Najnaprednija digitalna kamera je unutar svemirskog teleskopa

Američko odeljenje za energetiku je dalo pristanak da se izradi digitalna kamera od 3,2 gigapiksela za "Large Synoptic Survey Telecscope"

Ukoliko mislite da je senzor od 50 megapiksela u novom DSLR aparatu moćna stvar, onda niste još videli sve. Naime, američko odeljenje za energetiku je dalo pristanak da se izradi digitalna kamera od 3,2 gigapiksela za “Large Synoptic Survey Telecscope”, a obećava se da će biti najnaprednija na svetu. Nije stvar samo u rezoluciji koja naučnicima daje za pravo da iznesu ovakvu tvrdnju. Fotografisaće delove neba 40 puta veće od meseca, a pokupiće više svetlosti nego bilo koji drugi optički teleskop na zemlji. Obe stvari su veoma važni faktori kada želite da studirate univerzum, pratite slabo osvetljene asteroide i razumete tamnu energiju. Iako LSST kamera neće doživeti prvi test sve do 2019. godine, izlaz bi lako mogao da opravda godine rada.
4K UltraHD Blu-ray proizvodi će biti spremni za prazničnu sezonu
Izvor: Engadget

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi