Greška

Došlo je do greške.

Test: HTC U Ultra (video)

20.04.2017 12:50 | 248 Mobile
Test: HTC U Ultra (video)

Još sa modelom One M7, HTC je privukao dosta pažnje i izazvao mnogo pometnje među flegšip uređajima koji su tada bili aktuelni. Naslednici, One M8 i One M9, koji su sledili istu stazu u smislu generalne koncepcije, pokazali su se kao sjajni uređaji, iako su možda ipak po prodajnim rezultatima ostali donekle u senci pojedinih konkurenata.

HTC U Ultra

Miroslav Nikolić

HTC 10 je izgubio "status" pripadnika One serije, ali na svim ostalim poljima je delovalo da je dobio. Fantastična metalna izrada bila je i dalje tu, praćena najboljim hardverom, predivnim ekranom, krajnje ispeglanim softverom i kamerom u rangu sa najboljima na tržištu, kao najvećim iskorakom u odnosu na prethodnike. Sada je stigao HTC U Ultra koji pravi određeni otklon od njih.

U Ultra model i ne treba da zameni "desetku" u ponudi HTC-a, nego da postane novi predvodnik fableta u portfoliu tajvanske kompanije, te stoga možda i ne čudi nešto drugačija koncepcija ovog modela. Tu pre svega mislimo na pojavne karakteristike - gotovo da možemo reći da do sada nismo ni videli nešto kao U Ultra telefon.Daleko od toga da pomoćnih displeja i staklenih modela nije bilo i ranije - posebno u premium segmentu smo mogli da ih vidimo nekoliko. Pa ipak, U Ultra deluje posebno, a tako je i zamišljen - uostalom, sama njegova konstrukcija to otkriva. Naravno, poseban izgled nije jedino što ga krasi, već poput modela 10 i on na praktično svim poljima ima šta da ponudi. Čak iako na prvu loptu pojedini detalji ostave zbunjujući efekat, višednevno korišćenje ovog uređaja u punom sjaju istakne njegove vrline i učini čitavo iskustvo više negoo prijatnim. Pa, da popričamo malo detaljnije o tome...


htc_u_ultra_1_s.jpgRaspakivanje i dizajn

Kutija HTC-ovog najvećeg uređaja u trenutnoj ponudi već u startu odaje utisak da se radi o premium uređaju. Ne samo da je i kutija stilski daleko od jeftine, nego je i sadržina prilično sveobuhvatna. Pored standardnih uputstava za upotrebu, iglice za SIM-slot, microUSB type-C kabla i adaptera za struju, tu su i vrlo kvalitetne slušalice, providni plastični back-cover (vrlo diskretne i fine teksture) i folija za ekran. U pakovanju je i fina tkanina predviđena za brisanje otisaka prstiju sa telefona - ovim je HTC donekle ublažio jedan od nedostataka nesvakidašnjeg kućišta U Ultra modela.


htc_u_ultra_2_s.jpg


Pomenuto kućište je zaista specifično. Kao što rekosmo, premium modela sa staklenim kućištima je u prethodnim godinama predstavljeno nekoliko, ali sve njih je povezivalo to da su stakleni paneli praktično sačinjavali okvir kućišta, inkorporirani u najčešće metalni ram. U Ultra ima metalni pokrov preko svojih internih komponenti, koji je tek zatim "prevučen" slojem stakla, čiji osnovni zadatak, samim tim, nije strukturne nego estetske prirode. Naravno, radi se o zaštitnom staklu, koje se samim tim neće grebati, ali da će sakupljati otiske - hoće, i to značajno.


htc_u_ultra_8_s.jpg


Ipak, i pored te pojave, izgled HTC-ovog fableta je zaista drugačiji. Refleksija stakla koje leži povrh metala prilično je jaka, i u zavisnosti od jačine ambijentalnog svetla, ume da stvori razne efekte i na više načina "predstavi" uređaj posmatračima. Na modelu koji smo imali na testu, plave boje, ovakvi efekti su najprimetniji, dok je beli model (ili pre, svetlo-bež) manje sklon ovoj pojavi, mada je i otporniji na otiske prstiju.


htc_u_ultra_7_s.jpg


Metalni okvir fableta prilično je slične boje stražnjem staklu, i iz pojedinih uglova stiče se utisak da se čak radi o istom materijalu. Prednja strana je potpuno crna, i moramo priznati da je ova kombinacija vrlo dobro uklopljena. Naravno, prednjom stranom dominiraju ekrani - glavni, sa svojom impozantnom 5.7“ dijagonalom, i pomoćni, dijagonale 2.05“ i položaja iznad glavnog, blago pomerenog ka desnoj ivici.

Ispod ekrana su kapacitivni Back i Recents tasteri, koji okružuju duguljasti, tanki Home taster, objedinjen sa senzorom otiska prsta. Ono što deluje nesvakidašnje, pa čak i malo negativno utiče na korišćenje, leži u činjenici da je postavka ovih tastera prilično niska: oblast koja reaguje na dodir nalazi se uz samu donju ivicu prednje strane, i postoji prostor koji se nalazi između nje i ekrana koji je potpuno neupotrebljen... U redu, ne mislimo da je tu i moralo da bude nešto posebno, ali ostaje nejasno zašto tasteri nisu podignuti ka ekranu, čime bi njihovo dosezanje prstima bilo lakše. Uz to, i estetski dojam bio bi nešto izraženiji...


htc_u_ultra_5_s.jpg


Pored pomoćnog ekrana, iznad glavnog, sa leve strane je prednja kamera, dok su iznad nje zvučnik za razgovore i pomoćni mikrofon - jedan od čak četiri ukupno! Sa gornje strane velikog ekrana, dakle, nema neiskorišćenog prostora, o kome se dosta pričalo nakon predstavljanja ovog modela, u svetlu velikih gabarita, koji ipak nisu obezbedili da se i 3.5mm ulaz nađe na uređaju, ili možda baterija nešto većeg kapaciteta...

Kao i kod HTC-a 10, zvučnik za razgovore jedan od učesnika stereo postavke, koju upotpunjuje zvučnik sa donje strane, postavljen levo, a naspram glavnog mikrofona - između njih je micro USB type-C ulaz. Gore je još jedan mikrofon, a pored njega kombo-slot za dve SIM-kartice, ili pak samo jednu, praćenu microSD karticom za proširenje skladišne memorije.


htc_u_ultra_4_s.jpg


Leva strana fableta je prazna, a desno su samo Power i Volume tasteri. Iz stakla pozadine "izvire" izbočina kamere, centralno postavljena u gornjem delu uređaja, sa čije je desne strane dual-LED blic, praćen laserom za autofokus. Nešto niže je HTC logo, gotovo na centru leđa, dok je pri samom dnu još jedan mikrofon.


htc_u_ultra_3_s.jpg


Ergonomija uređaja je, očekivano, otežavajuća okolnost za sve koji nemaju izrazito velike šake, a i džepove pantalona... Jasno, sa 5.7“ ekranom i još i pomoćnim, nisu se ni mogle očekivati male dimenzije, mada 162.4 x 79.8 x 8 mm svakako deluje puno. Prosto, LG V20, koji ima potpuno istu postavku ekrana, manji je po svim dimenzijama, kao i recimo Huawei Mate 9, koji nema dva ekrana, ali ekran koji poseduje je 5.9“ dijagonale - pritom i kapaciteti baterije oba konkurenta su veći.

Ipak, i pored veličine, hvat koji U Ultra obezbeđuje je vrhunski, imajući u vidu da staklena površina savršeno naleže na ruku korisnika i deluje kao da ga zaključava na mestu na koje je dospeo. Ovaj detalj utiče na to da se "neupotrebljeni" milimetri ovog fableta ipak brzo zaborave - njegova upotreba, u fizičkom smislu, ipak se svede na kraju krajeva na ono što i očekujemo od telefona koji spada u kategoriju najvećih u ponudi.

Milan naliM Član postova: 122
Odličan telefon. Nema u njemu ništa jeftinije da bi bio jeftiniji od S8. A sasvim nešto drugo je što pojedinci priželjkuju da "stara" ekipa proizvođača kojim loše ide, napravi telefon iz gornjeg segmenta, a da ga prodaju po ceni srednjeg segmenta.
Sve u svemu U11 nije lošiji od bilo kog telefona iz gornjeg segmenta i to je to. Meni jako lepo izgleda, ali nadam se da će i sa dizajnom 10tke nastaviti, da ga neće zaboraviti.
Voleo bih da iskoriste 10ku, da stave SD660, neko odličan ekran (može i FHD), kamere sa U11, zvučnike sa U11... sve najbolje sa oba modela i normalno da cena bude prihvatljiva.
vladix Član postova: 128
Naravno, neće biti skuplji, to je već skoro pa zvanično, biće jeftiniji 50-tak €.
Ivan I. Član postova: 4923
Samtram da ne treba da bude skuplji od S8! Za to nema opravdanja. To nikako, a kako se probija na tržište gde samsung/apple dominiraju, pa i da bude jeftiniji ili da daju neke pokone da privuku kupce. Ti si kupio S7 pre HTC 10, ja sam tri S7E promenio u različitim bojama, i sada imam S7E, a imao sam i HTC 10. Odlično znam koji je bolji i u čemu, kako sam sada na S7E mislim da je sve jasno što se tiče mene, a takođe i tebe, jer si izabrao S7. Kažem, ako volim neku marku to je HTC, upravo zbog zvuka, One M8 sam dugo koristio sa užitkom, ne bi ga ni prodao da je imao skener otiska prsta. Mogu ja da volim HTC do mile volje, na slobodnom trzistu postoje samo ponuda i potraznja, principi žive tamo negde...
vladix Član postova: 128
Pa dobro, zašto bi U11 bio jeftiniji od S8? Koji je tvoj razlog osim što je Samsung više mainstream? Meni je baš fora da ne koristim što svi koriste, ali prošle godine nisam imao izbora i izabrao sam S7, nisam se pokajao, ali da je HTC 10 bio bolja kupovina naravno da bih ga uzeo. Razumijem nekog ko ne prati čitavu smartphone scenu da uzme S8 prije nego U11 zbog Samsung reklama na svakom koraku, ali ne vidim razlog da se mi povinujemo trendovima.
Ivan I. Član postova: 4923
Ma da, kad brojim lovu iz novčanika prvo pomislim na samsung i njihovu nabavnu enu delova, to mi je najbitnija stavka pri odabiru telefona
Realno, koga briga za to, niko od nas nije dobrotvorna ustanova, a tek nisu oni, kupujem ono što mi se sviđa i u što se uklapam sa finansijama. Ako odvale cenu sigurno ću pre uzeti S8 nego U11, ma koliko da mi se sviđa U11 i volim HTC, lova je lova, a HTC nikakav marketing ovde, sećam se koliko je bio na oglasu HTC 10 kada sam prodavao, samsung i apple odu isti dan i drže cenu. Možda uz U11 budu neki pokloni za prve kupce preko operatera, e to bi me privukllo definitivno, jer je samsung kod nas isao pilićar za S8.

Test: Samsung Galaxy S8 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109