Sigve Breke novi generalni direktor Telenor grupe

Upravni odbor Telenor grupe imenovao je Sigvea Brekea za novog predsednika i generalnog direktora Telenor grupe, koji preuzima dužnosti od Jona Frederika Baksasa 17. avgusta

Upravni odbor Telenor grupe imenovao je Sigvea Brekea za novog predsednika i generalnog direktora Telenor grupe, koji preuzima dužnosti od Jona Frederika Baksasa 17. avgusta ove godine. Sigve Breke je izvršni potpredsednik i direktor azijskih operacija u okviru Telenor grupe. U Telenor je došao 1999. i od tada je bio na nekoliko izvršnih pozicija u kompaniji.
„Sigve Breke ima bogatu radnu biografiju kao direktor Telenorovih azijskih operacija i deo rukovodstva Grupe od avgusta 2008. Njegova vodeća uloga u našoj azijskoj priči uspeha u kombinaciji sa ogromnim međunarodnim iskustvom i liderskim sposobnostima biće od velikog značaja“, kaže Svein Aser, predsedavajući Upravnog odbora Telenor grupe.
Sigve Breke imao je veoma važnu ulogu u pozicioniranju Telenor grupe kao vodećeg međunarodnog mobilnog operatora. Pod njegovim vođstvom, Telenor je dobio više od 100 miliona korisnika u Aziji. Postignute vrednosti u Aziji su značajne, i ovaj region sada predstavlja više od 40 odsto ukupne vrednosti Telenor grupe. Telenor se nalazi u poziciji da nastavi sa dobrim rezultatima u narednom periodu, tako što će obezbediti internet za sve.
„Velika mi je čast to što sam dobio priliku da predvodim Telenor grupu. Uspeh naše kompanije u Norveškoj i svetu rezultat je sposobnosti Telenor grupe da obezbedi usluge digitalne komunikacije koje naši korisnici istinski vrednuju. Telenorova strategija, uključujući naše finansijske prioritete, jeste kreiranje čvrste platforme koja će stvoriti vrednosti za naše deoničare, kao i nastavak rasta u Norveškoj, Evropi i Aziji. Bez sumnje ćemo osetiti vrednosti prilika koje nastaju iz snažne potražnje internet usluga i radujem se sprovođenju strategije zajedno sa naših 33 000 zaposlenih“, kaže Sigve Breke.
Jon Fredrik Baksas odlazi sa svoje pozicije nakon što je 13 godina bio na funkciji predsednika i generalnog direktora kompanije. U septembru 2014. on je produžio svoj mandat za godinu dana, do kraja 2015. Tokom pripreme za odlazak u penziju Baksasa, Upravni odbor kompanije Telenor temeljno je pristupio traženju naslednika za njegovu poziciju za koju se prijavio veliki broj internih i eksternih kandidata. Baksas će i dalje biti na poziciji savetnika Upravnog odbora do kraja 2016. godine, kao i na poziciji predsednika GSMA, globalne organizacije za mobilne operatore.
„Jon Fredrik Baksas učinio je Telenor internacionalnom, modernom kompanijom za telekomunikacije svetskog ranga i poznatim norveškim brendom. Mislim da je Fredrik jedan od najvažnijih lidera u ovoj industriji u Norveškoj u novije vreme“, kaže Svein Aser.
Jon Fredrik Baksas bio je na poziciji predsednika i generalnog direktora Telenor grupe od juna 2002. godine. Pre toga, radio je kao zamenik generalnog direktora i generalni finansijski direktor. U tom periodu, Telenor se značajno razvijao, rastao je broj korisnika, prihodi kao i tržišna vrednost kompanije. Telenor je danas vodeća kompanija za mobilne telekomunikacije koja posluje na 13 tržišta i ima 192 miliona mobilnih korisnika širom sveta. Dok je Baksas bio na čelu kompanije, prihodi su porasli sa 49 milijardi na 107 milijardi norveških kruna, a tržišna vrednost kompanije od 45 milijardi na 270 milijardi norveških kruna. Ono što je značajno uticalo na ovaj rast je i razvoj kompanije u Aziji.
„Voditi Telenor tokom perioda ubrzanog razvoja i velikih tehnoloških promena bilo je i uzbudljivo i vredno iskustvo. Upravni odbor smatra da je Sigve Breke savršen kandidat koji može da nastavi proces razvoja Telenora i stvaranja vrednosti. Blisko smo sarađivali dugi niz godina i njegovo poznavanje posla, usredsređenost na klijente kao i praktičan pristup menadžmentu znače sjajnu budućnost za kompaniju”, kaže Jon Fredrik Baksas.
Breke je radio kao pomoćnik ministra (državni sekretar) odbrane od 1993. do 1996. godine Ima titulu mastera za državnu upravu Univerziteta Harvard  (John F. Kennedy School of Government) gde je radio i kao viši naučni saradnik.
Izvor: Telenor

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi