Greška

Došlo je do greške.

AMD Radeon Software Adrenalin 2019 Edition

13.12.2018 15:16 | 0 Software/Web
AMD Radeon Software Adrenalin 2019 Edition

AMD Radeon Software Adrenalin 2019 Edition je pakleno dobro pakovanje namenskog softvera za odgovarajuće Radeon grafičke karte. Sa ovakvim opcijama u domenu softvera, AMD Radeon grafika dobija jednu potpuno novu dimenziju vrednosti, neuporedivo bolju nego ikada do sada

Bliži se kraj kalendarske godine, a to je period u kome nas je AMD navikao na izlazak nove generacije drajvera za naše Radeon grafičke karte. Pardon, to nisu više samo obični drajveri to je pravi, pravcati softverski paket sa bezbroj pomoćnih aplikacija i alata, pa otdua i koristimo naziv “softver” umesto uobičajenog termina “drajveri”.

Postalo je tradicija, pa je tako i ove godine. AMD nas je pozvao i upriličio specijalnu prezentaciju za mali broj povlašćenih novinara na kome je predstavio ono što danas postaje besplatno za korišćenje čitavoj armiji korisnika AMD Radeon grafičkih karti.

Ako se malo osvrnemo i analitički pogledamo šta je to sve AMD uradio proteklih godina, moramo priznati da je ov akomapnija uložila impozantan trud na poboljšanju softverske podrške svojih grafičkih karti. Prva značajnija razlika od standardne verzije Catalyst drajvera, bio je izlazak catalyst Omega verzije sada već davne 2015. godine, zatim sledi izlazak Crimson Edition softvera, Crimson ReLive verzije i konačno Radeon Software Adrenalin edicije i sve to u razmaku od godinu dana. Zaista impresivno kada se malo zamislite i uđete u sve ugrađene novitete, tehnologije i opcije koje vam je AMD omogućio na korišćenje. Evidentno je da je softverska podrška AMD-a u sferi grafičkih karti značajno ispred one za AMD procesore. Još veći osećaj zadovoljstva proističe iz činjenice da je na čelu ovog uočljivog napretka jedne važne komponente unapređenja rada našeg omiljenog hardvera, upravo čovek koji je naše gore list – g. Andrej Zdravković, alfa i omega AMD Radeon softverskog odeljenja. Čovek pod čijim vođstvom su Radeon grafičke karte dobile jedan novi kvalitet koji do tada nije bio prepoznat među najvećom korisničkom populacijom. Danas po prvi put možemo sasvim objektivno zaključiti da AMD ima bolje i stabilnije dravere, nego Nvidia GeForce konkurencija.

AMDRadeonSoftware2019_2.jpg 

Takav zaključak nije samo rezultat naše naklonosti zemljaku, već jednog šireg zvaničnog istraživanja koje je rezultiralo činjenicom da je preko 90% korinsika izjavilo kako je u potpunosti zadovoljno korišćenjem Radeon softvera. Rezultat koji se već drugu godinu za redom ne samo ponavlja, već i povećava. Nešto što se nije desilo u skorije vreme AMD divizije grafičkih karti. Krajnji efekat je itekako vidljiv kroz sve bolju reakciju kao i kompletno bolji utisak krajnjeg korisnika, zbog čega je sve veći broj onih koje  poverenje daju upravo AMD grafičkim kartama. Jedan od ključnih razloga zbog čega je AMD Radeon Software doživeo ovliki uspeh je zapravo u praksi osluškivanja, razumevanja, analiziranja i ugradnje korisničkih želja u zvanične verzije Radeon softvera. Ova svojevrsna interakcija na principu povratne veze između AMD-a i njegovih korisnika, očigledno funkcioniše.

No dosta slatke priče, okrenimo se realnim koristima koje nam nova verzija AMD softvera donosi. U fokusu su gejmeri što je i logično obzirom na najveću popularnost Radeon gejming grafičkih karti. Generalno, to se ogleda u nastojanju da se omogući najbolji mogući osećaj u gejmingu korišćenjem boljih drajvera i namenskih aplikacija. Već je nepisano pravilo da svaka sledeća generacija AMD softvera donosi 10% bolje performanse što je jednako nivou jednog uspešnog overkloking poduhvata – samo što je ovo bolji način, postignut softverskim putem bez ikakvog dodatnog naprezanja hardvera, kroz čistu optimizaciju.

U okviru gejming unapređenja posebno ističemo projekat “ReSX” fokusiran na optimizaciju performansi najpopularnijih eSports igara. Suština se ogleda u postizanju većeg “frejmrejta”, 99% “frejmtajma” koji je od izuzetnog značaja za eSports online igre. Zašto? Pa za razliku od FPS “frejmrejta” koji je bazna nelinearna mera performansi, “frejmtajm” je linerna merna veličina koja verodostojnije pokazuje efikasnost optimizacije u nekoj igri. Jasnije rečeno, ukoliko u nekoj igri imate FPS=60 to ne znači automatski da će kadrovi biti automatski pravilno raspoređeni u jednakom vremenskom intervalu, a to znači da u prvih 0.3 sekundi grafika izrenderuje 9 frejmova, a zatim u sledećih 0.2 sekundi ne renderuje ni jedan frejm, a onda odradi ostatak od 51 kadrova. Otuda je nelinearna veličina, što u praksi izaziva “seckanje” u animaciji. Sa druge strane “frejmtajm” pokazuje vreme između izrenderovanih frejmova. AMD se trudi da 99% prikazanih frejmova ima jednako vreme razmaka između kojih se prikazuju, što u praksi garantuje glatku animaciju i što je najvažnije, utiče na još jednu veoma važnu osobinu eSports igara - kratko vreme odziva na klik korisnika!

AMDRadeonSoftware2019_3s.jpg 

AMD Radeon softver u “2019” verziji donosi jedno od važnijih unapređenja koje se odnosi na “Radeon Advisors” - funkciju savetnika i to u različitim kategorijama: gejmingu, sistemskim podešavanjima i saveta u cilju unapređenja hardvera. Cilj ove funkcionalnosti je poboljšanje osećaja u igrama.

“Gejming Advisor” je prvi u nizu i pružava vam interaktivno uputstvo kako da poboljšate osećaj igranja u konkretnom naslovu. To čini pomoću svojevrsne “overlay konzole” koja prikazuje osnovne parametre i vodič kroz optimizaciju konkretne igre koja se odvija u pozadini. Izmeriće performanse igre i napraviti detaljan izveštaj. Nakon toga će napraviti predlog za unapređenje performansi kroz raspoloživ eopcije u igri (smanjiti nivo grafičkih detalja, isključiti napredne tehnike renderinga, smanjiti rendering vidokruga, smanjiti rezoluciju prikaza, itd) ili ukoliko ste prethodno ispunili – ponuditi poboljšanje kvaliteta grafičkih detalja. Sve to radi u interakciji sa mogućnostima monitora na kome se igra prikazuje!

Drugi nivo savetnika “Settings Advisor” tiče se nekih sistemskih poboljšanja i kao prethodnik je namenjen manje iskusnim korisnicima koji žele da izvuku maksimum kvaliteta i performansi iz svog Radeon GPU hardvera. U toj misiji on će skenirati mogućnosti vašeg sistema i ponuditi optimalna podešavanja (Radeon Chill, Enhanced Sync, VSR, HDR, WCG, FreeSync, Refresh Rate, itd).

Konačno treći savetnik - “Upgrade Advisor” će ponovo vođen principom neiskustva i neupućenosti krejnjeg korisnika gejmera, analizirati mogućnosti i performanse vašeg sistema  kroz prizmu minimalnih i preporučenih gejming performansi. Interfejs je vrlo razumljiv, prikazan kroz listu instaliranih igara za čije podatke će kontaktirati “Steam” bazu i prikazati kroz sistem vizuelnih indikatora. Ukoliko vam se prikaže zeleni znak, znači da ste za dotičnu igru ispunili maksimalne zahteve, žuti “čekpoint” označava minimum zahteva i crveni uzvičnik, znači da za određenu igru ne ispunjavate ni minimum zahteva. Kada kliknete na polje dotične igre u zaglavlju interfejsa će biti prikazano kojom grafikom raspolažete i koju bi trebalo nabaviti ukoliko želite da doživite osećaj tečne grafičke animacije. Odmah pored je i polje sa savetom za unapređenje CPU-a. Inače, ova funkcija ne radi po principu imate RX 560, ma kupite RX Vega 64 grafiku i ne brinite. Ne, ona će pažljivo analizirati vaš monitor i njegovu maksimalnu rezoluciju, te preporučiti RX 580 ili odgovarajuće rešenje za konkretnu situaciju. Dakle, algoritam preporuka je veoma realan, mnogo više nego što bi pomislili u prvi mah.

AMDRadeonSoftware2019_4s.jpg  

Instalacioni interfejs je takođe unapređen u nekim detaljima. Tako na primer, ukoliko “apgrejdujete” verziju drajvera preko postojeće, jednim klikom tj. ubrzanom procedurom, softver će sačuvati sva vaša prethodno napravljena podešavanja koja će ostati potpuno ista i u uslovima rada sa novijom verzijom drajvera. Istovremeno je mnogo jasnije prikazan progres instalacionog postupka kroz jasan grafički bar, ali i grafičko-numeričkim oznakama (%). Dakle, fino “peglanje” interfejsa i prikaz svih po korisnika bitih informacija do u najsitnije detalje. Vrhunski!

Sledeće podešavanje se tiče WattMan opcije koja je itekako korisna, ali je AMD primetio da ga korisnici ređe koriste obzirom da je ova funkcionalnost namenjena entuzijastima. U najnovijoj verziji WattMan je doživeo pojednostavljeno upravljanje optimizacijom performansi i potrošnje. Od sada je moguće jednim klikom automatski overklokovati grafičku kartu, a softver će to učiniti na osnovu karakteristika referentnog modela dotične grafičke karte. Dakle, vodite računa o činjenici da on to ne čini na osnovu konkretnog GPU primerka vaše grafičke karte, jer bi to bila preduga i komplikovana procedura, već na osnovu proseka predloženih karakteristika AMD-a za dotični čip. Obzirom na prisustvo mnogobrojnih, fabrički ubrzanih, overklokovanih modela ili čak onih sa probranim primercima grafičkih procesora, ova mogućnost može biti ograničeno korisna. Dakle, probajte ništa vas ne košta. Ukoliko dobijete bolje performanse – pogodak, ukoliko to nije slučaj, vratite na fabrička podešavanja proizvođača vaše grafičke karte.

Drugi deo Wattman optimizacije se tiče efikasnijeg podešavanja rada i broja obrtaja ventilatora u zavisnosti od trenutne radne temeprature grafičke karte, pomoću krive rada i kontrole nultog broja obrtaja ventilatora, zatim otključavanja DPM funkcije kod RX Vega modela jer je sada poznato da se neki primerci bolje ponašaju i overklokuju sa smanjenjem vrednosti radnog napona (undervolting). Tu je konačno i optimizacija rada lokalne video memorije kod računski intezivnih aplikacija. Sve ovo komplikovano zvuči, ali moguće je sve opisane postupke optimizacije jednostavno doživeti kroz intuitivni i za korišćenje jednostavan sistem “overlay” menia, praktično dok se igrate podešavate u pozadini – potpuna interakcija i neposredna korist u konkretnom gejming naslovu.

AMDRadeonSoftware2019_5s.jpg 

Prelazimo na još jednu nepravedno potcenjenu opciju Radeon softvera. Pretpostavljate da se radi o Radeon Chill mogućnosti uštede u potrošnji i što je još važnije – bespotrebnom grejanju vašeg GPU-a. Naime, u pojedinim igrama grafika radi u maksimumu radnih mogućnosti, proizvodeći visoke vrednosti “frejmrejta” koje vaš monitor jednostavno ne može da prikaže. U toj situaciji bespotrebno rasipate energiju i zagrevate ceo sistem bez valjanog razloga. Aktiviranjem Radeon Chill opcije dovodite sistem u balans, a koristi od manje potrošnje energije i grejanja u pojedinim slučajevima mogu biti prilično velike (PUBG -40%, Overwatch -38%, Fortnite -15%, itd).

Tehnologija prikaza slike i animacije je takođe unapređena na Radeon Software Adrenalin 2019 verziji. Suština poboljšanja je u postizanju tečne i veoma brze animacije sa neverovatno detaljnom grafikom. U tom kontekstu FreeSync 2 je doživeo unapređenja, u smislu boljeg kvaliteta prikaza grafike u igrama kroz bolje nijansiranje velikih mapa, čime se postiže mnogo realniji vizuelni osećaj. Drugi zahtev korisnika koji je AMD ispunio dolaskom Adrenalin 2019 softvera tiče se poboljšane VSR podrške na 21:9 formatu ekrana. Konačno, svakako najveći pomak je učinjen na implementaciji tehnike “overlay” prikaza pomoćnih ekrana i kontekstualnih menia, kojima se na ovaj način mnogo lakše upravlja jer u pozadini imate uvid u realan uticaj promene, konkretne opcije na ono što vidite pred sobom. Prinicip neposredne interakcije softvera i korisnika kroz detaljan uvid u sistem telemetrije podataka, daje najbolje rezultate.

AMDRadeonSoftware2019_6s.jpg 

AMD ReLive je jedan od svakako najpopularnijih delova softvera posebno omiljen među onom grupom korisnika koja je posvećena kreiranju video sadržaja. AMD ReLive omogućuje snimanje, prenos i deljenje najboljih gejming partija. Ne samo to, možete grebovati video i u edukativne svrhe, praviti video uputstva u okviru Windows desktop okruženja, bez potrebe pokretanja zasebnih konvertera već dobijete kompletan MP4 fajl u izabranoj rezoluciji i broju frejmova. To već znamo i uveliko koristimo, ali šta nova verzija AMD Radeon Adrenalin softvera 2019 donosi od novih mogućnosti?

Prvi novitet je repriza u igrama koja se odmah repordukujue u vidu zasebnog “overlay” ekrana dok se još praktično igrate. Taj reprizni deo igre koji je moguće prikazati “u letu”, možete podešavati u smislu vremenskog trajanja od 5-30 sekundi. U tom kontekstu možete definisati kombinaciju tastera kao prečicu za prozivanje ove funkcije, zatim možete podesiti veličinu i poziciju prozora u kome će biti emitovan reprizni sadržaj igre. Posebna je pogodnost što možete odmah locirati ko vas je ubio i odakle, dok igra praktično i dalje traje. Ova opcija može biti toliko korisna da mnogi smatraju kako je na granici nedozvoljenih stvari u kompetitivnim igrama jer možete odati poziciju neprijatelja kada ste praktično eliminisani iz igre.

Od sada imate i više kontrole nad sadržajem koji uživo prenostite i obrađujete “u letu”. Možete definisati kombinaciju tastera kao prečicu za prikaz tranzicija između scena ili “overlay” ekrana. Možete lako stvoriti veću dinamiku u vašim video prenosima, korišćenjem tehnike preklapanja ekrana. Ubačena je i podrška za upload na “Gfycat” servis kroz ugradnju mogućnosti da napravite GIF svakih 5-30 sekundi. Uz sve to možete napraviti instant GIF najnovijeg trenutka vašeg gejmpleja. Pored trenutno najpopularnijih društvenih paltformi za “strimovanje” (FB, YT, Twitch, Mixer, YOUKU. TW i sl.), dodata je podrška za Restream, Streamable, pomenuti Gfycat i slične.

AMDRadeonSoftware2019_7s.jpg 

Istovremeno je poboljšana mogućnost detaljnijeg podešavanja karakteristika video i audio prenosa kroz efikasniju kontrolu jer sada možete da snimate i prenosite sadržaj boljeg zvučnog kvaliteta sa višekanalnom audio podrškom. Takođe je proširena lista podržanih formata i rezolucije prenosa (16:9, 900p). Sve to je moguće podesiti na jednostavan ačin u okviru “Recording” opcija, AMD Radeon Settings kategorije.

Ova priča o mogućnostima prenosa sadržaja je nešto što nam je već poznato doduše, doterano i poboljšano pa u tom smislu unapređeno. Međutim, glavno pitanje je može li bolje, a ljudi iz AMD Radeon softverske divizije odgovaraju – može!

Novi ReLive je bukvalno transformisao pojam “striminga” tj. prenosa video sadržaja. Ovoga puta donoseći gejming na mobilne uređaje (telefone i tablet računare), ali u pravom smislu pojma PC gejming.  ovog puta je Radeon gejming kvalitet dostupan na vašim mobilnim uređajima. Kako? Pa jednostavnim povezivanjem računara koji u sebi ima Radeon grafičku kartu i mobilnog uređaja, putem bežične WiFi mreže. Na taj način je moguće  uživati u PC igrama i to u 4K rezoluciji pri osvežavanju od 60 frejmova u sekundi, izuzetno maloj latenciji zahvaljujući punoj hardverskoj akceleraciji Radeon hardvera. Time je postignuta besprekorna tranzicija gejming iskustva sa klasičnog PC računara na vaš mobilni telefon ili tablet računar. Potpuno besplatno su podržani Android i iOS modeli uređaja. Osećaj u igranju je takođe unapređen, zbog poboljšane brzine reakcije i odziva koji je za 44% bolji od konkurentskih rešenja.

AMDRadeonSoftware2019_8s.jpg  

Čitava procedura povezivanja PC računara je pojednostavljena. Instalirate AMD Link aplikaciju na vaš mobilni uređaj, zatim uparite mobilni uređaj preko AMD Link-a sa PC računarom. Prebacite se na Game Explorer tab na vašem mobilnom uređaju. Zatim, izaberete i pokrenete novu igru ili nastavite da igrate već započetu na vašem računaru, ali ovog puta na ekranu mobilnog uređaja. Sjajno i nikada lakše!

I to nije sve, jer možete potpuno prilagoditi gejmplej karakteristikama mobilnog uređaja kroz korišćenje OSD kontrola direktno na ekranu mobilnog uređaja ili upotrebu adekvatnog Bluetooth gejming kontroler dodatka. Možete u svakom trenutku izmeriti kvalitet mrežne komunikacije i optimizovati prenos gejming sadržaja. Konačno, možete u potpunosti isključiti ekran vašeg PC računara dok “strimujete” igru na mobilni uređaj!

Ono što je najluđe u vezi ove opcije prenosa sadržaja sa PC-a je da se on ne ograničava samo na igre, već je moguće raditi i sa desktop grafičkim aplikacijama na vašim mobilnim uređajima i pri tome koristiti Radeon grafičku akceleraciju. U tom kontekstu je omogućeno poboljšanje video kvaliteta kroz AMD Perfect Picture akceleraciju, omogućujući prenos i reprodukciju videa u veoma visokom kvalitetu 4K rezolucije. Još bolja stvar je mogućnost korišćenja tzv “productivity” aplikacija na telefonu i njihovo korišćenje u pokretu. Desktop PC je postao mobilan u pravom smislu te reči!    

AMDRadeonSoftware2019_9s.jpg 

Pa dobro, baš dobro sve ovo prethodno izrečeno zvuči – zar ne? Ali, može li još više? Odgovor je ponovo isti, može!

Pojam striminga je potpuno promenjen i pomeren na trenutno najvišu moguću granicu, omogućujući prenos Radeon gejminga sa PC računara na bežične VR naočare. Ovde je potrebno skrenuti pažnju da kompatibilnost ove opcije zavisi od mogućnosti konkretnog VR uređaja. Ova opcija radi sa HTC Vive Focus, Oculus Go i naočarima koje rade sa mobilnim telefonima, a kompatibilne su sa Samsung Gear VR (Android 6.0) ili Google DayDream (Android 7.0) standardima. Za VR konekciju potreban je jedan 802.11ac dvopojasni (2.4GHz i 5GHz) ruter ili odgovarjauči AP uređaj sa mogućnošću brzog protoka velike količine podataka. Istovremeno, ova opcija radi sa AMD Radeon RX 470, RX 570, RX 480, RX 580, RX 590 i RX Vega serijom grafičkih karti i svakako Windows 10 operativnim sistemom. Preporučeni modeli za najbolje VR iskustvo su Radeon RX Vega grafičke karte. Moguće je u potpunosti pristupiti i koristiti Steam VR igre.

Vrhunske VR performanse su omogućene kroz izuzetnu softversku optimizaciju i “low level” hardversku akceleraciju kako bi se maksimalno ubrzao bežični prenos i time doživelo besprekorno vizuelno iskustvo kroz tečan “gejmplej” i malo vreme kašnjenja u interakicji sa igrom, stvarajuči poptuno nov osećaj vrhunskog gejminga. Radeon bežični VR “striming” u potpunosti iskorišćava VR mogućnosti vaših naočara kako bi vam omogućio beprekorno uživanje u VR ambijentu omiljenih igara. Podržana je maksimalna rezolucija od 1440x1440p po oku.

AMDRadeonSoftware2019_11.jpg 

I za kraj, kao svojevrsni šlagvort sve ove napredne funkcije Radeon Adrenalin 2019 softvera je moguće koristiti u potpunoj integraciji sa mobilnim telefonom kroz pomenuti AMD Link softver. Telefon je postao praktično eksterna konzola za direktno upravljanje PC desktop funkcionalnostima. Pomalo neverovatno i do juče nezamislivo da će vam telefon postati “productivity” alat u radu sa desktop aplikacijama prilikom kreiranja zahtevnih sadržaja. Upravo to se desilo!

AMD Link nije novina jer se pojavio sa prethodnom verzijom AMD Adrenalin softvera, ali je u “2109” verziji dobio ozbiljna unapređenja. Prvo i osnovno, mnogo brže se startuje i podiže aplikacija. Uočljivo je bolja stabilnot u radu i kvalitet veze sa PC računarom. Samo iskustvo korišćenja je značajnije olakšano kroz potpuno redizajniran proces uspostavljanja veze. U čitavoj proceduri je omogućen i postupak nadogradnje/ažuriranja Radeon softvera i to preko mobilnog telefona!

Uvedena je i glasovna komanda radi još lakšeg upravljanja. Da, da, od sada možete jednostavno glasom komadovati vašem GPU procesoru u maniru : “Hay Radeon! Take a screenshot”. Ludo, zar ne? Glasovnim komadnama možete kontrolisati Radeon ReLive i pratiti detaljnu telemetriju koja se tiče performansi vašeg grafičkog podsistema. I sve to pomoću jednostavnih glasovnih komandi poput: start/stop streaming, start/stop recording, take a screenshot, save instant replay, min/average/max fps, GPU temperature, GPU clocks, memory clocks, fan speed itd.

Pomoću AMD Link mobilne aplikacije je moguće putem grafičkog interfejsa upravljati potrošnjom i performansama vaše grafičke karte direktno sa mobilnog telefona. Možete kontrolisati i podešavati: GPU frekvenciju, GPU napon, GPU temperaturu, memorijske tajminge, frekvenciju video memorije, učitavati i snimati lične profle sa parametrima podešavanja.

AMDRadeonSoftware2019_14s.jpg 

Istovremno je moguće na telefonu imati prikazanu naprednu telemetriju sa podacima o prosečnom, maksimalnom i mnimalnom “frejmrejtu” i sve to pritiskom na samo jedan taster.

Na naš lični zahtev i primedbu kako bi voleli da sistem “overlay” menia bude na neki način dopunjen jednom klasičnom konzolom u vidu lajsne sa najvažnijim tasterima za prozivanje ReLive opcija, ljudi iz AMD-a su nam kratko rekli kako nam to ne treba, jer možemo koristiti umesto toga telefoni i AMD Link aplikaciju. Pomoću nje možete pregledati, obraditi i dalje preneti “screenshot” kadrove, “grebovane” video klipove, “kropovati” i snimiti video sekvence i pregledati povratne komentare dok strimujete na nekom od najpopularnijih FB, YT ili twitch kanala. I da, ne zaboravimo sve to činimo preko mobilnog telefona!

AMD Radeon Software Adrenalin 2019 Edition je pakleno dobro pakovanje namenskog softvera za odgovarajuće Radeon grafičke karte. Sa ovakvim opcijama u domenu softvera, AMD Radeon grafika dobija jednu potpuno novu dimenziju vrednosti, neuporedivo bolju nego ikada do sada. Radeon GPU dobija smisao pravog, malog super računara. U prilog naše pomalo euforične nadahnutosti kada govorimo o novoj verziji Adrenalin 2019 softvera govori i podatak o 15% unapređenim performansama na dosadašnjem hardveru, čak 23 nove ili ozbiljno unapređene funkcionalnosti i konačno rezultat od 93% kada se govori o faktoru pouzdanosti Radeon softvera.

Ostaje zaključak da je AMD u proteklih nekoliko godina ozbiljno radio na softverskoj dimenziji i poboljšanju svog Radeon hardvera i u tome poptuno uspeo. Danas Radeon grafičke karte imaju veću vrednosti i spisak mogućnosti nego ikada pre. Otuda toplo savetujemo da skinete i instalirate najnoviju verziju AMD Radeon Adrenalin 2019 softvera...

Virusi, spyware i malware: u čemu je razlika?

Wondershare Recoverit Photo Recovery

10504
10505
10506
10507
10508
10509