Greška

Došlo je do greške.

MP3 format odlazi u penziju

14.05.2017 21:17 | 48 Software/Web
MP3 format odlazi u penziju

Iako postoji veći broj različitih formata za zvuk, MP3 je verovatno najpopularniji među njima - kako zbog veličine fajlova, tako i zbog podrške od strane velikog broja media plejera i softvera. Međutim, kako svemu jednoga dana dođe kraj, slična situacija očekuje i MP3 format. Prema svemu sudeći, kreatori formata su objavili da će okončati licenciranje za određene MP3 patente.

Fraunhofer Institute for Integrated Circuits je na svom sajtu objavio saopštenje, koje suštinski najavljuje prestanak podrške za format. Razlog ovoga je što, bez obzira na to koliko je format trenutno popularan, postoje bolji načini skladištenja muzike. Sa penzionisanjem MP3 foramata, očekuje se da će bolji formati isplivati na površinu.

Institut ističe: "Iako danas postoje efikasniji audio kodeci, sa naprednijim funkcijama, MP3 je i dalje veoma popularan među korisnicima. Međutim, najveći deo media servisa, kao što su streaming TV ili radio prenosi, koriste ISO-MPEG kodeke (poput AAC familije) ili MPEG-H u budućnosti. Ovi kodeci donose više funkcija i bolji kvalitet zvuka, po mnogo manjim bitrejtovima u poređenju sa MP3".

Kakvo je vaše iskustvo sa MP3 formatom? Koristite li ga još uvek ili ste pronašli neki bolji koji zadovoljava vaše potrebe? Podelite svoje utiske u komentarima na vest ili na Benchmark Facebook i Twitter stranicama.

Izvor: Ubergizmo

dejan87dex Član postova: 9724
Citiram korisnika: pejaTvrdim da razlika između mp3@128 i FLAC-a može lagano da se čuje i na tome i na komp. zvučnicima od nekoliko crvenih zakačenih na integrisanu zvučnu. A ne smatram da imam ultra dobar sluh.
+1Sent from Dead OS ☹
peja Član postova: 4681
Citiram korisnika: NevisStarShineKao neko ko svira instrument, imam razloga da verujem da imam utreniraniji sluh, a kao audiofil mislim i da sam zahtevniji od tog "proseka". Muziku ne mogu da slusam ni na telefonu ni na narodnim mp3 plejerima, i tvrdim da tu ne moze da se cuje razlika sa kvalitetno kompresovanim fajlovima. Osim ako nemate bas, bas, bas dobar sluh.
Tvrdim da razlika između mp3@128 i FLAC-a može lagano da se čuje i na tome i na komp. zvučnicima od nekoliko crvenih zakačenih na integrisanu zvučnu. A ne smatram da imam ultra dobar sluh.
a c a Član postova: 5590
Citiram korisnika: dejan87dexTi si neki polu audiofil cim cenis i truli mp3
Ja volim da slušam muziku, što znači da ne robujem flac-u ako ga nemam. Kod mene se vrte i audio kasete i ploče.
a c a Član postova: 5590
Nije raw, da je raw bio bi wav a ne flac.
Ja sam još 1999. počeo i pokušao da čuvam wav-ove ali sam ubrzo odustao jer je bilo skupo rešenje (za mene tad). Zlatno doba je bilo doba CD klubova gde sam mogao da iznajmim diskove za siću koje sam mogao samo da sanjam da kupim. Neke ni dan danas ne mogu da nađem u flacu, jedino da ih kupim od preko u originalu.
dejan87dex Član postova: 9724
Citiram korisnika: a c aTo ti je isti razlog kao što sam ja pisao pre par postova sa mp3 Pro, ušteda prostora, najgluplji razlog. Ušteda protora danas, a sutradan ćeš shvatiti da je bilo gubljenje vremena prebacivanje iz koga god formata u aac (valjda nije transcode). Hard diskovi su dovoljno jeftini da mogu da budu mesto za skladištenje pravog formata bez štekanja za prostor. To je bilo logično 2001. kad sam imao hdd od 30 GB i data CD-ove od 700 MB, ali danas.....
PAz ja ne osudjujem tebe sto cuvas raw fajlove ... Ja zaista ne zelim niti imam potrebe da cuvam nesto sto je 10x vece a nemam pro opremu da uzivam u tim flac i wave fajlovima.Konvertujem iz FLAC u AAC , nikako drugacije.Do sada se nisam pokajao, kako se zavrsi konvertovanje tako ide tagovanje, sve u full sa album artom, genre, artist, track, year ...

Minecraft stigao i na Nintendo Switch (video)

Microsoft voli i iPhone

10504
10505
10506
10507
10508
10509