Greška

Došlo je do greške.

Test: Apple iPhone 7 i 7 Plus (video)

15.10.2016 09:22 | 3706 Mobile

Hardver

Dok će mnogi ostati nezadovoljni nedostatkom očiglednijeg redizajna iPhone 7 i 7 Plus modela, razloga za žalbu apsolutno nema kada je reč o hardverskim unapređenjima. Poznato je da je Apple često u prethodnim godinama imao najbolji čipset u poređenju sa konkurencijom, pa tako i ove godine izbija na vrh liste. Govorimo naravno o izuzetno moćnom Apple A10 Fusion čipu, kojem je ujedno i smanjen proizvodni proces, pa je u poređenju sa A9 čipsetom izrađen 14nm umesto pređašnjih 10nm.

Apple ne želi da se uključi u trku ko će imati više jezgara procesora, te su zbog neupućenosti mnogih potrošača često smatrani inferiornijim u odnosu na quad core i octa core varijante. To naravno nije slučaj, jer dobar dvojezgarni procesor itekako može nadmašiti drugi sa četiri ili osam jezgara. Nastavlja se tradicija sa izuzetno moćna dva jezgra, tačnije A10 je Dual Core procesor sa visokom frekvencijom rada od 2.3GHz, povećanom sa 1.85GHz u odnosu na prošlu generaciju. Interesantan detalj je da nije reč samo o dva moćna jezgra kao prethodnih godina, već je Apple sada dodao i dva mala slabija, takoreći pomoćna jezgra. Grafički element čipseta takođe je doživeo unapređenje, pa je sada tu šestojezgarni PowerVR GPU, koji kako Apple kaže nudi 50% povećanje performansi.

apple_iphone_7_i_7_plus_3_s.jpg

Politika skladišta je ove godine malo izmenjena, pa je zanimljivo istaći da je sada minimalno skladište 32GB, ali je još zanimljivije da je u potpunosti izbačena 64GB varijanta. Dakle, iPhone 7 i 7 Plus sada stižu u 32, 128 i 256GB opcijama skladišta. Još uvek nema microSD slota, niti će pomenuti ikada pronaći put na Apple uređajima, tako da pažljivo treba proceniti kolika je memorija potrebna korisniku jer nema naknadnog proširenja. Razlika između manjeg i većeg iPhone-a postoji kada je RAM u pitanju, tako da iPhone 7 ima 2GB, a iPhone 7 Plus 3GB radne memorije.

Uprkos ostavljanju istih fizičkih dimenzija kućišta, dizajneri iPhone 7 i 7 Plus modela sredili su dodatno unutrašnjost i na taj način napravili prostor za veći kapacitet baterija. Ovo povećanje će svi sa zadovoljstvom dočekati, jer u odnosu na prošlogodišnji iPhone 6s sada imamo 1960 umesto 1715 mAh bateriju, dok je kod iPhone 7 Plus-a sada tu 2900 mAh baterija umesto 2750 mAh.

apple_iphone_7_i_7_plus_2_s.jpg


Nikako ne treba zaboraviti kamere, često najbitniju odliku i izuzetno bitan parametar za poređenje smartfona. Naizgled, kada bi posmatrali samo rezoluciju senzora, može se reći da nema nikakve promene - 12MP baš kao i prošle godine. Ipak, kada se uđe dublje u tematiku, jasno se vidi da je unapređenje prisutno i kod većeg i kod manjeg iPhone-a. Pre svega, otvor blende je znatno povećan, sa osrednjih F2.2 na odličnih F1.8. Tačnije, iPhone 7 Plus nema dve kamere sa istom blendom, već je u pitanju dodatna telefoto kamera sa slabijim F2.8 otvorom blende. 

Opet možemo reći da je isto stanje na polju veličine senzora i piksela kao kod iPhone 6S i 6S Plus modela - 1.22 µm pikseli i 1/3" senzori. Radosna vest dolazi na manji iPhone, koji ove godine baš kao i njegov veći brat donosi optičku stabilizaciju kamere. Selfi ljubitelji će se takođe obradovati povećanjem rezolucije prednje kamere sa 5MP na 7MP.

Stonecold Član postova: 387
Kupih Apple silicon case red. Nisam odoleo. [emoji28]
Sent from my iPhone 7+ using Tapatalk
kljun Član postova: 79
8 je aktivno, tj. ima sim u sebi, imam ih tolko jer ih nisam prodavao, da ne pomisli neko da sam neki burzuj koji ima 13 telefona, to je sve skupljano godinama. Ako se ne varam najstariji ima 11 ili 12 godina.
analiticar Član postova: 288
Šta radiš sa 13 telefona? Kako reaguješ ako ti svi pozvone u isto vreme, imaš prioritete javljanja?
Sent from my iPhone using Tapatalk
kljun Član postova: 79
Citiram korisnika: The PunisheRSvaka čast na trudu. Imao si drugi fon tih 16 dana? I kako nisi dobijao pozive i sl?Sent from my iPhone using Tapatalk
u njemu sam drzao karticu koju ne koristim, a pored 7+ imam jos 12 telefona, tako da iphone retko kad i dodje na red.
beyondtime Član postova: 695
Torba mi se najvise svidela na iP, a NYC landscape na s8 i iP posto su hladnije fotke. Ostalo sve Pixel, s tim da ih je sve oduvao u obe portretne, pogotovo sa Markesovom crvenom majicom, bojom koze i kolicinom detalja koju je pokupio.
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Test: ASUS ZenFone 3 (Video)

Test: CoolPad Torino (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109