Apple patentirao olovku sa senzorima osetljivim na dodir

Danas je USPTO objavio patent olovke, koji je Apple podneo još 2014. godine

Apple je prošle godine predstavio novi proizvod, što je bio veliki šok za mnoge – pametnu olovku. Novi Apple Pencil je aksesoar za iPad Pro liniju, koja omogućava profesionalcima da je koriste za složenije crteže.
Danas je USPTO objavio patent olovke, koji je Apple podneo još 2014. godine. Navedeno je da olovka ima senzore duž cele svoje dužine. Na prvi pogled zvuči čudno na pomisao da moramo da pritiskamo različite deleve olovke, ali to nije tačno svrha koju je Apple zamislio. Prema patentu, olovka bi pomoću senzora pratila kako korisnik drži olovku, kao i gestove koje pravi njom, kao što je rotiranje olovke u ruci, te onda iPad uređaj odreaguje u skladu sa datim pokretom.
Ovo je itekako zanimljiva nadogradnja, ali imajući u vidu da je još uvek u fazi patenta, postoji šansa da nikada neće zaživeti. Izvori navode da će sledeća iteracija Apple olovke imati zamenjive krajeve i gumicu, što zvuči poprilično moguće, imajući u vidu da 3rd party proizvođači već neko vreme tako izrađuju olovke.
Takođe su navedeni dodatni senzori koji su osetljivi na pritisak, koji će reagovati kada korisnik jače pritisne olovku. Ovo bi potencijalno mogli da poboljša preciznost crtanja tako što će korisniku omogućiti da zaključa tačke u datoj liniji ili da aktivira razne virtuelne tastere.
iPhoneorientationpatent.jpg
Još jedan od budućih patenata iPhone-a pokazuje da će uređaj moći da odredi u kojoj ruci korisnik drži telefon, i u zavisnosti od toga da prilagodi korisnički interfejs – nešto kao dinamični mod za jednu ruku. Patent naglašava da je neophodno da veoma brzo i precizno “čita” situaciju, koristeći senzore sa strane telefona. Uređaj bi trebalo da prati palac korisnika, kako bi najbolje prilagodio interfejs položaju ruke korisnika. Ova funkcija bi se pokazala veoma praktično na većim iPhone Plus varijantama.
Izvor: Phonearena

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi