Greška

Došlo je do greške.

10 Android aplikacija koje ne smete propustiti

13.05.2010 00:13 | 0 Software/Web
10 Android aplikacija koje ne smete propustiti

Prvi Android telefon pojavio se krajem 2008. godine u SAD, odnosno početkom 2009. u Evropi i ostatku sveta. Linux-bazirani i prilično otvoreni operativni sistem i Google koji na razne načine daje podstrek programerima, učinili su da je nedavno Android platforma premašila 50.000 aplikacija. Izabrati one najbolje i sa njima uraditi što je više moguće je sladak izazov. Pošto je ovo tekst na srpskom jeziku, Android korisnika posmatraćemo iz


Branko Mitić

10 Android aplikacija koje ne smete propustiti

Ovaj tekst, pa ni jedan drugi, ne možemo da nazovemo "10 najboljih aplikacija za Android". To bi bilo potpuno pogrešno jer je lista od deset programa u tako bogatom izboru mala i za neke mnogo manje projekte, a kamoli jedan veliki kao što je Android. Veoma je bitno uzeti u obzir činjenicu da različiti korisnici koriste telefon na različite načine. Na kraju krajeva, osobina smart telefona je upravo da se mogu prilagođavati. Ona aplikacija bez koje jedna osoba ne može da živi, neće se ni naći na telefonu neke druge osobe. Još jedna stvar koja nas sputava da u naslovu ovog teksta koristimo reč "najbolje" je lokacija i okruženje Android korisnika. Pošto je ovo tekst na srpskom jeziku, Android korisnika posmatraćemo iz perspektive života kod nas. Ovo spominjemo jer, primera radi, postoji lista odličnih aplikacija koje su dobre samo ako živite u Sjedinjenim Državama i sl., pa zaista nema razloga pominjati ih ovde.
 


Niz je razloga zbog kojih ne želimo da pravimo takmičenje i rangiramo aplikacije. Listu smo pravili pokušavajući da pokrijemo što širi krug korisnika, postavljajući pred ove aplikacije neke obične, ali svakodnevne zahteve. Možda jednog dana budemo napisali tekst koji će pokriti 50 ili 100 aplikacija i tada ćemo sa zadovoljstvom taj tekst nazvati "najbolje aplikacije za Android". Na ovaj tekst bi, pak, trebalo gledati kao na savet za nove korisnike Androida i podsetnik za one malo iskusnije - da provere da li im je nešto promaklo. Pošto za svaku bitniju potrebu u proseku postoje dve do tri prilično kvalitetne aplikacije, imate puno pravo da se oko našeg izbora ne složite ukoliko ste iskusan korisnik. I ukusi se, na kraju krajeva, veoma razlikuju. Uz nadu da ćemo ubuduće više pisati o aplikacijama, ne samo za Android, nego za sve ozbiljne platforme, nadamo se da ćemo se vremenom pozabaviti svim kvalitetnim Android aplikacijama, kojih svakako ima više od deset. Isto važi i za igre, kojih ima dosta dobrih, ali koje ćemo ovaj put zaobići u nadi da ćemo poseban tekst ili tekstove posvetiti upravo njima. U međuvremenu, proverite da li možda neka od ovih deset nedostaje na vašem Android-baziranom telefonu. Aplikacije su poređane nasumično, bez bilo kakvog takmičenja i rangiranja.

menadžeri, brauzeri i fejs

OI File Manager

Aplikacija koja definitivno nije atraktivna, bar ne na oko. Razlog zbog koji je odmah spominjemo je jednostavan. Ukoliko želite da instalirate neku aplikaciju koja nije na Marketu, odnosno koja je u ima .apk ekstenziju, potreban vam je program kao što je ovaj. OI File Manager je prevashodno zamišljen kao File Manager, ali jedna od mogućnosti mu je instaliranje .apk fajlova. Posle mnogo Android telefona koji su prošli kroz naše ruke i dugačkog iskustva, ni jednom se nije desilo da na telefonu nismo imali OI File Manager. Vi možda koristite neko drugo rešenje, ali posle toliko vremena mi smo i dalje zadržali OI File Manager koji ni jednom nije zakazao i to govori mnogo.
 


Program je veoma pregledan, ikone su velike, kao i slova, tako da korišćenje prstima ne predstavlja ni najmanji problem, čak i na najmanjim ekranima na Android telefonima. Navigacija kroz foldere je maksimalno uprošćena. Pored osnovnih file manager opcija, direktno je moguće, primera radi, pokrenuti isecanje neke fotografije, postaviti je kao pozadinu ili poslati kao MMS. Bilo koji fajl odmah je moguće postaviti kao attachment za email. OI File Manager je aplikacija koju najčešće prvu stavimo kada dobijemo novi Android telefon i to je razlog zbog kojeg ovu aplikaciju prvu spominjemo.

Opera Mini

Sigurno da smo oduševljeni brzinom surfa internetom Desire i Nexus Android telefona kada su povezani putem WiFi na brzi neopterećeni internet, ali realnost vrlo često zna da bude ne tako ružičasta. Vidimo dva glavna razloga zbog koje treba imati Operu Mini na vašem telefonu. Prvi je ušteda internet protoka, a drugi je brzina surfa internetom, odnosno performanse telefona u globalu. Treba biti realan i setiti se da većina Android korisnika ima telefone iz 2009. godine koji su primetno sporiji od sjajnog HTC Desire, a poznato je da par težih web sajtova danas mogu da namuče i solidan PC, a kamoli mobilni telefon. S toga Opera Mini može da bude pravi spas ukoliko je vaš telefon nešto sporiji, a često idete na web putem telefona.
 


Opera Mini svoju brzinu i uštedu protoka interneta ostvaruje tako što umanjuje kvalitet prikaza web strana. To je očigledno čak i na malom ekranu mobilnog telefona, ali to ne bi trebalo da vas brine, jer vas Opera Mini neće uskratiti ni za 0.1% sadržaja na webu. Na kraju krajeva, ukoliko otvorite Operu Mini to znači da brinete ili o performansama telefona ili o brzini interneta ili o ceni mobile interneta ili o sva tri faktora odjednom, pa ne da vam neće smetati slabiji prikaz web strana (mahom fotografija) već ćete biti zahvalni što Opera Mini štedi vaše vreme i novac. Sve i da imate HTC Desire (ili sličan i hardverski moćan Android telefon) i povezani ste na WiFi hot spot može se desiti da je on opterećen. Čak i tada će vam Opera Mini uštedeti vreme i poštedeti vas potencijalne nervoze, jer joj treba primetno manje protoka i dobro radi sa lošijim pingovima internet konekcije.

Facebook (for Android)

Poštujemo i potpuno vas razumemo, verujemo u sve vaše razloge i zabrinutost i sve ostalo zbog čega nemate Facebook nalog (profil), ali ukoliko ga zaista nemate, činjenica je da ste u manjini, bar ako posmatrate korisnike računara i interneta. Ukoliko imate napredan mobilni telefon i Facebook profil, obavezno morate da imate i adekvatnu aplikaciju. Facebook aplikacija, koja se upravo tako i zove, je u zadnjim revizijama postala dosta bolja, sa većim brojem opcija, pa danas skoro nije ni potrebno ići sa Androida na Facebook putem programa za web. Činjenica je da u ovoj aplikaciji nema chata ili Facebook aplikacija, ali je isto tako činjenica da je korišćenje Facebooka na ovaj način intuitivno i da sama aplikacija radi veoma brzo i bez potrebe za brzim internetom.
 


Aplikacija je zamišljena tako da se u masku aplikacije ubacuje sadržaj sa Facebooka, odnosno postovi na "zidovima", statusi, profili, slike, privatne poruke. Facebook se pomoću ove aplikacije veoma lako koristi prstima, a mora se priznati da je preglednost na izuzetno visokom nivou. Uz pojedine sadržaje Facebooka pored se u ovoj aplikaciji nalazi ikonica koja otvara link tog sadržaja u web pretraživaču vašeg telefona, tako da niste daleko od "pravog" Facebooka ukoliko ova aplikacija nešto ne može da uradi. Ne smemo zaboraviti da ova aplikacija dodaje u Android sistem mogućnost da se direktno iz pregleda fotografija one "podele" na Facebook, ukoliko to želite. Još jedna zanimljivost jeste da je možete programirati da s vremena na vreme proverava vaš profil i da vas informiše da li imate privatne poruke ili notifikacije, na isti način kao da ste dobili SMS ili email.

texting, messaging...

Handcent SMS

Handcent SMS je pravi program za one koji intenzivno koriste SMS i za one koji žele da vizuelno unapred svoj mobilni telefon. Lista opcija ovog programa je toliko dugačka da nismo sigurni da li bi programeri lično znali da ih nabroje. Handcent SMS je odličan u startu, ali pravo lice će pokazati tek posle polučasovnog intenzivnog finog podešavanja. Činjenica je da je osnovni SMS program Android sistema brz i jednostavan, ali bez bilo kakvih naprednih ili dopadljivih opcija. Spomenućemo samo neke od mogućnosti ovog programa. Moguće kompletno izmeniti izgled prikazivanja SMS poruka. I to mislimo doslovce, od veličine slova, boja, rasporeda primljenih ili poslatih poruka, itd.
 


Ukoliko imate sliku vezanu za kontakt (u baznom Android imeniku), Handcent SMS će sliku pokazivati pored poruke primljene ili poslate tom kontaktu. Čak je i tu moguće vršiti fina vizuelna podešavanja na nivou svakog kontakta pojedinačno. Handcent SMS sa sobom donosi i opciju brzog odgovora (ukoliko vam je telefon zaključan ili se nalazite u nekoj drugoj aplikaciji), odnosno izveštavanja o pristigloj poruci, a čak i taj segment programa ima više podešavanja nego 95% drugih Android aplikacija. Možda će određeni korisnici na kraju ipak izabrati da se vrate na prost prikaz i princip sistemske Andorid SMS aplikacije, ali ukoliko nikada niste probali Handcent SMS, obavezno ga probajte što pre, jer je moguće da ćete se pitati kako ste do sada mogli bez njega.

Fring i Meebo IM

Iako su ovo zapravo dve aplikacije, stavljamo ih zajedno, jer se na neki način one dopunjuju. Obe imaju namenu za instant messaging. Mogućnosti ovih aplikacija su mnogobrojne, odnosno obe donose podršku za najpoznatije IM servise. Međutim, razlozi zbog kojih smatramo da se potrebno imati dve aplikacije su sledeći. Fring je jedina aplikacija na Androidu (ili jedina vredna spomena) koja omogućava telefoniranje putem Skype servisa i kao takva je neizbežna za mnoge korisnike. Sa druge strane Fring nema podršku za Facebook chat i mora se priznati da je preglednost kontakta na ne baš najboljem nivou. Iako odličan IM program i jedina Skype voice opcija smatramo da Meebo određene stvari radi bolje.
 


Pre svega Meebo izgleda lepše, ali bitnije od toga omogućava bolji pregled kontakta jasno odvojen po servisima, što nije slučaj kod Fringa. Pored toga, Meebo podržava i Facebook chat koji je bez dileme napravio ogroman udarac svim poznatim IM servisima, što takođe fali Fringu. Ukoliko ne koristite Skype možda vam Fring neće ni trebati, mada ovom izjavom izazivamo veliki broj Fring fanova, ali jasne kvalitete Meebo IM nemoguće je osporiti. Naš je izbor Fring za Skype i Meebo za sve ostalo. U ostalom ništa vas ne košta i nije veliki problem imati obe aplikacije na telefonu, što vam toplo preporučujemo.

Soccer Livescores

Naša priča da određene američke aplikacije jednostavno nemaju smisla kod nas, nastavlja se sa Soccer Livescores programom koji nećete naći gotovo ni na jednoj listi najboljih Android aplikacija (koje se kada su na engleskom jeziku mahom prave u SAD), iako smo sigurni da će muška populacija u Evropi obu aplikaciju prosto obožavati. Slično kao i Facebook aplikacija, Soccer Livescores je započela kao osrednja, ali je vremenom postajala sve bolja i bolja, sa sve zanimljivijim mogućnostima.
 


Konkretno, ovaj program prati uživo rezultate aktuelnih fudbalskih mečeva i prikazuje krajnje rezultate neposredno završenih. Neki će reći beznačajno ukoliko ste kod kuće, jer to radi i teletekst vašeg televizora. Dodatne opcije su upravo ono zbog čega ćete voleti ovu aplikaciju. Najbolja mogućnost je što je moguće obeležiti mečeve za koje ste zainteresovani, te će vas telefon (poput primljene poruke ili emaila) obavestiti kada dođe do promene rezultata. Čak i ako niste kladioničar, ovo je jako interesantna mogućnost. Pored toga, moguće je obeležiti omiljene timove koje će aplikacija kasnije sama pratiti. Iznad grupe mečeva nalazi se naziv takmičenja u kojem se ti mečevi odvijaju, ukoliko tu kliknete dobićete, primera radi, trenutnu tabelu u konkretnom šampionatu. Prvenstva su praktično gotova i samo je jedan meč ostao u Ligi šampiona, ali svetsko prvenstvo počinje za manje od mesec dana. Pripremite vaš Android na pravi način.

Muzika, Wiki, navigacija...

Shazam

Koliko ste puta čuli neku pesmu, a niste znali niti kako se zove, niti ko je izvodi? Pamćenje dela teksta i kasnije "googlanje" je jedna od mogućnosti, objašnjavanje prijateljima i pokušaj ponavljanja ritma tehnikom "na-na-na" je druga, mnogo sramotnija mogućnost. Ukoliko nikada niste koristili ovaj program, kada pročitate šta on može, u početku ćete sigurno da budete skeptični. Najbolji način da to prestanete da budete jeste da Shazam stavite na teške muke. Naime, ovaj program putem mikrofona telefona snima pesmu koja ide sa nekog zvučnika i snimljeni materijal upoređuje sa online bazom pesama. U velikoj većini slučajeva program će tačno pokazati izvođača, ime pesme, naziv albuma, žanr i izdavača. Pored toga, postoji i opcija da se otvori MySpace strana izvođača, da se dobijena pesma potraži na Amazonu, kao i YouTube link za tu pesmu.
 


Shazam radi toliko dobro da će bez problema prepoznati da li je neka pesma u studijskom izvođenju ili je deo nekog živog nastupa. Naravno, ukoliko taj uživo nastup nije nikada izad kao zvaničan CD, onda će program pokazati neki drugi "match" ili ga neće ni naći, ali ti slučajevi su jako retki. Postoje određene stvari koje mogu da utiču na kvalitet rada ovog programa, kao što je tih izvor muzike ili ambijentalna buka i to su najčešći problemi, ali za to nije kriv sam program. Shazam će vas nekada oboriti sa nogu jer će tačno prepoznati da li je neka pesma u originalnom izdanju ili su rađene određene promene za, recimo, soundtrack filma u kojem se ta pesma pojavljuje. Shazam pravi listu "tagovanih" pesama sa datumom i vremenom kada ste to uradili, što kasnije olakšava da nađete tačno onu koju želite ukoli je lista dugačka.

Wapedia

Wapedia je istina jedna u moru aplikacija za traženje i pregled Wikipedia sadržaja. Ipak, čini se da se ova aplikacija istakla kao najpotpunija, sa najboljim prikazom strana koje su prilagođene za gledanje na mobilnom telefonu. Istina je, neko će se zapitati zašto prosto ne ići na Wikipedia putem browsera, ali je priča ovde slična kao sa Opera Mini aplikacijom. Wapedia štedi i vreme i protok, ali takođe blago pakuje stranice kako bi se one lakše gledale na ekranu mobilnog telefona, kao i kako bi pojedine opcije i linkovi bili lakše dostupni prstima.
 


Još jedna od dobrih strana Wapedie je što prikazuje dosta velike slike u poređenju sa sličnim aplikacijama, što je prava stvar na generalno malim ekranima mobilnih telefona. Veliki broj sitnica koje olakšavaju i ubrzavaju konzumiranje Wikipedije je ono što vredi kod ove aplikacije, pa je tako veoma lako pristupiti sadržaju ili promeniti jezik enciklopedije. Prilagođavanje prikaza (koji je u startu odličan) je široko. Postojanje Bookmarks i History odeljka je takođe nešto što vremenom može da uštedi dosta vremena i zbog čega ćete radije ići na Wikipediju putem ove aplikacije, nego putem web pretraživača.

iGo My way

Kao i Soccer Livescores, iGo je još jedna od aplikacija koja se ne nalazi na listama najboljih aplikacija širom sveta, ali koja iz našeg ugla gledanja je nešto što sigurno treba imati na vašem telefonu. Ukoliko živite u SAD onda imate praktično izbor od skoro deset kvalitetnih aplikacija sa dobrim mapama za prikazivanje mapa i tzv "turn-by-turn" navigaciju. Tu i ne računamo Google Maps. Iz perspektive korisnika u Srbiji, situacija je potpuno drugačija. Google Maps je delimično upotrebljiva aplikacija kod nas i, što je još veći problem, zahteva internet protok. Za NDrive aplikaciju postoji detaljna mapa Srbije, ali se pokazalo da je iGo ipak najbolje rešenje.
 


Kako svaki Android telefon mora da ima GPS čip u sebi, to znači da mu samo nedostaje dobra aplikacija da bi postao GPS navigacija. Istina, ta GPS navigacija obično nije kvalitetna i praktična kao kvalitetna PND rešenja za automobile, ali to nije razlog da svoj Android telefon ne obogatite za navigacioni softver. Mada iskreni da budemo, uz brz hardver (kakav imaju noviji Android telefoni) i A-GPS mogućnost, navigacione mogućnosti mobilnih telefona nekada mogu da budu i bolje od uređaja koji su specifično za to namenjeni.


Documents To Go

Documents To Go je najbolje rešenje za Office stvari, tačnije za Word, Excel, PowerPoint i PDF. Mada postoji određeni broj PDF reader aplikacija, činjenica je da je većina njih pomalo trapavo urađena, te da je čitanje PDF sadržaja uz pomoć Documents To Go dosta kvalitetno, mada ne najbrže moguće. Ova aplikacija otvara široki spektar Office ekstenzija. PDF fajlovi se samo mogu čitati, dok Word, Excel i PowerPoint dokumenti se mogu i menjati, odnosno moguće je stvoriti nove dokumente na vašem Android telefonu.
 


Naravno, raditi Office prstima na kapacitivnom ekranu telefona nije jednostavno kao na resistive ekranu nekog PDA uređaja, te treba biti upozoren da će određene stvari biti nešto teže uraditi. Jedna od jako dobrih stvari ovog programa je dobro zamišljeno zumiranje dokumenata. Na taj način je moguće prilagoditi se konkretnom dokumentu kako bi se što bolje iskoristio mali (u poređenju sa PC) ekran mobilnog telefona. Iako Google putem weba omogućava rad sa Office dokumentima, to nije praktičan, a ni brz način i ne preporučujemo da to radite, čak i ako imate najbrže Android telefone, pa je tako Documents To Go sjajan izbor i obavezna aplikacija na vašem telefonu ukoliko radite sa Office dokumentima, a većina nas radi.

To je bio naš izbor za deset najčešće korištenih Android aplikacija, ako imate neki komentar ili sugestiju (a znamo da imate), slobodno se priključite diskusiji za ovaj tekst na našem forumu.

Android aplikacije - septembar 2010

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509