Operativni sistemi bi mogli aktivno da blokiraju piratsko preuzimanje

Apple, Google i Microsoft su sada u idealnoj poziciji da odvrate svet od piraterije, navodi se u novom izveštaju koji donosi Black Market Watch

Apple, Google i Microsoft su sada u idealnoj poziciji da odvrate svet od piraterije, navodi se u novom izveštaju koji donosi Black Market Watch i globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. Kontroverzni izveštaj se opredeljuje za dobrovoljno ili obavezno blokiranje piratskog sadržaja na nivou operativnih sistema. Podsetićemo se da kada je Windows 10 bio pokrenut prošle godine, glasine su govorile da je operativni sistem opremljen sa ugrađenim prekidačem protiv piraterije. Prema nekim izveštajima, to bi omogućilo Microsoft-u da razbije sve torente preuzete sa The Pirate Bay i sličnih sajtova.
Kontroverza je nastala u jednoj liniji Microsoft-ovog Service Agreementa koji omogućava kompaniji da preuzme softverske nadogradnje i konfiguriše promene koje mogu da spreče korisnike da igraju falsifikovane igre. Tehnički, ovo omogućava Microsoft-u da spreči korisnike da igraju piratske igre na Windowsu 10 i drugim servisima, ali za sada nema naznaka da se ovo dešava.
Ipak,novi izveštaj donosi nekoliko preporuka kako bi pitanje piraterije moglo da se reši. Prema tom izveštaju, piratski sadržaj bi trebao da bude sprečen na nivou operativnog sistema. Izveštaj je podnetu Švedskoj, a iako ona nema dovoljno uticaja na globalne proizvođače softvera, pritisak koji se vrši preko međunarodne zajednice i trgovinskih grupa može imati efekta.
Ugašen popularni torrent pretraživač – Torrentz.eu
Izvor: Torrentfreak

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi