Greška

Došlo je do greške.

3000 članaka na Benchmarku

12.07.2013 11:48 | 0 Hardver
3000 članaka na Benchmarku

Zamislite samo da u ruke uzmete (barem) 3000 različitih uređaja, 3000 puta odete po njih, 3000 puta ih vratite odakle ste ih uzeli, 3000 puta ih stavite na test sto, 3000 puta ih slikate i napišete 3000 članaka. Kako gledano igrom brojeva izgleda naših četrnaest godina rada? I nas same su neke pouke iz mini-refleksije ostavile bez daha. Zaista, ne samo da vreme leti zapanjujućom brzinom, već i istovremeno gazi i gura sa strane plodove napornog rada v


Petar Gredelj, glavni i odgovorni urednik

3000 članaka na Benchmarku!

Pomalo neprimetno i za nas same budući da od pristojne količine posla ne stižemo baš da se “prebrojimo” kako valja, stigli smo do – i za nas same neverovatnog broja objavljenih testova, članaka, opisa, reportaža. Izveštaja. Ovaj podatak smo sasvim slučajno otkrili prilikom arhiviranja starih sadržaja na sajtu i moramo priznati – ostali time više nego prijatno iznenađeni. Nekako je red da ovu informaciju podelimo sa vama: ne da bi se hvalili (a itekako imamo čime), već iz razloga što bi bila prava šteta da ovakvi podaci prođu nezapaženo – to je deo naše poslovne biografije.

Još nešto: u broju 3000 sadržani su opet samo oni opisi koji se i danas nalaze u bazi sajta a da je pri tome prilikom nekih od prestrojavanja, izvestan (vrlo solidan) broj članaka ostao zakopan duboko u arhivi. Takođe, veliki broj testova se vodi kao jedan test, a zapravo su uporedni testovi, ili prikazi nekoliko stvari odjednom. Čime smo se najviše bavili u prethodnih, bezmalo 14 godina rada? Koje su kategorije najviše zaokupile našu pažnju? Naravno, primat drže testovi računarskih komponenti:


- matične ploče – 334 testa

- grafičke karte – 379 objavljenih članaka!

procesori – 109 testova

- memorije, diskovi, sistemi za skladištenje podataka – 175 testova

monitori, televizori, projektori – 246 testova


A šta je sa najpopularnijim kategorijama nešto novijeg datuma?

- notebook i netbook računari – 306 objava testova

- smartfoni – 196 objava

- tableti – 76 objava


Teško, praktično nemoguće bi bilo ustanoviti koliko smo tačno uređaja istestirali: mnogo je tu bilo uporednih testova sa 10, 20 pa i preko 30 različitih modela na testu.  Po nekoj slobodnoj proceni, oko 4000 različitih uređaja ili računarskih komponenti predstavljeno je detaljno za sve ove godine (od oktobra 1999. godine na ovamo) na stranicama našeg sajta. Neka smo samo za transport svakog od tih uređaja prešli 10 kilometara, ispada da smo samo na put do i od redakcije obišli zemaljsku kuglu duž ekvatora.

U proseku, svaki objavljeni test na Benchmarku broji nekih 12-15 hiljada karaktera: koliko bi to iznelo kada bi se taj sadržaj preneo u štampano izdanje kao što je časopis? Pa otprilike nekih 10 hiljada stranica “suvog” teksta – kada bi se tome pridodao samo deo slika, grafikona, vesti i svega onoga što čini jedan magazin, dolazimo otprilike do podatka da smo “odštampali” sigurnih 300 brojeva Benchmark online časopisa.

Nemoguće je ustanoviti koliko desetina hiljada radnih sati smo utrošili tokom svih testiranja: ima uređaja oko kojih nema puno pametovanja, ali ima i onih komponenti koje vam uzimaju dušu i živce. Zašto sistem ne radi sa ovom memorijom ili onim napajanjem, da li je ploča nestabilna zbog nedovršenog BIOS-a, zašto notebook ne vidi ponuđene drajvere kojih nema ni na CD-u koji uz njega dobijate niti na sajtu proizvođača. Nekada vam jednostavno sve polazi od ruke a nekada pomislite da je zla kob umešala svoje prste. Pa ipak, sav trud i sve nevolje zaborave se onog momenta kada se članak nađe na sajtu…


 

Ne bi bilo fer zaboraviti i ne pomenuti sve one sjajne momke koji su ovolike godine svakog dana bili zaduženi za dnevno informisanje čitalaca. Vesti su izuzetno važan segment našeg delovanja i zaslužne su itekako da naši čitaoci ostanu na dnevnom nivou informisani o najnovijim dešavanjima iz sveta informacionih tehnologija. Ti momci su do sada 60 hiljada puta kliknuli mišem na dugme “submit” i svakako da i taj podatak ima svoju važnost. U proseku 15 vesti dnevno, test ili članak u proseku na dan i po – Benchmark redakcija je svakako jedna od najproduktivnijih kada su u pitanju internet portali u našoj zemlji, malo je onih koji mogu da stanu rame uz rame sa našim učinkom.

Svet smo obišli i informisali vas sa svih strana sveta: nema velikog događaja na kome bili nismo, bio to Cebit u Hanoveru, IFA u Berlinu, Computex na Tajvanu, MWC u Barseloni ili CES u Las Vegasu. Bili smo pozivani na brojne manifestacije širom sveta, neretko kao jedini izveštači iz Srbije, lista gradova je sada kada se osvrnemo, zaista neverovatna: San Francisko, Las Vegas, Los Anđeles, Taipej, HongKong, Šangaj, Las Americas (Kanarska ostrva), Ibica, Moskva, Prag, Varšava, Berlin, Hamburg, Minhen, Frankfurt, Hanover, Kan, Pariz, London, Stokholm, Amsterdam, Barselona, Skiatos, Rim, Modena, Bolonja, Firenca, Beč, Salcburg, Kaprun, Zagreb, Poreč, Rovinj, Budva, Herceg Novi, Sarajevo, Budimpešta, i…sigurno da smo nešto propustili.

I…idemo dalje! U našem poslu uvek ima nečega novog , interesantnijeg, bržeg…IT stati ne može. Za jesen vam pripremamo spektakl i sa velikim uzbuđenjem čekamo te dane. Benchmark tim zajedno sa programerima vredno radi na ubedljivo najboljem Benchmarku ikada, čime ćemo napraviti ne pomak, nego kvantni napredak u kvalitetu našeg izveštavanja. Verujemo da ćemo novim sajtom  na najlepši način obeležiti ulazak u petnaestu godinu našeg delovanja. Niko neće moći da ostane ravnodušan…

Zahvaljujem se: Branku Maksimoviću, Aleksandru Božoviću, Branku Lukiću, Delimiru Tasiću, Nedeljku Kovačeviću, Filipu Majkiću, Tamari Marković, Branku Mitiću, Neši Akšiću, Ivanu Rothu, Veljku Petroviću, Milošu Stamenkoviću, Nebojši Todoroviću, Dragoljubu Radovanoviću, Saši Uzelcu, Jovi Arežini, Dušanu Kovačeviću, Bojanu Dančuu, Marku Vezmaru, Nikoli Sandiću, Vladimiru Ceriću, Milanu Joviću, Ivanu Todoroviću, Nikoli Brankoviću, Goranu Aničiću, Bratislavu Jovanoviću i... nadam se da nikoga nisam zaboravio - na svemu što su učinili svih ovih godina za Benchmark. Posebna zahvalnost ide na adresu Miodraga Vidanovića - Silverglidera

Test: Gigabyte Brix

Test: HP EliteOne 800 AiO

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209