali ipak hoću dobar računar!” AMD Cezanne serija APU procesora koji kombinuju procesorska i grafička jezgra su kao stvorena za korisnike sa ovakvim željama. U pitanju je optimum performansi za uloženi novac u situacijama kada imate ograničen budžet, a istovremeno ne pristajete na kompromis loših performansi. Poslednja generacija AMD APU 5000G procesora, koja je donela Zen 3 jezgra visokih performansi poput onih koji se nalaze u High Performance Ryzen 5000 Vermeer modelima uz dodatak grafičkih Vega jezgara, predstavljaju najbolje rešenje u prethodno opisanim situacijama.

 

Upravo je Zen 3 arhitektura omogućila da nova generacija AMD Ryzen 5000 G-serije procesora postane sposobna u nameri da se izvrši svaka vrstu zadatka i to za najkraće moguće vreme. Praktično su ova jezgra generator visokih performansi najnovije AMD APU serije procesora za desktop računare. Kada moćna procesorska jezgra kombinujete sa Radeon Vega grafičkim jezgrom, rezultat je jedno fleksibilno rešenje u vidu procesora koji ima dovoljno snage za pokretanje kako malih, u pogledu prostora i energije nezahtevnih mini PC računara koji će vam stajati u dnevnoj sobi pored velikog Smart TV-a, tako i jakih Ryzen 7 desktop modela opremljenih kompletnim spiskom najaktuelnijih funkcija, čak i zasebnom gejming grafičkom kartom.

AMD_Ryzen_5000G_APU_2.jpg 

Zajedno sa unapređenjima na SoC dizajnu i pre svega sistemskog kontrolera, AMD APU čipovi nove generacije su sposobni da isporuče i do 177% bolje performanse zahvaljujući pre svega većem broju moćnijih Zen 3 jezgara u poređenju sa prethodnom generacijom sličnih procesora na bazi Zen 2 tehnologije (Ryzen 5 3400G). Ova činjenica najbolje govori o stepenu unapređenja performansi i mogućnosti nove linije AMD Ryzen APU procesora iz 5000 G-serije. AMD APU procesori više nisu kompromisno rešenje, već vrlo konkurentni procesori koji staju rame uz rame sa najjačim desktop PC rešenjima.

 AMD_Ryzen_5000G_APU_3s.jpg

U situaciji kada su cene zasebnih grafičkih karti značajno poskupele, postoji ogromno interesovanje za poboljšanim konceptom AMD APU procesora jer je praktično, vrlo upotrebljivo i jeftinije rešenje za većinu prosečnih korisnika.

Trenutna ponuda AMD Ryzen 5000 G-serije APU procesora:

 AMD_Ryzen_5000G_APU_4s.jpg

AMD Ryzen 5000G APU – brzina RAM-a diktira performanse i do 300% bolje

Zbog specifične arhitekture APU procesora i činjencie da integrisano Radeon Vega grafičko rešenje deli memoriju sa Zen 3 procesorskim jezgrima, performanse u velikoj meri zavise od načina na koji je konfigurisan RAM sistem i radne brzine instaliranih memorijskih modula.

Potrebno je povesti pažnju o nekoliko važnih detalja prilikom nabavke i instalacije odgovarajućih memorijskih modula za konfiguraciju na bazi AMD APU Ryzen 5000G procesora:

  • Obavezno konfigurišinte RAM podsistem u dvokanalni režim rada. Koristite dva memorijska modula  i ugradite ih u memorijske slotove na matičnoj ploči prema rasporedu koji je naveden u uputstvu, kako bi memorije radile u dvokanalnom režimu rada. Kada to ne učinite tj kada RAM radi u jednokanalnom režimu, performanse su drastično lošije.

 Dual_vs_Single.jpg

 Dual_channel_RAM.jpg

 

Performanse “Single vs. Dual Channel” RAM na AMD Cezanne Ryzen 5 5600G platformi:

Single_vs_Dual_Channel_Performance_scaling.png 

Kao što možete videti razlika i uticaj na performanse AMD Cezanne APU procesora su u najmanju ruku dramatične i zbog toga morate povesti računa o tome kako vam je konfigurisana memorija u računaru. Varijacija performansi se kreće od preko 50% u slučaju Apex Legends, zatim 70% u DOTA2 ili 90% i 95% u Fortnite-u i CS: GO igrama. Dakle samo ovim potezom u nekim slučajevima ostvarujete skoro duplo bolje performanse.

 RAM_HiFreq_Modules_s.jpg

 

  • Birajte RAM module sa visokom radnom frekvencijom koji imaju učitane AMP profile optimizovane za rad na AMD Ryzen platformi. Obzirom da DDR4-3200/3600 RAM moduli nisu nedostižno skupi, a zapravo nude najbolji odnos cene i dobitka u performansama, preporučujemo njihovu nabavku.

 BIOS_RAM_settings_AMP_XMP.jpg

Naravno, dobrodošli su i brži ali obratite pažnju da bi trebalo da rade u sinhronom režimu. Zbog toga RAM, memorijski kontroler i “Fabric” magistrala treba da budu u režimu 1:1:1. Bez dodatnog delioca frekvencije se postižu najbolji rezultati otuda se preporučuju DDR4-3600 RAM moduli kao najoptimalniji. Moduli na većim frekvencijama traže dodatna podešavanja, bolje ploče i prave više problema manje iskusnim korisnicima oko podešavnaja. Pri tome dobici nisu ni približno srazmerni uloženom trudu i novcu.

Razlike u performansama AMD Ryzen 5 5600G u radu sa DDR4-2400 i DDR4-3200 RAM modulima:

RAM_DDR42400_DDR43200_graph.png 

Iz prikazanih podataka možete videti da pravilan izbor u vezi radne frekvencije memorijskih modula vam može doneti dodatnih 20% performansi i veći FPS.

 RAM_Dual_Rank_2R_s.jpg

  • Obratite pažnju da po mogućstvu izaberete RAM module sa Dual Rank (2R) organizacijom čipova. Zbog interne tehnike preplitanja podataka, ove memorije omogućuju dodatno ubrzanje i bolje performanse od običnih i najčešće nuđenih 1R modela.

Dual_Rank_2R_RAM_CPUZ.jpg 

 

Uticaj 2R RAM modula na performanse AMD Ryzen 5 5600G platforme:

 1R_vs_2R_performance_graph.png

Dodatni prelazak na još brže DDR4-3600 memorije u Dual Rank (2R) konfiguraciji u proseku donosi još 10% ubrzanja.

Zašto moramo obratiti pažnju na memoriju, bez obzira da li kupujemo sklopljen računar ili pojedinačne komponente? Prodavci se mahom rukovode principom da korisnici tragaju za što jeftinijim rešenjem i kako bi uštedeli svaki evro, nude DDR4 module na manjim radnim frekvencijama i u konfiguraciji jednog modula, a sve kako bi efekat uštede bio maksimalan, posebno u današnje vreme sveopšteg rasta cena.

Međutim, posledica ovakvog kompromisa mogu biti drastično lošije performanse – jer od najlošije situacije jednog sporog modula do brže dvokanalne konfiguracije memorijskih modula je 223% boljitka u performansama - previše da bi ignorisali ovaj bitan detalj! Zapravo to je razlika između potpunog očaja igranja sa velikim kašnjenjem i komfornog osećaja potpuno glatke animacije i brzog odziva na komande. Nešto što vam može potpuno uništiti gejming užitak ili sa druge strane omogućiti da osetite sreću i zadovoljstva igranja neke brze Battle Royal akcije!

I to nije sve... jer još uvek nismo iscrpili sve opcije dodatne optimizacije i naknadnog ubrzanja AMD Cezanne APU platforme...

AMD Ryzen 5000G APU – uključite PBO2

Sledeća opcija koja utiče na dodatno podizanje performansi je aktivacija Precision Boost Overdirve 2 (PBO2) opcije u BIOS-u matične ploče ili pomoću AMD Ryzen Master softverskog alata. Dodatnim podizanjem frekvencija procesorskih i jezgara grafičkog procesora, direktno utičete na veći FPS u igrama. Ovu opciju možete automatski aktivirati i prepustiti senzorima i naprednom SenseMI algoritmu da odredi Boost ubrzanja “u letu” ili ručno definisati parametre ubrzanog rada.

Aktivacija PBO2 u BIOS-u matične ploče:

 PBO2_BIOS.jpg

 

Aktiviranje PBO2 opcije u Ryzen Master softveru:

 PBO_Ryzen_Master_2.jpg

 PBO_Ryzen_Master.jpg


Uticaj aktivacije PBO2 na performanse AMD Ryzen 5 5600G platforme:

PBO2_performance_graph.png 

Kretanje frekvencije centralnog procesora i integrisanog grafičkog jezgra sa i bez aktivirane PBO2 opcije tokom igranja igara na AMD Ryzen 5 5600G platformi:

Fortnite_PBO2_frq_graph.png

 

 Apex_PBO2_frq_graph.png

 

... i ne samo performanse, već i kvalitet!

Mnogi korisnici će reći - pa dobro, džabe mi sva ta priča o performansama i ubrzanju kada igre rade na najlošijim mogućim detaljima. I dok je za one koje se takmičarski igraju to praktično normalna, svakodnevna stvar, dotle kod povremenih igrača to može da stvori problem odbojnosti lošim izgledom karaktera u igri.  

Na sreću i za taj problem postoji rešenje. Uprkos činjenici da integrisano grafičko Radeon Vega rešenje deli sa centralnim procesorom sistemsku memoriju i da u osnovnoj konfiguraciji ima na raspolaganju svega 512 MB memorije za grafičke operacije, postoji opcija da grafičkom procesoru dodelite više memorije. To je posebno važno za igre koje učitavaju veće teksture kako bi likovi i karakteri u igrama delovali živopisnije, realističnije i u krajnjem lepše. Naravno, ne možete preterivati jer to vodi neminovnom degradiranju performansi imajući u vidu limite APU arhitekture kao jednog mejnstrim budžetskog rešenja.

iGPU_UMA_settings.gif 

U ovim situacijama, kada želite da popravite grafičke detalje, a da ne dođe do pada performansi u ciljanoj 1080p rezoluciji, služi podešavanje iGPU UMA opcije. Na raspolaganju vam je zavisno od proizvođača matičnih ploča nekoliko predefinisanih opcija ili mogućnost da ručno podesite količinu memorije koju dodeljujete integrisanom grafičkom procesoru. U najvećem broju slučajeva 2 GB će biti sasvim dovoljno da poboljšate osećaj grafičkog okruženja. Najbolji primer je Apex Legends igra. U   sledećem kadru možete direktno uporediti uticaj više memorije u koju se smeštaju detaljnije i veće teksture uz bitan naglasak da učitavanje detaljnijih tekstura nije dovelo do pada FPS-a:

 UMA_2G_vs_512MB.jpg

Kliknite na fotografiju za uveličavanje detalja

 

Za sam kraj, spisak daljih mogućnosti optimizacije  se ovde ne završava jer u naslovima poput Fortnite i Apex Legends-a možete uključiti AMD FidelityFX opcije poput Radeon Boost-a i dobiti još koji frejm dodatka.

Dakle, vraćamo se na početak priče i činjenicu da uz pažnju o izboru memorija i dodatnu optimizaciju AMD Cezanne APU sistema, možete od jednog na prvi pogled neuglednog računar, napraviti sasvim potentnu gejming stanicu. Razlika u performansama od prvobitno nepodešenog do potpuno optimizovanog sistema ide i do 300% tj rezultat je 3x ubrzani računar, a to je već razlika koja se itekako oseti.

 

 

 

 

Zašto je AMD Ryzen 5000 Zen 3 pametan izbor

Test: AMD Zen 4 – Ryzen 7000 Raphael (Video)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209