Greška

Došlo je do greške.

PayPal - vaši prvi koraci

11.04.2013 10:37 | 7123 Software/Web
PayPal - vaši prvi koraci

Svi koji su 9. aprila očekivali loše vesti iz raznoraznih razloga karakterističnih za domaće prilike su ipak imali jedan povod za slavlje. I to kakav povod! PayPal je konačno stigao u Srbiju, čime smo dobili kakav-takav legitimitet na svetskoj mapi elektronske trgovine. Ovde ćemo objasniti značaj ovog poteza, koristi po građane i državu, kao i ukazati na određene probleme koji mogu nastati u ovakvoj situaciji. Takođe, ukratko ćemo objasniti šta je potrebno za startovanje PayPal naloga i šta činiti sa njim. Krenimo redom...

PayPal - vaši prvi koraci

Ivan Todorović

Godinama smo slušali priče o PayPal nalozima i sistemu plaćanja koji korisnike štiti od raznih prevara, a istovremeno omogućava laku i brzu kupovinu na svim iole ozbiljnijim e-commerce sajtovima. Umešniji su znali i kako da se snađu u ranijim prilikama (najčešće putem otvaranja naloga na neku od susednih država, uz karticu otvorenu na banku u inostranstvu  u nekoj od zemalja koje su podržavale PayPal, kao što su Mađarska, Hrvatska ili Austrija). Međutim, zvanično i formalno je PayPal tek sada postao dostupan svim građanima Srbije.

Od 10. aprila građani Srbije mogu kreirati svoje PayPal naloge! To je veliki iskorak napred u svakom smislu za elektronsku trgovinu i njenu bezbednost, iz mnogo razloga o kojima ćemo govoriti tokom teksta. PayPal je u ovom trenutku jedan od najrasprostranjenijih mehanizama plaćanja preko interneta i funkcioniše po e-wallet sistemu (elektronski novčanik). To znači istovremeno i bezbednost, i laku manipulaciju sa više kreditnih kartica, ali i lak transfer novca. Naime, PayPal ne služi samo za plaćanje roba i usluga, već ga možete koristiti i za transfer novca, o čemu će nešto više reči biti kasnije. Takođe, PayPal naloge mogu imati i koristiti i fizička i pravna lica.

Šta je zapravo PayPal

PayPal je servis koji omogućava da se uplate i novčani prenosi obavljaju u potpunosti preko interneta. Sam servis je startovao kao alternativna metoda plaćanja u odnosu na tradicionalne, a u međuvremenu je osvojio planetarnu popularnost zahvaljujući lakoći korišćenja i uportebljivosti u svim aspektima novčanih transfera. Bez obzira da li hoćete da kupite robu sa nekog stranog sajta, da li želite da kao firma platite uslugu ili primite isplatu za uslugu od nekog inostranog partnera, ili prosto želite da rođaku ili poznaniku uplatite novac na žiro račun,  sistem omogućava brzo i lako operisanje novcem.

PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim „papirnim“ metodama kao što su čekovi i novčani ugovori. Kao takav je bio idealan za upotrebu za online prodavce, aukcijske sajtove i druge vrste komercijalnih usluga, pa ni ne čudi što ga je još 2002. godine kupio eBay, najveći aukcijski sajt na svetu. Za svoje usluge PayPal naplaćuje određeni iznos, ali ne za sve tipove usluga. Isto tako, zavisno o okolnostima, naplaćuje (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak) se i prenos odnosno prijem novčanih sredstava. Ovo zavisi od korišćene valute, vrste odabranog prenosa, zemlje pošiljaoca, zemlje primaoca, iznosa koji je poslat, te od vrste korisničkog računa na koji se šalju sredstva.

Uz PayPal korisnički se veže određena debitna ili kreditna kartica (VIZA, Masterkard, Viza elektron, Amerikan Ekspres), ili više njih, pri čemu korisnik može da bira koja će kartica ili nalog da mu budu primarni. Na taj način se korisnik lišava potrebe da vodi računa o velikom broju kreditnih kartica. Pri otvaranju PayPal računa, korisnik unosi broj svoje kreditne kartice. Sam PayPal razlikuje tri vrste računa:

Lični račun - koji se koristi za ličnu, nekomercijalnu upotrebu. Ovome računu glavna funkcionalnost je slanje novca. Uprkos tome lični račun može i primiti novac, ali u posebnim i ograničenim uslovima.

Premier račun - koristi se u privatne svrhe, ali za primanje i slanje novca. Dosta je sličan privatnom računu, ali može primati i veće iznose, te se u skladu sa time i određene naknade vežu za njega. Zapravo, Lični račun pretvarate u Premier račun kroz određene verifikacije putem nekoliko jednostavnih koraka, nakon čega se uklanjaju limiti.

Poslovni račun - račun namenjen poslovnim korisnicima, koji je u principu sličan Premier računu sa određenim pravnim razlikama i, u zavisnosti od transakcije, nešto drugačijim tarifama. Takođe, pošto se podrazumeva da ova vrsta kupaca prodaje i kupuje online u smislu da je to jedna od osnovnih delatnosti, postoje određene razlike koje reflektuju tu činjenicu, ali koje u svakodnevnoj praksi ne utiču na iskustvo korišćenja ove vrste naloga u odnosu na lične račune.

U principu, slanje novca putem PayPal-a je besplatno i ne podleže nikakvim naknadama. Primanje novca se naplaćuje od 1% do 3% uz fiksnu naknadu. Zavisno od zemalja između kojih se vrši transfer, postoji mogućnost da će se dodati određena taksa. Izuzetak je privatni račun koji može primati novčane iznose besplatno ukoliko su oni poslati direktno sa PayPal računa, ne koristeći kreditne kartice.

 

padawan Član postova: 2359
Mora da ti potraživanje bude u istoj valuti kao wallet

Hvala! Mora da je to, jer nisam promenio iz $ u EUR i stoji mi u detaljima transfera iznos u $.
Чини ми се да постоји та опција. Кад се отвори "My currencies".

Postoji sigurno opcija da se promeni wallet valuta, ali u sustini mozes preko sajta da promenis u kojoj valuti ce ti se prikazati potrazivanje, da bi ti se poklopilo sa valutom walleta.
nebeski.letac Novi član postova: 51
Чини ми се да постоји та опција. Кад се отвори "My currencies".
MagicMaster Član postova: 5942
Mora da ti potraživanje bude u istoj valuti kao wallet.
padawan Član postova: 2359
Verovatno je bilo na ovih 458 strana, ali ko ce sada traziti
Imam u walletu oko 20e, kupovina je bila nesto preko 30e. Nije mi skinuo ni cent iz walleta, ceo iznos je skinuo preko kartice. Hteo bih da platim nesto od sredstava iz balance-a, a ne preko kartice, jer mi je neprakticno da prebacujem balance pare na povezanu karticu (racun) zbog provizije od 4e. Da li postoje neka podesavanja u vezi toga, da li ce skidati prvo sa kartice ili Balance? Da li, npr, ako je iznos 50e, a ja imam 25e na Balance-u, skida prvo 25 sa Balance-a a ostalo uzme sa kartice, ili iznos mora da bude manji ili isti kao balance da bi skidao odatle, a ne sa kartice?
KizaTheDeath Član postova: 1987
Citiram korisnika: euanknikIzgleda da su ubili mogucnost konverzije pri kupovini preko eBay checkouta, znaci ona prica od pre par meseci, kad hocu da izaberem da mi ne naplati u dinarima robu koja kosta ne znam u dolarima/funtama/evrima zato sto prepoznaje moju vizu electron kao dinarsku karticu (iako je EUR u potpunosti). Iako je podeseno u opcijama bill me in seller's currency ona druga opcija po redu, svaki put sam morao pri ebay checkoutu da se login na paypal na tom ebay checkoutu, sacekam da loaduje nesto, pa mi kaze koliko me to kosta u dinarima, pa onda kliknem opet, pa dole exchange rate, pa opet rucno 2. opciju da izaberem. Od pre par dana toga vise nema, izbacuje bukvalno gresku, pa sam proguglao i kako kaze jedan njihov tu opciju ukidaju na ebay-u, verovatno da bi drali jos vise.Slao sam ticket koji ce verovatno kroz 5-6 dana biti regulisan da mi rucno sa njihove strane karticu provedu kao EUR karticu (sto i jeste), pa kad bar placam konverziju da to bude iz USD u EUR, a ne USD u RSD u EUR. --- link --- Evo neki lik iz PayPala sta kaze nekom iz kazakhstana ili gde vec. Funjarski sa njihove strane sto su se sad setili da u checkout opciju konverziju uklone sa ebaya, mada se vidi da vec u zadnjih godinu dana rade na tome da deru preko tih konverzija (prvo zakopana opcija konverzije, pa onda drugi izgled sajta gde je jos vise zakopanija opcija, pa to sto ne defaultuje automatski pri svim checkoutima na bill me in seller's currency nego mora 3 puta jos da se klikne da bi zapamtilo, itd)
Evo vraceno nam je da mozemo da platimo i u devizama Znaci bila je samo greska.Pozdrav!

Facebook Graph Search - novi pretraživač života

Osnove elektronskog plaćanja

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509