Greška

Došlo je do greške.

4G? Lako je navići se na dobro

14.04.2016 14:33 | 35 Mobile
4G? Lako je navići se na dobro

Živimo već neko vreme sa 4G-om. Veoma je lepo, jer je lako navići se na dobro. Ne samo da smo se brzo i lako prilagodili na veću brzinu, već nam je 4G doneo kvalitativne pomake i izmenio navike - na bolje. Verovatno ne trebamo da vas ubeđujemo da je 4G značajan korak u svakom smislu, ali ćemo još jednom potvrditi iz prve ruke zašto je tako udobno koristiti ga i zbog čega treba težiti većim brzinama...

4G svakodnevica

Filip Majkić

Verovatno se najveći deo naših čitalaca seća ogromne čežnje za brzim internetom koja je postojala početkom i sredinom dvehiljaditih. Danas se odvijaju slični pomaci koji su itekako uporedivi sa tim dobom, samo što je u fokusu razvoj mobilne mreže i omogućavanje korisnika da u pokretu, gde god se nalazili, sa svojim telefonima i tabletima koriste benefite izuzetno brzog interneta. No, da li je to uporedivo sa nekadašnjim pomacima?

Najbolji je onaj napredak koji istovremeno donese i promenu navika. Olakšanje prilikom obavljanja neke operacije, shvatanje (koje se najčešće javi iznenada) da ste do pre par meseci ili godina nešto radili na jedan način, a sada to radite na potpuno drugi, udobniji, lakši način. Tipičan primer bi mogao biti prelazak na internet televiziju.

mapa1.jpg

 

Znamo da Srbija nije najbolji primer jer je ta mogućnost relativno skorašnjeg datuma, ali verovatno naši čitaoci itekako shvataju kakve je promene u gledanju televizije donela mogućnost “pozivanja filma ili serije”, gde ste mogli da naručite neki sadržaj i da ga dobijete u vrhunskom kvalitetu preko interneta. To je donelo ogromne promene u navikama, televiziji, marketingu, a sve je omogućeno rastom internet brzina. Sada nešto slično doživljavamo i na mobilnom polju, što omogućava značajne promene u poimanju mobilnog interneta i komunikacije.

U našoj zemlji sva tri telekomunikaciona operatera nude podršku za velike brzine. I Telenor i Vip mobile i MTS nude 4G/LTE podršku, ali je ona trenutno ograničena na manji broj gradova. Svi se fokusiraju na unapređivanje podrške u prestonici, Beogradu, što je u neku ruku i logično obzirom na procenat stanovništva u odnosu na Srbiju, kao i koncentraciju poslovnih dešavanja. Opet, podrška se postepeno širi i na druge gradove, kao što su pre svih Novi Sad, zatim Kragujevac, Niš, Sombor, Čačak, Zrenjanin. Nema sumnje da će u narednom periodu puno biti urađeno kada je u pitanju pokrivenost zemlje najbržim trenutno komercijalno dostupnim mobilnim signalom.

mapa2.jpg

Da li uopšte postoji dilema treba li ići na 4G? Rekli bismo da ne postoji. Ukoliko ste u mogućnosti, i tu pre svega mislimo na hardversku, odnosno na to da li telefon koji posedujete podržava LTE, nema nikakvog razloga da se ustručavate. Slično možemo reći i za tablete, premda je zastupljenost tableta koji podržavaju bilo koji oblik mobilnih mreža daleko manja u odnosu na standardne varijante, koje se ograničavaju na WiFi. Danas postoji veliki broj telefona, čak i u nižim kategorijama, koji podržavaju 4G konekciju, odnosno daleko brži internet od standardnog. Uostalom, ukoliko 4G nije dostupan, čipseti se automatski prebacuju na niže brzine...

alfaunits Član postova: 32558
Vrati se i vidi kada je i na koliko dat taj 1GB. I nije 4G
slatkisi Član postova: 507
Yup
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
alfaunits Član postova: 32558
Seriously??
slatkisi Član postova: 507
Da je glupa, ne bi bila osnova telenorovog biznis plana.
Ono sto je glupo su izjave tipa "MTS ne daje nikome nista, oh wait, daje ali meni to ne treba pa zaboravljam ali ipak govorim suprotno po internetu"
alfaunits Član postova: 32558
Koja glupa izjava, tipa "samo da kazem nesto na tvoj potpis"...

HTC 10 je stigao, već smo ga isprobali! (VIDEO)

Test: Samsung Galaxy S7 i S7 edge (VIDEO)

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109