Greška

Došlo je do greške.

Aktivni vs pasivni 3D

17.10.2013 14:16 | 0 Multimedija
Aktivni vs pasivni 3D

Svaki model televizora iz visoke klase u današnje vreme poseduje tehnologiju 3D prikaza. Da je u pitanju samo jedna metoda dobijanja treće dimenzije, kupci ne bi morali brinuti šta odabrati. Ipak, proizvođači za svoje modele biraju dve potpuno različite tehnologije, svaka od njih sa svojim prednostima i nedostacima. Pitanje je koji 3D odabrati - aktivni ili pasivni? Pogledajmo koje su to razlike među njima...

FPR (Film Patterned Retarder) je LED/LCD panel tehnologija koja se koristi kod LG 3D televizora. LG je takođe ustupio svoju FPR tehnologiju drugim proizvođačima kao što su VizioToshiba i Philips . Kako tehnologija funkcioniše? Ona pokazuje leve i desne slike kroz različite šablone u polarizatoru. Leve/desne polarizovane naočare dozvoljavaju samo leve/desne slike da se vide u datom redosledu. Obe slike se onda kombinuju u mozgu kako bi pružile 3D efekat. FPR tehnologija koristi precizan film koja može da razlikuje levu od desne slike i da pokazuje različitu sliku za svako oko. Ova tehnologija uspeva da isporuči svetliju sliku sa manje crosstalk-a (prelaženja dela slike namenjene levom oku u deo za desno oko i obrnuto), zamućenja i treperenja. Ona takođe dozvoljava da 3D naočare budu lagane, uglađene, bez baterija i više zaobljene kao normalne naočare.

FPR 3D je bio prinuđen da ponudi sva rešenja za ograničenja koja su Shutter 3D naočare sprečavale da 3D televizija procveta. Neke prepreke kao što su briga o očima-zdravlju izazvana treperenjem i crosstalk-om i teške i neudobne 3D naočare napajane dopunjivom baterijom su prisutne u 3D industriji, gde FPR 3D tehnologija ima cilj da to promeni.

FPR (Film-type Patterned Retarder) unapređuje cenu Patterned Retarder (PR) tehnologije koja je trebala da doda još jedan polarizujući sloj stakla na LCD TV panel. FPR je došao do te tačke gde može da koristi film umesto stakla, smanjujući dodatnu cenu za četvrtinu od one koja je trebala da bude, dok su pasivne polarizovane naočare nekoliko puta jeftinije od aktivnih Shutter naočara.

Prednosti FPR tehnologije

- Dosta umanjeno treperenje i crosstalk u odnosu na active shutter tehnologiju
- Sveltija i jasnija slika
- Lakše naočare bez baterija i sinhronizovanja sa televizorom
- 3D efekat nije zavistan od horizontalnog ugla gledanja
- Mnogo manja cena naočara
- Pristupačna cena samih FPR Cinema 3D televizora

Active Shutter vs FPR

U daljem tekstu sledi poredba 3D tehnologije koja koristi aktivne Shutter naočare i kako stoje u odnosu na novu pasivnu LG 3D FPR tehnologiju. SG (Shutter Glasses) 3D pokazuje svaku levu i desnu sliku alternativno. Kada televizor prikaže sliku za levo oko, naočare blokiraju signal desnog oka time što zatvaraju "kapak" desnog objektiva sočiva. Kod FPR 3D tehnologije prikazuju se obe slike levog oka i desnog oka istovremeno, deleći sliku u desno i levo oko uzajamnošću između FPR filma na površini panela i polarizujućih naočara.

Kao poredba, Shutter naočare uglavnom eliminišu "ghosting" koji je problem kod drugih 3D display tehnologija kao što su RealD3D ili Dual projektor opcije, ali to nije dovoljno. Štaviše, za razliku od red/cyan kolor filter 3D naočara, LC (Liquid Crystal) Shutter naočare su bojno neutralne dozvoljavajući 3D gledanje u punom spektrumu boja. Mada, one mogu da stvaraju probleme kao što su svetlucanje i vrtoglavica, a pošto ove naočare koriste staklo i Liquid crystal one su do nekoliko godina unazad bile neudobne i teške. Ovo se poprilično promenilo na bolje kod novijih modela televizora.

Crosstalk (pojava duhova, dupliranje slike) kod Active tehnologije je u poslednje vreme je zaista sveden na minimum, ali nije potpuno eliminisan i na trenutke možete iskusiti pomenute probleme. Naočare su postale razumno lagane i njihova stakla ne zatamnjuju sliku kao nekad. Ipak, 3D dobijen pomoću aktivne tehnologije ne mora odgovarati svakom. Neko će se žalliti na glavobolju posle dužeg ili kraćeg gledanja 3D materijala, ali to je zaista subjektivno kome će 3D smetati više, a kome manje. Pasivna tehnologija jeste nešto blaža za oči, ali opet povlači određene mane kao što su prepolovljena rezolucija i interlaced izgled 3D efekta. Lični utisak je da nama aktivna tehnologija ne pravi problem sa glavoboljama, a pošto nam 3D izgleda dosta bolje na njoj, ipak je više preferiramo u odnosu na FPR pasivnu tehnologiju...

Editorijal: Intel Wireless Display tehnologija

Pokretna rezolucija

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309