Huawei planira sopstveni operativni sistem?

Insajderski izvori tvrde da Huawei radi na mogućem kreiranju sopstvenog operativnog sistema u nekoj daljoj budućnosti, a sve kako se ne bi više oslanjao na nepredvidivi Android.

Izgleda da Samsung nije jedina kompanija koja više ne želi da zavisi od Androida i Google-a. Insajderski izvori tvrde da Huawei takođe radi na mogućem kreiranju sopstvenog operativnog sistema u nekoj daljoj budućnosti, a sve kako se ne bi više oslanjao na nepredvidivi Android. Ovaj najnoviji talas priča o odvajanju od Androida, dolazi nakon što je Google nedavno sugerisao da planira da unese veću kontrolu ne samo nad svojim Nexus uređajima, nego i nad drugim proizvođačima.Do određenih granica, strah proizvođača ima smisla. Google je izgradio Android ekosistem na temeljima otvorenog sistema i slobode, omogućavajući proizvođačima da oblikuju Android po sosptvenom nahođenju. Međutim, ovo je rezultiralo različitošću ali i fragmentacijom, što Google sada želi da popravi i tako što će uneti više kontrole nad Androidom, ili bar nad ažuriranjima sistema.Postavlja se pitanje da li će udaljavanje od Androida biti dobar put za Samsung, potencijalno Huawei ili neku drugu kompaniju. Kreiranje operativnog sistema, koji nema korene u Androidu, bi automatski značilo onemogućen pristup hiljadama aplikacija koje su već na tržištu, a posebno za one najpopularnije. Na stranu to što će korisnici morati da se priviknu na novi OS i novi interfejs u procesu prilagođavanja. Tizen ima početnu prednost u ovom segmentu, ali Samsungov OS i dalje ne stoji čvrsto na nogama.Za sada nije jasno koji put će izabrati Huawei, s obzirom da kompanija nije povukla nikakve konkretne poteze u vezi sa ovom temom. Prema onome što sugerišu izvori bliski tematici, ovo je izgleda više “plan B”, ukoliko se stvari ne budu razvijale dobro u Android svetu. Za sada, Huawei ostaje posvećen Android platformi i svom EMUI prilagođenom Android iskustvu.Izvor: SlashGear

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi