Greška

Došlo je do greške.

AMD Radeon Pro W5700

20.02.2020 16:58 | 0 Hardver
AMD Radeon Pro W5700

Radeon Pro serija grafičkih karti je namenjena profesionalcima tj tamo gde prestaje igra, a počinje ozbiljan posao. Mnogim korisnicima nije baš najjasnija granica i razlika između profesionalnih i gejming modela grafičkih karti. Istina je da se u poslednjih nekoliko godina, gejming grafičke karte sve češće koriste i u neke druge, ozbiljnije svrhe a ne samo igranje. Ipak za najzahtevnije poslove u proizvodnji i projektovanju, modeli poput Radeon Pro i sličnih su nezamenjivi...

Kada kažemo grafička karta za profesionalnu primenu, obično mislimo na one modele koji se koriste na poslovnim radnim stanicama visokih performansi tzv Workstation računarima i služe mahom za pokretanje i rad u specifičnim aplikacijama. Iako u osnovi imaju istu svrhu, "profesionalne" i gejming grafičke karte se razlikuju. Mnogima ta granica nije jasna i ovog puta pokušaćemo da vam makar malo olakšamo pitanje čemu služe skupe graičke karte poput Radeon Pro modela.
 
Moramo priznati da se u poslednje vreme razlika prilično smanjila u odnosu na neka prošla vremena i da je granica pomalo nejasna u mnogim situacijama jer su kroz naprednije drajvere čak i gejming modeli dobili mogučnost obavljanja zahtevnih poslova u profesionalnim aplikacijama.
 
 Radeon_Pro_W5700_2s.jpg
 
Pa dobro, zašto bi neko insistirao na nabavci Radeon Pro modela umesto običnog?  Prvo i osnovno, zato što se na profesionalnim modelima pokreće potpuno drugačji tip aplikativnog softvera. U pitanju su korisnici sa različitim potrebama. 
 
Na primer, igre i gejming modeli grafičkih karti koriste drajvere optimizovane sa postizanje što boljih vrednosti frejmrejta. Grafika u igrama se mahom sastoji iz modela sastavljenih iz manjeg broja poligona sa predefinisanim teksturama i bitmapama. Prioritet u igrama je dobar vizuelni kvalitet grafičkog okruženja koji se dobija kroz detaljnije teksture u visokoj rezoluciji, brzo učitavanje modela i tekstura, te konačno glatko izvođenje animacije.
 
 Radeon_Pro_W5700_7s.jpg
 
Sa druge strane CAD profesionalni softver zahteva grafičke karte koje mogu da obavljaju poslove proračuna sa kompleksnim modelima sastavljenim iz milijarde poligona tj trouglova. One moraju biti sposobne da brzo računaju jer rade sa stvarnim dimenzijama modela poput mostova, zgrada, automobila itd. Modeli se moraju računati u realnim vrednostima sa tačnošću u decimalu. Najmanje odstupanje ili greška mogu značiti katastrofalnu grešku u izgradnji mosta ili izradi vozila. Često se u ovom tipu aplikacija obavljaju zahtevni GPU proračuni sa izrazitom tačnošću dobijenih rezultata.
 
Zbog takvih potreba profesionalne grafičke karte koriste potpuno drugačije drajvere za vezu sa specijalnim zahtevima namenskih aplikacija. Recimo softver za simulacije koristi proračune sa dvostrukom preciznošću.  Pa dobro, zašto u tim situacijama ne koristiti postojeći CPU? Zato što GPU u ovakvim poslovima ima prednost u odnosu na CPU zbog veće pouzdanosti i preciznosti dobijenih podataka. Primera radi Solid Works neće pokrenuti neke od važnijih delova aplikacije kada ustanovi da grafička karta nema zahtevani nivo preciznosti koji obezbeđuju profesionalni drajveri i time će eliminisati rad obične geming grafike.
 
 Radeon_Pro_W5700_5s.jpg
 
To ne znači da GPU ima bolji matematički koprocesor već njegova praktična prednost leži u činjenici da pokreće ogroman broj instanci proračuna istovremeno (u vidu tredova koji se paralelno izvršavaju). U pitanju su poslovi manjeg obima kao deo jednog kompleksnog proračuna razbijenog na mnogo manjih. Otuda proračuni koje radi GPU koriste brojeve uporedivih velićina zbog čega su na kraju dobijeni rezultati pouzdaniji. 
 
Osim toga profesionalne grafičke karte koriste ECC sistem za korekciju greški podataka u memoriji, obzirom da barataju sa ogromnom količinom podataka - neki od boljih modela imaju mnogo veću količinu lokalne video memorije i konačno dobijaju se od procesora koji se “seku” iz kvalitetnijeg dela silicijumskog kolača , koriste kvalitetnije komponente, te su u radu pouzdanije i dugovečnije od klasičnih “mejnstrim” gejming modela. Ukratko, sve su ovo razlike zbog kojih profesionalne grafičke karte imaju klijentelu sa specijalnim potrebama.

AMD Radeon Pro W5700 - karakteristike

Nedugo nakon izlaska Navi grafičkog procesora predstavljena je nova serija profesionalnih grafičkih karti na bazi 7nm procesora sa RDNA arhitekturom. Ciljna grupa korisnika su profesionalni dizajneri i korisnici Computer Aided Design (CAD) aplikacija. 
 
 Radeon_Pro_W5700_6s.jpg
 
Radeon Pro W5700 je napravljen tako da omogući dizajnerima brži rad u širokom dijapazonu aplikacija za vizuelizaciju koja postaje sve popularnija u ovom delokrugu rada, dopunjavajući tradicionalni način primene u ovoj oblasti. Tako je na primer, u poslednje vreme Unity poznat kao pre svega moćan alat za razvoj igara, postao omiljeni program za vizuelizaciju u realnom vremenu - naročito u oblasti arhitekture i automobilskoi industriji za potrebe foto-relaističnih render scena i animacija gde je pre svega korišćen Unity HDRP koji u najnovijoj verziji podržava Ray Tracing tehniku svetlosnih efekata u realnom vremenu.
 
Razlog za ovu svojevrsnu transformaciju je zato što su dosadašnji  tradicionalni programi za dizajn poput Solidworks-a, mahom fokusirani na funkciju, a ne na formu. Ovakav tip profesionalnih aplikacija  pruža obilje funkcija za dizajn sve složenijih proizvoda u smislu preciznosti konstrukcije delova i proizvoda, dok  sama vernost prikaza u smislu forme sa dizajnerske strane, nije prioritetan.
 
 Radeon_Pro_W5700_1s.jpg
 
Upravo zbog toga vidimo situaciju adaptiranja alternativnih tehnika vizuelizacije koje su do sada bile specijalizovana rešenja za izradu visoko-kvalitetne grafike  u svrhu grafički bogatih igara, VR-a i renderinga. Zbog toga je Radeon Pro W5700 napravljen da zadovolji dva, naizgled suprotna zahteva profesionalnih dizajnera tzv tradicionalni tip profesionalnih aplikacija - alatki za projektovanje uz istovremeno okruženje bogatog grafičkog okruženja i vrhunske vizuelizacije. Otuda u drajverima imate specijalni svič kojim menjate prirodu ove profesionalne grafičke karte od onog tradicionalnog gde vam je potrebna velika računska snaga i tačni proračuni, u onaj drugi režim rada u aplikacijama sa kvalitetnom grafikom.
 
Srce ove grafičke karte čini AMD Navi 10 grafički procesor na bazi potpuno nove RDNA arhitekture, tačnije isti onaj koji se krositi na Radeon RX 5700/5700XT gejming grafičkim kartama. Nova arhitektura obrađuje 25% instrukcija po ciklusu više u odnosu na Radeon Pro modele bazirane na 5. generaciji GCN arhitekture. RDNA koristi nove tehnike kompajliranja, redizajnirani SIMD i izvršne jedinice, koje su u novoj verziji daleko efikasnije u radu. Višestruka organizacija memorije za keširanje podataka pomaže smanjenju kašnjenja u realnom radu, pomaže manjoj potrošnje energije i smanjuje potrebu neprekidnog prebacivanja podataka. Karta je opremljena sa GDDR6 video memorijom i koristi prednosti bržeg PCI Express v4.0 standarda sa duplo većom propusnom moći prilikom prebacivanja podataka, a što je od ključnog značaja za poslove intezivnih proračuna.
 
 Radeon_Pro_W5700_4s.jpg
 
Radeon Pro W5700 karta raspolaže sa pet mini DisplayPort 1.4 konektora koji uključuju Display Stream Compresion podršku radi prikaza u 8K rezoluciji pri osvežavanju od 60 kadrova u sekundi preko svakog od pojedinačnih konektora za vezu sa ekranom. 
 
U pitanju je i prva AMD profi grafička karta sa USB-C konekcijom za podršku rada sa VR opremom i specijalizovanim monitorima.  
 
Posebnu pogodnost Radeon Pro modela predstavlja rad sa Radeon Pro drajverima i upravljačkim softverom koji vam omogućuje rad u 10-bitnoj rezoluciji radi većeg i verodostojnijeg kvaliteta prikaza, zbog čega se opis jednog piksela koristi više informacija od uobičajenog 8-bitnog ns gejming modelima graifčkih karti. 
 
 Radeon_Pro_W5700_8s.jpg
 
Takođe, tu je Radeon Pro Image Boost mogućnost kada grafička karta renderuje desktop u internom režimu veće rezolucije od one koju je monitor sposoban da prikaže i potom je skalira na podržanu radnu rezoluciju monitora. Rezultat je slika kvalitetnijeg prikaza posebno u detaljima i praktičnoj primeni SSAA tehnike eliminacije nazubljenosti ivica objekata u aplikacijama koje nemaju ugrađenu podršku za ovu bitnu funkciju u sferi profesionalnog projektovanja.

AMD Radeon Pro W5700 - performanse

Test sistem:

MB: 

ASRock X570 Taichi

CPU: 

AMD Ryzen 7 3800X - PBO uključen

RAM: 

16GB (2x8GB) HyperX Predator RGB 2933 CL16

VGA: 

AMD Radeon Radeon Pro W5700 8GB 

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A2000 M.2 1TB PCIe x4
Cooler:

CM Nepton 280L

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Driver:

Adrenalin 20.Q1

OS: Windows 10 64-bit ver. 1909

Performanse:

Workstation ( Blender 2.80 - 4K frame BMW M1 GPU Cycles renderer )
vreme izvršenja
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 300 600 900 1200
manje je bolje (sec.)
Workstation ( Blender 2.80 - 4K frame BMW M1 GPU Radeon ProRender )
vreme izvršenja
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 18 35 53 70
manje je bolje (sec.)
Workstation ( Cinema 4D R21 - 4K Summer Radeon ProRender )
vreme izvršenja
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 45 90 135 180
manje je bolje (sec.)
Workstation ( Adobe Premiere Pro CC - 4K H.264 Video Rendering (Mercury OpenCL/CUDA) )
vreme izvršenja
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 113 225 338 450
manje je bolje (sec.)
Workstation ( Adobe Premiere Pro CC - 4K H.264 Video Rendering (AMD AMF/Nvidia NVENC) )
vreme izvršenja
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 113 225 338 450
manje je bolje (sec.)
Workstation ( AutoCAD 2019 - 3D performanse )
poeni
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 525 1050 1575 2100
veće je bolje (pts)
Workstation ( Autodesk 3ds Max 2020 - Nissan GT-R ProRender )
vreme izvršenja
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 300 600 900 1200
manje je bolje (sec.)
Workstation ( Autodesk Maya 2019 - 4K scene GPU ProRender )
vreme izvršenja
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 90 180 270 360
manje je bolje (sec.)
Workstation ( SPECapc for Maya 2017 - 4K MSAA )
poeni
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 4 8 12 15
veće je bolje (pts)
Workstation ( ENSCAPE 2.72 - Real Time Rendering )
frejmrejt
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Workstation ( SPECapc for Solidworks 2019 - Graphics Composite )
poeni
GeForce RTX 2060 6G
ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC
AMD Radeon Pro W5700
Radeon Vega Frontier Edition
Radeo Pro WX 7100
AMD FirePro W8100
0 2 3 5 5
veće je bolje (pts)

Radeon_Pro_W5700_9s.jpg

Deo testova smo uradili u duhu korišćenja zahtevnijih korisnika upravo da bi vam jeasnije razgraničili polje upotrebe Radeon Pro modela grafičkihkarti. Videćete da za valiki deo zahtevnijih poslova poput rada u Adobe Premiere Pro i sličnim aplikacijama za obradu videa npr za You Tube produkciju, nećete imati koristi od nabavke jedne ovakve karte jer dotični posao ne spada u opis profesionalne kategorizacije poslova. Zato će vam u takvom scenariju poslužiti uobičajeni “gejming” modeli.
 
Radeon_Pro_W5700_10s.jpg
 
Sa druge strane za rad u projektnim biroima, Radeon Pro je nezamenjiv jer se na običnim kartama SolidWorks i slične aplikacije neće ni pokrenuti na običnim grafičkima kartama zbog razloga koje smo pomenuli u prethodnom tekstu. 

AMD Radeon Pro W5700 - zaključak

Nadamo se da vam je sada makar donekle olakšano razlikovanje između uloge običnih, svakodnevnih gejming i Radeon Pro modela kao specifičnih alatki. Razlozi su u ključnim detaljima preciznosti rada i svakako pouzdanosti 24/7 korišćenja koja je podrazumevana na profi modelima gde su pomenuti kriterijumi prioritetni u radu.
 
 Radeon_Pro_W5700_3s.jpg
 
Zbog toga Radeon Pro predstavlja alatku bez alternative ukoliko je poredite sa običnim modelima. Otuda su ove karte i skuplje, ali primećujemo da se izlaskom novih modela, cenovna razlika neuporedivo smanjila u odnosu na neka ne tako davna, prošla vremena. Nekada su slične grafičke karte bile višestruko skuplje, ali izlaskom novih Radeon Pro modela iz W-serije one postaju sve dostupnije čak i pojedinačnim korisnicima. Radeon Pro W5700 je upravo jedan takav, vesnik novih modela, a sledeći u ponudi W5500 će samo još više učiniti ovu kategriju grafičkih karti pristupačnijim, što će svakako obradoveti korisnike profesionalnih Workstation radnih stanica... 
 
 
Prednosti:
- Visok nivo preciznosti i kvaliteta u radu
- Referentno oštar i verodostojan kvalitet prikaza na ekranu
- Pouzdanost u radu
- Rad i ubrzanje sa profesionalnom kategorijom softvera
- Neuporedivo povoljnija cena u odnosu na prethodnike
 
Nedostaci:
- Slabija dostupnost
- Manja količina lokalne video memorije

Test: ASRock RX 5700 XT Challenger D 8G OC (Video)

Test: Gigabyte AORUS Radeon RX 5700 XT 8G (Video)

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209