Linux ponovo slavi pobedu nakon WannaCry katastrofe

Na stotine hiljada Windows računara inficirano je od petka WannaCry, novim tipom ransomware-a koji eksploatiše ranjivost u Microsoft-ovom operativnom sistemu koji je otkrila NSA

Na stotine hiljada Windows računara inficirano je od petka WannaCry softverom, novim tipom ransomware-a koji eksploatiše ranjivost u Microsoft-ovom operativnom sistemu koji je otkrila NSA. Međutim, izveštaj je kasnije ukraden od strane hakerske grupe Shadow Brokers i procureo na internetu. Dok Microsoft i bezbednosni eksperti poručuju svima da zakrpe računare i tako izbegnu WannaCry zarazu, Linux svet još jednom u neku ruku slavi ovaj momenat, hvaleći bezbednost open source platforme u odnosu na Windows.
Windows vs. Linux borba u pogledu bezbednosti nije nova tema, a ima svoje korene još u devedesetim godinama prošlog veka kada su Windows sistemi bili poželjna meta kreatora virusa. Dok se korisnici Windowsa bore da očiste svoje sisteme i pronađu antivirus rešenje da zaštite podatke, korisnici Linuxa nemaju razloga da brinu. Njihova platforma je potpuno bezbedna od infekcija ovakve vrste. WannaCry ransomware je iznenadio Windows svet, ali nije načinio nikakvu štetu korisnicima Linuxa.
Pojedini u Linux svetu su čak pokušali da iskoriste ovu situaciju i ponovo progovore o bezbednosti. Kreator Linux Lite, jedne od mnogih Linux distribucija, iskoristio je ovu priliku da pohvali Linux i istakne da je preko 200.000 Windows računara inficirano od petka. “Još uvek vam treba dodatan razlog da pređete na open source bazirane operativne sisteme kao što je Linux Lite?” poručio je on.
Nova Microsoft Edge ranjivost omogućava hakerima krađu podataka o lozinkama i kolačićima (video)
Izvor: Softpedia
Sve informacije vezane za Microsoft, možete pogledati na našem Microsoft hub-u 
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi