Greška

Došlo je do greške.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 10. - Finalni utisci

30.06.2015 22:22 | 49 Software/Web
10 dana sa Windowsom 10 - Dan 10. - Finalni utisci

Deseti dan druženja smo posvetili sumiranju naših utisaka; otišli smo korak dalje i testirali operativni sistem na nekoliko konfiguracija, pružili vam egzaktne informacije o performansama, a na samom kraju isprobali i Windows 10 Mobile. Kada se slegnu utisci, kakvo je naše mišljenje o dolazećem Microsoftovom operativnom sistemu?

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 2. (video) - Hardverska zahtevnost i licenciranje

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 3. (video) - Instalacija Windowsa 10

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 4. (video) - Šta se dešava sa drajverima i prepoznavanjem hardvera?

Bićemo potpuno jasni i iskreni: itekako se radujemo 29-om julu, danu kada će Microsoft i zvanično učiniti Windows 10 dostupnim. Nije to samo želja da vidimo nešto novo a i toga smo se poželeli kao korisnici Windows operativnog sistema već pune dve decenije: uspešan Windows 10 može doneti neke nove, osvežavajuće vetrove u, pa možemo reći, bolešljivu IT industriju

Od te industrije zavise mnogi, i tu dileme nema nikakve, jer, pre par godina dogodilo se ono od čega su svi strepeli a znali smo da se jednog dana mora dogoditi: pad prodaje PC računara. Prvi put u istoriji personalnih računara prodaja je opala, gle čuda, sa pojavom Windowsa 8. Microsoft je pokušao da odreaguje novim operativnim sistemom koji bi uspeo da zadovolji potrebi za radom kako na računarima, tako i uređajima  koji su u tom trenutku tek dolazili na tržište – tabletima, odnosno ostalim vrstama PC računara sa ekranima osetljivim na dodir. Što je brzo, to je i kuso…možemo da uvijamo priču u oblande koliko god hoćemo, tržište je jasno reklo da je Windows 8 – promašaj! I danas, par godina nakon predstavljanja Windowsa 8, Windows 7 dominira, operativni sistem predstavljen pre punih šest godina i dan danas je instaliran na više od 50 procenata svetskih PC računara.

Kiks…i to kakav. Prodaja PC računara iz godine u godinu opada, bez jasnih nagoveštaja da bi se takav trend mogao za zaustaviti a brojke su neumoljive i svakim novim tromesečjem, sve lošije. Tako je…živimo u vremenu koje nazivaju post PC erom, ali iskreno se nadamo da PC nije rekao svoju poslednju reč. I nadamo se da će Windows 10 uspeti!

No, da ne dužimo, pred vama je prvi video u desetodnevnom serijalu koji za vas pripremamo: iz dana u dan bavicemo se drugacijim temama, počevši od same instalacije operativnog sistema, videćemo šta se dešava sa drajverima, kako se brzinski pokazao Windows 10, bavićemo se naravno novim korisničkim interfejsom, konektivnošću, probaćemo Windows 10 kako na desktop računarima, tako i na ASUS Transformeru. I to nije sve, probaćemo da prikažemo dokle je stigao Windows 10 Mobile…i sve što nam u narednim danima interesantno padne na pamet, onako, u hodu…

Nadamo se da ćemo u tim našim nastojanjima uspeti, a nadamo se da će i Windows 10 uspeti, da će nam (vam) se dopasti. Počinjemo, dan prvi…

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 2. - Hardverska zahtevnost i licenciranje

Tematika drugog dana našeg bavljenja Windows 10 operativnim sistemom je i dalje u fokusu na istraživanjima i informacijama. Pre prelaska na praktični deo, odnosno na samu instalaciju i korišćenje dolazećeg Windowsa, ispitujemo u kojoj je meri svako od nas (ne)spreman za Windows 10 sa hardverske tačke gledišta - koji su hardverski zahtevi dolazećeg operativnog sistema i kako stoje stvari sa apgrejdom postojećih verzija na Windows 10.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 1.

Kada Windows 10 bude zvanično debitovao 29. jula, pitanje koje će stotine miliona korisnika i potencijalnih korisnika širom sveta postavljati sebi jeste: "Da li ću moći da pokrenem novi Windows?" Odgovor, u najkraćem, jeste - nemojte brinuti oko toga!

Naime, Microsoft već nekoliko generacija vodi računa o hardverskoj zahtevnosti OS-a prilagođavajući je najširoj mogućoj publici. U prevodu, praktično ko god da ima računar koji pokreće Windows 7 ili Windows 8(.1) operativne sisteme moći će da pokrene i Windows 10. Na taj način Microsoft diktira tempo u segmentu operativnih sistema, ne presirajući korisnike i ne terajući ih na apgrejdovanje svojih računara, što je bila praksa negde do Windows Vista operativnog sistema. No, od tada, zahtevnost uglavnom "miruje".

Konkretni sistemski zahtevi izgledaju ovako: potreban vam je CPU/System-on-Chip brzine od 1 GHz, zatim 1 ili 2 GB RAM memorije u zavisnosti od toga da li ćete pokretati 32-bitnu ili 64-bitnu verziju OS-a, te 16 ili 20 GB prostora na disku u zavisnosti od istog faktora. Potrebna je i DirectX 9 grafika ili novija, te displej od 1024 x 600 piksela. Drugim rečima, praktično svaki računar, tablet ili telefon koji su trenutno aktuelni i pokreću Windows biće spremni za Windows 10.

Takođe, u poslednje vreme imamo kontroverzu vezanu za dostupnost operativnog sistema članovima Windows Insider programa koji su u ovom periodu isprobali Windows 10 i slali povratne informacije proizvođaču. Nažalost, te informacije nisu sasvim jasne i radije bismo sačekali još koji dan pre nego što definitivno ustvrdimo da li će de facto "beta testeri" Windowsa 10 zaista dobiti legalne kopije po isteku probnog perioda.

Najzad, Microsoft je doneo veoma značajnu odluku koja bi trebala da značajno ubrza prihvatanje novog operativnog sistema. Po uzoru na konkurenciju, a po prvi put u istoriji, novi Windows će biti besplatan apgrejd za legalne korisnike postojećih verzija. To u praksi znači da će postojeći, legalni korisnici Windows 7 i Windows 8 operativnih sistema dobiti priliku da besplatno apgrejduju svoj OS na Windows 10. Ova opcija bi trebala da bude moguća tokom prvih godinu dana postojanja novog OS-a na tržištu, dakle do 29. jula naredne godine, mada je naravno uvek moguće da dođe do nekih promena po tom pitanju. Da pojasnimo, apgrejd na Windows 10, kada se obavi, traje zauvek, ali korisnik Windowsa 7 ili 8 ga mora obaviti u prvoj godini.

Sa novim Windowsom, Microsoft je značajno simplifikovao ponudu. U planu su samo dve varijante Windowsa - Windows 10 Home i Professional, uz Windows 10 Mobile za mobilne uređaje. Svi koji pokreću Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic i Windows 7 Home Premium će dobiti Windows 10 Home ukoliko žele besplatnu nadogradnju, dok će oni koji pokreću Windows 7 Professional i Windows 7 Ultimate na svojim računarima, dobiti Windows 10 Pro. U slučaju Windows 8.1 operativnog sistema (osnovne verzije) korisnici će dobiti Windows 10 Home, dok će računari koji pokreću Windows 8.1 Pro i Windows 8.1 Pro for Students dobiti Windows 10 Pro.

Sve u svemu, želeli smo da raščistimo sa tim informacijama koje su svima nama neophodne, pre nego što pređemo na praktičan deo. Dan drugi našeg druženja sa Windowsom 10 je za nama...

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 3. - Instalacija Windowsa 10

Trećeg dana našeg druženja sa Windows 10 operativnim sistemom, na red je došao sam proces instalacije, koji zajedno sa vama prolazimo korak po korak. Od Microsofta smo dobili hibridni uređaj Transformer T100, ali smo rešili da „otvorimo“ jedan desktop računar i demonstriramo vam proces instalacije novog Windows operativnog sistema.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 1.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 2.

Iskreno, nema mesta iznenađenjima. Operacija instalacije je veoma prosta, jednostavna i bez ikakvih začkoljica – gotovo da možemo reći da se primenjuje „next, next, finish“ princip. No, pre same instalacije smo najpre kreirali butabilni fleš drajv na koji smo smestili Windows 10 u poslednjoj verziji dostupnoj putem Windows Insider programa. Potom smo povezali Kingston SSD i sve je bilo spremno za proces instalacije. Računar na koji smo instalirali Windows 10 je relativno korektan, a reč je o našoj kancelarijskoj mašini, sa Core i5 procesorom, H87 matičnom pločom, te 8 GB RAM memorije. Kao što ste mogli da pročitate u našem izveštaju za drugi dan, hardverska zahtevnost novog Windowsa je prilično mala za današnje pojmove, tako da će svi koji su mogli da pokreću Windows 7 ili Windows 8.1 itekako moći da pokrenu Windows 10. Dakle, on će raditi i na daleko slabijim mašinama od ove.

Najpre smo pokrenuli boot meni, odnosno odabrali sa kog diska će se podići sistem, odabravši naš butabilni fleš disk kako bi se sa njega startovala Windows 10 instalacija. Jednostavan sistem instaliranja je prepoznatljiv svima koji su instalirali Windows 7 ili Windows 8(.1), i tu nema nekih posebnih razlika. Sve se obavlja vrlo jednostavno i intuitivno.

Kada prođe određena količina vremena i raspakuju se glavni fajlovi, te resetuje računar, korisniku ostaje da se prijavi korisničkim imenom i šifrom sa Microsoftovih servera, odnosno sa kojima se prijavio na Windows Insider program, te da odredi šifru za pristup računaru. Microsoft je ovde uveo jednu novinu i implementirao passcode opciju. Slično kao na vašim telefonima, možete ukucati nekoliko brojeva kojima ćete se logovati umesto šifrom. Možete odabrati klasičnu šemu sa 4 cifre, ili zadati koliko god želite cifara. Takođe, trebate znati da ovo nije obavezna opcija, i da i dalje možete koristiti klasičan password ukoliko to želite.

login.jpg

Nakon toga, pojavljuje se ekran Windows 10 desktopa. Želimo da istaknemo da je od momenta kada smo startovali računar i odabrali pokretanje instalacije sa USB stika do trenutka kada se učitao Windows 10, prikazao desktop i bio spreman za rad prošlo svega 13 minuta. Takođe, korisnici trebaju znati da je instalacija veoma jednostavna i razumljiva, te da neće predstavljati nikakav problem ni za slabije upućene korisnike, prema našem mišljenju.

U samom Windowsu smo odmah pokazali neke elemente, o kojima ćemo više govoriti u narednim danima, kada oni budu bili predmet nekih novih članaka i prikaza, odnosno video zapisa i analiza. Na prvom mestu, to je sam Windows 10, kao i njegov korisnički interfejs. Dosta elemenata podseća na Windows 8.1 u desktop modu, ali je primedba svih primedbi najzad rešena – a to je čuveni Start meni. Sada je podjednako upotrebljiv kao i ranije, može se proširivati i sužavati, a implementirane su i neke ikonice u metro stilu. Osim toga, sada rezultati pretrage uključuju i online rezultate, koji se automatski pretražuju po internetu dok ukucavate željeni pojam i prikazuju u okviru Start menija, nalik na sugestije koje Google izbacuje prilikom online pretraga – naravno, ukoliko ste povezani na internet. Sve u svemu, interesantno iskustvo, koje će pomoći mnogima, a verujemo poprilično pomoći slabije iskusnim korisnicima.

start_s.jpg

Podešavanja su takođe prilagođena novim generacijama uređaja. Kompletan stil admin menija i kontrol panela podseća na iOS, a posebno dugmići za (de)aktivaciju određenih opcija. U tome ne vidimo ništa loše, dokle god možemo udobno kontrolisati ove opcije i pomoću miša. Neminovno je da je novi operativni sistem u popriličnoj meri prilagođen tabletima i drugim uređajima sa ekranima osetljivim na dodir, tako da se i na takvim računarima operativni sistem može još udobnije koristiti. Slično važi i za „tradicionalnije“ računare, budući da je sve više laptopova sa ekranima osetljivim na dodir, kao i da ima puno desktop računara sa takvim ekranima, naročito u pojedinim kategorijama poput All-in-One stonih računara.

Na samom kraju, pokazali smo kako se koristi još jedna novina, makar kada je Windows u pitanju. Kao što (ne) znate, konkurentski operativni sistemi (ko je rekao Linux?) već dugo vremena, možda i duže od decenije, imaju rešenje koje podrazumeva prisustvo nekoliko desktopova na radnoj površini. Sada po prvi put ova opcija dolazi i u Windows.

multidesktop.png

Određivanje nekoliko desktopova je veoma jednostavno, a sve operacije se vrše brzo i lako. Takođe, prelaz između desktopova je lak i brz. Ovo je izuzetno korisno rešenje i sve pohvale Microsoftu na njegovoj implementaciji, koja je dobrodošla ma kad stigla, a evo sredinom 2015. godine stiže u nativnom obliku u Windows. Benefit je vrlo jasna i očigledna – možete razvrstati grupe aplikacija po desktopovima i na taj način svoju radnu površinu držati čistom i preglednom, odnosno optimizovanom za određene grupe pokrenutih aplikacija. Primera radi, na jednom desktopu možete držati pokrenut Photoshop i Premier, na drugom browsere, torrent klijente i čet programe, na trećem fajl menadžer, umesto da vam sve to bude zgusnuto na jednom desktopu. Na taj način još bolje može doći do izražaja sposobnost savremenih računara kada je iskorišćenje resursa u pitanju. Čak je i nama ušlo u naviku da ne gasimo aplikacije bez preke potrebe, jer zaista nije neophodno, a sada se novim sistemom ćemo biti u stanju i da pokrenute aplikacije estetski razvrstamo po različitim radnim površinama.

Toliko za sada od nas. Treći dan druženja je završen, ali budite sa nama i narednih dana jer smo tek zagrebali po novom Windowsu. Očekuju vas neki novi utisci i praktične primene u svakodnevnom radu na Windowsu 10...

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 4. - Drajveri i Automatski Update

Četvrti dan je protekao proverom šta se dešava sa drajverima nakon instalacije Windowsa 10. Zapravo, interesovalo nas je kako se novi operativni sistem nosi sa ugrađenim hardverom i da li je sposoban da se samostalno pobrine za drajvere.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 1. - Uvod

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 2. (video) - Hardverska zahtevnost i licenciranje

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 3. (video) - Instalacija Windowsa 10


Za ovaj eksperiment smo iskoristili našu testnu platformu koja je idealna zbog toga što se zasniva na Asus Z97-Deluxe WiFi & NFC matičnoj ploči. Ova ploča na sebi poseduje ogroman broj dodatnih kontrolera i daleko je od "vanila" ploče kakve će biti jednostavan zadatak za automatski update mehanizam.

win_10_drajver_1.png

Na ovom polju nije bilo previše napretka, ali nam je drago da kažemo da ćete nakon instalacije Windowsa 10 verovatno dobiti funkcionalan PC kome će najveći deo komponenti raditi punom funkcionalnošću. Konkretno, nakon instalacije Windowsa 10 instalirani su uglavnom generički drajveri, s tim da nije prepoznato dosta hardvera.

 win_10_drajver_2.png

Tek nakon što smo "izvrteli" automatski update većina hardvera je proradila sa odgovarajućim drajverima. Ipak, malo smo razočarani time što Windows nije uspeo u svojoj online bazi da nađe odgovarajuće drajvere za SMBus i Logitech F710 gejmped koji zaista nisu trebali da predstavljaju problem, jer Microsoft tesno sarađuje i sa Logitechom i sa Intelom.

 win_10_drajver_3.png

Na kraju, ostaje da primetimo da su ForceWare i Catalyst drajveri instalirani u relativno svežim, ali ne i najnovijim verzijama, ali sada i AMD i Nvidia drajveri podržavaju automatski update u sopstvenoj režiji, pa je bitno samo to prvo skidanje i instalacija drajvera i Windows to može sam da obavi što je najbitnije. Sa druge strane tokom instalacije drajvera za GTX 780 Ti sistem je pao i ostavljeni smo da gledamo u crni ekran.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 5. - ASUS Transformer T100 iskustvo

Družeći se sa Windowsom 10, dobili smo jedinstvenu priliku da direktno uporedimo jedan od uređaja novije generacije pod dva različita operativna sistema – Windowsom 10 naspram Windowsa 8.1, sa kojim je inicijalno došao. Reč je o ASUS Transformer Book T100TA hibridu, koji je negde na pola puta između netbuk i tablet naprava sa svojim 10,1-inčnim ekranom i tastaturom, od koje se ekranski deo može odvojiti i postati tablet. Do ove naprave smo došli zahvaljujući ljubaznosti kompanije Microsoft, koja je obezbedila jedan primerak za potrebe „10 dana sa Windowsom 10“ akcije.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 1. - Uvod

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 2. (video) - Hardverska zahtevnost i licenciranje

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 3. (video) - Instalacija Windowsa 10

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 4. (video) - Drajveri i Automatski Update

Pre nego što nastavimo, da naglasimo da smo ovaj primerak uređaja već imali na testu u njegovom izvornom izdanju, kada je dolazio sa Windows 8.1 operativnim sistemom. Samim tim smo u jedinstvenoj prilici da vam izložimo utiske vezane za korišćenje, ali i da izmerimo rezultate i uporedimo dobijene brojke. Dodatna srećna okolnost jeste što je hardver ostao identičan – radi se o uređaju sa četvorojezgarnim Intel Atom Z3740 Bay Trail procesorom koji radi na 1,3 GHz, 2 GB RAM memorije i fleš memorijom koja se koristi za skladište, kapaciteta 32 GB. Windows 10 koji je instaliran dolazi u 32-bitnom izdanju.

Od samog starta je jasno da će interakcija sa novim Windows operativnim sistemom dodatno podići upotrebnu vrednost ovog hibrida. Zapravo, veoma nam se dopada na koji način je rešen korisnički interfejs Windowsa 10, i tačno se vidi da je dobro optimizovan za kontrole dodirom i interakciju na način koji nekako asociramo sa tabletima i smartfonima. Meniji su redizajnirani, imamo „animirane aktivatorske tastere,“ u nedostatku boljeg izraza, nalik na one koje srećemo na Androidu ili iOS-u, ali generalno ceo interfejs deluje preglednije i jasnije.

Nema skakanja iz jednog u drugu verziju interfejsa, start meni je opet tu, a interfejs je dorađen i unapređen u mnogim stvarima

Posebno nam se dopada što nema nikakvog šarenila, niti preterano napadnog dizajna. Doduše, Windows je i dalje Windows, i umnogome ga možete prilagoditi sebi, svojim ukusima i prohtevima, željama. Kretanje kroz menije je trenutno, i dopada nam se na koji su način animacije u novom Windowsu rešene.

win10_1_s.jpg

Ipak, kada govorimo o interakciji sa računarom, svakako da najveća vrednost dolazi iz eliminacije potrebe permanentnog skakanja sa jedne na drugu verziju interfejsa, što je bila boljka od koje je patio Windows 8.1. Isto tako, vraćanje tradicionalnijeg Start menija jeste nešto što toplo pozdravljamo. Search sada jednostavno obavljate pritiskom na Windows taster i nakon toga momentalno možete da kuckate naziv onoga što pretražujete. Novitet jeste inkorporisanje online rezultata (pod uslovom da postoji konekcija sa internetom, naravno) u rezultate pretrage. Ma koliko se to nama kao iskusnim korisnicima čini rudimentarnim, i sami smo iznenađeni time što su naši ukućani veoma brzo prihvatili ovu novinu i na taj način faktički dobili jedinstveni sistem pretrage i lokalnih fajlova/aplikacija i interneta. Zaista, prethodnik je manje-više zahtevao da se za počinjanje pretrage kombinuje upotreba tastature i miša, što mnogima nije bilo po volji i nije zadovoljavalo nikoga. Izuzev u tablet režimu, koji opet nije bio krucijalan za većinu korisnika Windows platforme

win10_2_s.jpg

Isto tako, više desktopova je idealno za tablete, moramo priznati. Novitet koji je Windows 10 doneo, a koji je odavno postojao na, recimo, Linuxu, mobilnim uređajima donosi novi kvalitet. Više pokrenutih desktopova de fakto donose utisak rada kao na Androidu ili iOS-u, samo sa daleko boljim i upotrebljivijim multitaskingom. Zbilja je divan osećaj kada na jedan desktop smestite aplikacije za rad, na drugi desktop aplikacije za zabavu, na treći desktop internet pregledač i još štošta, a četvrti desktop ostavite praznim. I to sve na mašini koju kontrolišete prstima, u tablet formatu.

win10_4_s.jpg

Uopšte gledano, veoma smo zadovoljni novim Windowsom. Sve je nekako lakše, bolje, interakcija je kvalitetnija, pločice dolaze do punog izražaja. Kada koristite napravu u tablet režimu, smatramo da je rotiranje ekrana daleko brže i kvalitetnije animirano. Novi Windows vas ne tera da se šetate između jednog i drugog interfejsa, za razliku od „osmice“. Obogaćene su mogućnosti i opcije.

win10_8_s.jpg

Primera radi, možete pritisnuti ikonicu za Power Management u taskbaru, nakon čega vam se otvori nekoliko pločica sa bazičnim opcijama koje donose nove mogućnosti. Pa tako ovim putem možete u dva-tri klika redukovati osvetljenje ekrana bez potrebe da se zavlačite u menije. Kada je uređaj u tablet modu, tu se otvaraju brojne opcije. I sada konačno sistem pločica može doći do punog izražaja, jer imamo prave pločice koje nam trebaju na tabletu, vezane za sistemske parametre rada, umesto implementacije onih pločica koje Microsoft misli da su nam bile neophodne u Windowsu 8.1, a koje su se uglavnom svodile na nekakve aplikacije ili beskorisne prečice.

Windows 10 donosi superiorne performanse, naročito kada je grafika u pitanju

No, naše ime je Benchmark i došao je taj trenutak koji ste verovatno svi željno iščekivali. Kako se Windows 10 uređaj pokazuje u testovima? Imali smo sreću da je ASUS Transformer T100 već bio testiran na našem sajtu, tako da smo bili u prilici da rezultate direktno uporedimo. Napominjemo da ove aplikacije uglavnom nisu „optimizovane“ na neki način. Prvi rezultat je postignut pod Windowsom 10, naspram drugog koji je ostvaren ranije, pod Windowsom 8.1. Crvenom bojom su označeni rezultati onih testova u kojima Windows 10 ostvaruje bolji rezultat.

Cinebench 11.5 OpenGL6.28 fps naspram 5.94 fps

Cinebench 11.5 CPU rendering – 1.22 pts naspram 1.24 pts

Resident Evil 5 (High, 1366 x 768, no AA, no AF) –  14.6 fps naspram 11.9 fps

Unigine  (High, 1366 x 768, no AA, no AF) 122 poena (4.8 fps) naspram 113 poena (4.5 fps)

Nuclear MC – 5987 naspram 5960 poena

wPrime 32M (sec) – 31.387 naspram 31.404 sekunde (manje je bolje u ovom slučaju)

PC Mark 7 – 2444 poena naspram 2282 poena

Baterija – ovde nažalost nismo mogli vršiti direktno poređenje zbog toga što je uređaj svojevremeno testiran na drugačiji način; no, evo podatka koji će vas obradovati – sa Windows 10 OS-om Transformer T100 na leru pri 75% osvetljenja ekrana može da izdrži čak 11 i po časova! Zaista fenomenalan rezultat! Proizvođač je svojevremeno deklarisao bateriju T100 na 10 sati rada pod Windows 8.1 operativnim sistemom.

win10_3_s.jpg

win10_5_s.jpg

Dakle, možete videti da je novi Windows doneo poboljšanja u performansama! Izgleda da se Microsoft nije šalio kada je govorio da će Windows 10 biti značajno bolji kada su performanse računara u pitanju. Naročito su vidljiva poboljšanja u svemu što ima veze sa grafikom. Naravno, u apsolutnom smislu, ti pomaci nisu nešto što će naterati jedan inače spori Transformer T100 da postane grafička zver, ali na pomake treba gledati pre svega kroz procentualni boljitak, kao i kroz činjenicu da je praktično u svim testovima koje smo pokrenuli Windows 10 doneo bolje performanse kada je T100 u pitanju.

win10_6_s.jpg

win10_7_s.jpg

Sve u svemu, ovde imamo najbolje od oba sveta. Windows 10 je doneo razna poboljšanja, optimizacije i unapređenja, pre svega kada je korisnički interfejs u pitanju, doneo je nove mogućnosti, i generalni je utisak da radi bolje, brže, elegantnije. Takođe, u aspektu performansi, Windows 10 takođe donosi boljitak i unapređenja. Kruna svega je da je novi Windows potpuno besplatan za sve koji već imaju originalni Windows 7 ili Windows 8(.1). Ako se po jutru dan poznaje, Windows 10 će definitivno biti najbolji operativni sistem koji je Microsoft ikada izbacio.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 6. - Korisnički interfejs

Stigli smo najzad i do verovatno jedne od najbitnijih stvari, zbog koje su mnogi odustali od Windowsa 8.1 a to je korisnički interfejs. Srećom, Microsoft je poslušao svoje korisnike i pružio nam je rešenje koje ne podrazumeva korišćenje Metro interfejsa na desktop računaru. To je stvarno dobra vest, jer Start meni više nije u potpuno odvojenom ekranu, već imamo Start u formi na koju smo navikli u desktop okruženju...

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 1. - Uvod

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 2. (video) - Hardverska zahtevnost i licenciranje

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 3. (video) - Instalacija Windowsa 10

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 4. (video) - Drajveri i Automatski Update

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 5. (video) - ASUS Transformer T100 iskustvo

 


Naravno, Microsoft nije propustio priliku da vraćanjem na "starog" Start menija pomalo ne osveži stvari, tako da i dalje postoji sistem živih pločica. Ipak, niko vas ni tu ne tera da ih koristite, tu sekciju starta možete i ostaviti praznom ukoliko želite, ili jednostavno je iskoristiti kada je već tu i postaviti programe kojima želite najbrže da pristupite. Sitnije izmene svakako postoje u odnosu na Windows 8.1, Taskbar je osvežen, a sada postoji i notifikacioni panel sa brzim prečicama aktiviranja opcija, što će svakako biti korisno na tablet računarima.

win10_1.jpg

Uglavnom, ukoliko ste korisnik Windows 8 ili 8.1 verzija, nećete imati nikakvih problema da se naviknete na korisnički interfejs Windowsa 10. Drastičnih izmena i nema previše, većina opcija i mogućnosti će vam biti poznata, ali verovatno najbitnija stvar je to što za Start meni više nećete morati da napuštate desktop okruženje.


win10_1.jpg


Ipak, ima i tu nekoliko noviteta kao što je Task View koji vam u jednom ekranu prikazuje sve vaše otvorene prozore. To nije, sve Microsoft je dodao i opciju korišćenja više od jednog desktopa, pa vaše otvorene prozore možete grupisati kako vam najviše odgovara. Više o tome u našem video u kojem direktno možete videti kako sve to izgleda u praksi, koliko je promenjeno, ili koliko je korisnički interfejs sličan u odnosu na Windows 8.1...


win10_1.jpg

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 7. - Performanse

Sedmi dan smo posvetili kratkom poređenju performansi koje Windows 10 ostvaruje u popularnim testovima i igrama u odnosu na Windows 7. Moramo da priznamo da nismo očekivali veliki skok u rezultatima, kao što je to bio slučaj sa Asusovim T100 Transformerom, već smo se nadali ponajviše da će skor u testovima biti sličan.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 1. - Uvod

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 2. (video) - Hardverska zahtevnost i licenciranje

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 3. (video) - Instalacija Windowsa 10

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 4. (video) - Drajveri i Automatski Update

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 5. (video) - ASUS Transformer T100 iskustvo

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 6. (video) - Korisnički interfejs

 

 

Imajući u vidu da je reč i dalje o nezavršenom proizvodu, zaključićemo da smo zadovoljni, jer je Windows 10 u načelu pokazao veoma sličan rad sa softverom i testovima kao i provereni i pouzdani Windows 7. Ponekad su testovi nagradili jedan, a ponekad drugi operativni sistem. Ipak, nije bilo nikakvih drastičnih razlika osim u WinRar testu koji je dao finu prednost od 10+ procenata novom Windowsu.

versus_cinebench_s.jpg

 

versus_metro_ll_s.jpg

Na videu smo podelili rezultate na levoj i desnoj strani i spojili "skrinšotove", tako da se na levoj strani nalaze rezultati Windowsa 10, a na desnoj rezultati Windowsa 7. Za kraj, izdvojili bismo jako dobre gejming rezultate, jer je u igrama generalno Win 10 uzeo pobedu, ali još bitnije da je imao primetno viši minimalni frejmrejt što svakako pozitivno utiče na gejming iskustvo.

Rano je da se donese konačna presuda i trebalo bi da se testiranje izvrši na više različitih platformi, ali za sada kako stoje Win 10 će biti veoma sličan sa dobro nam poznatim i pouzdanim Windowsom 7 kada su performanse u pitanju.

versus_3dmark_s.jpg

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 8. - Multimedija

Za tačno 28 dana od danas, Microsoft će učiniti zvaničnu i kompletiranu verziju Windowsa 10 dostupnom za nadogradnju. Dok taj trenutak ne dođe, sasvim sigurno ostajemo na predstojećim buildovima i eventualno RTM verziji,  a u međuvremenu ostalo nam je svega par tema pre završetka našeg desetodnevnog druženja sa Windowsom 10. Jedna od njih tiče se multimedije u sklopu "Desetke", tačnije ugrađenim softverskim rešenjima za reprodukciju multimedijalnog sadržaja. Konkretno, pričamo o aplikacijama koje se bave pregledom fotografija, video snimaka i muzike - ugrađenim programima nazvanim Photos, Video i Music...

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 1. - Uvod

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 2. (video) - Hardverska zahtevnost i licenciranje

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 3. (video) - Instalacija Windowsa 10

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 4. (video) - Drajveri i Automatski Update

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 5. (video) - ASUS Transformer T100 iskustvo

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 6. (video) - Korisnički interfejs

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 7. (video) - PerformanseKoliko vas je zapravo koristilo ove ugrađene programe umesto third-party rešenja? Verujemo ne toliko veliki broj, pogotovo ne Photos aplikaciju koja nije bila baš tako dobra i pregledna u Windows 8 i 8.1 verzijama. Microsoft je definitvno odlučio da se uozbilji i parira konkurenciji na ovim poljima, pogotovo kod Photos aplikacije koja je najzad "odrasla" i zapravo je vrlo upotrebljiva ne samo za pregled, već i za delimičnu postprodukciju fotografija. Naravno, to ne znači da ćete penzionisati svoj dobri stari Photoshop ili Lightroom, ali kada nemate pristup istim, direktnom alatkom iz Windowsa sad možete da korigujete i doradite svoje fotke...


windows_10_multimedija_photos_s.jpg


Tu je zatim i Video aplikacija, koja će bez ikakvog problema moći da reprodukuje popularnije video formate, a verujemo da većinu naših korisnika pre svega zanima podrška za MKV i MP4 ekstenzije? Budite bez brige, u oba slučaja Video aplikacija će vam itekako završavati posao, bez potrebe za posezanjem za nekim eksternim rešenjem, ili pak kodecima oko kojih ne brinemo već godinama, niti ćemo o njima brinuti u Windows 10 verziji. Što se tiče titlova, krajem marta je najavljena nativna podrška za SSA, ASS, i SRT tipove prevoda, mada u ovom trenutku koliko vidimo to još uvek nije implementirano u 10159 buildu koji koristimo, mada verujemo da će podrška za titlove biti ubačena do RTM verzije.


windows_10_multimedija_video_s.jpg


Kao treća kategorija multimedije pored slika i videa, tu je naravno i muzika. Music aplikacija donosi sličan interfejs kao i kod prethodne dve pomenute, a može se reći i da taj novi stil u "Desetki" deluje privlačnije i preglednije nego ikad do sad. Ono čemu ljubitelji kvalitetnijeg zvuka treba da se raduje jeste ugrađena podrška za FLAC format, koji je u poslednje vreme prilično popularan i sve se manje koristi MP3 koji je primetno lošijeg kvaliteta. Music se pre svega najviše bazira na kupljenoj muzici, ali u ovom trenutku Windows Shop ne dozvoljava kupovinu, ali verujemo da će je veoma brzo omogućiti, pošto je pre svega par sati Store izašao iz Beta faze. Ukoliko već niste, obavezno pogledajte naš video, gde ćete moći bliže da se upoznate sa Photos, Video i Music aplikacijama unutar Windowsa 10...


windows_10_multimedija_music_s.jpg

10 dana sa Windowsom 10 - Dan.9 - Windows 10 Mobile

Pre nego što se posvetimo finalnim utiscima o korišćenju Windowsa 10 u periodu od deset dana, želimo i da se osvrnemo na jednu temu koja nije direktno povezana sa Microsoftovim novim operativnim sistemom. U ovom delu našeg članka pišemo o Windows 10 Mobile verziji, tačnije platformi koja je namenjena mobilnim uređajima kao što su smartfon i tablet. Konkretno u našem slučaju, instalirali smo najnoviji Build 10149 na jedan od podržanih Microsoftovih telefona, tačnije na model Lumia 640. S obzirom da smo na Benchmarku imali testove Windows Phone 8.1 modela, kao što je na primer Lumia 930, želeli smo da vidimo koje su to razlike u odnosu na aktuelnu platformu, i u kojoj meri je unapređeno korisničko iskustvo.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 1. - Uvod

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 2. (video) - Hardverska zahtevnost i licenciranje

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 3. (video) - Instalacija Windowsa 10

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 4. (video) - Drajveri i Automatski Update

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 5. (video) - ASUS Transformer T100 iskustvo

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 6. (video) - Korisnički interfejs

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 7. (video) - Performanse

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 8. (video) - Multimedija


Pre nego što istaknemo koji su to noviteti, moramo priznati da Windows 10 Mobile ne pruža kompletan redizajn platforme, već kao bazu uzima postojeći Windows Phone 8.1 sistem koji je obogaćen određenim opcijama i mogućnostima. U prevodu, ukoliko ste koristili 8.1, bićete upoznati sa većinom opcija u desetki, jer je interfejs nije pretrpeo značajne promene. Ipak, jedna od opcija koja je nova jeste mogućnost postavljanja fotografije kao pozadine, tako da najzad imamo nešto živopisniji početni ekran. Kako žive pločice ne bi kompletno blokirane pogled na pozadinu, istim se može promeniti nivo providnosti, a takođe odabrati i akcentna boja koja vam se najviše dopada.


windows_10_mobile_1_s.jpg


Šta još treba napomenuti kao koristan dodatak jeste unapređenje notifikacionog centra, koji sada poseduje veći broj brzih prečica za aktivaciju/deaktivaciju opcija, kojih sada ima ukupno 16. Sa aspekta korišćenja smartfona za pozive ili poruke, iskustvo je sasvim prijatno tokom korišćenja dialera u Phone aplikaciji, gde naravno postoji i dnevnik poziva. Još jedan veoma bitan dodatak Windowsu 10 jeste unapređena verzija virtualnog asistenta koji je nazvan Cortana, koji sada itekako može da parira rešenjima kao što su Google Now ili Siri. Naše iskustvo korišćenja Cortane je vrlo pozitivno, prepoznavanje govora funkcioniše vrlo dobro, brzina izvršavanja zahteva je vrlo korektna, a ono što se očekuje u narednim buildovima jeste omogućavanje "Hey Cortana" opcije aktiviranja. O Windows 10 Mobile platformi ćemo diskutovati više kada stignu prvi telefoni koji je pokreću, a u međuvremenu savetujemo vam da pogledate naš kratak video osvrt na Insider Preview 10149 verziju, koja vam može pružiti ideju kako će sve to izgledati u finalnoj verziji...


windows_10_mobile_2_s.jpg

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 10. - Finalni utisci

Poslednjeg dana našeg druženja sa (preliminarnom verzijom) Windows 10, želeli smo da svojim čitaocima i gledaocima u prijatnoj i opuštenoj atmosferi prenesemo osnovne utiske stečene u proteklih desetak dana.

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 1. - Uvod

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 2. (video) - Hardverska zahtevnost i licenciranje

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 3. (video) - Instalacija Windowsa 10

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 4. (video) - Drajveri i Automatski Update

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 5. (video) - ASUS Transformer T100 iskustvo

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 6. (video) - Korisnički interfejs

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 7. (video) - Performanse

10 dana sa Windowsom 10 - Dan 8. (video) - Multimedija

10  dana sa Windowsom 10 - Dan 9. (video) - WIndows 10 Mobile


Naši utisci su raznoliki i odnose se na mnoge oblasti o kojima smo vas izveštavali u proteklim danima, ali osnovni utisak jeste da je Windows 10 dobra, zaokružena priča koja je potrebna industriji u narednom periodu, i za koju se toplo nadamo da će podstaći želju korisnika za nabavkom PC računara u ma kojoj formi. Iznosili smo naša individualna razmišljanja na svaku od tema, te generalne impresije koje se tiču i hardvera, kao i uređaja koje smo koristili prilikom druženja sa dolazećim operativnim sistemom.

Naravno, trudili smo se da u našem izveštavanju odemo korak dalje od svih ostalih, te da vam faktički već sada donesemo jasnu sliku o tome šta možete da očekujete od Windowsa 10. Nismo samo ovlaš koristili hibridni računar dobijen ljubaznošću lokalne kancelarije kompanije Microsoft, već smo Windows 10 instalirali i na klasične desktop PC računare, kako redakcijske, tako i na test mašinu.

Windows 10 je dobra, zaokružena priča koja je potrebna industriji u narednom periodu više nego ikada

 

Detaljno smo ispitali performanse, istestirali kako desktop, tako i laptop hardver, izneli utiske o novom interfejsu, prečicama i ikonicama, radu uređaja u tablet i/ili laptop modu, okruženju za koje mnogi tvrde da je već postojalo u nekim drugim operativnim sistemima (multi-desktop, pre svega), ali nijedan od tih operativnih sistema, uz dužno poštovanje, nikada nije imao toliki značaj kao Windows. Pred sam kraj smo isprobali i Windows 10 Mobile operativni sistem za mobilne telefone na za tu priliku posebno pribavljenom Lumia telefonu, tako da ste i o tom delu priče mogli da saznate na Benchmarku pre svih ostalih.

versus_metro_ll_s.jpg

Korisnici se mogu radovati i novoj politici cena/apgrejda, za koju imamo samo reči hvale. Svi postojeći korisnici Windows 7 i Windows 8(.1) operativnih sistema će u prvoj godini moći da pređu na Windows 10 potpuno besplatno, i to na Home ili Professional verziju, u zavisnosti od toga koju verziju trenutno pokreću njihovi računari. Ta politika mnogo doprinosi početnoj prihvaćenosti operativnog sistema, i što je još bitnije, unapređuje imidž i prihvaćenost same platforme, kao i kompanije koja stoji iza nje.

multidesktop.png

Za sam kraj, redakcija se jasno izjasnila šta će biti naredni operativni sistem svakog člana ponaosob. Pogađate li? Bez ikakve pretenzije da budemo nečiji portparoli, izrazili smo naše mišljenje, i ono je kruna pozitivnih utisaka koje nosimo nakon desetodnevnog druženja sa novim operativnim sistemom. Preostaje da sačekamo da prođe tih nekoliko nedelja, te da pozdravimo i formalni dolazak najnovijeg operativnog sistema iz Redmonda...

Komentari

0 Dodaj komentar

Kuda dalje: budućnost IT industrije zavisi od Windowsa 10

How to: Windows 10 upgrade, korak po korak

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509