Jedan od tvoraca laptopova nas je zauvek napustio

PC industrija je izgubila još jednog od svojih uticajnih lidera. Džon Elenbi direktor kompanije Grid Systems umro je ovog meseca u 75. godini

PC industrija je izgubila još jednog od svojih uticajnih lidera. Džon Elenbi direktor kompanije Grid Systems umro je ovog meseca u 75. godini. Njegova kompanija je naširoko bila priznata kao kreator prvog komercijalno uspešnog laptopa na preklop koji nosi naziv Compass. Računar iz 1982. godine je bio prilično debeo, imao je mali ekran i bio izuzetno skup za to vreme jer mu je cena bila 8150 dolara.
Međutim, uređaj je bio hit među kompanijama i vladama, a doneo je relativno dobar način računarstva pa čak i osnovnu digitalnu komunikaciju u trenutku kada su desktop alternative bile Kaypro ili Osborne 1.
Pre kompanije Grid on je radio u Xerox istraživačkom centru. Takođe je osnovao ranu tablet kompaniju koja nosi naziv Agilis, a može se reći da su njegove ideje bile ispred vremena. Laptopovi su ipak postali mejnstrim tek deset godina kasnije sa modelima kao što su Apple-ov PowerBook i IBM-ov ThinkPad.
Isporuke laptopova padaju ispod 150 miliona jedinica u 2016. godini
Izvor: Engadget

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi