Greška

Došlo je do greške.

20 najboljih iPhone aplikacija, Q4 2010.

21.11.2010 01:30 | 0 Software/Web
20 najboljih iPhone aplikacija, Q4 2010.

U tekstu "najboljih 20 iPhone aplikacija" koji smo objavili u prošlom tromesečju, obuhvatili smo, po našem mišljenju, one aplikacije koje bi trebalo, praktično, da ima svaki korisnik ovog telefona. U nastavku priče, govorićemo o aplikacijama koje nismo pominjali u prethodnom tekstu - neke od njih će biti nove (ili bolje) alternative već opisanih aplikacija, a neke su (tematski) potpuno nove. Kao ni pre nekoliko meseci, ni ovoga puta tekst koji


Branko Maksimović

20 najboljih iPhone aplikacija, Q4 2010.

Uz Android, iOS platforma je globalno najpopularnija, iako je i dalje najveći broj "pametnih telefona" sa Symbian OS-om. Ali, ako pričamo o touch-screen modelima, Android i iPhone vode "mrtvu" trku od tržišta do tržišta, bar kada su Evropa i Sjedinjene Države u pitanju. Sasvim je sigurno da je od prve generacije koja se pojavila daleke 2007. godine, iPhone redefinisao način na koji posmatramo jedan touchscreen smartphone uređaj. iPod Touch i iPad su samo proširili uspeh iOS platforme, čineći je još atraktivnijom za programere, pa sada gotovo da nema aktivne softverske kuće ili izdavača koji nisu plasirali ili ne planiraju da plasiraju neku aplikaciju za iOS uređaje.
 

 

Kao ni pre nekoliko meseci, ni ovoga puta tekst koji čitate ne nosi naziv "20 najboljih aplikacija za iPhone (čak ni u određenom periodu)", jer je od gotovo 150 hiljada aplikacija zaista mnogo njih koje zaslužuju da se o njima naširoko piše, a neke su deo ili mobilne verzije poznatih sistema, mreža, fenomena, franšize  ili su adaptacije naslova koji je poznat sa neke druge platforme ili sfere života. Mnoge PC, Xbox 360 i PlayStation 3 igre imaju svoja, vrlo ozbiljna izdanja na iOS platformi, a neke od njih izlaze i pre nego što se pojave "veliki", konzolni ili PC pandani. Dobar primer su, recimo, id Software-ov Rage HD, koji je neverovatno atraktivan na iPhone "četvorci", zatim Need For Speed ProStreet, Sims 3, Guitar Hero, Prince of Persia Warrior Within ili Call of Duty. Određene, često sportske igre, izgledaju vrlo atraktivno na iPhone-u - pogledajte samo kako izgleda NBA 2011 Elite i poslednja FIFA. Neretko su u pitanju multiplatformski naslovi, koji kompletnu strukturu dele sa izdanjima za PlayStation Portable (GTA IV Chinatown Wars, Pandemonium HD, WipeOut) ili čak Android uređajima (Asphalt 5, EA's Tetris Pro). Nekada se radi i o fenomenalnim iOS "ekskluzivama" (Modern Combat 2: BlackOps, Real Racing, Harry Potter: Spells, Tap Tap Revenge).

Svako koristi telefon drugačije. Neko na iPhone-u ima samo "male, 2D ili words igre", neki na njima imaju muzičku kolekciju, nauštrb aplikacija, dok drugi gotovo da na njemu uopšte ne slušaju muziku, već vole da imaju ogroman broj aplikacija i na telefon instaliraju i šta im je potrebno i šta im možda nikad neće realno zatrebati. Neki od nas ne vole da isprobavaju različite verzije, već se zadržavaju na onom na šta su prvo naišli ili ono na šta su se navikli. Tip i vrsta aplikacija koje će svako od nas instalirati razlikuje se od telefona do telefona: neki vole da se igraju, neki ne. Mi smo se, i ovoga puta, zadržali na aplikacijama koje ne spadaju u games kategoriju AppStore-a.

Napomenućemo, još jednom da ne želimo da pravimo takmičenje, niti ćemo aplikacije rangirati. Ograničili na 20 aplikacija koje su naš izbor i o kojima nismo pisali u prošlom tekstu. Dakle, ovoga puta nema Skype-a, Facebook-a, iGo Amigo "navigacije" niti svih onih aplikacija za koje je bilo tako logično da se nađu u prvom tekstu o "iPhone aplikacijama" koji smo ikad pisali. Kao i ranije, na tekst koji je pred vama bi trebalo da gledate kao na neki naš pregled onoga što iOS platforma ima da ponudi i ono čime smo se mi zanimali tokom prethodnog tromesečja. Pošto za svaku bitniju potrebu u proseku postoji od nekoliko do više stotina aplikacija, imate puno pravo da se oko našeg izbora ne složite. S obzirom na to da ćemo ubuduće još više pisati o aplikacijama, ne samo za iOS i Android, nego za sve ozbiljne mobilne platforme, vremenom ćemo opisati još veći krug aplikacija, kojih svakako ima više od četrdeset...

Nastavak (1)

SkyFire Web Browser

Kada se iPhone 2G pojavio, Safari browser je zajedno sa njegovim kapacitivnim ekranom uneo revoluciju u pregledu internet stranica na mobilnom telefonu. I dugo vremena je bilo potrebno da se pojavi nešto bolje, a Apple-ova politika da na AppStore-u ne odobrava neke od aplikacija koje nude iste mogućnosti koje nude ključni delovi operativnog sistema samog telefona je sprečila da se Opera Mini pojavi nešto ranije, ali se i to desilo pre nekoliko meseci. Pored toga, svima je poznata priča o tome da iOS uređaji ne podržavaju Adobe Flash. A onda se desilo nešto što niko nije očekivao da će se desiti - web browser koji podržava Flash je odobren od strane AppStore "policije". SkyFire će ostati upamćen kao prvi flash-enabled "brauzer" za iOS uređaje, ali i kao prvi program ovog tipa koji se naplaćuje. Za sada je podržan samo streaming flash sadržaj, odnosno video, dok flash igre i aplikacije nisu. Autori i sami kažu da postoji već dosta igara za iPhone platformu i sa tim se slažemo (aren’t there enough games on iPhone already?), ali verujemo da bi podrška za flash igre u ovom trenutku bio preveliki zalogaj za prestrogi Apple. I u redu je, korak po korak...

Skyfire je atraktivniji od Opere, ali nam se ne dopada kao ovaj browser i ostajemo pri tome da je već ugrađeni Safari i najbolji pretraživač za iPhone. Nama lično je SkyFire pokazao i dokazao da nam flash content jednostavno nije potreban da bismo imali "pravo web iskustvo" na iPhone-u. Moguće je da je za iPad dobro došao, ali na iPhone-u (4), na kom smo ga probali, sav content radi sporo, baš kao i na Android uređajima. Iako se u mnogim stvarima ne slažemo sa gosn. Džobsom, ovoga puta bismo i mi 100% stali iza njegove "Flash sadržaj jednostavno nije za prenosne uređaje". I zaista, nije.

Office²

Pre nekoliko meseci smo predstavili Documents To Go i rekli da je to samo jedna od mnogih aplikacija koja objedinjuje čitač i osnovni editor Office fajlova. Ovoga puta predstavljamo nešto drugačiji paket - Office², aplikaciju slične cene koja će poslužiti da pročitate vaše Word, PDF i Excel fajlove, uz dosta naprednih mogućnosti editovanja i formatiranja. Sinhronizacija fajlova se vrši preko WiFi-ja, pristupom određenoj IP adresi (telefon-ruter-web browser). Možda ne tako atraktivna kao Documents To Go Premium, ali svakako vredna pažnje, Office² aplikacija ima i svojih prednosti u odnosu na pomenuti, već predstavljeni paket.

Iako Google putem weba omogućava rad sa Office dokumentima, to nije praktičan, a ni brz način i ne preporučujemo da to radite, pa je tako Documents To Go sjajan izbor i obavezna aplikacija na vašem telefonu ukoliko radite sa Office dokumentima. Iako ne poseduje neke napredne mogućnosti, tu je podrška za Google Docs i Mobile Me iDisk (Apple), što znači da fajlove ne morate držati lokalno, ali znači i da svojim fajlovima možete pristupiti u svakom trenutku. Ako se Documents To Go "prijavljivao" na sistem isključivo preko IP adrese, Office² se može "mountovati" kao drajv u Finder-u pod MacOS-om ili kao još jedan disk u Windows Explorer-u. Naravno, moguće mu je pristupiti i preko adrese, kroz web browser. Zanimljivo je napomenuti da Office² podržava 112 Excel funkcija, dok Documents To Go podržava 111. Ovo je verovatno interna šala između konkurenata, ali je jasno da se ove dve aplikacije ipak razlikuju - Office² ne podržava PowerPoint fajlove, dok Documents To Go ne podržava jednostavan, brz i intuitivan transfer fajlova sa računarom, kao ni rad sa dva veoma velika online documents servisa.

Remote Desktop - RDP

Želite da pristupite računaru putem mobilnog telefona? I ne samo da mu pristupite, već da vidite čitav desktop računara na vašem mobilnom telefonu i upravljate njime? Zašto ne pustiti ili proveriti kako napreduje download dok ste van kuće? Remote Desktop aplikacije nisu ništa novo, ali intuitivne remote desktop aplikacije na iPhone-u, koje se brzo instaliraju, lako podešavaju i još lakše koriste nisu tako česte i prilična su novina u iOS svetu. Jedna od, po našem mišljenju, najboljih takvih aplikacija zove se, jednostavno - Remote Desktop - RDP. Aplikacija podržava pristup računaru koji ima pokrenut Windows XP Professional, Vista ili Windows 7 Home Edition i Professional. Windows Server sistemi nisu podržani.

Kada mu pristupite, računar se (za druge korisnike) zaključava, a prozor koji se prikazuje na vašem ekranu može biti skaliran na rezoluciju iPhone-a ili ga možete posmatrati u virtuelnom, scroll režimu. Podržane su 8-bitna i 16-bitna paleta boja (radi bržeg rada), kao i 24-bitna, za brze konekcije, a prozor može biti u rezolucijama 600 x 800,1024 x 768 ili 1280 x 1024. Program može da simulira gotovo sve funkcije miša (left/right click, drag , hover i wheel), a tu su i tri različite pop-up tastature i to na pet svetskih jezika. Podrške za zvuk još uvek nema.

Camera Plus Pro: An all-in-one camera app

Gore potpisani je uvek bio pri stavu da se od loše kamere ne može napraviti kvalitetna slika, pa ga foto-aparati na mobilnim telefonima nikada nisu ni zanimali. Sa iPhone 4, te stvari su se promenile, pa sve ređe i lično koristi bilo šta osim mobilnog telefona, čak i na putovanjima. Softverski dodaci za kameru sada, takođe, imaju više smisla. I sada se ni iz čega ne može napraviti nešto, pa nemojte nasedati na trikove kakvi su "12 MP fotografije" koje nude neke aplikacije za iPhone. Ipak, neke aplikacije zaista obogaćuju rad sa kamerom i čine je boljom, pa su i rezultati (fotografije) koje napravite, za nijansu bolje od onih koje biste napravili ugrađenom camera aplikacijom. Camera Plus Pro je jedan od takvih programa. Osim što omogućava i iPhone 3G telefonu da snima video, tu su i mogućnosti za direktan upload na servise kakvi su Twitter i Flickr (uz Facebook i YouTube, za koje upload postoji i "out of the box"). Osim većeg izbora rezolucija za snimanje video klipova na iPhone 4, tu je i opcija za snimanje Time Lapse video klipova.

Brojnim filterima možete obogatiti ili dati "raspoloženje" svojim sličicama (B/W, Sepia, Invert, Sin City Red, Hulk Green, Avatar Blue...). Pre slikanja, možete dodati različite efekte za pre-procesiranje slika (Brightness, Contrast, Sharpness, Hue, Saturation, Temperature, Tint sve sa real-time preview opcijom). Mogući su i pre-filteri čiji se efekat može videti u realnom vremenu (B/W, Sepia, Invert, Antique, Burn, Nature, Ocean...). Sve fotografije koje ste ranije napravili možete, takođe, doraditi u ovom programu, a korisna je i opcija slanja više fotografija mejlom (ugrađene Copy/Paste opcije u iOS-u to još ne omogućavaju). Postoji još sličnih “photo” aplikacija ali smatramo da je ova možda i najbolja, a svakako je i jedna od najpopularnijih.

Nastavak (2)

 

Star Walk

Prvi iPhone je imao senzor pozicije - tzv. akcelerometar, koji je omogućio uređaju da "zna" kako uređaj stoji u odnosu na centar gravitacije, tj. kako je okrenut relativno na ravan tla. Druga generacija je donela A-GPS (svi znamo šta je), a treća kompas. Četvrta je, pored svega navedenog, donela i žiroskop, pa tako telefon pamti lokaciju na kojoj se nalazi i zna kako ga pomerate oko sebe. Uz ostale senzore, žiroskop omgućava implementaciju pravih augmented reality aplikacija. Star Walk možda nije augmented reality aplikacija u pravom smislu reči, ali na fantastičan način koristi prednosti svih senzora unutar iPhone 4 telefona. U pitanju je interaktivna, grafička enciklopedija o svemiru i vaš personalni planetarijum, sa podacima o 9000 zvezda, planeta, sazvežđa i drugih objekata. Najzanimljivija opcija je Star Spotter koja omogućava da vidite zvezde, ispred sebe, u realnom vremenu. Dakle, ako vas zanima koje su to zvezde koje gledate, jednostavno uperite telefon ka njoj, a ona će se grafički iscrtati (na "istom mestu" na ekranu telefona), sa sve informacijama o njoj, ako postoje (a za sve vidljive zvezde informacije postoje, verujte nam na reč). Ova funkcija koristi digitalni kompas, ali se oslanja i na žiroskop, pa tako bolje funkcioniše na iPhone 4 telefonu, ali će raditi i na 3GS-u. Stariji modeli nemaju podršku za Star Spotter deo Star Walk enciklopedije. Star Walk je must have za sve ljubitelje astronomije, pa je tako i rezidentna na našem telefonu. Pogledaćemo jedan ilustrativni video.

Weather HD

Ako ukucate weather u prozor za pretragu, naći ćete preko 150 aplikacija. Neke od njih su vezane za određene regione, neke su pomalo i skupe, ali fantastično detaljne i svakako namenjene meteorolozima-amaterima i korisnicima koji bi mogli da imaju mnogo koristi od veoma detaljnih informacija o vremenskim prilikama (ljudi koji rade na terenu, npr. geolozi). Za „obične“ korisnike koji žele malo detaljniju informaciju je jako teško dati savet za to koja je najbolja aplikacija jer je pitanje šta žele. Da li je primarno da dobiju više informacija za jednu lokaciju ili mogućnost brzog pregleda više lokacija. Koliko im je informacija potrebno, u kom obliku (broj, grafik, prikaz mape sa satelita?). Pre nekoliko meseci smo se zapitali koja je to najbolja, a koja najatraktivnija weather aplikacija za iPhone. I dok je prethodno predstavljeni WeatherBug Elite definitivno jako informativan, Weather HD će biti prava poslastica za one koji cene eye candy, a verujemo da takvih, među korisnicima Apple proizvoda, zaista ima. Da li je grafička prezentacija bitna? Za svakodnevno informisanje o temperaturi i za nekoliko dana "prognoze", lepo je imati nešto što nije prenatrpano i što izgleda atraktivno.

Aplikacija je prilično jednostavna, a gradovi se dodaju baš kao i u "ugrađenoj" Weather aplikaciji koja stiže uz iOS. Za svaki grad možete videti i lokalno vreme, kao i dnevnu i noćnu prognozu za narednih nedelju dana. Prednost u odnosu na standardnu "vremensku prognozu" je i real feel temperatura, vlažnost vazduha, vidljivost, šanse za padavine, te pravac i brzina vetra. Po našem mišljenju, aplikaciji bi dobro došla optimizacija kada je update u pitanju - ponekada je potrebno i previše vremena da se podaci preuzmu sa servera.

iBooks

Pored iMovie, ovo je jedna od retkih Apple aplikacija za iOS koje se naplaćuju. iBooks je najbolji način za čitanje knjiga na vašem iPad ili iPhone uređaju. Knjige možete kupiti (ili skinuti preview) direktno iz ugrađenog iBookstore-a, a mnogima će se dopasti jednostavna i prelepa grafička prezentacija. Naime, iBooks je zamišljen kao polica na kojoj stoje knjige. Dovoljno je da "kliknete" na jednu, a ona će "poleteti" ka vama i otvoriti se. Stranice su urađene u full-3D maniru, a okretanje listova nije preprogramirano, već se svaka stranica dinamički kreće ispod vašeg prsta (nama nikad ne dosadi da se igramo sa ovim, a sve izgleda zaista impresivno, pogotovo na iPad-u). Stranice mogu da imaju čisto belu ili sephia look, možete izabrati font i veličinu, a osvetljenje ekrana se može podesiti direktno iz aplikacije (ne morate ići u iPhone podešavanja). iBooks ima sve što jedan e-book reader treba da ima: sortiranje po autoru, kategoriji ili naslovu, pretraga, ubacivanje bookmarkova i beleženje omiljenih delova (sinhronizuje se sa vašim iTunes / AppStore nalogom). Knjige se mogu čitati u e-pub formatu (standard u e-book svetu), ali i u PDF formatu. Iako smo probali dosta e-book reader aplikacija, iBooks je zaista najintuitivnija, najlepša i prosto je prava milina da sa sobom, u svakom trenutku, možete imati vaše omiljene knjige.
 

Nightstand Central - Music Alarm Clock with Weather, Sleep Timer, and Flashlight

U AppStore prodavnici postoji prilično mnogo "nightstand" aplikacija. To je i logično. iPhone je vezan za craddle, puni se, pa se baterija ne troši, a istovremeno može da pušta radio (iz iPod kolekcije ili sa internet radija - Pandora, recimo). Zato je odlična zamena za čuvene noćne radio-satove kakvi se već decenijama nalaze pored mnogih kreveta. Neke aplikacije uspešno "kopiraju" ovaj koncept, ali je NightStand Central otišao i korak dalje. Ova aplikacija objedinjuje muzički alarm, tajmer, vremensku prognozu, digitalni foto-ram, baterijsku lampu. I ne samo da će puštati vašu muziku ili muziku sa radija (u pozadini, čak i ako nemate multi-tasking verziju iOS-a), tu su i specijalno komponovane "uspavanke". Ako ne želite da vam aplikacija drži telefon "budnim" možete je, posle nekog vremena, poslati u "sleep" mod, kako ekran ne bi bio uključen čitavu noć. Ova opcija je korisna za sve nas sa obsessive compulsive disorder problemom. Takođe je korisno to što aplikacija podržava notifikacije, pa čak i kada je isključena (i potpuno), ona će, ako je ranije podesite tako, moći da se "seti" da vas probudi. Shake for flashlight je vrlo zanimljiv feature i pogotovo je korisan kada ste u totalnom mraku.

Use Your Handwriting GOLD

Verujemo da ste već naučili da kucate na QWERTY tastaturi vašeg iPhone-a, ali je isto tako jasno da neki od nas, u određenim situacijama, umeju da cene i "old school" rešenje. Kako bi bilo da ponekad iPhone koristite kao običan notes i "zapišete" poneku belešku ili misao. Tu je Use Your Handwriting GOLD, koji predstavlja moćan, ali jednostavan način da pribeležite ponešto "na papiru", sa stilom. Ne brinite, niko lepo ne piše prstima, to je sasvim jasno, ali UYH GOLD i neće prikazivati slova onako kako ih vi napišete. Umesto toga, on će prepoznati slova koja ste hteli da iscrtate, pa će umesto njih iskoristiti font (i temu) koja "imitira" (lep) rukopis. Aplikacija ima pet različitih stilova (fontova), a sve možete raditi i u bojama i na drugačije kreiranim listovima papira. Aplikacija je prilično jednostavna i nema previše opcija, pa je ostalo samo da pogledamo screenshotove. Kao i ostale aplikacije iz ovog teksta, UYH GOLD od nas dobija toplu preporuku.

Facebook Touch HD

Ukoliko imate napredan mobilni telefon i Facebook profil, obavezno morate da imate i adekvatnu aplikaciju. Aplikacija je zamišljena tako da se u masku aplikacije ubacuje sadržaj sa Facebooka, odnosno postovi na "zidovima", statusi, profili, slike, privatne poruke. Facebook se pomoću ove aplikacije veoma lako koristi prstima, a mora se priznati da je preglednost na izuzetno visokom nivou. Uz pojedine sadržaje Facebooka pored se u ovoj aplikaciji nalazi ikonica koja otvara link tog sadržaja u web pretraživaču vašeg telefona, tako da niste daleko od "pravog" Facebooka ukoliko ova aplikacija nešto ne može da uradi. Još jedna zanimljivost jeste da je možete programirati da s vremena na vreme proverava vaš profil i da vas informiše da li imate privatne poruke ili notifikacije, na isti način kao da ste dobili SMS ili email. Iako postoje i mobilne i touch verzije Facebook-a kojima je moguće pristupiti putem Safari browsera sa iPhone-a, besplatna, oficijelne Facebook aplikacija je mnogim iOS korisnicima default. Ipak, ona ne postoji za iPad, a neke opcije joj nedostaju. Na primer, podešavanje account-a nije moguće, a linkovi se u privatnim porukama ne prikazuju. Do skoro nije bilo moguće ni pregledati Facebook video (mada je činjenica da 99% ljudi kači video klipove sa YouTube-a, što naravno pokreće odgovarajuću aplikaciju na iPhone-u).

Pa ipak, oni koji imaju iPad i oni koji na iPhone-u (4) traže više, tu je Facebook Touch HD aplikacija, koja upotrebu ovog društvenog servisa na iOS uređaju podiže na viši nivo. Svakako je zgodnije koristiti Facebook preko ove aplikacije nego putem browsera koji stalno insistira na touch.facebook.com verziji sajta, iako je default aplikacija ipak brža i bolje prilagođena prenosnom uređaju kakav je iPhone telefon. Ipak, Facebook Touch HD ima svojih prednosti: chat funkcioniše daleko bolje, za upload fotografija imate bolju kontrolu (pravljenje konkretnih albuma, a ne da sve ide direktno u Mobile Uploads), moguće je "udariti" like na komentar (a ne samo na video, status ili sliku), moguće je kreirati eventove i potpuno "customizovati" izgled ove društvene mreže.

Nastavak (3)

MSN Live Messenger with PUSH

Ako još koristite Windows Live odnosno MSN (Messenger) servis, verovatno je i dalje najbolje rešenje da na iOS platformi za to upotrebljavate Nimbuzz. Ako, pak, želite jednostavnije MSN-only rešenje koje i radi nešto brže, MSN+ Live Messenger je možda i bolji za vaše potrebe. Radi se o aplikaciji koja je MSN live Messenger klijent - dobro je optimizovan, stabilan i jednosavan za upotrebu. Koristi MSN Messenger Protocol verzije 12, i konektuje se na servis bez ikakvog "3rd party" među-servera, što je verovatno i najbitniji podatak. Kao što i sam naziv kaže, PUSH notifikacije su podržane, program dobro radi i u pozadini i to zajedno sa Skype-om. Odlično se ponaša i na sporijim, EDGE konekcijama - što smo lično proverili i u praksi. Pošto program zaista nema ništa osim najosnovnijih opcija, ostavićemo samo jednu preporuku i pogledati screenshot-ove.

iMovie

Do skoro je bilo nemoguće snimiti kvalitetan video pomoću mobilnog telefona, ali je poslednja generacija smartphone-ova sposobna za HD Ready (720p) snimke pri 30 frejmova u sekundi. Međutim, samo jedan od tih pametnih telefona ima i pravu aplikaciju za montažu video snimaka. iMovie, downsize-ovana verzija istoimene aplikacije iz iLife paketa sa Mac OS X platforme, jednostavna je, ali moćna aplikacija za montažu video snimaka direktno na iPhone-u. Kreirana za multi-touch, ona vam omogućava da ubacite video klipove, sliku, muziku u pozadini i tranzicione efekte, uz neverovatno intuitivan interfejs. Nekoliko tema (Modern, Bright, Travel, Playful i News) možda neće zadovoljiti sve potrebe i ukuse, ali će uglavnom završiti posao - ovo jeste prva generacija iMovie softvera za iPhone, pa se u budućnosti očekuju i dodaci. Video klipove je moguće eksportovati u tri rezolucije (medium, large, or HD), a lepo je znati da se sam video ne rekompresuje osim ako ga u međuvremenu niste "seckali", što je vrlo bitan podatak ako samo želite da "poređate" video klipove hronološki. Video možete direktno uploadovati na YouTube ili u MobileMe galeriju, mada vas ništa ne sprečava ni da ga postavite na Facebook iz same Facebook aplikacije ili na Vimeo iz odgovarajuće aplikacije (da, there's an app for that). Klipove možete poslati i preko MMS poruka, naravno.

Ocarina

Videli smo da iPhone može, donekle, da zameni akustičnu gitaru, harfu i bubnjeve, ali za frulu još nismo bili sigurni. Aplikacija Ocarina nam pokazuje da je i to moguće. Ocarina čini iPhone osetljivim na pokrete, disanje i dodire prstiju. Da biste proizvodili zvuk, potrebno je da duvate u mikrofon baš kao što biste to činili sa pravom flautom ili frulom. Sviranje se vrši po istom principu, pa oni koji nisu muzički obrazovani, moraju da računaju na dosta vežbe kako bi slušanje melodija zvučalo podnošljivo. Zanimljiva opcija je mogućnost da, putem Wireless mreže, drugi korisnici ove aplikacije slušaju (na svom telefonu), ono što vi svirate (naravno, ako uključite WiFi i prijavite se na ovaj servis). Vaše "svirke" možete snimiti na My Ocarina stranicu, a odsvirane note, sa sve vašim "tajmingom" možete poslati putem e-mail-a, pa ih drugi korisnici ove aplikacije mogu "preslušati". Osim Ocarine, "Smule" programeri nude i sledeće muzičke aplikacije: Magic Piano on iPad, Glee on iPhone/iPad, I Am T-Pain, Leaf Trombone: World Stage, Sonic Lighter, Sonic Boom, Sonic Vox i Zephyr. Pogledajmo jedan od brojnih video klipova (ali vas upozoravamo da pod related klipovma postoji mnogo smešnih pokušaja, pa mi nismo krivi ako nakon nekoliko sati gledanja shvatite da ste izgubili i previše vremena).

Battery Doctor Pro - Max Your Battery Life

Baterija u iPhone telefonima nije (lako) zamenljiva, što je jedna od najvećih mana ovog telefona. Ipak, mnogi korisnici bez problema, već treću godinu za redom koriste iPhone prve generacije sa originalnom baterijom, koja i dalje služi baš kako treba. Oni koji su njom i dalje zadovoljni, verovatno su istu čuvali i pridržavali se nekih osnovnih pravila (izbegavanje isuviše niskih i isuviše visokih temperatura, pražnjenje do kraja jednom u 30-40 dana i sl.). Battery Doctor Pro vam pomaže da bateriju svog telefona, iPod plejera ili iPad tablet uređaja držite "u kondiciji". Full Cycle Charge će obaviti "automatski", a osim toga, daće vam precizne informacije o tome koliko baterija (u minutima) može da izdrži za svaki od 16 tipova upotrebe. Da se sve ne bi završilo na ovome, Battery Doctor Pro vam omogućava i da kreirate sopstveni battery logo, koristeći neku svoju fotografiju. Program će takođe beležiti statistiku o svakom punjenju i pražnjenju baterije, davati vam savete i proceniti koliki je realan kapacitet baterije u odnosu na početno, fabričko stanje.


iCam - Webcam Video Streaming

Slično aplikaciji Live Cams, iCam vam omogućava da pratite web kamere širom sveta, a pošto je čovek po prirodi znatiželjan ovakve aplikacije su uvek uspešne. Ako posedujete sopstvenu IP web kameru, možete joj pristupiti ovim programom i tako, recimo, nadgledati šta se dešava u vašoj firmi ili kući (ahem :)) dok niste tu. iCam tako može da posluži kao baby monitor ili security camera. Za razliku od Live Cam-a iCam podržava Push notifikacije koje se šalju kada se detektuje pokret (ako to podržava sama kamera, naravno). Softver na računaru (serveru) može biti Windows XP/Vista/7 ili Mac OS X 10.4 ili noviji.

Output ipak mora biti u JPEG ili MJPEG formatu, a proizvođač kamere je manje bitan. Za neke modele poznatih proizvođača IP web kamera (Canon, Axis, Vivotek, Panasonic, webcamXP, TrendNet, Linksys) postoji i podrška za daljinsko upravljanje pozicije kamere odnosno optičkog uvećanja (pan/tilt/zoom). U pitanju je zaista moćna mala aplikacija koja košta samo jedan dolar. Aplikacija podržava i iPad i iPhone, ali i iPod Touch.

Photoshop (unapređena verzija)

Photoshop je jedna od aplikacija kojoj sigurno nije potreban uvod niti predstavljanje. Međutim, ova aplikacija je još uvek prilično mlada na iOS platformi, pa za sada poseduje samo neke „bazične“ funkcije za obradu slika. Takođe, uz ovu besplatnu aplikaciju dobijate i mogućnost da kreirate svoj besplatan Photoshop.com nalog na koji možete pohraniti i do 2GB fotografija i video fajlova. Ideja je prilično jednostavna – Photoshop je kreiran da na lagan način poboljšate fotografije koje snimite sa kamerom samog telefona.

Nove verzije imaju i mogućnost pristupa video fajlovima, kao i poboljšane algoritme za Straighten, Sharpen i Contrast filtere tj. alate. Za sada, smatramo da se Photoshop aplikacija za iPhone razvija iz proste reklame za ovu aplikaciju u nešto što je zaista i prilično korisno i uskoro možda i nezamenljivo kada je iOS platforma u pitanju. S obzirom da je ova aplikacija solidno unapređena, podsećamo vas još jednom da je obavezno morate imati na svom iPhone ili iPod Touch uređaju.

MoneyBook - finance with flair

Ne znate gde vam odlazi sav novac? Aplikacije za vođenje finansija su vam previše komplikovane? Pravo rešenje može biti MoneyBook, jedna od retko dobrih i jednostavnih aplikacija ovog tipa, na koji je gore potpisani "naleteo" tek nakon bar 15 isprobanih, a na prvi pogled sličnih rešenja. Iako je jednostavan, MoneyBook može biti i moćna alatka koja će ponuditi i neke retko viđene mogućnosti, ali što je i najbitnije, sve to uz vrlo intuitivan i atraktivan interfejs. Dakle, radi se o uslužno aplikaciji kroz koju je moguć lakši i precizan pregled i uvid u troškove i prilive. History sekcija je odlično rešena, a transakcije se mogu eksportovati neki od Office (Excel) formata (mada predlažemo da to bude CSV). Aplikacija je lokalizovana na više od 10 svetskih jezika, a od nedavno je podignut i server na my.moneybookapp.com stranici, na koju možete da pohranite podatke (i zaštite ih šifrom, baš kao i na sopstvenom uređaju). Najlepši deo aplikacije je statistika, tj. grafikoni, koje je moguće trenutno generisati od bilo kog dela podataka iz samog programa. Uz ovaj program ćete, garantujemo, i pametnije početi da trošite sopstveni novac. Prava stvar za one koji su slabije organizovani. Preporuka!

iHandy Carpenter

Alat za sve zanatlije, ali i one koji po kući nekad nešto rade u "uradi sam" izvedbi. iHandy Carpenter predstavlja čak pet profesionalnih alatki u jednoj iPhone aplikaciji, a oslanja se na već pomenute senzore - kompas, akcelerometar i žiroskop. Sada lako možete premeriti dužinu, izravnati i nivelisati površinu (ili videti koliko je neka površina ravna). Kao što vidite na slikama, tu su: plumb bob, surface level, bubble level bar, steel protractor i steel ruler. Pošto je aplikacija prilično jasna, sama po sebi, pogledaćemo još i slike...

Convert (unit calculator)

Još jedna aplikacija čiji će sam naziv biti dovoljan da opiše njegove funkcije: konvertor jedinica. Ako i vas pomalo nervira činjenica da ceo svet ne koristi jedan sistem jedinica (SI sistem), već se u određenim zemljama koristi Imperijalni sistem, a u drugim Metrički, dobro je znati da postoji intuitivna aplikacija koju smo izabrali samo zato što je jednostavna, brza i što lepo izgleda. Konverzija se vrši u sledećim oblastima:

✓ angle
✓ area
✓ computer (bits, bytes, gigabytes, etc)
✓ currency
✓ energy
✓ force
✓ length
✓ power
✓ pressure
✓ speed
✓ temperature
✓ time
✓ typography (points, picas, pixels, etc)
✓ volume
✓ weight

Pogledaćemo i screenshot-ove:

SYSTEM Manager for iPhone & iPod Touch

Za sve one koji vole da "čačkaju" po sistemu i prate koliko je memorije zauzeto, koji procesi su aktivni, koliko je popunjena baterija i da se opterećuju sličnim stvarima, tu je ultimativni alat, sistemski menadžer koji će otkriti sve tajne koje se kriju ispod iOS sistema. Odlična zamena za vremešni MemTool iz Cydia-e, System Manager će omogućiti da na starijim telefonima opterećenim multitasking-om oslobodite zauzetu memoriju i kontrolišete šta je aktivno u pozadini. I ova aplikacija ima opciju Full Cycle Charge punjenja baterije i pruža podatke o autonomiji, ali ne tako precizno i detaljno kao Battery Life Pro. Osim statistike o fajlovima (instaliranim programima, pesmama i sl.) tu su i detaljni podaci o mreži, bateriji i hardveru, kao i mogućnost da "ubijete" neke od aplikacija i procesa. Restartovanjem Springboard-a možete potpuno izbeći reboot telefona. Svaki hardverski geek prosto mora imati ovakvu aplikaciju...

To je bio naš izbor za još dvadeset zanimljivih iPhone aplikacija, a ako imate neki komentar ili sugestiju, slobodno se priključite diskusiji za ovaj tekst na našem forumu.

Domaće Android aplikacije

Android aplikacije - Tools

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509