Greška

Došlo je do greške.

Telekom Srbija: Open IPTV usluga, Telekom 3D kanali

15.01.2012 21:01 | 5143 Multimedija
Telekom Srbija: Open IPTV usluga, Telekom 3D kanali

IPTV tehnologija koju donosi Telekom Srbija je prisutna na našim prostorima još od kraja 2008. godine, tako da je teško možemo nazvati sasvim novom tehnologijom, a za preko tri godine svog postojanja, smatramo da je učinjen značajan napredak. U ovom tekstu ćemo istaći koje su to pogodnosti koje donosi IP televizija, predstaviti ponudu Open IPTV usluge i skrenuti vam pažnju na to koliko je digitalna slika bolja varijanta od analogne na va&scaro

Telekom Srbija: Open IPTV usluga, Telekom 3D kanali


Telekom Srbija: Open IPTV usluga, Telekom 3D kanali

Dragoljub Radovanović

Pre svega, potrudićemo se da vam objasnimo šta je to IPTV i na koji način funkcioniše. Skraćenica IPTV dolazi od pojma Internet Protokol Televizija, što zapravo predstavlja sistem kroz koji se televizijski servisi isporučuju kroz sklop komunikacionih protokola, preko mreže digitalnih komunikacija kao što je Internet, umesto isporučivanja tradicionalnim metodama kroz etar, preko satelita ili formata kablovske televizije. IPTV nikako ne treba mešati sa klasičnom Internet televizijom, jer u našem slučaju, ono što izdvaja IPTV je način prenošenja sadržaja do krajnjeg korisnika, koji biva isporučen upotrebom odvojenog Set Top Box uređaja, tako da ste potpuno nezavisni od računara i praćenja kanala strimovanjem kroz internet pretraživač ili određen softver.Šta je to Set Top Box? Set Top Box bi u bukvalnom prevodu značio kutija, a tačnije, to je uređaj koji dobijate na korišćenje od strane Telekoma kada se pretplatite na IPTV uslugu, koji se mrežnim kablom povezuje na ruter, a u isto vreme, u zavisnosti od tipa STB-a (skraćenica za Set Top Box), Skart ili HDMI kablom na vaš televizor. STB je faktički tjuner i dekoder, koji informacije i pakete podataka dobijene preko interneta, pretvara u nešto konkretnije, a to je materijal koji pratite na vašem televizoru. Ono što je odlična stvar kod IPTV-a i nešto što se ne pominje tako često, a treba biti istaknuto, za razliku od Internet televizije koja guši vaš internet protok, IPTV je potpuno odvojen od vaše ADSL konekcije, tako da on neće uticati na brzinu vašeg interneta. Bez brige možete preuzimati fajlove u punoj brzini na vašem računaru, a u isto vreme pratiti sadržaj na televizoru bez ikakvog ometanja.

Postoji nekoliko uslova koji morate ispuniti, kako bi usluga IPTV-a bila moguća:

- Pre svega, morate posedovati telefonsku paricu, kako bi IPTV usluga bila izvodljiva,
- Ukoliko imate ADSL kod drugog internet provajdera, morate zatražiti migracioni kod i preći na Telekom,
- Televizor standardne ili visoke rezolucije (mada je moguća i opcija kačenja na računar koji poseduje TV karticu)
- Postoji i varijanta kada nemate uopšte ADSL kod nijednog internet provajdera, tada možete uzeti samo IPTV uslugu, bez interneta.


Open IPTV ponuda, usluge i servisi

IPTV usluga nudi mnogo više od čistog emitovanja kanala na vaš televizor. Pre svega u poređenju sa klasičnom kablovskom koja emituje kanale analognim putem, kanali na IPTV-u bivaju emitovani u digitalnom obliku. Možete se pitati koje su prednosti digitalnog emitovanja u poređenju sa analognim. Pre svega, slika koju dobijate digitalnim putem je kristalno čista, u poređenju sa analognom kablovskom koja će uvek imati određen nivo smetnji (snega). Ovo nije toliko bitno ukoliko imate stari CRT televizor, ali na LCD ili Plazma televizorima visoke definicije i veće dijagonale, najmanja količina snega može uticati na kvalitet prikazane slike, tako da je na ovim televizorima preporučljiv digitalan izvor, kao što je IPTV. Rezolucija slike kanala standardne definicije na Telekomovom IPTV-u je 720x576 (576i ili 576p u zavisnosti od kanala) sa  bitrate-om od 2.5 Mbps, dok su kanali iz HD paketa sa rezolucijom od 1920x1080 (1080i) sa bitrate-om od 8 Mbps.

Interaktivni TV vodič - Takođe prednost u odnosu na analognu kablovsku, je mogućnost dobijanja programske šeme za skoro sve kanale, tokom celog dana sa tačnim prikazom kada nešto počinje i kada se završava, ali takođe i programska šema kanala za nekoliko dana unapred.Automatsko prebacivanje - Ovom opcijom možete u TV vodiču možete obeležiti emisije, serije ili filmove na kanalima, i zakazati da kanal bude automatski prebačen, kada na njemu počinje nešto od pomenutog. Ova opcija je dosta korisna, jer nikada nećete zaboraviti da odgledate ono što ste planirali.Snimanje sadržaja - Ukoliko niste u mogućnosti da uživo pratite neki događaj, seriju, film ili slično, postoji opcija zakazivanja snimanja sadržaja, kako bi ste taj sadržaj pogledali drugom prilikom, kada vama odgovara. Snimanje nije ograničeno na jedan kanal, već možete zakazati snimanje za više kanala istovremeno. Nažalost, snimanje nije omogućeno na svim kanalima u ponudi, već na 32 odabrana kanala, koje možete pronaći tako što su obeleženi u programskoj šemi obeleženi crvenom tačkom, ili možete posetiti ovu stranicu na sajtu Telekoma i vidite o kojim se kanalima radi. Opcija snimanja sadržaja se plaća dodatno i njena mesečna naknada iznosi 116,82 dinara, sa PDV-om.Roditeljska kontrola - Ova opcija služi za postavljanje šifre na sadržaj i kanale, kako bi kontrolisali šta vaša deca smeju, a šta ne smeju da gledaju. Zabrana može biti primenjena u zavisnosti kanala, emisije, ili čak doba dana, što je naročito korisno ako ne želite da vam deca gledaju nešto na televizoru do kasno u noć.
marni Novi član postova: 5
Citiram korisnika: miki92Pristali su da posalju na mejl da se potpise, skenira i da im se vrati. Sto je još i ok.E jedno pitanje za one koji su produzavali ugovor, produzenjem se pretpostavljam ne dobija onih 2 meseca gratis?I u ugovoru koji su poslali na mejl nigde nema da pise da sam uzeo tablet uz box?
Kada ti stigne tablet dobićeš račun i ugovor sa dobavljačem. Preko mts računa ćeš otplaćivati uređaj dobavljaču sa kojim mts ima ugovor.
miki92 Član postova: 489
Citiram korisnika: DrakenzenMislim da ne moze.Samo u poslovnici ili da pošalju Sent from my SM-N900V using Tapatalk
Pristali su da posalju na mejl da se potpise, skenira i da im se vrati. Sto je još i ok.E jedno pitanje za one koji su produzavali ugovor, produzenjem se pretpostavljam ne dobija onih 2 meseca gratis?I u ugovoru koji su poslali na mejl nigde nema da pise da sam uzeo tablet uz box?
dulenator Član postova: 292
Hvala na ovoj informaciji. Napokon dočekasmo i tu opciju, a što je najbolje stvarno radi.
Miki Ue Novi član postova: 25
Posle ovog ažuriranja i na novoj platformi je konačno omogućeno ono što je bilo i na staroj - moguće je omiljene kanale sortirati od 0-9, treba otići u podešavanja, tj.moj nalog i onda gde su omiljeni kanali izvršiti to sortiranje. Konačno i nešto pametno da urade, možda čitaju forume
MisaLion Novi član postova: 641
Citiram korisnika: orange47ahahah, kako sam cuo, sportklubovi i slicni nisu u stvari domaci kanali iako se snimaju i emituju ovde. oni su pravno gledano registrovani negde u inostranstvu, pa su poput Discovery kanala npr. i nasi zakoni ih se ne ticu mnogo. uostalom nista ih ne sprecava da odvale previsoku cenu.
Nema to veze sa tim, ima veze sa necim drugim to, sa porezom, reklamama....Kanal je u vlasnistvu SBB grupacije i kao takav ukoliko zakon ili neki drugi pravni akt nalozi da pod istim uslovima MORA biti ponudjen svim zainteresovanim stranama, onda ce se desiti ono sto se desava sada u BiH.Ali podsecam vas da je i to u BiH trajalo godinu-dve.Pomesao si ti ono gore sa porezom koje kao strani kanali nisu u obavezi da porez placaju u Srbiji.

SBB Video Zona: u teoriji i praksi

SBB D3 GO - Televizija u pokretu

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309