Kakav hardver nam Google sprema za ovu godinu?

Evo kratkog pregleda onoga što od kompanije Google možemo da očekujemo tokom ove godine, kada je hardver u pitanju

Godinama se Google zadovoljavao time da bude softverska kompanija, kreira aplikacije i servise za druge firme, a ovaj model je bio uspešan za kompaniju. Google Search je bez sumnje najpopularniji servis za pretragu onlajn informacija, dok je Android operativni sistem instaliran na preko dve milijarde uređaja.Međutim, sve ovo više nije dovoljno za tehnološkog giganta. Google sve više pažnje poklanja svojoj hardverskoj liniji proizvoda, od premijum telefona, do pametnih zvučnika pokretanih veštačkom inteligencijom. Prošla godina je bila značajna za kompanijin proboj na tržište hardvera, a Google planira da ovo duplira tokom 2017.Evo kratkog pregleda onoga što od kompanije Google možemo očekivati tokom ove godine, kada je hardver u pitanju.Kaciga za virtuelnu realnostGoogle već godinama radi na VR proizvodima. Prvo smo imali budžetski Cardboard, potom Daydream koji je bio više premijum kaciga u koje je moguće staviti telefon i uroniti u VR svet. Međutim, ovog maja, tokom svoje I/O konferencije kompanija je najavila samostalnu kacigu za virtuelnu realnost. Google sarađuje sa partnerima HTC i Lenovo, koji će proizvoditi svoje verzije kaciga za VR. Kacige će stići kasnije ove godine, a velika stvar je što pomenute kacige neće zahtevati nijedan drugi uređaj kako bi funkcionisale.
googlevr.jpgPixel 2 telefonProšle godine, Google je objavio Google Pixel telefon iz gornjeg segmenta, dizajniran da se takmiči sa Apple modelima i prikaže najbolje karakteristike i mogućnosti Androida. Google je potvrdio da će Pixel druge generacije (kao i Pixel 2 XL) objaviti tokom 2017. godine. Najveće prognozirane izmene, koje će telefoni doneti, sugerišu ekran od ivice do ivice, vodootpornost i poboljšan hardver. Glasine pominju i uklanjanje priključka za slušalice, što je u poslednje vreme veoma popularan potez kod proizvođača.
googlepixel.jpg 
 
Treći, veći telefon (ili tablet)Pixel 2 i Pixel 2 XL možda neće biti jedini telefoni koje će Google predstaviti tokom ove godine. Glasine pominju da bi kompanija mogla predstaviti i treći telefon, koji će biti veći od dva Pixel modela. Kodnog imena “Taimen”, ovo će verovatno biti fablet sa ekranom većim od 5.5 inča. Postoji mogućnost da će Taimen biti i tablet, aodgovor ćemo saznati do kraja godine.Google Home 2Jedna od najpopularnijih tema u industriji trenutno su pametni zvučnici sa ugrađenim virtuelnim asistentima. Ovi uređaji mogu da kontrolišu korisnikov dom, organizuju život, puštaju muziku i drugo, a sve putem glasovne kontrole. Nakon što je Amazon Echo postigao neočekivani uspeh na ovom polju, Google želi i svoje parče tržišnog kolača. Kompanija je prošle godine objavila Google Home pametni zvučnik, a veruje se da za ovu godinu sprema drugu generaciju uređaja. Novina bi trebalo da bude kombinacija sa Google WiFi ruterom, što će ojačati internet konekciju u korisnikovom domu.
googlehome.jpgNovi telefon sa ugrađenom Project Tango tehnologijomAsus ZenFone AR možda ne pripada striktno ovoj listi, jer se radi o Asusovom, a ne telefonu kompanije Google. Ipak, ovo je drugi telefon koji stiže sa Project Tango tehnologijom izmenjene realnosti, čiji je tvorac Google. Kamere ovog telefona mogu da mapiraju fizički prostor oko korisnika i ubacuju virtuelne objekte, bilo da su u pitanju neprijatelji u igrama ili virtuelni nameštaj koji korisnik planira da kupi.
zenfoneAR.jpgIzvor: Business Insider

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi