Greška

Došlo je do greške.

Benchmark Vrste laptop ekrana

Ekrane laptopova možemo podeliti prema više osobina: po tipu ekrana (TN, IPS), po stepenu refleksije (glossy-masni, mat), po radnoj rezoluciji i dijagonali, kao i po osetljivosti na dodir.

TN i IPS ekrani su najčešće korišćeni ekrani u laptopovima. TN (Twisted Nematic) paneli su jeftiniji, sa nešto slabijim uglovima gledanja, manje preciznim bojama. Međutim, usled pristupačnosti, dosta su zastupljeni u brojnim laptopovima. Takođe, prednosti su im vreme odziva, performanse u brzim scenama i potencijalno visoke učestanosti osveženja u pojedinim 3D laptopovima.

ekrani5.jpg


IPS (In-Plane Switching) ekrani imaju bolji odziv, bolji kontrast i boje, i generalno pružaju kvalitetniji prikaz u odnosu na TN panele. Istovremeno, primetno su skuplji od njih, tako da ih zatičemo uglavnom u manjem broju laptopova, pretežno više kategorije. Mane su im nešto sporiji odziv i slabije performanse u situacijama sa brzim promenama scena.

Glossy ekrani, zvani još i kao masni ili refleksni ekrani, su ekrani na kojima je nanesen refleksivni premaz. Lako se mogu prepoznati po tome što se u njima "ogleda okolina". U teoriji, ovaj premaz pomaže delimično i oko kvaliteta boja i u brzim scenama, kao i oko preglednosti pri jarkom svetlu (korišćenje napolju) ali kako su ekrani laptopova, posebno jeftinijih (gde se glossy ekrani skoro isključivo koriste) slabijeg kvaliteta, to se neretko završava samo na tome da se zamaskiraju određene mane.

ekran7.jpg


Mat ekrani su ekrani koji nemaju refleksivni sloj nanet preko ekrana. Iako ove parametre ne treba povezivati sa samim kvalitetom panela, nekada se na kvalitetnije panele ne nanosi glossy sloj (na IPS ekrane laptopova skoro nikada), pa mnogi to ekvivalentiraju sa opštim kvalitetom prikaza. Mat ekrani generalno imaju bolje boje, precizniji prikaz, i udobnije je gledati u njih pri manjim osvetljenjima, dok su nešto slabiji u korišćenju pri intenzivnom dnevnom svetlu.


ekrani8.jpg


Dijagonala ekrana je dužina dijagonale koja se najčešće izražava u inčima (jedan inč iznosi 2,54 centimetra). Istovremeno, to služi i kao oznaka dimenzije laptopa. Dimenzije su razne, i mogu biti jednake ili manje od 11,6 inča, 13,3 inča, 14 inča, 15,6 inča, 17,3 inča i tako dalje. Manji laptopovi su pogodniji za prenošenje, a veći su udobniji za rad na stolu usled prostranih tastatura, većih ekrana i slično.


ekrani6.jpg


Rezolucija ekrana je broj tačaka (piksela) koji se na njemu prikazuju. Obično se izražava parametrima širine i visine. Pošto je ekran dvodimenzionalan prikaz slike, rezolucija označava broj individualnih tačaka od kojih se slika sastoji u horizontalnoj i vertikalnoj dimenziji. Rezolucije su razne, i važi da je prikaz bolji što je rezolucija viša. Najčešće rezolucije kod laptopova su HD (1366x768), HD+ (1600x900) i Full HD (1920x1080). U dogledno vreme će se pojavljivati sve više laptopova sa još većim rezolucijama.

ekrani4.jpg

Osetljivost na dodir ekrana označava da li uređaj podržava kontrolu dodirom. Ukoliko podržava, komande je moguće unositi prstom, dodirujući ekran i vršeći određene pokrete da bi se aktivirala određena operacija. Ukoliko to nije slučaj, ekran ne nudi tu funkciju već se računarom upravlja isključivo tradicionalno. Većina laptopova nema ekran osetljiv na dodir, ali se stvari menjaju po tom pitanju i sve je više laptopova sa ovakvim ekranima na tržištu.

10404
10405
10406
10407
10408
10409