Piratska stranka na Islandu na pragu neverovatnog izbornog rezultata

Prema najnovijem istraživanju, malo je verovatno da će se sledeća vlada moći sastaviti bez njih, jer trenutno imaju oko 20 posto glasova

Izbori na Islandu će se održati u subotu 29. oktobra, a po svemu sudeći, dogodiće se veliko iznenađenje. Piratska stranka (The Pirate Party) nastavlja svoj veliki uspon na tamošnjoj političkoj sceni.
Prema najnovijem istraživanju, malo je verovatno da će se sledeća vlada moći sastaviti bez njih, jer sada imaju oko 20 posto glasova. Piratsku stranku je osnovao Rik Falkvinge 2006. godine, a ona je tokom godina postigla neke značajne političke pobede. Najveći uspeh je stalno prisustvo u Evropskom parlamentu, ali Piratska stranka na Islandu piše neke nove stranice istorije. Islandski “pirati” su već postigli veliki uspeh sa tri člana u parlamentu, ali su joj se mnogi pridružili prethodnih meseci. Kako su izbori za manje od nedelju dana, tenzija raste, a pirati su u vrhu po istraživanjima tokom cele godine, pa sada dišu za vrat Socijal-demokratskoj stranci. To dovodi Piratsku stranku u neobičan položaj gde će najverovatnije morati da razmišljaju o koalicionim partnerima i formiranju vlade.
Torrentfreak je razgovorao sa jednim od članova islandskog parlamenta iz ove stranke koji je rekao da su oni spremni da donesu promene koje traže mnogi građani. Ipak, treba naglasiti da uprkos imenu, pitanje autorskih prava nije centralno u njihovim planovima.
The Pirate Bay se i dalje pozicionira kao jedna od najboljih torrent alternativa
Izvor: TheNextWeb

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi