Wikipedia je i dalje hronika ljudske istorije u realnom vremenu

Wikipedia je mnogo više od običnog niza članaka o događajima, ljudima i stvarima. To je živi organizam koji raste, podešava se i hrani na bazi plime i oseke istorije

Wikipedia je mnogo više od običnog niza članaka o događajima, ljudima i stvarima. To je živi organizam koji raste, podešava se i hrani na bazi plime i oseke istorije. Od tragedija do sportskih događaja, ona je hronika za gotovo sve. Kao dokument istorije u realnom vremenu, zapanjujuće je to koliko je ovaj sajt. Ukoliko se nešto desi bilo gde, bez obzira da li je ili nije na planeti, podnosi se novi članak a to se radi često na više jezika i potpuno volonterski.
Trenutno postoji preko 38 miliona članaka na sajtu koga uređuje preko 70.000 saradnika. Međutim, kao i sve što uređuju ljudi ponekad se dešavaju greške ili se koristi za neke mračne stvari. Međutim, u pogledu podeljenog znanja, teško je naći bolji izbor. I dok je korišćenje Wikipedije kao kredibilnog izvora verovatno pogrešna ideja, sasvim sigurno je dobra odskočna daska. Video pregled prethodne godine trebao bi da istakne sve izmene i događaje u 2015. godini.
Wikipedia koristi veštačku inteligenciju za borbu protiv spama i trolova koji vrše izmene
Izvor: Engadget

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi