Greška

Došlo je do greške.

Test: HTC U Ultra (video)

20.04.2017 12:50 | 234 Mobile
Test: HTC U Ultra (video)

Još sa modelom One M7, HTC je privukao dosta pažnje i izazvao mnogo pometnje među flegšip uređajima koji su tada bili aktuelni. Naslednici, One M8 i One M9, koji su sledili istu stazu u smislu generalne koncepcije, pokazali su se kao sjajni uređaji, iako su možda ipak po prodajnim rezultatima ostali donekle u senci pojedinih konkurenata.

HTC U Ultra

Miroslav Nikolić

HTC 10 je izgubio "status" pripadnika One serije, ali na svim ostalim poljima je delovalo da je dobio. Fantastična metalna izrada bila je i dalje tu, praćena najboljim hardverom, predivnim ekranom, krajnje ispeglanim softverom i kamerom u rangu sa najboljima na tržištu, kao najvećim iskorakom u odnosu na prethodnike. Sada je stigao HTC U Ultra koji pravi određeni otklon od njih.

U Ultra model i ne treba da zameni "desetku" u ponudi HTC-a, nego da postane novi predvodnik fableta u portfoliu tajvanske kompanije, te stoga možda i ne čudi nešto drugačija koncepcija ovog modela. Tu pre svega mislimo na pojavne karakteristike - gotovo da možemo reći da do sada nismo ni videli nešto kao U Ultra telefon.Daleko od toga da pomoćnih displeja i staklenih modela nije bilo i ranije - posebno u premium segmentu smo mogli da ih vidimo nekoliko. Pa ipak, U Ultra deluje posebno, a tako je i zamišljen - uostalom, sama njegova konstrukcija to otkriva. Naravno, poseban izgled nije jedino što ga krasi, već poput modela 10 i on na praktično svim poljima ima šta da ponudi. Čak iako na prvu loptu pojedini detalji ostave zbunjujući efekat, višednevno korišćenje ovog uređaja u punom sjaju istakne njegove vrline i učini čitavo iskustvo više negoo prijatnim. Pa, da popričamo malo detaljnije o tome...


htc_u_ultra_1_s.jpgRaspakivanje i dizajn

Kutija HTC-ovog najvećeg uređaja u trenutnoj ponudi već u startu odaje utisak da se radi o premium uređaju. Ne samo da je i kutija stilski daleko od jeftine, nego je i sadržina prilično sveobuhvatna. Pored standardnih uputstava za upotrebu, iglice za SIM-slot, microUSB type-C kabla i adaptera za struju, tu su i vrlo kvalitetne slušalice, providni plastični back-cover (vrlo diskretne i fine teksture) i folija za ekran. U pakovanju je i fina tkanina predviđena za brisanje otisaka prstiju sa telefona - ovim je HTC donekle ublažio jedan od nedostataka nesvakidašnjeg kućišta U Ultra modela.


htc_u_ultra_2_s.jpg


Pomenuto kućište je zaista specifično. Kao što rekosmo, premium modela sa staklenim kućištima je u prethodnim godinama predstavljeno nekoliko, ali sve njih je povezivalo to da su stakleni paneli praktično sačinjavali okvir kućišta, inkorporirani u najčešće metalni ram. U Ultra ima metalni pokrov preko svojih internih komponenti, koji je tek zatim "prevučen" slojem stakla, čiji osnovni zadatak, samim tim, nije strukturne nego estetske prirode. Naravno, radi se o zaštitnom staklu, koje se samim tim neće grebati, ali da će sakupljati otiske - hoće, i to značajno.


htc_u_ultra_8_s.jpg


Ipak, i pored te pojave, izgled HTC-ovog fableta je zaista drugačiji. Refleksija stakla koje leži povrh metala prilično je jaka, i u zavisnosti od jačine ambijentalnog svetla, ume da stvori razne efekte i na više načina "predstavi" uređaj posmatračima. Na modelu koji smo imali na testu, plave boje, ovakvi efekti su najprimetniji, dok je beli model (ili pre, svetlo-bež) manje sklon ovoj pojavi, mada je i otporniji na otiske prstiju.


htc_u_ultra_7_s.jpg


Metalni okvir fableta prilično je slične boje stražnjem staklu, i iz pojedinih uglova stiče se utisak da se čak radi o istom materijalu. Prednja strana je potpuno crna, i moramo priznati da je ova kombinacija vrlo dobro uklopljena. Naravno, prednjom stranom dominiraju ekrani - glavni, sa svojom impozantnom 5.7“ dijagonalom, i pomoćni, dijagonale 2.05“ i položaja iznad glavnog, blago pomerenog ka desnoj ivici.

Ispod ekrana su kapacitivni Back i Recents tasteri, koji okružuju duguljasti, tanki Home taster, objedinjen sa senzorom otiska prsta. Ono što deluje nesvakidašnje, pa čak i malo negativno utiče na korišćenje, leži u činjenici da je postavka ovih tastera prilično niska: oblast koja reaguje na dodir nalazi se uz samu donju ivicu prednje strane, i postoji prostor koji se nalazi između nje i ekrana koji je potpuno neupotrebljen... U redu, ne mislimo da je tu i moralo da bude nešto posebno, ali ostaje nejasno zašto tasteri nisu podignuti ka ekranu, čime bi njihovo dosezanje prstima bilo lakše. Uz to, i estetski dojam bio bi nešto izraženiji...


htc_u_ultra_5_s.jpg


Pored pomoćnog ekrana, iznad glavnog, sa leve strane je prednja kamera, dok su iznad nje zvučnik za razgovore i pomoćni mikrofon - jedan od čak četiri ukupno! Sa gornje strane velikog ekrana, dakle, nema neiskorišćenog prostora, o kome se dosta pričalo nakon predstavljanja ovog modela, u svetlu velikih gabarita, koji ipak nisu obezbedili da se i 3.5mm ulaz nađe na uređaju, ili možda baterija nešto većeg kapaciteta...

Kao i kod HTC-a 10, zvučnik za razgovore jedan od učesnika stereo postavke, koju upotpunjuje zvučnik sa donje strane, postavljen levo, a naspram glavnog mikrofona - između njih je micro USB type-C ulaz. Gore je još jedan mikrofon, a pored njega kombo-slot za dve SIM-kartice, ili pak samo jednu, praćenu microSD karticom za proširenje skladišne memorije.


htc_u_ultra_4_s.jpg


Leva strana fableta je prazna, a desno su samo Power i Volume tasteri. Iz stakla pozadine "izvire" izbočina kamere, centralno postavljena u gornjem delu uređaja, sa čije je desne strane dual-LED blic, praćen laserom za autofokus. Nešto niže je HTC logo, gotovo na centru leđa, dok je pri samom dnu još jedan mikrofon.


htc_u_ultra_3_s.jpg


Ergonomija uređaja je, očekivano, otežavajuća okolnost za sve koji nemaju izrazito velike šake, a i džepove pantalona... Jasno, sa 5.7“ ekranom i još i pomoćnim, nisu se ni mogle očekivati male dimenzije, mada 162.4 x 79.8 x 8 mm svakako deluje puno. Prosto, LG V20, koji ima potpuno istu postavku ekrana, manji je po svim dimenzijama, kao i recimo Huawei Mate 9, koji nema dva ekrana, ali ekran koji poseduje je 5.9“ dijagonale - pritom i kapaciteti baterije oba konkurenta su veći.

Ipak, i pored veličine, hvat koji U Ultra obezbeđuje je vrhunski, imajući u vidu da staklena površina savršeno naleže na ruku korisnika i deluje kao da ga zaključava na mestu na koje je dospeo. Ovaj detalj utiče na to da se "neupotrebljeni" milimetri ovog fableta ipak brzo zaborave - njegova upotreba, u fizičkom smislu, ipak se svede na kraju krajeva na ono što i očekujemo od telefona koji spada u kategoriju najvećih u ponudi.

ZekaLoli Član postova: 116
Alo bre zasto ali zasto prave male telefone.Dajte 158 pa nagore i da bude malo siri od neksusa
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Šumadinac Član postova: 7759
Tako nekako, samo ja mislim da će HTC U11 pre biti bliži cenovno S8+ nego jeftiniji od S8 koji je trenutno na kupujem prodajem 650€ sa dve godine VIP garancije ...
Voleo bih da grešim, ali prilično sam siguran da nije tako.
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Chinaski Moderators postova: 6278
ne znam koja ce biti U11 cena kod nas ali imajte u vidu da je Galaxy S na nasem trzistu u poslednje 2 generacije (ili sada 3) jako konkurentan sa zvanicnom cenom a ranije nije tako bilo. da kazemo da bude skuplji 60-70e nego u Nemackoj pri lansiranju, dakle ni 10%. s' tim u vezi, ako uvoznici HTC-a ne doteraju cenu kod nas, sve i da napolju bude jeftiniji od S8 ovde vrlo lako moze da se desi da ima istu ako ne i nesto visu cenu.
a sto se tice cena telefona, potpuno se slazem sa hsv.stoned, mogu samo da rastu po 50-100e po generaciji. apple tovari novac u slepere i brodove jer prodaju 200M telefona godisnje sa neto marzom od $200 po telefonu, Samsung zaradi mozda 10i deo toga u sumi. ostali igraju za aplauz sa tribina. s' tim u vezi, kada se bedno zaradjuje cene mogu da idu samo gore, nasuprot situaciji gde se svi maste pa mogu jedni druge da dampuju.
hsv.stoned Član postova: 19764
Nece biti blizu S8+ vec S8, ipak ocekujem da ce biti malo jeftiniji od osmice.
A poenta je da konacno postoji uredjaj u rangu Pixela, pa cak i bolji na mnogim poljima, koji ce moci da se kupi sa validnom garancijom u srb a to kako ce proci pored famoznog, prehajpovanog Samsunga.. to je za vecinu ''nas'' apsolutno nebitno
Šumadinac Član postova: 7759
Poenta priče je da je HTC U11 dobar telefon, a presudna će biti cena ...
Ako bude bila blizu S8+ proći će kao 10-a pored S7 Edge.
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Test: Samsung Galaxy S8 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109