Google I/O: Najavljen Android M Developer Edition

Google je na svojoj godišnjoj I/O konferenciji za developere, upravo najavio novi mobilni operativni sistem - Android M

Google je na svojoj godišnjoj I/O konferenciji za developere, upravo najavio novi mobilni operativni sistem – Android M. Android M će kasnije ove godine zvanično naslediti Android Lollipop, koji je aktuelna verzija softvera. Google je naveo da Android M donosi pregršt novih funkcija i poboljšanja performansi. Istovremeno, Sundar Pičai je istakao da se Google vratio korenima i poboljšao kvalitet platforme. Google nije otkrio koje ime ili verziju modela će imati Android M, ali je prikazao dosta toga što će biti deo apdejta.Istaknuto je da će se Android M fokusirati na šest glavnih sektora – od novih funkcija do poboljšanih performansi i efikasnosti. Jedan od većih fokusa Androida M jeste izmenjeni sistem odobravanja aplikacija. Korisnicima će biti omogućeno da odobre ili da odbiju pristup kameri ili lokaciji i slično. Za sada postoji samo osam kategorija odobravanja koje su trenutno dostupne, a aplikacije će odobrenje tražiti kada im to bude bilo potrebno.
mapps.jpgZa Android M, Google takođe redizajnira i iskustvo tokom web pretrage u svom Chrome browseru. Tu je nova funkcija, pod nazivom “Chrome Custom Tabs”, koja developerima omogućava da ubace web pregled direktno u aplikaciju. Chrome funkcije, kao što su automatsko logovanje, sačuvane lozinke, autofill i multiprocesuirana sigurnost su funkcije koje su dostupne developerima unutar njihovih aplikacija. Androidov ugrađeni sistem za linkovanje aplikacija (intents) dobija naogradnju, omogućavajući aplikacijama da sadržaj otvaraju direktno.Android M donosi i novi sistem plaćanja, pod nazivom Android Pay. Sistem koristi NFC i Host Card Emulation za tap-to-pay servise i suštinski dolazi na mesto aktuelne Google Wallet aplikacije. Developeri će moći da integrišu Android Pay u svoje aplikacije za in-app kupovinu i plaćanja. Android Pay će izvorno podržavati fingerprint skenere.
mpay.jpgGoogle sa svakom novom verzijom Androida obećava i bolji radni vek i efikasnost baterija, a takav je slučaj i sa Android M verzijom. Novi OS će doneti funkciju, pod nazivom Doze, koja sistemu omogućava da bolje upravlja procesima u pozadini. Oslanja se na detekciju pokreta kako bi odredila kada neko koristi uređaj, a gasi procese koji nisu aktivni tokom određenog perioda. Android M takođe donosi i USB Type-C podršku, koja omogućava brže i lakše punjenje uređaja. Takođe korisnicima se omogućava da pune druge uređaje preko svog Android telefona.Google je Android M omogućio samo kao developer preview na Nexus 5, 6, 9 i Nexus Player uređajima, a lansiranje pune verzije platforme se očekuje kasnije ove godine. Kompanija očekuje od programera i developera da testiraju Android M u narednih nekoliko meseci, kako bi se pronašli bugovi i poboljšala stabilnost, pre nego što operativni sistem bude lansiran javno.Izvor: The Verge

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi