Glasine: AMD i ATI se razdvajaju?

Dok se AMD priprema za predstavljanje Polaris GPU-a u Makauu u Kini, sajt HardOCP donosi pravu pravcatu bombu u vidu informacija koje su navodno dobili u kontaktima sa bivšim i sadašnjim članovima AMD-a

Dok se AMD priprema za predstavljanje Polaris GPU-a u Makauu u Kini, sajt HardOCP donosi pravu pravcatu bombu u vidu informacija koje su navodno dobili u kontaktima sa bivšim i sadašnjim članovima AMD-a. Te informacije govore o tome da se radi na odvajanju Radeon Technologies Group, odnosno grafičkog odeljenja, od AMD-a. Navodno, sve kuliminira stalnim sukobima Lize Su, CEO-a i predsednika AMD-a, i prvog čoveka grafičkog odeljenja, Radže Kodurija, koga podržava veći broj zaposlenih u grafičkom odeljenju.
Kompletan članak možete pronaći na ovoj adresi i, iako je vrlo moguće da je reč samo o glasinama, priča deluje toliko fascinantno da svakako zaslužuje da se pomenu ključne stvari. Naime, Radža Koduri i grupa oko njega želi da se Radeon Technology Group odvoji od AMD-a. Navodno je Koduri tokom poslednjeg menjanja položaja uspeo da dobije potpunu autonomiju, jer je pretio da će napustiti AMD i preći u Intel, nakon čega su ispunjeni njegovi zahtevi. Sada navodno između njega i prve dame AMD-a postoje disfunkcionalni odnosi, ali ne ostaje se na tome.
HardOCP tvrdi da je Kodurijev cilj da potpuno razdvoji Radeon Technologies Group od AMD korporacije, jer smatra da će na taj način kompanija biti kompetitivnija na tržištu ali – i ovde zapravo dolazi do kulimacije informacija i glasina – da će biti dobra meta za akviziciju od strane nekog jačeg imena u IT sferi. Na taj način bi Koduri i njegovi istomišljenici mogli da fino unovče čitavu operaciju. Iako je Koduri poznat po tome što je formirao nove odnose sa kompanijom Apple, najbombastičnije deluje informacija da je zapravo njegov cilj da se izdvojena kompanija proda Intelu!
Intel je pre nekog vremena objavio da će otpustiti 12 hiljada radnika, među kojima je bio i značajan broj grafičkih inženjera. Broj osoba koje su se bavile ovim domenom u Intelu, a koje su dobile otkaz navodno iznosi preko hiljadu! HardOCP piše da je to učinjeno jer se grozničavo radi na čitavom potezu odvajanja RTG-a i prebacivanja istog u Intel, nakon čega bi poslovi razvoja grafike bili povereni ovom, tada novom odeljenju kompanije Intel. Takođe se navodi da se RTG unutar AMD-a poprilično distancirao od AMD CPU tima, čime je učinio da svojevremena obećanja o visokoj integraciji procesora i grafike ostanu po strani. Naravno, sve ovo mogu biti obične glasine, ljutnja redakcije HardOCP-a zbog nekih odnosa sa AMD-om, ili pak običan lov na klikove. Ipak, preporučujemo da i sami posetite izvor i pročitate informaciju jer bi, ukoliko u njoj postoji i zrno istine, značila ogromne promene u IT sferi.

Izvor: HardOCP

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi