Greška

Došlo je do greške.

PayPal - vaši prvi koraci

11.04.2013 10:37 | 7355 Software/Web
PayPal - vaši prvi koraci

Svi koji su 9. aprila očekivali loše vesti iz raznoraznih razloga karakterističnih za domaće prilike su ipak imali jedan povod za slavlje. I to kakav povod! PayPal je konačno stigao u Srbiju, čime smo dobili kakav-takav legitimitet na svetskoj mapi elektronske trgovine. Ovde ćemo objasniti značaj ovog poteza, koristi po građane i državu, kao i ukazati na određene probleme koji mogu nastati u ovakvoj situaciji. Takođe, ukratko ćemo objasniti šta je potrebno za startovanje PayPal naloga i šta činiti sa njim. Krenimo redom...

PayPal - vaši prvi koraci

Ivan Todorović

Godinama smo slušali priče o PayPal nalozima i sistemu plaćanja koji korisnike štiti od raznih prevara, a istovremeno omogućava laku i brzu kupovinu na svim iole ozbiljnijim e-commerce sajtovima. Umešniji su znali i kako da se snađu u ranijim prilikama (najčešće putem otvaranja naloga na neku od susednih država, uz karticu otvorenu na banku u inostranstvu  u nekoj od zemalja koje su podržavale PayPal, kao što su Mađarska, Hrvatska ili Austrija). Međutim, zvanično i formalno je PayPal tek sada postao dostupan svim građanima Srbije.

Od 10. aprila građani Srbije mogu kreirati svoje PayPal naloge! To je veliki iskorak napred u svakom smislu za elektronsku trgovinu i njenu bezbednost, iz mnogo razloga o kojima ćemo govoriti tokom teksta. PayPal je u ovom trenutku jedan od najrasprostranjenijih mehanizama plaćanja preko interneta i funkcioniše po e-wallet sistemu (elektronski novčanik). To znači istovremeno i bezbednost, i laku manipulaciju sa više kreditnih kartica, ali i lak transfer novca. Naime, PayPal ne služi samo za plaćanje roba i usluga, već ga možete koristiti i za transfer novca, o čemu će nešto više reči biti kasnije. Takođe, PayPal naloge mogu imati i koristiti i fizička i pravna lica.

Šta je zapravo PayPal

PayPal je servis koji omogućava da se uplate i novčani prenosi obavljaju u potpunosti preko interneta. Sam servis je startovao kao alternativna metoda plaćanja u odnosu na tradicionalne, a u međuvremenu je osvojio planetarnu popularnost zahvaljujući lakoći korišćenja i uportebljivosti u svim aspektima novčanih transfera. Bez obzira da li hoćete da kupite robu sa nekog stranog sajta, da li želite da kao firma platite uslugu ili primite isplatu za uslugu od nekog inostranog partnera, ili prosto želite da rođaku ili poznaniku uplatite novac na žiro račun,  sistem omogućava brzo i lako operisanje novcem.

PayPal je započeo kao alternativa tradicionalnim „papirnim“ metodama kao što su čekovi i novčani ugovori. Kao takav je bio idealan za upotrebu za online prodavce, aukcijske sajtove i druge vrste komercijalnih usluga, pa ni ne čudi što ga je još 2002. godine kupio eBay, najveći aukcijski sajt na svetu. Za svoje usluge PayPal naplaćuje određeni iznos, ali ne za sve tipove usluga. Isto tako, zavisno o okolnostima, naplaćuje (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak) se i prenos odnosno prijem novčanih sredstava. Ovo zavisi od korišćene valute, vrste odabranog prenosa, zemlje pošiljaoca, zemlje primaoca, iznosa koji je poslat, te od vrste korisničkog računa na koji se šalju sredstva.

Uz PayPal korisnički se veže određena debitna ili kreditna kartica (VIZA, Masterkard, Viza elektron, Amerikan Ekspres), ili više njih, pri čemu korisnik može da bira koja će kartica ili nalog da mu budu primarni. Na taj način se korisnik lišava potrebe da vodi računa o velikom broju kreditnih kartica. Pri otvaranju PayPal računa, korisnik unosi broj svoje kreditne kartice. Sam PayPal razlikuje tri vrste računa:

Lični račun - koji se koristi za ličnu, nekomercijalnu upotrebu. Ovome računu glavna funkcionalnost je slanje novca. Uprkos tome lični račun može i primiti novac, ali u posebnim i ograničenim uslovima.

Premier račun - koristi se u privatne svrhe, ali za primanje i slanje novca. Dosta je sličan privatnom računu, ali može primati i veće iznose, te se u skladu sa time i određene naknade vežu za njega. Zapravo, Lični račun pretvarate u Premier račun kroz određene verifikacije putem nekoliko jednostavnih koraka, nakon čega se uklanjaju limiti.

Poslovni račun - račun namenjen poslovnim korisnicima, koji je u principu sličan Premier računu sa određenim pravnim razlikama i, u zavisnosti od transakcije, nešto drugačijim tarifama. Takođe, pošto se podrazumeva da ova vrsta kupaca prodaje i kupuje online u smislu da je to jedna od osnovnih delatnosti, postoje određene razlike koje reflektuju tu činjenicu, ali koje u svakodnevnoj praksi ne utiču na iskustvo korišćenja ove vrste naloga u odnosu na lične račune.

U principu, slanje novca putem PayPal-a je besplatno i ne podleže nikakvim naknadama. Primanje novca se naplaćuje od 1% do 3% uz fiksnu naknadu. Zavisno od zemalja između kojih se vrši transfer, postoji mogućnost da će se dodati određena taksa. Izuzetak je privatni račun koji može primati novčane iznose besplatno ukoliko su oni poslati direktno sa PayPal računa, ne koristeći kreditne kartice.

 

alfaunits Član postova: 27245
Citiram korisnika: NabukodonosorKakve veze ima da li je selo ili grad aman?? Pa nije banka u selu. Ili mislis da vide tamo ovaj je iz nekog sela, on neka ceka duze. Kartica ne stize na kucnu adresu, a i da stize, kuriske sluzbe i na selo idu isti dan kao i u grad. Cudno razmisljanje, u najmanju ruku.
Tacno je, NS izgleda jedino dobija brzo kao BG, ostala mesta idu nekom logikom, ali ne salju u mala mesta toliko cesto, vec kad se nakupi da ima smisla da se posalje vise njih u manja mesta.
alfaunits Član postova: 27245
Citiram korisnika: bmibmc6M. Isto ti se hvata i ako je preuzmes, a ne upotrebis u prvih 6 meseci.
Ne bih rekao, ja nek kartice po godinu dana ne dirnem, ne gase se.Inace, caletu je stizla poruka da pokupi karticu, dodatnu, uz moju osnovnu, a ta osnovna je otkazana. I to nekoliko puta nakon sto je otkazana, ne znam koliko meseci. Zvao jutros Intesu da pita da li je stigla neka nova kartica, "da, tu je".... a oni i dalje imaju da mu je stigla ta otakzana Preko 6 meseci je proslo, cudi me da je i dalje imaju.
Nabukodonosor Član postova: 3958
Citiram korisnika: Sirius9Nedelju-dve, zavisi gde živiš, ako si u nekom selu onda i duže...
Kakve veze ima da li je selo ili grad aman?? Pa nije banka u selu. Ili mislis da vide tamo ovaj je iz nekog sela, on neka ceka duze. Kartica ne stize na kucnu adresu, a i da stize, kuriske sluzbe i na selo idu isti dan kao i u grad. Cudno razmisljanje, u najmanju ruku.
bmibmc Član postova: 1419
Citiram korisnika: alfaunitsAko se ne podigne jednom kartica u nekom roku, otkazuje se. Ne znam koji je rok, ali preko godinu dana nije
6M. Isto ti se hvata i ako je preuzmes, a ne upotrebis u prvih 6 meseci.
Mirkoli Član postova: 268
Da li neko zna posle koliko legne uplata na paypal preko " has initiated a PayPal payment to you - funded from the sender's bank account"
Znaci nije direkt sa kreditne nego preko racuna, e cheque kako sam shvatio.
Negde sam procitao 5-10 radnih dana, a negde i 30

Facebook Graph Search - novi pretraživač života

Osnove elektronskog plaćanja

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509