Evropske avio kompanije sada dozvoljavaju putnicima upotrebu telefona tokom leta

U petak je Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost dozvolila putnicima nad evropskim nebom da koriste mobilne telefone i gedžete

U petak je Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost dozvolila putnicima nad evropskim nebom da koriste mobilne telefone ili gedžete povezane na internet. Regulatori u Kelnu su rekli da “prenosni elektronski uređaji” mogu ostati uključeni bez potrebe da idu u “Airplane mod”. Ovo je najnoviji korak regulatora u pravcu omogućavanja mogućnosti da se ponudi “gate-to-gate” telekomunikacioni ili WiFi servisi. Agencija je takođe poslala i smernice avio kompanijama kako mogu da iskoriste prednosti nove dozvole.
U njima se kaže da je do svake kompanije da odluči da li će ili ne, dozvoliti upotrebu prenosnih elektronskih uređaja. Kako bi učinile to, avio kompanije moraju proći kroz proces procene, obezbeđujući da vazduhoplovni sistemi nisu pogođeni na bilo koji način prenosom signala sa ovih uređaja. Putnici moraju u svakom trenutku pratiti uputstva posade, a bezbednost uvek mora biti na prvom mestu. Međutim, pet dana pre nego što su evropska pravila leta otkrivena, američki kongres je upozorio regulatore da omogućavanjem putnicima da pričaju u toku leta može da bude ugrožena bezbednost leta.
Izvor: Arstechnica

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi