Greška

Došlo je do greške.

Test: Apple iPhone 7 i 7 Plus (video)

15.10.2016 09:22 | 3397 Mobile

Hardver

Dok će mnogi ostati nezadovoljni nedostatkom očiglednijeg redizajna iPhone 7 i 7 Plus modela, razloga za žalbu apsolutno nema kada je reč o hardverskim unapređenjima. Poznato je da je Apple često u prethodnim godinama imao najbolji čipset u poređenju sa konkurencijom, pa tako i ove godine izbija na vrh liste. Govorimo naravno o izuzetno moćnom Apple A10 Fusion čipu, kojem je ujedno i smanjen proizvodni proces, pa je u poređenju sa A9 čipsetom izrađen 14nm umesto pređašnjih 10nm.

Apple ne želi da se uključi u trku ko će imati više jezgara procesora, te su zbog neupućenosti mnogih potrošača često smatrani inferiornijim u odnosu na quad core i octa core varijante. To naravno nije slučaj, jer dobar dvojezgarni procesor itekako može nadmašiti drugi sa četiri ili osam jezgara. Nastavlja se tradicija sa izuzetno moćna dva jezgra, tačnije A10 je Dual Core procesor sa visokom frekvencijom rada od 2.3GHz, povećanom sa 1.85GHz u odnosu na prošlu generaciju. Interesantan detalj je da nije reč samo o dva moćna jezgra kao prethodnih godina, već je Apple sada dodao i dva mala slabija, takoreći pomoćna jezgra. Grafički element čipseta takođe je doživeo unapređenje, pa je sada tu šestojezgarni PowerVR GPU, koji kako Apple kaže nudi 50% povećanje performansi.

apple_iphone_7_i_7_plus_3_s.jpg

Politika skladišta je ove godine malo izmenjena, pa je zanimljivo istaći da je sada minimalno skladište 32GB, ali je još zanimljivije da je u potpunosti izbačena 64GB varijanta. Dakle, iPhone 7 i 7 Plus sada stižu u 32, 128 i 256GB opcijama skladišta. Još uvek nema microSD slota, niti će pomenuti ikada pronaći put na Apple uređajima, tako da pažljivo treba proceniti kolika je memorija potrebna korisniku jer nema naknadnog proširenja. Razlika između manjeg i većeg iPhone-a postoji kada je RAM u pitanju, tako da iPhone 7 ima 2GB, a iPhone 7 Plus 3GB radne memorije.

Uprkos ostavljanju istih fizičkih dimenzija kućišta, dizajneri iPhone 7 i 7 Plus modela sredili su dodatno unutrašnjost i na taj način napravili prostor za veći kapacitet baterija. Ovo povećanje će svi sa zadovoljstvom dočekati, jer u odnosu na prošlogodišnji iPhone 6s sada imamo 1960 umesto 1715 mAh bateriju, dok je kod iPhone 7 Plus-a sada tu 2900 mAh baterija umesto 2750 mAh.

apple_iphone_7_i_7_plus_2_s.jpg


Nikako ne treba zaboraviti kamere, često najbitniju odliku i izuzetno bitan parametar za poređenje smartfona. Naizgled, kada bi posmatrali samo rezoluciju senzora, može se reći da nema nikakve promene - 12MP baš kao i prošle godine. Ipak, kada se uđe dublje u tematiku, jasno se vidi da je unapređenje prisutno i kod većeg i kod manjeg iPhone-a. Pre svega, otvor blende je znatno povećan, sa osrednjih F2.2 na odličnih F1.8. Tačnije, iPhone 7 Plus nema dve kamere sa istom blendom, već je u pitanju dodatna telefoto kamera sa slabijim F2.8 otvorom blende. 

Opet možemo reći da je isto stanje na polju veličine senzora i piksela kao kod iPhone 6S i 6S Plus modela - 1.22 µm pikseli i 1/3" senzori. Radosna vest dolazi na manji iPhone, koji ove godine baš kao i njegov veći brat donosi optičku stabilizaciju kamere. Selfi ljubitelji će se takođe obradovati povećanjem rezolucije prednje kamere sa 5MP na 7MP.

[Miki] Član postova: 2710
Tako je sa svakim . Sad je postalo skroz nebitno koju boju telefona uzimas... Na kraju sve zavrsi u nekom case-u.
The PunisheR Član postova: 4676
I na kraju ga ubaci u case i sjeba ga načisto [emoji23] kao da je obični uzeo..
Sent from my iPhone using Tapatalk
drgonzo Član postova: 2830
Joxy Član postova: 712
Pocinje po malo da smara ta prica jer cisto sumnjam da bi neko ko do sada nije uzimao u obzir iP7 pri kupovini sada odjednom uzeo crveni za 100e vise i da ga samo odbija to sto nije ceo u crvenoj boji ili sto nema crno-crvene kombinacije.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Babadook Član postova: 932
Neuporedivo bolje, cak sad kad sam video na snimku ovako sa crnim kako izgleda, ovaj sa belim frontom mi je i ruznjikav.
Jbt, zar stvarno nisu mogli da odrade sa crnom bojom i crvenim fingerprintom. Prodavao bi se kao blesav.
Ima 3 boje na fonu, back, front i prsten oko skenera, oni su samo ovu pozadi uboli. Je l' se jedan lik u ekipi nije nasao da kaze "e mogli bi crnu boju napred da stavimo izgledao bi 10x bolje"
Sent from OnePlus 3T

Test: ASUS ZenFone 3 (Video)

Test: CoolPad Torino (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109