BENCHforum  

Nazad   BENCHforum > » Softver > Mac OS X

Info Panel

Multimedijalni računari su uvek u modi. Uz uvek solidnu hardversku podlogu i bogate opcije, neretko uz raskošno pakovanje, tu je i inovativan i domišljat dizajn koji nikada nije naodmet. Kako se u svemu tome pokazuje Pavilion dv6, notebook računar koji stiže iz velikog HP-a?

Nakon što smo predstavili modele AMD Radeon grafičkih akceleratora iz najviših, viših i nižih DirectX 11 klasa (kakav je nedavno predstavljeni Radeon HD5670 – Redwood, prva DX11 kartica koja košta manje od 100 evra), red je došao i na “srednje” modele. Prvi među njima je ASUS EAH5750, ali u posebnom Formula izdanju. Koju on poziciju zauzima, u tabeli?

Mobilnost, male dimenzije i masa, isplativost, dileme oko hardvera, brige oko broja podržanih portova i/ili rezolucije ekrana...danas to sve ostavljamo po strani, to nas ne zanima. Danas vam predstavljamo notebook koji je došao da se nametne kao lider po performansama, namenjen korisnicima koji upravo to cene...

Iz kompanije Cooler Master stiže novo postolje-kuler za notebook računare. Upoznajmo NotePal Ax...

Odgovori

Dodatne funkcije teme Način prikaza
Staro 01.07.2009., 14:37   #1
Doktor
Member

Na forumu od: Mar 2006
Poruka: 827

Moja mašina

EFIx

Da li je neko ovo kupio i probao?

http://www.efi-x.com/

Za 155 eura se dobije modul. Samo je potrebno sastaviti po spec. sa sajta konfiguraciju (U PROSEKU KONFA IZADJE 500 EURA) da bi to radilo. nema vise cimanja sa diskovima i sve radi.

Evo i mali test:

http://www.jabucnjak.hr/hardver/efik...je-jabuka.html

Cena: 155 eura

Moze se poruciti na ovoj web adresi

http://m2-services.net/index.php?opt...id=140&lang=en

Kolega sa posla vec porucuje. Odlicna stvar za ljude koji nemaju novaca za Mac i za one Hackintosh fanatike koji se muce sa instalacijom

Menjao Doktor : 01.07.2009. u 14:40
Doktor nije tu   Citiraj i odgovori
Staro 01.07.2009., 18:51   #2
castor
Member

Na forumu od: Jan 2002
Poruka: 1.642

Moja mašina

Stvarčica postoji već malo duži period vremena, čini mi se preko godinu dana, ali...

U međuvremenu se pojavila metoda instalacije retail Leopard-a na odabrane komponente, čime je ovo postalo bacanje love. Tema sa instalacijom retail verzije na PC hardver imaš pun k.rac na InsanelyMac-u...
Staro 01.07.2009., 23:27   #3
Doktor
Member

Moja mašina

Citat:
Citiram korisnika: castor Pogledaj poruku
Stvarčica postoji već malo duži period vremena, čini mi se preko godinu dana, ali...

U međuvremenu se pojavila metoda instalacije retail Leopard-a na odabrane komponente, čime je ovo postalo bacanje love. Tema sa instalacijom retail verzije na PC hardver imaš pun k.rac na InsanelyMac-u...
Ja sam ovo postovao namerno, jer ljudi kidaju zivce pokusavajuci da instaliraju Hackintosh. Nekom radi, ali vecini ne radi kako treba. Ne radi update ili proradi, ali se kasnije srusi ceo OS. Kod ove stvarcice toga nema i sve radi bez ikakvih problema. Nije bacanje para, jer sa ovim dobijas Mac 5-10x jeftinije. Na testovima je bolji od najbrzeg Mac Pro sa 4 jezgra. Iscitao sam sve na forumu za hack, probao gomilu verzija, ali dzaba, kada je to sve "drzi vodu dok majstori odu".
Staro 02.07.2009., 00:49   #4
MAD_MUzzY
VIP member

Na forumu od: Oct 2000
Poruka: 3.437

Sta ti nije jasno u "postoji instalacija koja radi savrseno sa odabranim komponentama" ?
Staro 02.07.2009., 09:52   #5
Doktor
Member

Moja mašina

Citat:
Citiram korisnika: MAD_MUzzY Pogledaj poruku
Sta ti nije jasno u "postoji instalacija koja radi savrseno sa odabranim komponentama" ?
Da, ali uvek se javljaju problemi kada je hack u pitanju. Evo i na SK forumu se raspravljam sa jednim likom, ali me ne razume. Otvorio sam temu samo iz jednog razloga, jer ima ljudi koji nece da se zezaju sa hackom i da gube vreme. Ovako samo ubodu EFIX i eto ga Mac. Najbolje kada kolega sa posla bude uzeo EFIX, pa cemo da napravimo test sa jednim Mac Pro, hackintoshem i EFIX PC i postovacemo ovde ceo test. Ovako se samo natezemo i odosmo svi u pm.
Staro 02.07.2009., 10:34   #6
kovacm
Member

Na forumu od: Jan 2005
Poruka: 4.272

Moja mašina

Citat:
Citiram korisnika: Doktor Pogledaj poruku
Da, ali uvek se javljaju problemi kada je hack u pitanju. Evo i na SK forumu se raspravljam sa jednim likom, ali me ne razume. Otvorio sam temu samo iz jednog razloga, jer ima ljudi koji nece da se zezaju sa hackom i da gube vreme. Ovako samo ubodu EFIX i eto ga Mac. Najbolje kada kolega sa posla bude uzeo EFIX, pa cemo da napravimo test sa jednim Mac Pro, hackintoshem i EFIX PC i postovacemo ovde ceo test. Ovako se samo natezemo i odosmo svi u pm.
to se jos uvek prodaje? znam da je apple nesto tuzio doticnu firmu pa su se ovi pravili ludi: kao nemamo mi veze sa time

elem, i mene bas interesuje kako radi ?? kad se ubode - da li stvarno enstaju svi problemi i sve radi 100% kao na geniune Mac-u
i neces dobiti 5x-10x jetiniji MacPro - pa samo CPU kosta preko 1000e. u MacPro-u... (doduse ostaje pitanje sta onda kosta preostalih 1000e. )

osim toga, MSI je pre jedno godinu dana najavio ploce sa EFIjem sto bi verujem daleko olaksalo instalaciju Mac OS X na PC.
Staro 02.07.2009., 11:04   #7
mipko
Member

Na forumu od: Feb 2002
Poruka: 1.375

Moja mašina

@kovacm: pa najjeftiniji MacPro u radnji kosta 240 000 din sto je vise od 2500e, bez monitora sto je dodatnih 600-700e. Znaci MacPro je djavolski skup, ali kad bih imao 3k eura ne bih zalio da ih potrosim na MacPro.
mipko nije tu   Citiraj i odgovori
Staro 02.07.2009., 12:10   #8
Doktor
Member

Moja mašina

Citat:
Citiram korisnika: kovacm Pogledaj poruku
to se jos uvek prodaje? znam da je apple nesto tuzio doticnu firmu pa su se ovi pravili ludi: kao nemamo mi veze sa time

elem, i mene bas interesuje kako radi ?? kad se ubode - da li stvarno enstaju svi problemi i sve radi 100% kao na geniune Mac-u
i neces dobiti 5x-10x jetiniji MacPro - pa samo CPU kosta preko 1000e. u MacPro-u... (doduse ostaje pitanje sta onda kosta preostalih 1000e. )

osim toga, MSI je pre jedno godinu dana najavio ploce sa EFIjem sto bi verujem daleko olaksalo instalaciju Mac OS X na PC.

Da, tuzio ih je i odustao za sada.

Mozes da procitas ovaj tekst o EFIXu:

http://www.mackorisnik.com/2008/10/12/efi-x-je-stigao/

Evo deo teksta sta EFIX u sebi sadrzi:

"Radi se u principu o BPU (boot processing unit-u) odnosno uređaju koji sadrži vlastiti procesor nekoliko gigabajta statičkog RAM-a i vlastiti programski jezik i set instrukcija, koji je namjenjen kao spona između BIOS-a i Mac OS X Leoparda, dakle preuzima sve “low level” funkcije hardware-a i omogućava pokretanje odnosno instalaciju originalnog “ne patchiranog” Mac OS X Leoparda. Proces i svi tehnički detalji vezani uz EFI-X su poslovna tajna." (nema veze sa hackintosh)

Sto rece Mipko i ja da imam toliko novaca uzeo bi uvek Mac Pro, ali vecina ljudi nema pare za normalan PC, a o Mac masinama mogu samo da sanjaju.

Menjao Doktor : 02.07.2009. u 12:32
Staro 02.07.2009., 21:43   #9
kovacm
Member

Moja mašina

cek, sta znaci ovo: "uređaju koji sadrži vlastiti procesor nekoliko gigabajta statičkog RAM-a " - štaće mu nekoliko gigabajta statičkog ram-a ??

nego, ono najbitnije: kad se očekuje da če kolega dobiti EFIx ? ja sam baš zainteresovan da čujem kako radi i ako radi za eventualnu kupovinu.

EDIT: ono za static ram i sam kreator EFiX-a kaze: "The EFiX is not a pen-drive at all. Inside it, there is a very powerful CPU and several gigabytes of dedicated static RAM. The module has its own code, language and endless functions. So there is absolutely no way that we even thought about using the patch-a-boo approach of "hackintosh"."

link

Menjao kovacm : 02.07.2009. u 22:00
kovacm nije tu   Citiraj i odgovori
Staro 02.07.2009., 22:07   #10
Doktor
Member

Moja mašina

Citat:
Citiram korisnika: kovacm Pogledaj poruku
cek, sta znaci ovo: "uređaju koji sadrži vlastiti procesor nekoliko gigabajta statičkog RAM-a " - štaće mu nekoliko gigabajta statičkog ram-a ??

nego, ono najbitnije: kad se očekuje da če kolega dobiti EFIx ? ja sam baš zainteresovan da čujem kako radi i ako radi za eventualnu kupovinu.

EDIT: ono za static ram i sam kreator EFiX-a kaze: "The EFiX is not a pen-drive at all. Inside it, there is a very powerful CPU and several gigabytes of dedicated static RAM. The module has its own code, language and endless functions. So there is absolutely no way that we even thought about using the patch-a-boo approach of "hackintosh"."

link
Ne znam. Porucuje iz Svajcarske ovih dana. Pretpostavljam da ce mu stici za 15 dana. Mene je pitao da li sam zainteresovan, ali sam mu rekao da prvo on kupi pa da vidim kako sve to radi.
Staro 02.07.2009., 22:24   #11
kovacm
Member

Moja mašina

Citat:
Citiram korisnika: Doktor Pogledaj poruku
Ne znam. Porucuje iz Svajcarske ovih dana. Pretpostavljam da ce mu stici za 15 dana. Mene je pitao da li sam zainteresovan, ali sam mu rekao da prvo on kupi pa da vidim kako sve to radi.
iskusno

samo da pitam da li ima nekih novosti Doktore ?

da li je prijatelju mozda stigao EFiX ?

Menjao sirNemanjapro : 16.07.2009. u 18:18 Razlog: Dve uzastopno vezane poruke.
Staro 24.07.2009., 15:39   #12
kovacm
Member

Moja mašina

ajde jos jednom da pitam Doktore da li je stigao EFiX u srbiju ?

btw vidim da te tamo u DX11 prozivaju sto si rekao da su M$ programeri nesposobni neka te to ne brine mnogo... uvek ce se naci neko ko ce hvaliti Microsoft...

Menjao kovacm : 24.07.2009. u 15:40
Staro 25.07.2009., 22:24   #13
MegaSkot
Member

Na forumu od: Dec 2003
Poruka: 1.598

Moja mašina

Jedno pitanje: zar ne bi OSX radio dobro po spisku podržanog hardvera s njihove strane? Ako sastavim konfu po tim komponentama, trebalo bi da radi oki bez samog Efix-a?
Staro 25.07.2009., 23:12   #14
driver
VIP member

Na forumu od: Jun 2000
Poruka: 14.501

Moja mašina

Ma OS X ima problema najvishe sa laptopovima, ja sam ga na AMD desktopu (X2) instalirao za jedan dan, i sve radi, za neke stvari cesh mozda morati da trazish drajvere (ja sam se zezao sa zvuchnom), ali bi trebalo da se osx podigne iz prve ako ne stavish grafichku, zvuchnu i slichne "nebitne" drajvere, a onda dodajesh jedno po jedno dok ne provalish kombinaciju,.

Menjao driver : 25.07.2009. u 23:12
driver nije tu   Citiraj i odgovori
Staro 25.07.2009., 23:13   #15
MegaSkot
Member

Na forumu od: Dec 2003
Poruka: 1.598

Moja mašina

Mislim da sam našao dosta informacija na netu, koje komponente kupiti a ima ih i kod nas. Wish me luck.

Odgovori

Bookmarks

Dodatne funkcije teme
Način prikaza

Dozvoljeni tagovi
Ne možete pokrenuti nove teme
Ne možete odgovoriti u temi
Ne možete okačiti atačmente
Ne možete izmeniti svoje poruke

BB kod je dozvoljen
Smajli je dozvoljen
[IMG] kod je dozvoljen
HTML kod je zabranjen

Skoči na forum

Sva vremena su po GMT +1. Trenutno vreme: 13:01.