Greška

Došlo je do greške.

AMD Radeon RX 7900 XTX – NAVI 31 & RDNA 3

12.12.2022 16:00 | 0 Hardver
AMD Radeon RX 7900 XTX – NAVI 31 & RDNA 3

Svi su se pitali šta će AMD uraditi nakon što je Nvidia RTX 40 Ada napravila ogroman iskorak napred u pogledu gejming i GPGPU performansi. Odgovor je stigao u vidu Radeon RX 7000 serije i Navi 31 linije grafičkih procesora, čime je AMD definitivno zatvorio jaz sa novom GeForce Ada konkurencijom. Šta više, zbog tradicionalno dobrog balansa cene, mogućnosti i performansi – Radeon RX 7900 XTX predstavlja odličan izbor za sve one koji žele vrhunske performanse.

AMD je nedavno zvanično predstavio sledeću generaciju Radeon grafičkih karti iz serije RX7000 i odgovarajućih grafičkih procesora na najnovijoj RDNA3 arhitekturi. Došlo je vreme da se ove grafičke karte presele iz Power Point slajdova na naše test bench mašine i vaše gejming desktop borbene stanice. Danas startuje zvanična prodaja, a mi ćemo ovom prilikom predstaviti trenutno najjači u liniji novih AMD grafičkih karti sa oznakom Radeon RX 7900 XTX sa čak 24 GB memorije.

Glavni cilj koji AMD želi da postigne sa Radeon RX 7000 serijom je ultimativna gejming grafička karta za cenu od oko 1000€. Obzirom da je Nvidia konkurentski model u kategoriji Radeon RX 7900XTX kartice za 50-60% skuplji, AMD je sebi postavio prilično ambiciozan cilj, naročito u današnje vreme kada svi proizvođači podižu cene.

 AMD_Radeon_RX7900XTX_1s.jpg

 

AMD Radeon RX 7900 XTX – RDNA 3 arhitektura

Pokušaćemo da budemo što sažetiji i konkretniji u pogledu spiska najvažnijih poboljšanja koja donosi RDNA 3 arhitektura. Novi grafički procesor, po prvi put koristi čiplet topologiju u svetu grafičkih procesora. AMD je uspešno primenio tehnologiju koju već koristi na centralnim procesorima Ryzen i EPYC serije, ovaj put na grafički procesor, tamo gde je to možda još potrebnije.

U AMD-u su za ovu priliku napravili dve vrste čipleta: Graphic Compute Die (GCD) jezgro koje se pravi uz pomoć 5nm tehnologije i Memory Cache Die (MCD) jezgra koja su manje veličine i koriste “zreliji” 6nm postupak izrade. Međusobno su povezana ultra brzom konekcijom koja prebacuje podatke transferom od 5.3 TB/s. MCD jezgra čine svojevrsni interfejs između GDDR6 memorije i druge generacije Infinity keš memorije.

AMD_Radeon_RX7900XTX_2.jpg 

Upravo jedno od najvećih dostignuća AMD RDNA3 arhitekture jeste implementacije 2 generacije Infinity Cache memorije koja drastično poboljšava način na koji se podaci isporučuju grafičkom procesoru. Naš Radeon RX 7900XTX raspolaže sa 96 MB ove memorije za keširanje podataka i nalazi se na magistrali širine 384-bita, isporučujući grafičkom procesoru skoro 3.5 TB/s podataka. Skoro duplo više od Radeon RX 6950 XT flegšip prethodnika sa RDNA 2 arhitekturom i prvom generacijom Infinity Cache memorije.

AMD NAVI 31 grafički procesor ima ukupno 57.7 milijardi tranzistora, skoro duplo više od RX 6950 XT Radeon prethodnika. I odmah biste pomislili da su svi ti silni tranzistori otišli na račun sirove snage i dramatičnog povećanja “stream” izvršnih jezgara. To je samo delimično tačno, jer NAVI 31 ima 6144 “stream” procesora u odnosu na 5120 sa koliko je raspolagao pomenuti RX 6950 XT prethodnik. Pa gde su onda toliki tranzistori? Osim ozbiljnog povećanja keš memorije, novi GPU je dobio više Ray akceleratora nove generacije 96 umesto 80, koliko ih je bilo na prethodnogj generaciji.

 AMD_Radeon_RX7900XTX_21s.jpg

Jedan od noviteta koje po prvi put vidimo na NAVI grafičkim procesorima jesu i specijalna AI jezgra koja su po funkciji slična Tensor jezgrima na Nvidia RTX modelima. AMD ih u ovoj najjačoj verziji ima 192 i to će zapravo po nekom preovlađujućem mišljenju biti budući generator performansi Radeon RX 7000 serije. Kako se drajveri budu usavršavali i napredovalo usvajnje Fidelity Super Resolution tehnologije od strane industrije igara, tako će i performanse RX 7000 serije, napredovati tokom vremena.  Ova tehnologija je zapravo odgovor na Nvidia DLSS koji takođe počiva na Tensor jezgrima, veštačkoj inteligenciji i izvršavanju mašinskih alogritama radi unapređenja performansi.

 AMD_Radeon_RX7900XTX_3s.jpg

Frekvencija grafičkog procesora je blago porasla na 2300 MHz, dok se “Boost” korak penje do 2500 MHz, čak i preko toga jer smo tokom testova videli situacije gde prelazi granicu od 3 GHz. Radeon RX 7900 XTX ima čak 24 GB loklane GDDR6 memorije. Nisu koristili GDDR6X, već su se odlučili za upotrebu brze Infinity Cachce memorije i bar prema onome što smo videli u radu, izgleda da je to bio pun pogodak.

AMD_Radeon_RX7900XTX_31.jpg 

Unapređenje je dobio i poseban deo grafičkog procesora – Dual Media Engine. On poput konkurentskih rešenja ima hardversku podršku za kodiranje AV1 video formata. Do sada su Radeon karte mogle samo da dekodiraju AV1 format, a od sada i da prave ovaj zahtevni video format visokog kvaliteta, što će u značajnoj meri poboljšati kvalitet “striminga” video sadržaja. U isto vreme su unapređene performanse u radu i obradi: H.264, H.265 i VP9 video formata. Posebno obratite pažnju u delu testova gde se bavimo eksportom 4K H.264 materijala jer su nas dobijeni rezultati prilično iznenadili. Dual Media Encoder naziv označava mogućnost istovremenog kodiranja i dekodiranja dva strima AVC ili HEVC formata u maksimalno 8K rezoluciji, pri 60 frejmova u sekundi.

 AMD_Radeon_RX7900XTX_4s.jpg

AMD RDNA 3 generacija procesora je donela još jedan novitet - Radiance Display Engine i po prvi put Display Port 2.1 interfejs na grafičke karte visokih performansi. Džabe vam sve napredne opcije grafičkog procesora, ako to ne prati brza konekcija koja će sadržaj prikazati na ekranu u punom kvalitetu. Nešto što smo zamerili Nvidia GeForce RTX 4090 modelu koji je brutalnu snagu grafičkog procesora “ugušio” uskim grlom u vidu interfejsa starijih specifikacija, ispod nivoa performansi koji isporučuje moćni GPU. AMD nije ponovio grešku. Pa umesto Display Port 1.4 specifikacija, donosi duplo brži DisplayPort 2.1 koji je u stanju da prikaže čak 480 kadrova u sekundi, 4K rezolucije. Pored para klasičnih Display Port 2.1 konektora tu je i novi USB-C DP takođe u 2.1 verziji, i za kraj još jedan HDMI 2.1a je našao mesto na novoj Radeon kartici. Uostalom, pogledajte sledeću tabelu mogućnosti koje pruža novi Radeon RX 7000 serije.

 AMD_Radeon_RX7900XTX_5s.jpg

Na kraju spomenimo da najnoviji Radeon grafički procesor i RX 7900 XTX model grafičke karte, koriste interfejs komunikacije sa centralnim procesorom na bazi 16 PCIe linija 4. generacije. Karta se napaja sa dva klasična 8-pinska PCIe konektora za napajanje i prema podacima proizvođača preporučuje se upotreba napajanja ukupne snage od 800W.

 AMD_Radeon_RX7900XTX_6s.jpg

AMD Radeon RX 7900 XTX – performanse

Konačno, prelazimo na deo sa rezultatima i prikazanim performansama. AMD RX 7900 XTX će mnogi po automatizmu uporediti sa najjačim GeForce RTX 4090. Oni nisu direktna konkurencija jer je pomenuti GeForce RTX 4090, dvostruko skuplji od RX 7900 XTX, dok rezultati ni približno ne opravdavaju dotičnu razliku u ceni. Žao nam je što ovom prilikom, nismo testrali GeForce RTX 4080 koji je zapravo direktan konkurent ovoj kartici. Obećavamo da ćemo učiniti što pre kako bi imali verodostojne uporedne rezultate i razrešili dilemu koji je model bolji. Do tada poredićemo je sa Radeon RX 6950 XT i najjačim GeForce RTX 4090 modelom, kako bi dobili informacije o realnim performansama ove grafičke karte u klasi modela od 1000€.

Test sistem:

TestSystem3_1.jpg 

 

Performanse u igrama:

 ACValhalla_graph_performance.png

 

 

Apex_graph_performance.png

 

 

 BL3_graph_performance.png

 

 

 Division2_graph_performance.png

 

 

 RDR2_graph_performance.png

 

 

 Gears5_graph_performance.png

 

Ray Tracing gejming performanse

 

 Warzone_graph_performance.png

 

 

Cyberpunk2077_graph_performance.png

 

 

F1_graph_performance.png

 

Kao što možete videti iz prikazanih grafikona Radeon RX 7900 XTX je brži u proseku za 30-40% u odnosu na do sada najbrži RX 6950 XT i to u jednom od najboljih izdanja na bazi vodenog sistema hlađenja. Ta razlika se kreće od 20-ak procenata preko 30-40% u navećem broju slučajeva i najviše iznosi do 50 i 60% u korist RDNA3 modela. Kako raste rezolucija, tako se povećava prednost novog modela. Radeon RX 7900 XTX je zapravo gejming grafička karta koja će uposliti i najbrže gejming monitore jer u FullHD rezoluciji i brzim Battle Royal igrama, isporučuje od 250-300 kadrova u sekundi, držeći ovaj prosek sa malim odstupanjem u QHD i 4K prikazu.

U grafički zahtevnim AAA igrama, prosek je vrlo visok od 180-250 kadrova u sekundi, zatim preko 150 tačnije do 200 frejmova u QHD rezoliciji i prosek od nekih 100-ak kadrova u 4K kod ovog tipa igara, najbolje govori o mogućnostima ove karte.

Koliko je brz RX 7900 XTX pokazuje u situacijama kod dobro optimizovanih igara neverovatno mala razlika u odnosu na brutalni RTX 4090 koji opipljiviju distancu pravi tek u 4K i većim rezolucijama, a što će reći da čete sa današnjom generacijom najjačih procesora, teško osetiti tu razliku, dodajte tome i ograničenja DP 1.4 interfejsa, pošto taj silni frejmrejt gubite na monitoru, pa lako dolazite do zaključka da je ta razlika od 1500€ realno preterana i neracionalna.

 

 

Performanse u aplikacijama:

 Adobe_performance_graph.png

 

 Još jedno izneađenje nam je Radeon RX 7900 XTX priredio prilikom eksporta i renderinga video sadržaja u Abobe Premiere Pro gde poslovično Nvidia CUDA glatko dobija AMD Radeon modele. Ovaj put je u 4K H.264 eksportu Radeon RX 7900XTX nadmašio Nvidia modele, dok je bio sporiji u delu testova primene GPU efekata, a što je ruku na srce i posledica bolje optimizacije samog testa za CUDA modele.

premieregpueffects.jpg

 

 

blender_graph_performance.png

 

 Blender je pak sa najnoviom OptiX optimizacijom pokazao na delu koliko je RTX 4090 brutalno brz.

M1GPU_blender.jpg

AMD Radeon RX 7900 XTX – ponašanje u radu

A koliko se greje i troši energije? Subjektivno, Radeon RX 7900 XTX se greje kao i naš referentni Radeon RX 6800 XT model, čak bi rekli da je novi model za jednu marginu hladniji. To potvrđuju i podaci izmereni u Adrenalin softveru, koji kažu da novi Radeon čak i u grafički zahtevnom 4K režimu na Ultra Ray Tracing podešavanjima u Cyberpunk 2077 Igri, ne prelazi 65 podeok na Celzijusj skali, što je prilično mala temperatura za ovakvog snagatora, čak 10-ak stepeni ispod prethodne generacije.

temperature.png 

Ipak, treba pomenuti i novi način očitavanja temperature koji AMD primenjuje počev od ove Radeon generacije grafičkih karti. U prošlosti je jedan senzor ispod samog GPU merio temperaturu što je rezultiralo postavljanjem kozervativnih radnih vrednosti u tzv “worst case” trotling scenariju za čitavo jezgro grafičkog procesora. Takav metod merenja temperature nije na najbolji način odražavao razlike u korišćenju GPU resursa.  Danas se pak koristi čitav niz senzora za merenje temperature, kako bi identifikovali najtopliju tačku na jezgru grafičkog procesora. Ovo omogućuje oportunistički i mnogo agresivnij način povećanja radnog takta, sve dok jedan od mnogih senzora “ne pogodi” najtopliju tačku na procesoru koju nazivamo “junction” vrednost . Maksimalni nivo “junction” toplotne toleranicje je 110 stepeni i ujedno gornja granica u slučaju Radeon RX 7900 XTX modela. U realnosti ova vrednost je značajno manja što pokazuje i naš sledeći grafikon sa podacima na najzahtevnijim GPU setovanjima tokom igranja Cyberpunk 2077 igre.

 GPUFrequency.png

AMD je ovom prilikom uveo i jedan novi, dodatni termistor koji zapravo odražava ambijentalnu temperaturu unutar kućišta sistema. Time grafička karta dobija dodatne informacije za dinamičko podešavanje visine frekvencije grafičkog procesora i praktično nagrađuje entuzjaste sa bolje rešenim sistemom provetravanja omogućujući grafičkoj karti da dodatno podigne radnu frekvenciju.

 potrosnja_graf.png

A, potrošnja? Bojazan od preterane potrošnje je postala viralna od kada je izašao GeForce RTX 4090 sa svojih 450W potrošnje u kontinuitetu. AMD Radeon RX 7900 XTX troši u proseku 100W manje ili što je u slučaju naših testova značilo 350W potrošnje tokom većine testova. Znao je i on da povuče malo više 360, 365W, a na momente i do 370W, dok je maksimalni “pik” u potrošnji išao do 400W, ali samo na trenutak i to je ono što pravi razliku u napajanju sa većom rezervom snage koje bez problema pokriva taj skok u potrošnji, dok se ona slabija u tim situacijama, jednostavno ugase ili resetuju sistem. Zato obavezno nabavite neko bolje, markirano napajanje od 750-800W kako bi sistem bez problema rešavao ovakve situacije. Probali smo i uverili se na delu u prethodno izrečenu tvrdnju.

AMD Radeon RX 7900 XTX – vredi svaki novčić

a kraju sumiramo rezultate i pravimo retrospektivu svega prethodnog izrečenog. Poseban utisak ostavlja činjenica koliko je AMD dobro izbalansirao performanse čipa koji od najjačeg Nvidia Ada modela, ima za trećinu manje tranzistora. Time je svoj GPU učinio cenovno pristupačnijim i atraktivnijim po veću grupu krajnjih  korinsika, jer je glomazni grafički procesori itekako poskupljuju proizvodnju, što na kraju utiče na cenu kartice.

AMD_Radeon_RX7900XTX_7s.jpg 

U isto vreme, performanse su izrazito konkurentne, a tamo gde to nisu, ostavljen je prostor kroz dalju optimizaciju FSR 2.0 tehnologije i budućih verzija u kontekstu prisustva namenskih AI jezgara, a što će defintivno biti polje za značajniji prodor budučih performansi. Ne zaboravite da AMD ima itekako dobru praksu evolucije performansi kroz neprekidno poboljašnje Adrenalin softvera, a Radeon RX 7000 je tek na početku tog ciklusa gde već u ovom trenutku izgleda “opasno” dobro.

Dodajte tome i činjenicu da je AMD performanse procesora uskladio sa karakteristikama standarda savremenih konekcija i time postao spreman da pruži maksimum kvaliteta i performansi sa novom generacijom monitora na visokim vrednostima osvežavanja prikaza slike. Time je za korak ispred Nvidia RTX 40 Ada generacije koja je po tom pitanju napravila neshvatljiv propust, a AMD ovom prilikom u velikoj meri eksploatiše.

 AMD_Radeon_RX7900XTX_8s.jpg

Na kraju, ovo je tek prvi talas novih Radeon RX 7000 karti i gotovo smo sigurni da će se pojaviti još neki bolji i brži, sa moćnijim procesorom makar u vidu nekog budućeg RX 7950 XT, a možda i još moćniji u liniji RDNA 3 modela. Do tada ovaj RX 7900 XTX, ukoliko ispuni obećanje o predviđenoj ceni od 999 USD uz odstupanje od nekih 100 €, biće odličan izbor za sve one koji hoće ultimativnu grafičku kartu novih specifikacija po ceni one iz prethodne generacije. Sa tog stanovišta RX 7900 XTX zaslužuje nagradu za bzuslovnu preporuku!

 
_______________________________________________________

Prednosti:

- Vrhunske performanse
- Dobar balans potrošnje i grejanja
- AV1 hardverska opcija kodiranja i dekodiranja
- Dispay Port u 2.1 verziji sa dodatnim prisustvom USB-C DP 2.1 porta
- Adrenalin softverska podrška
- Radeon konačno dobio AI jezgra

Nedostaci:

- Nedostaje PCIe 5.0 konektor za napajanje, umesto duplih kabastih 8-pinskih PCIe


CENA: oko 1000€

Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G – NVIDIA Ada Lovelace

10203
10205
10206
10207
10208
10209