Greška

Došlo je do greške.

AMD Radeon je prvi GPU izbor za gejming

06.06.2022 22:16 | 0 Hardver
AMD Radeon je prvi GPU izbor za gejming

AMD Radeon grafičke karte već generacijama predstavljaju primarni izbor GPU rešenja za gejming ali i produktivni rad. U poslednjih dve godine to posebno dolazi do izražaja u slučaju Radeon RDNA 2 modela. Mnogi se pitaju zašto je baš AMD Radeon prvi izbor mnogih korisnika, a mi ćemo vam u najkraćem objasniti...

Nekoliko je glavnih razloga zbog čega AMD Radeon predstavlja prvi izbor kada govorimo o nabavci gejming grafičke karte. Pored odličnih hardverskih karakteristika koje uključuju naprednu RDNA2 arhitekturu i Ray Tracing podršku, tu je i AMD Adrenalin softver koji predstavlja produženu polugu performansi AMD Radeon serije. Ovim želimo da skrenemo pažnju, kako se to popularno kaže, niste završili sa mogućnostima i performansama onog trenutka kada ste kupili grafičku kartu. Upravo suprotno, tek tada započinje vaše pravo korisničko iskustvo upotrebom Radeon tehnologije jer od tog trenutka počinjete da uživate u blagodetima mogućnosti, dodatnih funkcija koje se tokom vremena korišćenja i izlaska novih verzija Adrenalin softvera, postepeno otključavaju i puštaju u rad, te na kraju dodajte evoluciju performansi sa izlaskom svake sledeće verzije Adrenalin softvera. Dakle, u pitanju je jedan živi ekosistem koji se razvija zajedno sa vašim potrebama naprednog korisnika.

Adrenalin_Performance.gif 

 Nije ovo samo neka priča već konkretna korist. Mnogi korisnici još uvek žive u prošlom vremenu i smatraju da je Adrenalin samo neki drajver koji treba učitati nakon prvobitne instalacije grafičke i to je to. Ne, upravo suprotno - AMD Radeon i Adrenalin su zapravo dva dela jednog kompleksnog sistema koji ima veoma veliki uticaj na to koliko brzo i šta sve može da uradi vaš računar.

A može dosta toga, toliko da kada krenemo sa objašnjavanjem o detaljnim mogućnostima, iznenade se čak i iskusniji korisnici. Ovog puta pomenućemo par najvažnijih Radeon GPU mogućnosti koje možete koristiti kroz opcije Adrenalin softvera. Zašto? Zato jer mnoge funkcije se uzimaju zdravo za gotovo od većine korinsika koji čak i ne znaju da one postoje, a pri tome su od nezamenjivog značaja.  

Ovde spominjemo i dajemo primere nekih od najvažnijih funkcionalnosti:

AMD Radeon Performance

U najkraćem, u pitanju je napredni monitoring sistem - merenje i praćenje ključnih parametara rada grafičke karte i u novijoj verziji centralnog procesora. Jedan od najkorisnijih alata za koji nas pitaju mnogi korisnici Radeon grafičkih karti, a da zapravo nisu ni svesni da ga već poseduju i da ih deli nekoliko klikova od jednog od najmoćnijih alata za PC metriku.

Pregled i monitoring podataka omogućavaju korisniku uvid u više različitih radnih parametara sistema odjednom. Čak možete otići korak dublje u analizi prikazanih parametara i dobiti još detaljnije podatke za svaku od prikazanih opcija. Najbolja opcija je što željene podatke možete pratiti u posebnom delu ekrana - “overlay”, tokom gejminga ili rada u nekoj GPGPU aplikaciji i pratiti koliko neki softver realno koristi hardverske resurse vaše grafičke karte. Koliko brzo radi GPU i CPU procesor, koji je stepen zauzeća resursa, kolika je temperatura, itd. Sve to imate pred sobom na jednostavni poziv “Ctr-Shift-O” tastera. Možete podešavati nivo transparentsnosti dela u kome se prikazuju podaci, veličinu “overlay” panela, da li će podaci biti prikazani u jednoj ili više kolona, pomerati poziciju koja će najmanje smetati tokom rada i igranja. Posebna pogodnost je što možete odrediti interval uzorkovanja podataka i čitav “overlay” monitoring dodatak snimiti tokom grebovanja video sekvence. Možete snimiti sa (Ctrl-Shift-L) i kompletnu metriku u vidu .CSV datoteke, zatim je otvoriti u Excelu i detaljno analizirati dobijene podatke, praviti grafikone i histograme - bukvalno sve što vam padne na pamet. 

Adrenalin_Performance.gif 

U današnje vreme je zaista malo softverskih alata  sa ovako detaljnim mogućnostima. Postoje slični, ali nijedan ovako detaljan kao što je Adrenalin Performance. Obavezno ga probajte i verujemo da kada se jednom naviknete na komfor lako dostupnih i tačnih podataka, teško ćete se odreći ove zaista sjajne i korisne funkcionalnosti AMD Radeon karti u kombinaciji sa Adrenalin softverom.  

U okviru Performance funkcionalnosti nalazi se i deo za podešavanje radnih parametara Radeon grafičke karte gde pored ponuđenih automatskih režim podešavanja i ponuđenih fabrički predefinisanih profila, možete preuzeti ručnu kontrolu ukoliko ste iskusan korisnik. Na taj način možete detaljnije i dublje ući u podešavanje karakteristika svoje grafičke karte kroz podešavanje GPU frekvencije, podešavanja rada ventilatora, video memorije, radnih napona - jednom rečju do najfinijih i najosetljivijih detalja rada grafičke karte. Na kraju tu je i “Stres Test” procedura kojom proveravate vaša podešavannja pre nego što pokrenete omiljenu igru ili aplikaciju.

AMD_Link_1.jpg 

AMD Radeon Super Resolution

Funkcija koju će definitivno voleti gejmeri. AMD Radeon Super Resolution ili skraćeno - RSR je tehnika softverskog skaliranja rezolucije prikaza čime se povećava prosečan FPS u igrama. Radeon Super Resolution koristi sve prednosti AMD Fidelity FX Super Resolution tehnologije (FSR) ali ide i korak dalje obzirom da je ugrađena direktno, u same Radeon drajvere, tako da nije potrebna podrška na nivou pojedinačne igre kao kod FSR tehnologije, jer Radeon Super Resolutin radi bukvalno u svim igrama. 

Koristeći praktično isti algoritam kao i FSR, RSR zahvaljujući postupku postprocesiranja kadra koji se prikazuje na ekranu, pruža kvalitet slike i animacije koji je na nivou osnovne rezolucije. Ova tehnologija dozvoljava na ovaj način pogodnost ubrzanja i boljih performansi na naslovima koji nemaju FSR podršku. Time se postiže “boost” performansi kako bi dobili željno glatku animaciju i brz odziv na reakciju u takmičarskim “online” igrama. Najlepše je što se RSR tehnologija lako i jednostavno koristi, a rezultati su odmah uočljivi. Jedan detalj je važan, a tiče se činjenice da RSR radi na svim Radeon grafičkim kartama RX 5000 serije i novijim.   

  • Da biste uključili i koristili blagodeti Radeon Super Resolution tehnologije, morate proći kroz tri jednostavna koraka:Uključite Radeon Super Resolution opciju u AMD Adrenalin softveru. Prvi put kada uključite ovu funkciju, pojaviće se simpatični čarobnjak, objašnajvajući suštinu ove funkcije i kako da je pokrenete. Čarobnjak uvek možete i naknadno pokrenuti klikom na znak pitanja pored naziva ove funkcije.

 RadeonSuperResolution_1.jpg

  •  Podesite rezoluciju u igri, tako što ćete ući u meni za podešavanje parametara rada ekrana. Obavezno izaberite opciju prikaza u punom ekranu (Exclusive Full Screen). Zatim izaberete rezoluciju prikaza u igri koja mora imati prikaz u istom formatu kao i vaš monitor na kome prikazujete igru, ali na manjoj vrednosti rezolucije. U primeru novijih monitora to je 16:9 format tj sledeće rezolucije prikaza ili neki drugi ako imate “Ultra Wide” model. Radeon Super Resolution će se automatski uključiti i podići rezoluciju prikaza, dok će sam proces renderinga i obrade biti na nižoj rezoluciji koju ste izabrali u Display Options igre. Na primer, ukoliko imate 4K monitor i smanjite rezoluciju obrade sadržaja u samoj igri na 2560x1440, RSR će nakon renderinga kadrova, dodatno obraditi i prikazati u 4K rezoluciji. Rezultat je veći“frejmrejt” jer je obrada kadrova izvršena u nižoj rezoluciji ali uz kvalitet prikaza kao na višoj, 4K rezoluciji – jednom rečju, dobitna kombinacija brzine i kvaliteta.

    Ovde vam skrećemo pažnju da neke od igara ne podržavaju “Exclusive Full Screen” prikaz, već rade u Borderless Full Screen režimu kada zapravo zavise od rezolucije u kojoj radi Windows operativni sistem. Za ovaj tip igara, jednostavno uđite u Windows – System – Display meni i podesite rezoluciju na nižu vrednost od osnovne rezolucije prikaza vašeg monitora. Nakon toga će  se pokrenuti RSR i dozvoliti “upscaling” tj prikaz na višoj rezoluciji prikaza koji odgovara specifikacijama osnovnog prikaza vašeg ekrana.

 RadeonSuperResolution_20.jpg

  • Nakon ovoga ostaje vam samo da se prepustite čarima većeg “frejmrejta” i glatke animacije u igrama, pri čemu će nakon pokretanja igre, iskočiti jedan “popup” ekran i obavestiti vas da li su aktivne Fidelity FX funkcije čime će te znati da li je RSR aktivan i da li radi. Ovaj “overlay info” panel možete prozvati u svakom trenutku kombinacijom “Alt+R” tastera. Dobro je što ukoliko mogućnost nije aktivna možete kliknuti na “info” oznaku i saznati razlog zbog koga nije moguće u tom trenutku koristiti RSR funkciju.

 RadeonSuperResolution_2s.jpg

 

AMD Radeon Super Resolution je posebno koristan na ekranima QHD i 4K rezolucije, a koliko dotično ubrzanje iznosi možete videti na sledećim grafikonima i to u primeru jedne Radeon RX 6800 XT grafičke karte koja je radila na AMD Ryzen 7 5800X procesoru sa 16GB DDR4-3200 RAM-a:

 RSR_Performance_impact_graph.png

AMD Radeon Chill, AntiLag i Radeon Boost

Postoji još nekoliko korisnih Fidelity FX funkcija koje mnogima prolaze nezapaženo, “ispod oka”, a zapravo se radi o vrlo korisnim opcijama. AMD Radeon Chill je jedna od njih. Njen smisao je da održi potrošnju grafičke karte na nižem nivou tokom neaktivnosti. Time što manje troši električne energije, grafička karta se manje greje i hladnija je, što manje stresira hardver. Dakle, ova funkcija sprečava da GPU resursi rade “u prazno” dok je grafička karta u fazi manje intezivnog rada, a onda kada krene akcija u momentu se isporučuju željene performanse. Takođe, korisna opcija je mogućnost da odredite donju i gormju granicu tj minimalnu i maksimalnu vrednost frejmrejta u slučajevima kada imate monitor koji ne može da prikaže visoke vrednosti FPS-a. Mnogi se pitaju zašto uostalom kupuju moćnu i brzu grafičku kartu da bi joj ograničavali “frejmrejt”? Odogovor je sadržan u stavu - zašto bi karta radila maksimalnim performansama u svakom trenutku kada ekran to ne može da prikaže. Iako su ovakve situacije retke, postoje u stvarnosti i tada se postavlja opravdano pitanje zašto bi rasipali frejmove i energiju, a grafičku kartu držali u režimu maksimalnog pogona kada od toga nema nikakve koristi, već upravo suprotno. U takvim situacijama Radeon Chill je spasonosno rešenje jer pomoću nje možete odrediti optimum radnih performansi i potpunu radnu uskalđenost između mogućnosti vaše Radeon grafičke karte i sa druge strane specifikacija vašeg ekrana tj monitora.  

Radeon_Chill_1.jpg 

Najbolje objašnjenje pruža grafikon kretanja potrošnje i radne temeprature kada je isključena i uključena ova funkcija u primeru igranja GEARS 5 naslova:

 

Kao što možete videti razlika može biti velika što na kraju utiče kroz osetno veću potrošnju i grejanje kako same grafičke karte, tako i celokupnog sistema, a da pri tome nemate apsolutno nikakvu korist u situacijama ako imate grafičku kartu čije mogućnosti nisu ispraćene adekvatnim specifikacijama monitora. U konkretnom slučaju, vidimo primer kada Radeon RX 6700 XT radi na maksimumu radnih mogućnosti u kombinaciji sa jednim monitorom vertikalnog osvežavanja na 75Hz.

Radeon_Chill_Performance_Graph.png

AMD Radeon Boost

Kao što i sam naziv ove funkcije sugeriše, u pitanju je jedna od varijacija tehnologije za podešavanje rezolucije koja počiva na algoritmu inteligentnog poboljšanja GPU performansi.  On zapravo prati markere pokreta objekata u igri i dinamički smanjuje rezoluciju u situacijama brze akcije i kretanja kada recimo imate situaciju horizonta u bluru, a kako bi u tim trenucima omogućio bolje performanse. To je ona situacija kada brzo pomerate miša i počnete nekog da jurite ili bežite. U tim situacijma često grafika secne ili za trenutak zapne jer GPU ne stiže da izrenderuje toliko veliki broj kadrova i dovoljno brzo ih prikaže u visokoj rezoluciji. Da se to ne bi desilo, služi upravo ova funkcija koja će u takvim scenama spustiti rezoluciju i omogućiti glatku animaciju, praktično bez trzaja i gubitka na kvalitetu slike. Onog trenutka kada se scena akcije uspori, rezolucija prikaza se vraća na osnovnu vrednost, tako da ne osećate posledicu bilo kakvih artefakt efekata ili gubitka detalja.

Radeon_Boost.jpg 

Aktiviranjem Radeon Boost opcije pojavljuje se “slajder” kojim možete definisati procenat u kome će biti spuštena rezolucija tokom ovih brzih scena i pokreta u odnosu na osnovno definisanu rezoluciju prikaza u igri. Jedini ulov kod Radeon Boost tehnolgoije je da igra mora imati ugrađenu podršku za ovu funkciju.  

Kada uključite Radeon Boost funkciju, prikazaće se indikator aktivnosti u gornjem levom uglu ekrana u vidu male 2x2 matrice sa kvadratićima koja označavaju stepen angažovanja ove funkcije, najmanji kada je prikazan jedan i najveći stepen asistencije kada su priakzana četiri kvadratića. U primeru Borderlands 3 igre, možete videti razliku u frejmrejtu koja iznosi 10% u korist aktivne Radeon Boost opcije u 4K rezoluciji i to u situacijama brze akcije scena intezivne borbe. 

 

 

Radeon Boost 4K OFF
 NoRadeonBoosteffect.jpg

 

 

Radeon Boost 4K ON

RadeonBoostMaxeffect.jpg

Radeon Anti-Lag

U pitanju je funkcija koji dinamički podešava vreme prikaza pojedinačnog kadra kako bi se smanjilo kašnjenje od momenta korisnikove reakcije i onoga što se dešava na ekranu. Ne morate biti profesionalni e-sports takmičar da bi ste shvatili prednosti od brzog odziva u igrama. Kašnjenje na reakciju korisnika prilikom klika na tastaturu ili miša je delić trenutka koji vas deli od pobede ili poraza. Kašnjenje ili kako se to u žargonu češće obeležava kao “Input Lag” je vreme koje protekne između momenta kada kliknete na taster miša ili taster tastature do momenta kada se vaša akcije registruje na ekranu.

Radeon_Anti_Lag.jpg 

Postoje različiti načini kako da se smanji “input lag”: upotrebom monitora sa većim vrednostima osvežavanja i što nižim vrednostima odziva ekrana, zatim bržom internet konekcijom, korišćenjem ultra brzih gejming periferija, kao i različitim softverskim podešavanjima. Upravo tu nastupa AMD Anti-Lag funkcija koju možete pronaći u Adernalin softveru u sekciji “Graphics” opcija za podešavanje. 

Kada je GPU usko grlo u gejmingu, Anti-Lag funkcija kontroliše da CPU “ne ode” puno ispred grafičke karte, čime se sistem dovodi u stanje usklađenosti, a što u krajnjem rezultuje kraćim vremenom odziva celokupnog sistema. Igre na velikim otvorenim mapama, možda neće toliko profitirati od ove funkcije, ali zato brze “shooter” igre visokog tempa: Apex Legends, Fortnite, CoD Warzone će itekako profitirati od aktiviranje Anti-Lag funkcije.  

AMD Link

AMD Adrenalin raspolaže još jednom eksluzivnom funkcijom koja je dizajnirana imajući u vidu popularnost mobilnih uređaja u čijem je centru njegovo veličanstvo “gejmer”. AMD Link aplikacija uvodi mogućnost prenosa igre sa vašeg moćnog gejming računara baziranog na AMD platformi i Radeon grafičkoj karti na mobilni uređaj, Smart TV ili Windows računar sa slabijom grafičkom kartom. Ova funkcija vam omogućava da se igrate praktično bilo gde, koristite glasovne kontrole i pri tome čak da pratite podatke o performansama.

Sledeća zanimljiva mogućnost je “Link Game”, opcija koja dozvoljva da se vaši prijatelji povežu na vaš PC i dobijete sistem koji se ponaša kao da ima drugi kontroler u bilo kojoj igri koja podržava “local multiplayer” gejming opciju. Na taj način možete prijatelje uključiti u igru bilo da su udaljeni nekoliko spratova ili nekoliko stotina kilometara i zajedno igrati kao da se nalazite u istoj prostoriji. Sve što je potrebno jeste Link šifra pomoću koje će se povezati na vaš gejming PC.

AMD Link aplikacija postoji za Apple uređaje koji pokreću iOS 12.0 i noviji ili Android 7.0 i noviji.

Poslednja verzija AMD Link softvera podržava rad za Windows PC uređaje koji pokreću Windows 10 iili Windows 11. Prenos 4K sadržaja zahteva odgovarajuće brz hardver, tačnije brzu bežičnu mrežnu infrastrukturu.

Da bi pokrenuli AMD Link, prvo morate instalirati odgovarajuću aplikaciju na mobilnom uređaju i ažurirati na računaru AMD Adrenalin na 22.3.1 ili noviju verziju. AMD Link je integralni deo AMD Adrenalin softvera.  

AMD_Link.gif 

Nakon što ste ažurirali AMD Adrenalin softver na svom gejming računaru I instalirali odgovarajuću AMD Link aplikaciju na mobilni uređaj, što je u našem primeru bio jedan Android tablet, potrebno je pokrenuti Adrenalin softver na PC-u (AMD Link tabulator) i uključiti AMD Link Server opciju. Prvi put kada to učinite započeće mini procedura autokonfiguracije Windows Firewall-a koja će dozvoliti AMD Link konekcije u daljem radu i pojaviće vam se UAC “pop-up” prozor u kome treba dozvoliti zahtevanu operaciju.

Još jednu opciju treba podesiti koja se tiče procedure konektovanja uređaja na računar – “Acept All Connection” kako ne bi svaki put morali da unosite lozinku. Takođe, naš lični savet je da isključite opciju “Use Encryption” koja može da uspori rad i prenos podataka čak  na komponentama novijeg datuma, a što vam svakako ne treba tokom gejminga.

AMD_Link_3QR.jpg 

Sada je na redu povezivanje uređaja. Kliknete na “Link A Device”, nakon čega će se pojaviti QR kod sa server PIN kodom, zatim pređete na mobilni uređaj i u AMD Link aplikaciji pronađete opciju u gornjem desnom uglu za povezivanje procedurom skeniranja QR koda. Nakon toga će se mobilni uređaj i računar povezati što će biti propraćeno indikacijom u Adrenalin softveru i statusom mobilnog uređaja “Connected”. Uz to će se pojaviti i informacija o aktivnoj AMD Link konekciji u donjem desnom uglu Windows Taskbar-a.

AMD_Link_21.jpg 

Nakon toga kreće optimizacija opcija prenosa i provera brzine linka između uređaja koja traje sledećih 30 sekundi. Kada se završi, pokrenete željenu igru i podesite u okviru opcije “Settings - The Controler Tab” da bi vam se pojavile komande tokom igranja na mobilnom uređaju. Možete ih podesiti prema vašem izboru, a ukoliko smatrate da su neogovarajuće, možete koristiti klasični Bluetooth gamepad čime igranje postaje daleko bolje. Opcije podešavanja su zaista detaljne. Kada igra krene aktivirate “on-screen controler” tako što ćete “svajpovati” ekran odozgo na dole i uživanje može da počne.

 AMD_Link_gaming.jpg

AMD Link je jedna zaista moćna funkcija koja se svodi na komplikovaniju Screen Mirroring implementaciju kojoj je dodat “layer” sa komandama u “real time” režimu rada. Zvuči jednostavno ali je u pitanju prilično komplikovan proces jer treba obezbediti igranje naslova koji praktično ne postoje za Android platformu u ovom slučaju. Kao da preslikavate desktop klasičnog PC-a i to dok igrate i pri tome preuzimate eksternu kontrolu nad sadržajima koji se izvršavaju na računaru. Prilično komplikovana procedura sa mnogo posrednika, a pri tome sve treba da radi bez kašnjenja uz savršeno glatku animaciju. Već u ovoj fazi AMD Link je dosta upotrebljiv, ali očekujemo još dodatnog poliranja i unapređenja ove zaista čudesne opcije.

  

AMD Smart Access Memory (SAM)

Na kraju ovog sažetog spiska dodatnih mogućnosti AMD Radeon grafičkih karti, skrećemo još jednom pažnju na Smart Access Memory funkciju koja najbolje radi kada imate AMD Ryzen procesor i AMD Radeon grafičku kartu u kombinaciji sa matičnom pločom na bazi B450, X470, B550 ili X570 čipseta. 

Efekat ubrzanja koji se postiže direktnim pristupom podacima u video memoriji od strane centralnog procesora je posebno bitan u slučaju početnih Full HD modela gejming grafičkih karti jer je kod njih svaki frejm viška itekako bitan jer može da utiče na bolji efekat glatke animacije u granično zahtevnim situacijama.

Da bi ste aktivirali ovu funkciju, dovoljno je nakon ažuriranja ući u BIOS matične ploče i aktivirati “Re-Size BAR” funkciju i ostvariti skoro 10% bolje performanse u gejming naslovima. Jednom kada je uključite, AMD kroz unapređene verzije Adrenalin softvera periodično donosi poboljšanje performansi koristeći ovu opciju i dodatnu optimizaciju rada. 

Adrenalin_Performance.gif 

Rezultat aktiviranja ove opcije u BIOS-u je potvrđen kada nakon učitavanja Windows OS-a pokrenete AMD Adrenalin softver:

 Adrenalin_Performance.gif

Ovog puta analiziraćemo uticaj aktiviranja Re-Size BAR opcije na performanse AMD Ryzen 5 5600X i Radeon RX 6500XT sistema na bazi matične ploče sa AMD B550 čipsetom:

Adrenalin_Performance.gif 

 Na kraju, možete se složiti ili ne sa činjenicom da je AMD Radeon najbolji izbor za gejming, ali ostaje činjenica da kroz aktivan pristup unapređenja softverske podrške i boljeg iskorišćenja hardverskih mogućnosti, AMD kroz FideltyFX funkcionalnosti gura Radeon grafičke karte i čitav gejming ekosistem ka boljem doživljaju takmičenja, lepšim grafičkim detaljima i boljim performansama. Ko ima mogućnosti svakako treba da proba nove opcije jer su od koristi. Mnogi će reći da je sve to marketing, ali dok nešto ne isprobate nećete znati, a mi vas upravo pozivamo da to i učinite, pa na kraju sami odlučite da li vam to treba ili ne, da li vam odgovara ili ne. Tek, imaćete dovoljno razloga i činjenica da donesete pravu odluku o izboru vaše gejming grafičke karte! 

Test: Sapphire TOXIC RX 6950 XT Limited Edition (Video)

Gigabyte GeForce RTX 4090 GAMING OC 24G – NVIDIA Ada Lovelace

10203
10205
10206
10207
10208
10209