Greška

Došlo je do greške.

4G? Lako je navići se na dobro

14.04.2016 14:33 | 36 Mobile
4G? Lako je navići se na dobro

Živimo već neko vreme sa 4G-om. Veoma je lepo, jer je lako navići se na dobro. Ne samo da smo se brzo i lako prilagodili na veću brzinu, već nam je 4G doneo kvalitativne pomake i izmenio navike - na bolje. Verovatno ne trebamo da vas ubeđujemo da je 4G značajan korak u svakom smislu, ali ćemo još jednom potvrditi iz prve ruke zašto je tako udobno koristiti ga i zbog čega treba težiti većim brzinama...

Filip Majkić

Verovatno se najveći deo naših čitalaca seća ogromne čežnje za brzim internetom koja je postojala početkom i sredinom dvehiljaditih. Danas se odvijaju slični pomaci koji su itekako uporedivi sa tim dobom, samo što je u fokusu razvoj mobilne mreže i omogućavanje korisnika da u pokretu, gde god se nalazili, sa svojim telefonima i tabletima koriste benefite izuzetno brzog interneta. No, da li je to uporedivo sa nekadašnjim pomacima?

Najbolji je onaj napredak koji istovremeno donese i promenu navika. Olakšanje prilikom obavljanja neke operacije, shvatanje (koje se najčešće javi iznenada) da ste do pre par meseci ili godina nešto radili na jedan način, a sada to radite na potpuno drugi, udobniji, lakši način. Tipičan primer bi mogao biti prelazak na internet televiziju.

mapa1.jpg

 

Znamo da Srbija nije najbolji primer jer je ta mogućnost relativno skorašnjeg datuma, ali verovatno naši čitaoci itekako shvataju kakve je promene u gledanju televizije donela mogućnost “pozivanja filma ili serije”, gde ste mogli da naručite neki sadržaj i da ga dobijete u vrhunskom kvalitetu preko interneta. To je donelo ogromne promene u navikama, televiziji, marketingu, a sve je omogućeno rastom internet brzina. Sada nešto slično doživljavamo i na mobilnom polju, što omogućava značajne promene u poimanju mobilnog interneta i komunikacije.

U našoj zemlji sva tri telekomunikaciona operatera nude podršku za velike brzine. I Telenor i Vip mobile i MTS nude 4G/LTE podršku, ali je ona trenutno ograničena na manji broj gradova. Svi se fokusiraju na unapređivanje podrške u prestonici, Beogradu, što je u neku ruku i logično obzirom na procenat stanovništva u odnosu na Srbiju, kao i koncentraciju poslovnih dešavanja. Opet, podrška se postepeno širi i na druge gradove, kao što su pre svih Novi Sad, zatim Kragujevac, Niš, Sombor, Čačak, Zrenjanin. Nema sumnje da će u narednom periodu puno biti urađeno kada je u pitanju pokrivenost zemlje najbržim trenutno komercijalno dostupnim mobilnim signalom.

mapa2.jpg

Da li uopšte postoji dilema treba li ići na 4G? Rekli bismo da ne postoji. Ukoliko ste u mogućnosti, i tu pre svega mislimo na hardversku, odnosno na to da li telefon koji posedujete podržava LTE, nema nikakvog razloga da se ustručavate. Slično možemo reći i za tablete, premda je zastupljenost tableta koji podržavaju bilo koji oblik mobilnih mreža daleko manja u odnosu na standardne varijante, koje se ograničavaju na WiFi. Danas postoji veliki broj telefona, čak i u nižim kategorijama, koji podržavaju 4G konekciju, odnosno daleko brži internet od standardnog. Uostalom, ukoliko 4G nije dostupan, čipseti se automatski prebacuju na niže brzine...

Benefiti

Čemu to služi i kako ga iskoristiti? Dobro pitanje, na koje ne postoji jednoznačan odgovor, ali su mogućnosti svakako velike. Trenutno je u Srbiji dostupno dosta paketa, a za potrebe ovog članka smo dobili Samsung Galaxy Tab A tablet sa Vip karticom koja nam je omogućila pristup Vip Online 48 tarifi. Kompletan spisak ponude možete pronaći na ovoj stranici, a kao što možete pretpostavljati, oznaka “48” implicira broj gigabajta koji vam stoje na raspolaganju. Možete odabrati 6, 12, 24 ili 48 GB, sve to po relativno primamljivim cenama, a ukoliko mislite da je 48 GB previše – varate se. Uostalom, pogledajte nastavak teksta.

Dodatna stavka o kojoj treba voditi računa jeste cena. 48 GB za samo 1700 dinara nama deluje izuzetno pogodno! Verovatno će biti onih koji će izvući primer da tamo negde postoji Unlimited paket, ali kako često imamo priliku da putujemo i zapravo znamo kako to izgleda u praksi, često zbunjujemo ljude konstatacijom da naš mobilni internet zapravo sasvim solidno funkcioniše i da je cena sasvim pristojna. Naravno, možete se opredeliti i za niži paket, pa tako recimo 24 GB za 1200 dinara deluju sasvim solidno i možda su idealan izbor za celomesečno korišćenje.

paketi.jpg

Za kraj ovog dela dajemo napomenu da su kartice imale mogućnost aktivacije dodatka Net za 5, koji omogućava deljenje Interneta između pet korisnika. Verujte, sa 4G brzinom ova opcija postaje sasvim smislena i na ovaj način deljenje protoka među prijateljima ili ukućanima postaje ne samo lako, već i poželjno, naročito u situacijama kada ste u grupi van kuće, te ako raspolažete paketom koji donosi veću količinu protoka.

Stoga, šta sve možete sa 48 GB interneta dostupnog bilo gde, u bilo kom trenutku? Mnogo toga, i to ne isključivo vezano za brzinu kao takvu. No, upravo ta brzina omogućava da uživate u raznim sadržajima i servisima, koji nisu običan web browsing. Budite bez brige, brzina vam neće nedostajati, kao što možete da vidite sa priložene fotografije koja dobro ilustruje download i upload brzine koje su na raspolaganju.

vip4g3_s.jpg

Televizija - Recimo, moguće je komotno gledanje internet televizije ili sadržaja dostupnog na zahtev. Netflix danas ima više saobraćaja nego kompletan Internet (minus Netflix), a odskora je postao dostupan i u Srbiji. Takođe, tu je već neko vreme i SBB sa svojom D3Go ponudom, koja omogućava da gledate TV sadržaje putem svog tableta ili mobilnog telefona. Želite da gledate utakmicu, ali vas lepša polovina prinuđuje da iskoristite lep dan za šetnju? Očajnički želite da ispratite neki događaj, ali vam društveni život to do sada nije omogućavao, pa ste morali da birate? Sada ne morate, jer zahvaljujući velikim brzinama možete pristupati ovim sadržajima bilo odakle.

Video - treba li ikome objašnjavati značaj videa i YoTube-a u današnje vreme? Istovremeno, video je i glavni "žderač" protoka, a svako ko ima decu je veoma dobro upoznat sa time koliko su brzo u stanju da "pojedu" paket sa svojim upornim, višesatnim gledanjem videa. Uz pakete sa dosta protoka, problem sa prekoračivanjem je značajno umanjen. Osim toga, sa 4G konekcijom možete da pristupite gledanju videa sa bilo koje lokacije, u bilo kojoj prilici - sa posebnim naglaskom na neplanirane situacije u kojima trebate da prekratite vreme (na primer, u nekoj čekaonici).

Tablet - Iako ne spada u direktne benefite 4G tehnologije, u konkretnom slučaju se treba pomenuti, budući da je moguće dobiti tablet za samo 1 dinar već u sklopu prve Vip tarife. Dakle, ne samo da dobijate 4G kompatibilan uređaj, već dobijate napravu sa kojom će biti veće zadovoljstvo i užitak konzumirati sadržaje i video zbog većeg ekrana, a može itekako da posluži i kao mobilni ruter, naročito usled posedovanja baterije velikog kapaciteta. Što nas dovodi do naredne stavke...

vip4g1_s.jpg

Tethering i deljenje Interneta - Zahvaljujući 4G protoku i njegovim odličnim brzinama, možete svoj uređaj pretvoriti u svojevrsni mobilni ruter. Bilo tablet, bilo telefon mogu da vam posluže da podelite konekciju sa drugim uređajima i na taj način efikasnije iskoristite resurse koji su vam na raspolaganju. Trebate da nešto obavite, pošaljete ili primite mejlove, pogledate nešto na internetu, niste zadovoljni hotelskom sobom, odnosno uslovima za korišćenje Interneta u hotelu, želite da hitro podelite slike sa plaže ili nekog restorana i ne možete da čekate nekoliko sati? Zaista, sjajna mogućnost. A da to sve radi, stara se...

Upload, dramatično brži - Dok je i download brzina mnogostruko uvećana prilikom skoka sa 3G na 4G, upload je zapravo taj koji je doživeo neverovatan napredak. Naime, on je i do 100 puta brži. Vraćamo vas na malopređašnji primer deljenja fotografija sa plaže ili iz restorana - svi znate da sa 3G konekcijom to može da potraje, a neretko imamo situaciju da dobijemo poruku "Upload failed." Sa 4G konekcijom to je sasvim druga priča. Brzi upload možete da koristite i za druge stvari, poput deljenja fajlova ili otpremanja videa na YouTube. U svakom slučaju, dobar upload nikada ne škodi.

Razlike koje se ne vide na prvi pogled

Ukupno gledano, verovatno ne treba izmišljati toplu vodu i objašnjavati da je 4G bolje nego 3G. Međutim, želeli smo da ukažemo da postoji dramatična razlika u kvalitativnom doživljaju. Najveći dobitak jeste u bezbrižnosti i spontanosti sa kojom ćete koristiti mobilni internet.

vip4g5_s.jpg

Odjednom nema više nerviranja, potrebe da se pazi šta se koristi, kako i koliko, vođenja računa o jednoj ili drugoj vrsti ograničenja. Naravno, u Srbiji ovo još uvek ne važi za veći broj gradova i ukoliko ste van Beograda, samo u nekim gradovima (ili samo u nekim njihovim delovima) 4G funkcioniše, i to sa dramatičnim razlikama u iskustvu u zavisnosti od operatera. No, to je za neku drugu priču i analizu, koja nije predmet ovog teksta. Da ne kažemo da je potrebno obimno istraživanje na temu...

Najbitnije je da ćete dobiti dramatičan skok u komforu u mobilnom korišćenju Interneta. Odjednom nećete morati da jurite konobara za WiFi šifru i zamarate se sa ukucavanjem iste, imaćete XY gigabajta interneta da vam (ili vašim najmilijima) radi YouTube po ceo dan, nećete se zamarati sa bilo čime, sve što šaljete će biti otpremljeno u veoma kratkom roku, a brzine transfera će same po sebi doneti visok nivo uživanja u Internet sadržajima u pokretu, na isti način kao što je to učinjeno sa prihvatanjem brzog širokopojasnog Interneta na računarima pre nekoliko godina.

vip4g8_s.jpg

Taj odziv je upravo ključna stvar za korisnički utisak i užitak. Tih par sekundi razmaka koje vam vrlo jasno sugerišu šta je online, a šta je offline svet. Sa 4G konekcijom - tamo gde dotična funkcioniše - ta razlika nestaje i razlike se brišu, tako da više nego ikada imate utisak da se radi o kontinualnom svetu, prirodnoj ekstenziji vaše naprave, koja podjednako udobno pristupa i online i offline lokacijama. Kada sve saberete i oduzmete, 4G svakako ne može da škodi, a naše iskustvo u desetodnevnom korišćenju u kombinaciji sa tabletom je bilo izuzetno ugodno, tim pre što je autor ovih redova sklon svakodnevnom, intenzivnom korišćenju tableta, do sada isključivo u WiFi varijanti...

Komentari

0 Dodaj komentar

HTC 10 je stigao, već smo ga isprobali! (VIDEO)

Test: Samsung Galaxy S7 i S7 edge (VIDEO)

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109