Idi na uporedi stranicu
U fokusu:

Oracle traži 9,3 milijardi dolara odštete od Google-a

Biznis IT 29.03.2016 09:32 0

Sledeća runda tužbe zbog kršenja autorskih prava koju je Oracle podneo protiv Google-a zbog Androida će početi 9. maja. Oracle će pokušati da ubedi porotu da Google treba da plati 9,3 milijarde dolara, izveštava IDG News Service. Isti medij poručuje da se cifra može videti u sudskim podnescima, a potvrđeno je ono što je Business Insider ranije načuo - da će Oracle tražiti odštetu od više milijardi.

Oracle i Google se bore na sudu već godinama zbog korišćenja određenih delova Jave u Android OS-u, programskog jezika koji je u vlasništvu kompanije Oracle, od kada je ova kompanija kupila vlasnika Jave, Sun Microsystems, 2009. godine. Na novom suđenju porota će odlučiti da li je Google imao pravo da je koristi besplatno, ili ukoliko Google treba da plati odštetu kompaniji Oracle, koliki je to iznos.

Google sa svoje strane tvrdi da je korišćenje Jave pokriveno fer upotrebom, što omogućava ograničeno kopiranje, te da ne duguju Oracle-u nikakvu odštetu. Oracle planira da objavi koliko Google profitira od Androida kako bi pokazao da je to posao vredan više milijardi dolara. Međutim, cifra koju Oracle traži je veća od one koju su platili za kompaniju koja je prethodno bila vlasnik Jave.

Google je od Androida prihodovao 31 milijardu dolara

Izvor: BusinessInsider

Vesti

NAJČITANIJE

TOP KOMENTARI

Testovi

TOP KOMENTARI

Vesti

Interesantne teme na Benchmark Forumu

Sve cene na ovom sajtu iskazane su u dinarima. PDV je uračunat u cenu. Benchmark u saradnji sa kompanijom Gigatron maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na ovom sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima specifikacija, fotografijama i cenama. Ipak, ne možemo garantovati da su sve navedene informacije i fotografije artikala na ovom sajtu u potpunosti ispravne.